Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-12-11 KNJIGA O JOVANU DŽONU PLAMENCU PREDSTAVLJENA U BARU Crnogorski romantik britanskog empirizma
Dan - novi portal
U Dvor­cu kra­lja Ni­ko­le u Ba­ru pro­mo­vi­sa­na je knji­ga dr Go­ra­na Se­ku­lo­vi­ća „Jo­van Džon Pla­me­nac - cr­no­gor­ski ro­man­tik bri­tan­skog em­pi­ri­zma”, o lič­no­sti ko­ja se sma­tra je­di­nim auto­rom svjet­skog re­no­mea iz Cr­ne Go­re u obla­sti po­li­tič­ke fi­lo­zo­fi­je i isto­ri­je po­li­tič­ke te­o­ri­je. Na pro­mo­ci­ji su go­vo­ri­li dr Bra­ni­slav Ma­ro­vić, isto­ri­čar, i po­li­ti­ko­log Ili­ja Ka­pi­čić.
Dr Jo­van Džon Pla­me­nac iz crm­nič­kog se­la Bo­lje­vi­ći bio je evrop­ski i svjet­ski pri­zna­ti na­uč­nik, is­tak­nu­ti te­o­re­ti­čar dru­štva i po­li­ti­ke XX vi­je­ka, pro­fe­sor Uni­ver­zi­te­ta u Oks­for­du, član Bri­tan­ske aka­de­mi­je na­u­ka, sin Pe­tra Pla­men­ca, ne­ka­da­šnjeg mi­ni­stra Kraljevine Cr­ne Go­re. Upr­kos to­me, nje­go­va lič­nost i dje­lo ni­su do­volj­no afir­mi­sa­ni i vred­no­va­ni u sa­vre­me­noj isto­ri­o­gra­fi­ji.
Dr Go­ran Se­ku­lo­vić je ka­zao da je pu­no raz­lo­ga za to, isto­rij­skih, ide­o­lo­ških, per­so­nal­nih, eg­zi­sten­ci­jal­nih, jed­nom ri­ječ­ju Jo­van Džon Pla­me­nac i nje­gov otac Pe­tar, po­sljed­nji mi­ni­star vanj­skih po­slo­va u Kra­lje­vi­ni Cr­noj Go­ri, pa­ra­dig­ma su svih tra­gič­nih de­ša­va­nja ko­ja su za­de­si­la Cr­nu Go­ru i Cr­no­gor­ce u XX vi­je­ku, nje­ne po­di­je­lje­no­sti i bro­do­lo­ma u osvi­tu tur­bu­lent­nog vi­je­ka, sve do XXI sto­lje­ća, ka­da je ob­no­vi­la svoj iz­gu­blje­ni iden­ti­tet i ne­za­vi­snost. Tra­gič­nost se ogle­da u to­me što je nje­gov otac bio pri­pad­nik ze­le­na­škog po­kre­ta Kr­sta Po­po­vi­ća, a Džon Pla­me­nac član rat­ne Vla­de Ka­ra­đor­đe­vi­ća.
- On je čak na­pi­sao i jed­nu po­hval­nu knji­gu o Dra­ži Mi­ha­i­lo­vi­ću, ko­je se ka­sni­je od­re­kao, ob­ja­šnja­va­ju­ći da ni­je imao pra­ve in­for­ma­ci­je, u tre­nut­ku ka­da su čet­ni­ci tra­ži­li nje­go­vog oca da bi ga li­kvi­di­ra­li - is­ta­kao je dr Se­ku­lo­vić.
Isto­ri­čar dr Bra­ni­slav Ma­ro­vić je na­gla­sio da je ne­sum­nji­vo da je mul­ti­di­sci­pli­nar­no dje­lo Jo­va­na Džo­na Pla­men­ca osta­vi­lo zna­ča­jan trag u evrop­skoj na­u­ci, obra­zo­va­nju i kul­tu­ri, a dr Go­ran Se­ku­lo­vić je na­pi­sao stu­di­o­znu, struč­nu i te­me­lji­tu knji­gu o nje­go­voj lič­no­sti i stva­ra­la­štvu.
Po­li­ti­ko­log Ili­ja Ka­pi­čić je na­gla­sio da je Jo­van Džon Pla­me­nac, ba­ve­ći se ide­ja­ma ve­li­kih fi­lo­zo­fa i po­li­tič­kih mi­sli­la­ca, po­put Žan Pol Sar­tra, iza­šao iz okvi­ra eta­bli­ra­nog mi­šlje­nja.
- Ni­je do­zvo­lja­vao da ga ogra­ni­ča­va pri­pad­nost ne­koj gru­pi ili obra­scu mi­šlje­nja. Pro­u­ča­vao je sve glav­ne prav­ce i no­si­o­ce po­li­tič­ke mi­sli, bio kri­tič­ki ko­men­ta­tor i tu­mač nji­ho­vih ide­ja, ko­ri­stio je ja­sne poj­mo­ve i ide­je ko­je su opi­si­va­le dru­štve­nu stvar­nost - is­ta­kao je on.
D.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"