Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Logorašima iz Morinja odšteta 1.430.000 eura * Sveta prinudno iseljavaju iz stana * Laković krši zakon, Tužilački savjet ćuti * Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Objašnjenje i preporuka * Neću, ne dam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava:
U Crnoj Gori se godišnje evidentira 50 selektivnih abortusa jer roditelji ne žele bebu ženskog pola.

Vic Dana :)

Mujo navršio sto godina i kuća mu se napuni novinarima, snimaju ga za televiziju i novine, pa ga upitaju:
- Stari, bolan, koja je tajna tvoje dugovječnosti?
Mujo se nakašlje:
- Paz’ ‘vamo... kad mi je nizak prit’sak, popijem crnoga vina... kad je visok, sunem rakijicu... kad se pre’ladim, pijem kuvane rak’je il’ vina, ako nemam apetita, udarim po bijelom vinu, a za bolje varenje uvijek pijem pivo...
Prekine ga jedan novinar:
- Pobogu, čovječe, piješ l’ ti vode ikad?
Mujo odmahne glavom:
- Bolan, tako bolestan još nisam bio!


Haso: „Mujo, znaš li da mrav može nositi teret 20 puta veći od njegove težine?”
Mujo: „A Fata se hvalila kad je sama nosila veš mašinu na treći sprat!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-11-21 POČELA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O „VRANCU”
Sa otvaranja Pokazaće prednosti crnogorskog vina
Dan - novi portal
Pr­va me­đu­na­rod­na kon­fe­ren­ci­ja o „vran­cu” i dru­gim cr­no­gor­skim autoh­to­nim sor­ta­ma vi­no­ve lo­ze sve­ča­no je otvo­re­na ju­če u vin­skom po­dru­mu Šip­ča­nik. Iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca Plan­ta­ža Ve­ri­ca Ma­raš ka­za­la je na otva­ra­nju da je ta kom­pa­ni­ja, Pod­go­ri­ci i Cr­noj Go­ri, da­la pre­sti­žnu vin­sku de­sti­na­ci­ju i ši­ro­ku pa­le­tu vr­hun­skih pro­iz­vo­da ko­ji sa po­no­som pred­sta­vlja­ju svi­je­tu otvo­re­nu cr­no­gor­sku du­šu pre­to­če­nu u vi­no. Is­ta­kla je po­seb­no za­do­volj­stvo što se na­uč­ni skup odr­ža­va u „vin­skom hra­mu”.
– Ovo je pra­vo mje­sto gdje će­mo pred me­đu­na­rod­nom i do­ma­ćom jav­no­šću po­ka­za­ti re­zul­ta­te, za Plan­ta­že i Cr­nu Go­ru epo­hal­nog pro­jek­ta o di­ver­zi­te­tu cr­no­gor­ske vi­no­ve lo­ze. Ovaj pro­je­kat je re­zul­tat do­go­traj­nog i du­go­go­di­šnjeg ra­da kom­pa­ni­je sa vo­de­ćim svjet­skim na­uč­nim cen­tri­ma u Špa­ni­ji i Ka­na­di – sa­op­šti­la je Ma­raš.
Na kon­fe­ren­ci­ja su pred­sta­vlje­ni re­zul­ta­ti ra­da na pro­jek­tu Ge­net­ski di­ver­zi­tet vi­no­ve lo­ze u Cr­noj Go­ri, ko­ji kom­pa­ni­ja re­a­li­zu­je u sa­rad­nji sa In­sti­tu­tom za vi­no­vu lo­zu i vi­no (ICVV) iz La Ri­o­he iz Špa­ni­je.
– Ta is­tra­ži­va­nja po­mje­ra­ju gra­ni­ce i svr­sta­va­ju cr­no­gor­sko vi­no­gra­dar­stvo i vi­nar­stvo ra­me uz ra­me sa naj­po­zna­ti­jim tra­di­ci­o­nal­nim vin­skim re­gi­o­ni­ma u svi­je­tu ko­je ima­ju slič­nu struk­tu­ru pe­di­grea sor­ti vi­no­ve lo­ze kao Cr­na Go­ra. Re­zul­ta­ti ko­ji će bi­ti iz­ni­je­ti na sku­pu, uz uče­šće na­uč­ni­ka iz 17 dr­ža­va, po­ka­za­će šta su pred­no­sti i po­seb­no­sti cr­no­gor­skog vi­no­gra­dar­stva i ka­ko cr­no­gor­ski di­ver­zi­tet vi­no­ve lo­ze mo­že da pru­ži pri­log evrop­skom i svjet­skom asor­ti­ma­nu no­vih vi­na – na­ja­vi­la je Ma­raš.
Di­rek­to­ri­ca sek­to­ra raz­vo­ja Plan­ta­ža Ve­sna Ma­raš je na­ja­vi­la da će na kon­fe­ren­ci­ji pred­sta­vi­ti re­zul­ta­te is­tra­ži­va­nja bo­gat­stva autoh­to­nog sor­ti­men­ta u Cr­noj Go­ri, nje­gov di­ver­zi­tet kao i du­gu tra­di­ci­ju ga­je­nja i pro­iz­vod­nje gro­žđa i vi­na. Pro­fe­sor ga­no­mi­ke na Uni­ver­zi­te­tu Ve­stern On­ta­rio u Ka­na­di i go­stu­ju­ći pro­fe­sor na Uni­ver­zi­te­tu u La Ri­oh, Mi­o­drag Gr­bić ka­zao je da is­tra­ži­va­nje ge­net­skog di­ver­zi­te­ta vi­no­ve lo­ze u Cr­noj Go­ri pred­sta­vlja isto­rij­ski mo­me­nat ko­ri­šće­nja ge­nom­skih teh­no­lo­gi­ja i se­kven­ci­ra­nja ge­no­ma u jed­nom is­tra­ži­va­nju u Cr­noj Go­ri.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"