Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Onaj kome služite kuću vam je iskopao * Kriju kome su dijelili socijalu pred izbore * Ubica se zna, ko su pomagači * Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Modni start u Šipčaniku * Svuda prođoh, kući dođoh
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 15-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Kaže žena mužu: - Zašto kupuješ CD, a nemaš CD plejer.
- Isto zašto i ti kupuješ grudnjak.

Šta kaže plavuša kad se žali prijateljici na lošeg muža?
- Nisam još udovica, ali radim na tome!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura PRIHVAĆENA INICIJATIVA NVO „ZAGRAD MONTENEGO”
Stručnjaci na terenu Nikšinu ploču štitiće država
Dan - novi portal
Upra­va za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra pri­hva­ti­la je ini­ci­ja­ti­vu NVO „Za­grad Mon­te­ne­gro” pa će za­kon­ski za­šti­ti kao kul­tur­no do­bro Nik­ši­nu plo­ču, sred­njo­vje­kov­ni spo­me­nik - ste­ćak ko­ji se na­la­zi u žup­skom se­lu Za­grad, a ko­ji odo­li­je­va zu­bu vre­me­na oko 500 go­di­na.
Ivan Đu­ro­vić, iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Za­grad Mon­te­ne­gro” iz Nik­ši­ća, re­kao je da su Mi­ni­str­stvu kul­tu­re, od­no­sno Upra­vi za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra u fe­bru­a­ru pod­ni­je­li ini­ci­ja­ti­vu za us­po­sta­vlja­nje za­šti­te kul­tur­no-isto­rij­skog sred­njo­vje­kov­nog spo­me­ni­ka u na­ro­du po­zna­tom kao Nik­ši­na plo­ča. Struč­ni tim ko­ji su sa­či­nja­va­li: Ta­nja Vu­jo­vić, et­no­log i Žar­ko Mi­lo­še­vić, isto­ri­čar umjet­no­sti, ob­i­šli su lo­ka­li­tet i na­kon is­tra­ži­vač­kog na­la­za odo­bre­na je za­šti­ta.
- Nik­ši­na plo­ča ni­je bi­la evi­den­ti­ra­na u do­ku­men­ta­ci­ji Mi­ni­star­stva kul­tu­re iz 2010. go­di­ne, ne­kro­po­le pod steć­ci­ma na pro­sto­ru Cr­ne Go­re - uvid u sta­nje i oda­bir re­pre­ze­na­ta za no­mi­na­ci­ju pod za­šti­tom Une­ska. Na­šom do­brom sa­rad­njom, ko­rekt­nim i pro­fe­si­o­nal­nim od­no­som struč­nog ti­ma iz Upra­ve za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra, na če­lu sa di­rek­to­ri­com Ana­sta­zi­jom Mi­ra­no­vić, ini­ci­ja­ti­va za us­po­sta­vlja­nje za­šti­te je pri­hva­će­na i ti­me su se ste­kli za­kon­ski uslo­vi da se kroz da­lji po­stu­pak ak­tu­el­ni spo­me­nik va­lo­ri­zu­je, za­šti­ti, do­bi­je zva­nič­no sta­tus kul­tur­no do­bro – ka­že Đu­ro­vić.
On is­ti­če da je u pi­ta­nju ve­o­ma zna­ča­jan pro­je­kat za kul­tur­no-isto­rij­sku ba­šti­nu ne sa­mo Žu­pe već i Nik­ši­ća.
- Pre­ma na­rod­nom pre­da­nju i do­stup­noj li­te­ra­tu­ri ste­ćak se ve­zu­je za Nik­šu, osni­va­ča ple­me­na Nik­ši­ći, po ko­me grad Nik­šić no­si ime. Spo­me­nik i kult lič­no­sti Nik­še je ute­me­ljen u kul­tur­no-isto­rij­sko bi­će ve­ći­ne sta­nov­ni­ka Žu­pe nik­šić­ke, kao i Mo­ra­ča­na, Rov­ča­na i di­je­la Ni­ki­ši­ća­na - Tre­bje­ša­na. Ste­ćak se na­la­zi na ze­mlja­noj pod­lo­zi, zbog vla­ge mo­že do­ći do na­pr­sli­na i uni­šte­nja, sto­ga je nep­hod­no ste­ćak iz­di­ći - po­sta­vi­ti na ade­kvat­nu pod­lo­gu i ti­me iz­bje­ći traj­na ošte­će­nja. Ta­ko­đe, ste­ćak je vi­zu­el­no, od­no­sno fi­zič­ki ne­pri­mje­re­no po­sta­vljen što de­gra­di­ra po­zi­ti­van od­nos broj­nih tu­ri­sta, slu­čaj­nih pro­la­zni­ka i na­mjer­ni­ka. Kroz po­stu­pak za­kon­ske za­šti­te će se ra­di­ti ela­bo­rat ko­jim će bi­ti ob­u­hva­će­na i fi­zič­ka za­šti­ta steć­ka, či­me će se spri­e­či­ti ošte­će­nja na Nik­ši­noj plo­či, po­ru­ču­je Đu­ro­vić.
L.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"