Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-12-11 VLADIMIR PIŠTALO I BORIS MALAGURSKI U BEČKOJ „PROSVJETI” Andrić i srpska baština
Dan - novi portal
Srp­sko pro­svjet­no-kul­tur­no dru­štvo „Pro­svje­ta” u Be­ču ugo­sti­lo je Vla­di­mi­ra Pi­šta­la i Bo­ri­sa Ma­la­gur­skog, ko­ji su Sr­bi­ma u glav­nom gra­du Austri­je pred­sta­vi­li svo­je no­ve pro­jek­te. Pi­šta­lo je pro­mo­vi­sao knji­gu „Sun­ce ovog da­na”, a pu­bli­ka je ima­la pri­li­ku da vi­di i film „Ko­so­vo: Mo­me­nat u ci­vi­li­za­ci­ji” Bo­ri­sa Ma­la­gur­skog.
Knji­ga „Sun­ce ovog da­na” pred­sta­vlje­na je u okvi­ru tri­bi­ne „Su­sre­ti i raz­go­vo­ri”, a pre­mi­jer­no pri­ka­zi­va­nje u Be­ču fil­ma o Ko­so­vu i Me­to­hi­ji or­ga­ni­zo­va­no je u sa­rad­nji sa „Spo­ji” iz In­zbru­ka i Sa­ve­zom Sr­ba iz Lin­ca. Oba do­ga­đa­ja su iza­zva­la ve­li­ko in­te­re­so­va­nje beč­ke pu­bli­ke i bi­la su iz­van­red­no po­sje­će­na. Pred mno­go­broj­nom pu­bli­kom Pi­šta­lo je pred­sta­vio svo­je no­vo knji­žev­no ostva­re­nje, is­ta­kav­ši da je An­dri­ća či­tao cio ži­vot.
– An­drić je za me­ne naj­ve­ći ju­nak in­te­r­pre­ta­ci­je svi­je­ta. Knji­ga je za­mi­šlje­ni di­ja­log sa njim iz da­na­šnje per­spek­ti­ve. Uči­nio je do­bro­čin­stvo što nam je do­nio No­be­lo­vu na­gra­du. Imao je ve­li­ko ra­zu­mi­je­va­nje za lju­de, a po­seb­no za lju­bav že­ne. An­drić je stra­stan pi­sac, a sun­ce je nje­go­va naj­ve­ća strast. Pred či­ta­o­če­vim oči­ma je An­drić lič­no. Ova knji­ga se ba­vi tra­di­ci­jom na ino­va­ti­van na­čin – ob­ja­snio je Pi­šta­lo.
On je str­plji­vo od­go­va­rao na broj­na pi­ta­nja ra­do­zna­lih po­sje­ti­la­ca pot­pi­sao ve­li­ki broj knji­ga, a knji­žev­no dru­že­nje se na­sta­vi­lo do ka­snih sa­ti.
U bi­o­sko­pu „Ho­li­vud-Me­ga­pleks” odr­ža­na je beč­ka pre­mi­je­ra do­ku­men­tar­nog fil­ma „Ko­so­vo: Mo­me­nat u ci­vi­li­za­ci­ji”. Zbog ve­li­kog in­te­re­so­va­nja, or­ga­ni­zo­va­na je do­dat­na pro­jek­ci­ja, a sa­la je bi­la pre­pu­na u oba ter­mi­na. Dan pri­je je odr­ža­na pre­mi­je­ra u In­zbru­ku, a film je pri­ka­zan i u Lin­cu. Gle­da­o­ce u fil­mu kroz pri­ču vo­di austra­lij­ski vo­di­telj srp­skog po­ri­je­kla Ste­fan Po­po­vić, ko­ji je od­ra­stao u Pri­zre­nu. Sce­na­rio je na­pi­sao di­plo­mi­ra­ni te­o­log Mi­loš Nin­ko­vić, a di­rek­tor fo­to­gra­fi­je je Mla­den Jan­ko­vić. Film je po­sve­ćen vje­kov­nom srp­skom pri­su­stvu i sve­ti­nja­ma na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji. Iako su pod za­šti­tom Une­ska, na pod­ruč­ju Ko­so­va i Me­to­hi­je od 1999. go­di­ne do da­nas uni­šte­no je vi­še od 150 cr­ka­va i ma­na­sti­ra. Za­to je cilj ovog fil­ma da svjet­skoj jav­no­sti pred­sta­vi srp­sko i Une­sko­vo na­sle­đe na KiM, da ob­ja­sni ko je ugro­ža­va i za­što ona mo­ra da osta­ne ba­šti­na Sr­bi­je. S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"