Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet GENERALNI SEKRETAR SAVJETA EVROPE TORBJORN JAGLAND OCIJENIO
Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije
Dan - novi portal
STRA­ZBUR – Ge­ne­ral­ni se­kre­tar Sa­vje­ta Evro­pe Tor­bjorn Ja­gland po­zvao je, uoči Svjet­skog da­na slo­bo­de me­di­ja 3. ma­ja, svih 47 ze­ma­lja čla­ni­ca SE da obez­bi­je­de da nji­ho­vi na­ci­o­nal­ni za­ko­ni o kle­ve­ti ne do­ve­du do sa­mo­cen­zu­re me­di­ja i ne osla­be jav­nu de­ba­tu.
„Svje­do­ci smo za­bri­nja­va­ju­ćih tren­do­va da ne­ke vla­de zlo­u­po­tre­blja­va­ju tu­žbe za kle­ve­tu u po­li­tič­ke svr­he i da pro­iz­volj­na pri­mje­na za­ko­na o kle­ve­ti re­zul­tu­je za­tvor­skim ka­zna­ma za no­vi­na­re, a pri­mi­je­će­ni su i po­ku­ša­ji ob­u­sta­vlja­nja za­kon­skih re­for­mi za de­kri­mi­na­li­za­ci­ju kle­ve­te”, na­vo­di se u sa­op­šte­nju SE.
„Od ključ­ne je va­žno­sti za de­mo­kra­ti­ju da me­di­ji vr­še svoj po­sao kon­tro­le i kri­ti­ke onih ko­ji su na vla­sti. Oba­vlja­ju­ći tu svo­ju funk­ci­ju ču­va­ra, nji­ho­va pra­va ga­ran­to­va­na Evrop­skom kon­ven­ci­jom o ljud­skim pra­vi­ma mo­ra­ju u pot­pu­no­sti da se po­štu­ju, unu­tar gra­ni­ca ko­je je ta kon­ven­ci­ja po­sta­vi­la”, na­veo je Ja­gland.
On je is­ta­kao da za­ko­ni o kle­ve­ti i nji­ho­va pri­mje­na ne bi tre­ba­lo da ima­ju ne­ga­ti­van efe­kat na slo­bo­du go­vo­ra.
„Pri iz­ra­di za­ko­na ili za­kon­skih amand­ma­na, vla­de tre­ba da uzmu u ob­zir to što je Evrop­ski sud za ljud­ska pra­va sa­op­štio da su za­tvor­ske ka­zne kom­pa­ti­bil­ne sa kon­ven­ci­jom sa­mo u ve­o­ma iz­u­zet­nim slu­ča­je­vi­ma, od­no­sno kad su pre­kr­še­na dru­ga osnov­na pra­va, kao na pri­mjer u slu­ča­ju go­vo­ra mr­žnje ili pod­sti­ca­nja na na­si­lje”, na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Ja­gland je do­dao da je ta­ko­đe od ključ­ne va­žno­sti da „ka­zne za kle­ve­tu ko­je pred­vi­đa gra­đan­ski za­kon bu­du pro­por­ci­o­nal­ne” i da „ne mo­gu da se ko­ri­ste za ućut­ki­va­nje me­di­ja”.
Kle­ve­ta se sve vi­še de­kri­mi­na­li­zu­je u ve­ći­ni evrop­skih ze­ma­lja, a i kad je ka­žnji­va, ka­zne se ri­jet­ko pri­mje­nju­ju, na­veo je Ja­gland do­da­ju­ći, me­đu­tim, da je po­sled­njih go­di­na zna­čaj­no po­ras­tao broj tu­žbi i pre­tje­ra­no vi­so­kih od­šte­ta, če­sto mno­go ve­ćih od pred­vi­đe­nih nov­ča­nih ka­zni.
Ko­mi­tet mi­ni­sta­ra Sa­vje­ta Evro­pe je u svo­jim smjer­ni­ca­ma za za­šti­tu no­vi­nar­stva i osi­gu­ra­nju bez­bjed­no­sti no­vi­na­ra i dru­gih me­dij­skih rad­ni­ka za­tra­žio od čla­ni­ca da raz­mo­tre do­ma­će za­ko­ne i prak­se ko­je se ti­ču me­dij­skih slo­bo­da, ka­ko bi oni bi­li u skla­du sa Evrop­skom kon­ven­ci­jom o ljud­skim pra­vi­ma.
(Tan­jug)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"