Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan EU NEMA POVJERENJE U AKTUELNI SUDSKI SISTEM MAKEDONIJE
Brisel traži specijalni sud Formiranje ovakvog odjeljenja, koje nosi radni naslov „specijalni sud” za djela koja proističu iz snimljenih telefonskih razgovora, podržavaju i SAD
Dan - novi portal
SKO­PLjE – U naj­no­vi­jem iz­vje­šta­ju Evrop­ske ko­mi­si­je za Ma­ke­do­ni­ju ko­ji usko­ro tre­ba i zva­nič­no da bu­de ob­ja­vljen tra­ži se da Ma­ke­do­ni­ja što sko­ri­je for­mi­ra spe­ci­jal­ni sud, od­no­sno spe­ci­jal­no odje­lje­nje u okvi­ru Osnov­nog su­da u Sko­plju, ko­ji će pro­ce­su­i­ra­ti pred­me­te re­zul­ta­ta is­tra­ge Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva za slu­ča­je­ve kri­mi­na­la ko­ji pro­iz­i­la­ze iz ne­le­gal­no pri­slu­ški­va­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra ve­li­kog bro­ja gra­đa­na Ma­ke­do­ni­je.
Ob­ja­vlji­va­nje iz­vje­šta­ja o na­pret­ku Ma­ke­do­ni­je se oče­ku­je u no­vem­bru, uoči pre­vre­me­nih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra ko­ji su za­ka­za­ni za 11. de­cem­bar.
– Ovi iz­bo­ri pred­sta­vlja­ju ključ­no ra­zr­je­šnje po­li­tič­ke kri­ze u ze­mlji – iz­ja­vio je am­ba­sa­dor EU u Sko­plju Sa­mu­el Žbo­gar uoči po­sje­te Jo­ha­ne­sa Ha­na idu­će ne­dje­lje. Han će pre­do­či­ti po­tre­bu za for­mi­ra­nje spe­ci­jal­nog odje­lje­nja u okvi­ru Osnov­nog su­da u Sko­plju, jer bi ina­če za­htjev za Spe­ci­jal­nim su­dom bio su­pro­tan Usta­vu ove dr­ža­ve. U cen­tru pa­žnje će vje­ro­vat­no bi­ti i za­ko­ni o pro­du­žet­ku man­da­ta spe­ci­jal­nom tu­ži­la­štvu i za­ko­nu o za­šti­ti svje­do­ka ko­je je pred­lo­ži­lo Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo, ali je vla­da­ju­ća ko­a­li­ci­ja od­bi­la da ih sta­vi na dnev­ni red.
For­mi­ra­nje odje­lje­nja ko­je no­si rad­ni na­slov „spe­ci­jal­ni sud” za dje­la ko­ja pro­is­ti­ču iz sni­mlje­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra po­dr­ža­va­ju i SAD. Dej­vid La­ban, pred­sjed­nik ame­rič­ke Aso­ci­jal­ci­je jav­nih tu­ži­la­ca, iz­ja­vio je za Glas Ame­ri­ke na ma­ke­don­skom je­zi­ku da je for­mi­ra­nje spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva bi­lo sa­mo pr­vi ko­rak da se pro­ce­su­i­ra­ju svi kri­mi­na­li ko­je je vrh vla­sti po­či­nio, a za ko­je do­ka­zi ne­sum­nji­vo po­ti­ču iz sni­mlje­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra.
– Sle­de­ći ko­rak je for­mi­ra­nje spe­ci­jal­nog su­da ko­ji će pro­ce­su­i­ra­ti sve ove slu­ča­je­ve. Ma­ke­do­ni­ji je oči­gled­no po­tre­ban tran­spa­ren­tan sud u ko­ji će gra­đa­ni ima­ti po­vje­re­nja i od ko­jeg mo­gu oče­ki­va­ti da raz­ri­je­ši sve slu­ča­je­ve ko­ji pro­iz­i­la­ze iz sni­mlje­nih te­le­fon­skih raz­go­vo­ra – ka­zao je La­ban.
Re­dov­ni su­do­vi kon­ti­nu­i­ra­no op­stru­i­ra­ju rad Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva i ko­če pro­ce­se ko­je je otvo­ri­la spe­ci­jal­ni tu­ži­lac Ka­ti­ca Ja­ne­va. EU je u ne­ko­li­ko na­vra­ta tra­ži­la da se Ja­ne­voj i in­sti­tu­ci­ji na či­jem je če­lu obez­bi­je­de nor­mal­ni uslo­vi za rad i da se ne op­stru­i­ra pro­ces is­tra­ge za dje­la ko­ja su re­zul­tat pri­slu­ški­va­nja. Po­red to­ga, sud­ski si­stem kon­ti­nu­i­ra­no sta­vlja pod lu­pu njen rad i ko­či is­tra­ge. Za­to EU i SAD tra­že hit­no for­mi­ra­nje spe­ci­jal­nog su­da i taj zahtjev će već idu­će ne­dje­lje bi­ti i zva­nič­no pre­do­čen vla­di u Sko­plju od stra­ne spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka EU za Ma­ke­do­ni­ju.
Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca tra­ži da Ma­ke­do­ni­ja is­pu­ni sve uslo­ve Spe­ci­jal­nom tu­ži­la­štvu i omo­gu­ći nor­ma­lan rad, po­čev od bu­dže­ta, ne­za­vi­sno­sti u ra­du i eki­pi­ra­no­sti. Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca ocje­nju­je da Ma­ke­do­ni­ja u ovom tre­nut­ku ne­ma pra­vo­sud­ni si­stem ko­ji mo­že da bu­de ne­za­vi­san od vr­ha vla­sti i ko­ji mo­že ko­rekt­no i ne­za­vi­sno da okon­ča ovaj pro­ces. Po­ru­ču­ju spe­ci­jal­nom tu­ži­o­cu da ne od­u­sta­je od svo­je mi­si­je, da bu­de hra­bra i is­tra­je u svom ra­du.
Od po­zi­tiv­nog okon­ča­nja afe­re sa pri­slu­ški­va­njem što pod­ra­zu­mi­je­va da no­si­o­ci kri­mi­na­la bu­du iz­ve­de­ni pred sud i ka­žnje­ni za­vi­si i da­lja evro­a­tlant­ska per­spek­ti­va Ma­ke­do­ni­je.
– Da po­tro­ši­te 50 mi­li­o­na do­la­ra jav­nih pa­ra či­ji su vla­sni­ci gra­đa­ni Ma­ke­do­ni­je i da ku­pi­te opre­mu u Izra­e­lu da bi­ste pri­slu­ški­va­li 20 hi­lja­da sop­stve­nih gra­đa­na i da se na kra­ju sa­mi uhva­ti­te u klop­ku i po­ka­že­te da ste pra­vi­li kri­mi­nal, a da vam sve in­for­ma­ci­je pro­cu­re u jav­nost je stvar­no iro­ni­ja – ka­že La­ban.
On za­to oče­ku­je te­melj­nu is­tra­gu i sud­ski epi­log.
I u pro­šlo­ne­djelj­nom sa­op­šte­nju ame­rič­ke am­ba­sa­de u Sko­plju ko­ja je na li­ni­ji za­vr­šnog Ko­mi­ni­kea sa sa­mi­ta NA­TO u Var­ša­vi na­vo­di se da su part­ne­ri Ma­ke­do­ni­je ozbilj­no za­bri­nu­ti što se Ma­ke­do­ni­ja sve vi­še uda­lja­va od osnov­nih vri­jed­no­sti EU i NA­TO. Po­seb­no su za­bri­nu­ti što je vla­da­ju­ća ko­a­li­ci­ja od­bi­la pred­log da se pro­du­ži man­dat SJT i do­ne­se za­kon o za­šti­ti svje­do­ka.
A.Pi­sa­rev

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"