Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Logorašima iz Morinja odšteta 1.430.000 eura * Sveta prinudno iseljavaju iz stana * Laković krši zakon, Tužilački savjet ćuti * Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Objašnjenje i preporuka * Neću, ne dam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava:
U Crnoj Gori se godišnje evidentira 50 selektivnih abortusa jer roditelji ne žele bebu ženskog pola.

Vic Dana :)

Mujo navršio sto godina i kuća mu se napuni novinarima, snimaju ga za televiziju i novine, pa ga upitaju:
- Stari, bolan, koja je tajna tvoje dugovječnosti?
Mujo se nakašlje:
- Paz’ ‘vamo... kad mi je nizak prit’sak, popijem crnoga vina... kad je visok, sunem rakijicu... kad se pre’ladim, pijem kuvane rak’je il’ vina, ako nemam apetita, udarim po bijelom vinu, a za bolje varenje uvijek pijem pivo...
Prekine ga jedan novinar:
- Pobogu, čovječe, piješ l’ ti vode ikad?
Mujo odmahne glavom:
- Bolan, tako bolestan još nisam bio!


Haso: „Mujo, znaš li da mrav može nositi teret 20 puta veći od njegove težine?”
Mujo: „A Fata se hvalila kad je sama nosila veš mašinu na treći sprat!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija ZABRINJAVAJUĆI PODACI O JAVNIM FINANSIJAMA ZA DEVET MJESECI
Vlada Država u minusu 94,3 miliona Javna potrošnja je u prva tri kvartala iznosila 1,36 miliona i bila je za 115 miliona, ili 9,3 odsto, veća nego u istom periodu lani, dok su javni prihodi u istom periodu uvećani za 4,1 odsto. To je dovelo do deficita javnih finansija od 94,3 miliona, koji je za 66,4 miliona veći nego na kraju septembra 2016. godine
Dan - novi portal
Jav­ni pri­ho­di dr­ža­ve za de­vet mje­se­ci iz­no­si­li su 1,266 mi­li­jar­di eura, dok je jav­na po­tro­šnja iz­no­si­la 1,36 mi­li­jar­di, pa je de­fi­cit jav­nih fi­nan­si­ja na kra­ju sep­tem­bra bio 94,3 mi­li­o­na eura. To po­ka­zu­ju po­da­ci o jav­nim fi­nan­si­ja­ma u pe­ri­o­du od ja­nu­a­ra do sep­tem­bra, ko­je je Vla­da ob­ja­vi­la u sklo­pu pred­lo­ga Za­ko­na o bu­dže­tu.
Jav­ni pri­ho­di, ka­ko pi­še u do­ku­men­tu, za de­vet mje­se­ci su či­ni­li 30,1 od­sto BDP-a i ve­ći su u od­no­su na pri­ho­de u istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne za 4,1 od­sto.
– Po­ve­ća­nje pri­ho­da u od­no­su na pret­hod­nu go­di­nu za­bi­lje­že­no je kod po­ve­ća­nja po­re­za na do­da­tu vri­jed­nost za 31,3 mi­li­o­na ili 8,4 od­sto, ak­ci­za za 29,3 mi­li­o­na ili 21,5 od­sto, do­pri­no­sa za 19,2 mi­li­o­na ili 6,1 od­sto i do­na­ci­ja za 5,3 mi­li­o­na ili 59,1 od­sto. Rast pri­ho­da re­zul­tat je ra­sta eko­nom­ske ak­tiv­no­sti, po­ve­ća­nja na­pla­te uvo­znog PDV-a, kao i pri­mje­ne no­vog Za­ko­na o re­pro­gra­mu po­re­skih po­tra­ži­va­nja – pi­še u pred­lo­gu Za­ko­na o bu­dže­tu ko­ji je u skup­štin­skoj pro­ce­du­ri.
Ka­da je u pi­ta­nju jav­na po­tro­šnja, su­ma od 1,36 mi­li­jar­di či­ni 32,4 od­sto BDP-a i po­ve­ća­na je za 115 mi­li­o­na, ili 9,3 od­sto, u od­no­su na upo­red­ni pe­ri­od 2016. go­di­ne.
– Jav­na po­tro­šnja je po­ve­ća­na zbog ve­ćih iz­da­ta­ka za ka­pi­tal­ni bu­džet u iz­no­su od 80,3 mi­li­o­na eura, ras­ho­da za ka­ma­te u iz­no­su od 12,8 mi­li­o­na, kao i ve­ćih iz­da­ta­ka po osno­vu bru­to za­ra­da i do­pri­no­sa na te­ret za­po­sle­nih za 22,2 mi­li­o­na – pi­še u do­ku­men­tu.
Ka­ko po­ka­zu­ju po­da­ci, de­fi­cit od 94,3 mi­li­o­na ve­ći je za 66,4 mi­li­o­na eura u od­no­su na de­fi­cit iz istog pe­ri­o­da pret­hod­ne go­di­ne. Raz­log za po­ve­ća­nje de­fi­ci­ta je, ka­ko su na­ve­li iz Vla­de, ve­ća po­tro­šnja sred­sta­va iz ka­pi­tal­nog bu­dže­ta, zbog in­ten­zi­vi­ra­nja ra­do­va na auto­pu­tu.
Upr­kos mi­nu­su od 94,3 mi­li­o­na za tri kvar­ta­la i ve­ćoj po­tro­šnji od sko­ro 116 mi­li­o­na, u Vla­di su op­ti­mi­stič­ni po pi­ta­nju pro­cje­na za po­sled­nja tri mje­se­ca i kom­plet­nu 2017. go­di­nu. Pro­cje­na Vla­de je da će iz­vor­ni jav­ni pri­ho­di u 2017. iz­no­si­ti 1,789 mi­li­jar­di, što je 42,6 od­sto BDP-a, a u od­no­su na plan vi­še je sko­ro 32 mi­li­o­na. Jav­na po­tro­šnja, ko­ja je za de­vet mje­se­ci ve­ća 115 mi­li­o­na, pro­ci­je­nje­na je na 1,9 mi­li­jar­di, što je u od­no­su na plan ma­nje za 90,1 mi­li­on.
– Pro­cje­na je da će naj­ve­će od­stu­pa­nje u od­no­su na plan bi­ti za­bi­lje­že­no kod ka­pi­tal­nog bu­dže­ta, za ko­ji se pro­cje­nju­je da će bi­ti ostva­ren 28,4 mi­li­o­na ma­nje u od­no­su na plan, tran­sfe­ra za so­ci­jal­nu za­šti­tu u iz­no­su od 17,5 mi­li­o­na, usled iz­mje­na Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dje­či­joj za­šti­ti, u di­je­lu na­kna­da za maj­ke tro­je i vi­še dje­ce i osta­lih ka­te­go­ri­ja ras­ho­da u di­je­lu bu­džet­ske po­tro­šnje – pi­še u do­ku­men­tu.
Ka­da je u pi­ta­nju de­fi­cit jav­nih fi­nan­si­ja, on je pro­ci­je­njen na 116,3 mi­li­o­na eura i bi­će ma­nji u od­no­su na pla­ni­ra­ni za 121,9 mi­li­o­na ili 51,2 od­sto.
Skup­šti­na će o bu­dže­tu ras­pra­vlja­ti do kra­ja go­di­ne. Bu­džet je pla­ni­ran na dvi­je mi­li­jar­de, od če­ga će se na za­du­že­nje od­no­si­ti 296 mi­li­o­na, sa mo­guć­no­šću da se za re­fi­nan­si­ra­nje du­ga za­du­že još 104 mi­li­o­na, od­no­sno do ukup­no 400 mi­li­o­na eura.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"