Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Lazoviću blokirali gradnju hotela od devet spratova * Damjanović prekršio Statut i oštetio partiju * Policija sumnja na osvetu * Kuću prodali bivšem tajnom agentu, htjeli bioskop u Gintašu * Lazoviću blokirali gradnju hotela od devet spratova * SAD nijesu više svjetski policajac * Milo i Mile
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore:
Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost ćuti da Milo Đukanović ne bi bio uhvaćen u laži.

Vic Dana :)

Piroćanac Mane pogine u saobraćajnoj nesreći, pa su prijatelji izabrali jednog od njih da to saopšti njegovoj ženi. Ovaj pristane. Kada je došao pred vrata pokojnikove kuće, on pokuca na vrata, a otvara mu Manetova žena:
- Izvol`te?
- Izvin`te, jeste li vi udovica na Maneta?
- A ne, nisam udovica!
- Da se kladimo?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura KOTORSKA PUBLIKA PREMIJERNO ČULA NOVI PROGRAM MARIJANE ŠOVRAN I ĐORĐA NEŠIĆA
Potpuno uživanje u muzici i stihovima
Dan - novi portal
Oper­ska pje­va­či­ca Ma­ri­ja­na Šo­vran i pi­ja­ni­sta Đor­đe Ne­šić na­stu­pi­li su na sce­ni Cr­kve Sve­tog Du­ha u Ko­to­ru sa pro­gra­mom ko­ji su pri­pre­mi­li za ovu pri­li­ku i pre­mi­jer­no iz­ve­li uz sja­jan pri­jem pu­bli­ke. Kom­ple­tan pro­gram bio je na en­gle­skom je­zi­ku, osim bi­sa, ne­što pot­pu­no no­vo, osvje­ža­va­ju­će. Pro­gram je ob­u­hva­tio dje­la Ger­švi­na, Je­sto­na, Ar­le­na, Gru­be­ra, Čaj­kov­skog, Ve­der­li­ja, Bi­ča, Brit­na, Sand­haj­ma. A Ma­ri­ja­nin glas je za­bli­sta­la istin­skom lje­po­tom so­pra­na, pu­no­ćom i zre­lo­šću.
- Ja­ko sam sreć­na, vo­lim da na­stu­pam pred svo­jom pu­bli­kom. Uvi­jek mi je sr­ce pu­no za­to što me ovi lju­di od sr­ca pri­me. Is­pu­ni­la sam obe­ća­nje ko­je sam da­la či­ta­o­ci­ma „Da­na” kad sam go­sto­va­la na kon­cer­tu u Cr­no­gor­skom na­rod­nom po­zo­ri­štu u Pod­go­ri­ci, da ću do­ve­sti Đor­đa Ne­ši­ća u Ko­tor, i is­pu­ni­la obe­ća­nje. Iz­vo­di­li smo sve ame­rič­ke kom­po­zi­to­re, cilj mi je bio da pu­bli­ci pred­sta­vim ne­što što se ov­dje do­sad ni­je iz­vo­di­lo. Uglav­nom su to dje­la kom­po­zi­to­ra 20. vi­je­ka - ka­že Šo­vran, ko­ja je u rod­nom Ko­to­ru ste­kla osnov­no i sred­nje mu­zič­ko obra­zo­va­nje, a ma­ster stu­di­je za­vr­ši­la u kla­si prof. emer. Rad­mi­le Smi­lja­nić na Fa­kul­te­tu mu­zič­ke umet­no­sti u Be­o­gra­du. Po­seb­no je za­do­volj­na sa­rad­njom sa Đor­đem Ne­ši­ćem, ko­ji ima ame­rič­ko zva­nje „ko­uč za oper­ske pje­va­če”, ko­jim spa­ja dvi­je stru­ke: pro­fe­so­ra so­lo-pje­va­nja i ko­re­pe­ti­to­ra za oper­ske pje­va­če.
- Kod nas se ko­re­pe­ti­to­ri mno­go ne mi­je­ša­ju u po­sao pro­fe­so­ra so­lo-pje­va­nja, dok je na za­pa­du ko­re­pe­ti­tor i „ko­uč” za pje­va­če, on im po­ma­že u mno­gim stva­ri­ma, što je fe­no­me­nal­na stvar i ja se uvi­jek ra­du­jem ka­da Đor­đe do­đe u Be­o­grad, za­to što vo­lim da sa­ra­đu­jem s njim i ču­jem mno­go no­vih in­te­re­sant­nih stva­ri. Na­rav­no, mo­ram da pra­tim trend, pa mi on po­ma­že u to­me. Ovaj ma­ster-klas je dr­žao pri­je tri go­di­ne u Be­o­gra­du i ta­da je po­če­la na­ša sa­rad­nja. Kad do­đe u Be­o­grad, mi pri­vat­no ra­di­mo - ob­ja­sni­la je Ma­ri­ja­na.
Pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci ona se s ide­jom za ovaj kon­cert obra­ti­la Ne­ši­ću, re­dov­nom pro­fe­so­ru na Uni­ver­zi­te­tu Car­ne­gie Mel­lon u Pic­bur­gu. Sku­pi­li su no­te, pro­ba­li pet da­na u Be­o­gra­du i on­da do­šli u Ko­tor.
Đor­đe Ne­šić će odr­ža­ti ma­ster-klas za so­lo-pje­va­če, stu­den­te od utor­ka, 24. ja­nu­a­ra do ne­dje­lje, 29. ja­nu­a­ra, ka­da će u 11 sa­ti uju­tru u ve­li­koj sa­li „Ko­lar­ca” bi­ti odr­žan za­vr­šni kon­cert. Ma­ri­ja­na već par go­di­na do­la­zi na taj ma­ster ko­ji on dr­ži na Ko­lar­cu, a pr­vi put su na­stu­pa­li za­jed­no na za­vr­šnom kon­cer­tu u ja­nu­a­ru 2015, a za­tim i u ja­nu­a­ru i apri­lu 2016. go­di­ne. U Ko­to­ru su pr­vi put za­jed­no na sce­ni, a Đor­đu Ne­ši­ću ovo je pr­va po­sje­ta Sta­rom gra­du i pr­vo pred­sta­vlja­nje ko­tor­skoj pu­bli­ci. On je za ovaj kon­cert do­le­tio di­rekt­no iz Nju­jor­ka i sli­je­ta­nje u Cr­nu Go­ru za nje­ga je bi­lo ja­ko emo­tiv­no- sje­tio se dje­tinj­stva i lje­to­va­nja ko­ja je pro­vo­dio u Bu­dvi. Odu­še­vljen je bo­žan­stve­nim pro­sto­rom, aku­sti­kom cr­kve Sv. Du­ha i od­lič­nim kla­vi­rom, za ko­ji je već čuo od kla­vir­skog teh­ni­ča­ra Ma­ri­ja Bje­la­no­vi­ća u Be­o­gra­du, za­do­vo­ljan je div­nim pri­je­mom pu­bli­ke, jer je sve pro­šlo ka­ko tre­ba.
Ovo je bi­lo no­vo is­ku­stvo i za Ka­ta­ri­nu Krek, glu­mi­cu ko­ja je re­ci­to­va­la sti­ho­ve pje­sa­ma ko­je je Ma­ri­ja­na pje­va­la, da­ju­ći pri­li­ku pu­bli­ci da i na dram­ski na­čin do­ži­vi dje­la pi­sa­na za vo­kal­no iz­vo­đe­nje. Ujed­no, pu­bli­ka je mo­gla da či­ta iste te pje­sme u pro­gra­mu, ta­ko da je ima­la pot­pu­ni do­ži­vljaj ovih dje­la ko­ja pr­vi put slu­ša.
U Cr­kvi Sv. Du­ha Ma­ri­ja­na Šo­vran so­li­stič­ki na­stu­pa če­tvr­ti put, a pro­šle go­di­ne ov­dje je odr­ža­la i ma­ster klas za mla­de so­lo-pje­va­či­ce. U okvi­ru Ko­tor­ske kon­cert­ne se­zo­ne ovo je njen dru­gi kon­cert, za či­ju or­ga­ni­za­ci­ju se po­bri­nu­la prof. La­u­ra Jo­va­no­vić, di­rek­to­ri­ca Mu­zič­ke ško­le „Vi­da Ma­tjan“.M.D.Po­po­vić

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"