Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Logorašima iz Morinja odšteta 1.430.000 eura * Sveta prinudno iseljavaju iz stana * Laković krši zakon, Tužilački savjet ćuti * Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Objašnjenje i preporuka * Neću, ne dam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava:
U Crnoj Gori se godišnje evidentira 50 selektivnih abortusa jer roditelji ne žele bebu ženskog pola.

Vic Dana :)

Mujo navršio sto godina i kuća mu se napuni novinarima, snimaju ga za televiziju i novine, pa ga upitaju:
- Stari, bolan, koja je tajna tvoje dugovječnosti?
Mujo se nakašlje:
- Paz’ ‘vamo... kad mi je nizak prit’sak, popijem crnoga vina... kad je visok, sunem rakijicu... kad se pre’ladim, pijem kuvane rak’je il’ vina, ako nemam apetita, udarim po bijelom vinu, a za bolje varenje uvijek pijem pivo...
Prekine ga jedan novinar:
- Pobogu, čovječe, piješ l’ ti vode ikad?
Mujo odmahne glavom:
- Bolan, tako bolestan još nisam bio!


Haso: „Mujo, znaš li da mrav može nositi teret 20 puta veći od njegove težine?”
Mujo: „A Fata se hvalila kad je sama nosila veš mašinu na treći sprat!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-11-20 SKUPI KREDITI POSLEDNJIH GODINA OLAKŠALI BUDŽET ZA 400 MILIONA
Vlada Od kamata mogli platiti pola autoputa Od 2013. godine do danas Vlada je po osnovu kamata platila čak 400 miliona, a sa planiranih 85,5 miliona, taj iznos će se primaći sumi od pola milijarde eura. Za 400 miliona moglo se otplatiti pola autoputa, čija je ugovorena cijena 809,6 miliona eura
Dan - novi portal
Vla­da će u na­red­noj go­di­ni na ka­ma­te po­tro­ši­ti 85,5 mi­li­o­na eura, a od 2013. go­di­ne do da­nas je po osno­vu ka­ma­ta pla­ti­la oko 400 mi­li­o­na eura.
Od 2013. go­di­ne i po­či­nju da se pla­ća­ju ogrom­ne svo­te po osno­vu ka­ma­ta, ko­je iz­no­se de­se­ti­ne mi­li­o­na eura. Po­da­ci Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja po­ka­zu­ju da se 2011. i 2012. go­di­ne za ka­ma­te go­di­šnje pla­ća­lo ma­lo pre­ko se­dam mi­li­o­na eura, dok je 2013. go­di­ne za ka­ma­te pla­će­no 67,9 mi­li­o­na eura. Go­di­nu ka­sni­je iz­nos je uve­ćan na 75,5 mi­li­o­na, 2015. go­di­ne je pla­će­no 81,8 mi­li­o­na, go­di­nu ka­sni­je 76,6 mi­li­o­na, da bi se u ovoj go­di­ni iz bu­dže­ta iz­dvo­ji­lo re­kord­nih 95,4 mi­li­o­na eura. Sa 85,5 mi­li­o­na eura, ko­li­ko će se da­ti na­red­ne go­di­ne za ka­ma­te, Vla­da će od 2011. do kra­ja 2018. go­di­ne po tom osno­vu iz bu­dže­ta pla­ti­ti sko­ro po­la mi­li­jar­de eura, tač­ni­je 497 mi­li­o­na.
Iz­nos od 400 mi­li­o­na, ko­li­ko je za pet go­di­na pla­će­no po osno­vu ka­ma­ta, po­lo­vi­na je nov­ca ko­ji će Vla­da da iz­dvo­ji za auto­put. Ba­rem u od­no­su na ugo­vo­re­nu ci­je­nu od 809,6 mi­li­o­na, po­što će zbog za­bo­ra­vlje­nih pe­tlji, stru­je i vo­de, uz ka­ma­te, taj iz­nos znat­no pre­ma­ši­ti do­go­vo­re­nu ili ugo­vo­re­nu ci­je­nu.
Funk­ci­o­ner GP URA Mi­loš Ko­na­tar je ka­zao da se pa­re za ka­ma­te da­ju ni za šta, jer su u pro­šlo­sti ne­ki funk­ci­o­ne­ri bi­li neo­d­go­vor­ni.
– Iz­no­si ko­ji se na go­di­šnjem ni­vou da­ju za ka­ma­te rav­ni su tro­ško­vi­ma za iz­grad­nju ful opre­mlje­nog kli­nič­kog cen­tra. Za taj no­vac se mo­že iz­gra­di­ti 20 vr­ti­ća, 15 osnov­nih ško­la... – re­kao je Ko­na­tar.
On je ka­zao da se dr­ža­va go­di­na­ma za­du­žu­je i da ne na­mje­ra­va da pre­sta­ne sa tom prak­som.
– Na­red­ne go­di­ne Vla­da se mo­že za­du­ži­ti do 400 mi­li­o­na. Oba­ve­ze po osno­vu kre­di­ta mo­ra­ju se re­fi­nan­si­ra­ti i sku­pi kre­di­ti se mo­ra­ju za­mi­je­ni­ti no­vim i jef­ti­ni­jim. Pla­ća­nje to­li­kih iz­no­sa za ka­ma­te je neo­dr­ži­vo i za­bri­nja­va­ju­će. Sva­ke go­di­ne se zbog pla­ća­nja ka­ma­ta iz­gu­bi ve­li­ki broj vr­ti­ća, ško­la i pu­te­va – ka­zao je ra­ni­je Ko­na­tar.
Od ukup­nog iz­no­sa ka­ma­ta u na­red­noj go­di­ni, ka­ko pi­še u pred­lo­gu Za­ko­na o bu­dže­tu, ne­re­zi­den­ti­ma je pla­ni­ra­na is­pla­ta od 77,8 mi­li­o­na, a re­zi­den­ti­ma 7,67 mi­li­o­na ka­ma­te.
Naj­ve­ći iz­nos po osno­vu ka­ma­te od dr­ža­ve će pri­ho­do­va­ti ban­ka Kre­dit Svis od čak 4,99 mi­li­o­na. Ka­ma­ta po osno­vu emi­si­je do­ma­ćih ob­ve­zni­ca će iz­no­si­ti 3,22 mi­li­o­na. Me­đu­na­rod­noj ban­ci za ob­no­vu i raz­voj (IBRD) će se pla­ti­ti 2,2 mi­li­o­na ka­ma­ta, Pa­ri­skom klu­bu 2,3 mi­li­o­na, Evrop­skoj in­ve­sti­ci­o­noj ban­ci 1,96 mi­li­o­na, Nje­mač­koj raz­voj­noj ban­ci 1,35 mi­li­o­na, a Ban­ka in­te­sa će po tom osno­vu pri­ho­do­va­ti 1,16 mi­li­o­na. Za sin­di­ci­ra­ni za­jam OTP-u, Er­ste i za­gre­bač­koj ban­ci će se is­pla­ti­ti 2,8 mi­li­o­na eura. Skup­šti­na će o pred­lo­gu Za­ko­na o bu­dže­tu ras­pra­vlja­ti i usvo­ji­ti ga do kra­ja go­di­ne.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"