Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano gradi hotel na tuđem placu * Smjenjuju pomoćnika ministra, a zapošljavaju partijskog vojnika * Vlada krije kome je isplatila 8,68 miliona * Za Ivanovića, Kolarević i Šarića ne morate čekati papire iz Paname * Šansa za studiranje na 13 fakulteta * Brano gradi hotel na tuđem placu * Traže Kameronovu ostavku zbog „Panamskih papira”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goran Danilović, predsjednik IO Demosa:
Borimo se za poštene izbore, a ne za saradnju sa DPS-om.

Vic Dana :)

Idu policajac i plavuša plažom i plavuša vidi galeba, pa kaže:
●Dragi, vidi, to je roda.
Policajac joj kaže:
●Nije to roda, to je galeb, od njega se prave čokolade.


Muškarac ulazi u knjižaru i pita prodavačicu:
- Imate li knjigu „Muškarac - gazda u kući”? A ona odgovara: „Bajke su na prvom spratu!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija SVJETSKA BANKA PREDSTAVILA IZVJEŠTAJ O EKONOMSKIM KRETANJIMA
Madžarević Šujster foto PR centar Samo u Crnoj Gori povećan deficit
Dan - novi portal
Je­di­na ze­mlja ju­go­i­stoč­ne Evro­pe ko­ja je la­ni ima­la rast fi­skal­nog de­fi­ci­ta zbog po­ve­ća­nja ras­ho­da i sma­nje­nja pri­ho­da je Cr­na Go­ra, sa­op­šti­li su iz Svjet­ske ban­ke (SB) na pre­zen­ta­ci­ji de­ve­tog iz­vje­šta­ja o eko­nom­skim kre­ta­nji­ma u ze­mlja­ma ju­go­i­stoč­ne Evro­pe (Cr­na Go­ra, Sr­bi­ja, Ma­ke­do­ni­ja, BIH, Al­ba­ni­ja i Ko­so­vo).
– Eko­nom­ski rast šest ze­ma­lja za pro­šlu go­di­nu bi­će u pro­sje­ku 2,1 od­sto, što je 0,3 od­sto u od­no­su na upo­red­ni go­di­šnji pe­ri­od ka­da je re­gi­on bio po­go­đen po­pla­va­ma. Ve­ći rast do­pri­nio je otva­ra­nju no­vih rad­nih mje­sta u pri­vat­nom sek­to­ru, što je do­ve­lo do sma­nje­nja si­ro­ma­štva. Sto­pa si­ro­ma­štva je u Cr­noj Go­ri, Sr­bi­ji, Al­ba­ni­ji i Ma­ke­do­ni­ji opa­la za dva pro­cen­ta iz­me­đu 2013. i 2015. go­di­ne – ka­za­la je pred­stav­ni­ca SB Sa­nja Ma­dža­re­vić Šuj­ster na ju­če­ra­šnjoj pre­zen­ta­ci­ji u Pod­go­ri­ci.
Fi­skal­ni de­fi­citi svih dr­ža­va, ka­ko je sa­op­šti­la, i da­lje su vi­so­ki či­me su do­dat­no po­ve­ća­li jav­ni dug.
– Od 2011. go­di­ne u Cr­noj Go­ri i Sr­bi­ji je kon­stan­tan rast jav­nog du­ga, ko­ji se sa ne­kih 30 od­sto BDP-a du­pli­rao. Sma­nje­nje jav­nog du­ga je pro­stor na ko­me tre­ba ra­di­ti – po­ru­či­la je Šuj­ster.
Svjet­ska ban­ka je kon­sta­to­va­la da je pro­sječ­na sto­pa ne­za­po­sle­no­sti u re­gi­o­nu od 21,5 od­sto u pro­sje­ku i da­lje ne­pri­hva­ti­vo vi­so­ka. Cr­na Go­ra je za­bi­lje­ži­la ve­ći rast za 3,7 pro­ce­na­ta u pro­šloj go­di­ni u od­no­su na 2014. go­di­nu.
– Struk­tu­ra ra­sta u Cr­noj Go­ri vo­đe­na je in­ve­sti­ci­ja­ma, a u osta­lim ze­mlja­ma po­tro­šnjom. Jav­ne in­ve­sti­ci­je su da­le do­pri­nos ra­stu, a u na­red­nom pe­ri­o­du to bi tre­ba­lo da bu­du pri­vat­ne in­ve­sti­ci­je. Iz­grad­nja auto­pu­ta je pot­po­mo­gla rast u Cr­noj Go­ri u ko­joj i ove go­di­ne oče­ku­je­mo rast do­mi­nant­no na osno­vu in­ve­sti­ci­ja – iz­ja­vi­la je Šuj­ster.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, po­ve­ća­nje pla­ta, pen­zi­ja i na­kna­da za maj­ke je ima­lo ne­ga­ti­van uti­caj na bu­džet. Na pi­ta­nje no­vi­na­ra da li su ta iz­dva­ja­nje dio iz­bor­nih po­li­ti­ka i da li ih mo­že bi­ti još, Šuj­ster je iz­bje­gla da ko­men­ta­ri­še po­ve­ća­nja pla­ta i pen­zi­ja i fo­ku­si­ra­la se is­klju­či­vo na na­kna­de.
– Do­ži­vot­na na­kna­da za maj­ke ni­je bi­la do­bro osmi­šlje­na. Ona is­ka­če iz fi­skal­nih po­li­ti­ka za ovu go­di­nu. Ta po­li­ti­ka će ima­ti ne­ga­ti­van uti­caj na tr­ži­šte ra­da u Cr­noj Go­ri, jer će sma­nji­ti za­po­šlja­va­nje že­na. Sto­pa za­po­šlja­va­nja že­na je ina­če ni­ska u Cr­noj Go­ri – is­ta­kla je Šuj­ster.
Ona je do­da­la da će na­kna­de za maj­ke sma­nji­ti si­ro­ma­štvo i po­ve­ća­ti ži­vot­ni stan­dard.
D.M.


Auto­put po­ve­ća­va jav­ni dug

Svjet­ska ban­ka oče­ku­je sna­žni­ji rast eko­no­mi­je u Cr­noj Go­ri u ovoj go­di­ni zbog po­čet­ka ra­do­va na auto­pu­tu.
– Iz­grad­nja će ne­mi­nov­no do­ve­sti do ra­sta jav­nog du­ga. Ne oče­ku­je­mo pro­mje­nu tren­da do 2018. go­di­ne, bez ob­zi­ra na sto­pe ra­sta, jer su te sto­pe ra­sta vo­đe­ne spolj­nim za­du­ži­va­njem za iz­grad­nju auto­pu­ta – ka­za­la je Šuj­ster.
Jav­ni dug je pre­ma poslednjim po­da­ci­ma iz­no­sio 2,3 mi­li­jar­de i bio je pre­ko 60 od­sto BDP-a.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"