Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubio djevojku, pa presudio sebi * Neistomišljenike prijavljuje policiji * Funkcioneri DPS-a kupovali glasove za Brajovića * Ako DPS ne podrži smjene, raskinućemo koaliciju * Zablistali na pet jezika * Čovjek u plamenu ispao iz auta * Ubio djevojku, pa presudio sebi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-06-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije:
Dok su drugi trgovali i pogađali se sa Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu.

Vic Dana :)

Razgovaraju dva ludaka od kojih jedan plete džemper:
- Šta to radiš?
- Pletem džemper.
- Koje će boje da bude?
- Je l’ znaš onu boju trula višnja?
- Znam.
- E, isti takav samo zelen.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika ADVOKATI OPTUŽENIH U SLUČAJU „CKB” TRAŽE IZDVAJANJE „NARUČENIH DOKAZA”
Optužene sa braniocima Tužilaštvo fingiralo izvještaje o kreditima
Dan - novi portal
Od­bra­na op­tu­že­nih u slu­ča­ju „CKB” za­tra­ži­la je u na­stav­ku su­đe­nja pred su­di­jom Anom Vu­ko­vić da se iz spi­sa pred­me­ta iz­u­zmu iz­vje­šta­ji o sum­nji­vim pla­sma­ni­ma, uz tvrd­nju da se ra­di o na­ru­če­nom do­ka­zu ko­ji ni­je pot­pi­san i ovje­ren. Tu­ži­lac Vo­ji­slav Gru­jić oka­rak­te­ri­sao je taj pred­log kao neo­sno­van i op­tu­žio od­bra­nu za se­lek­ti­van pri­stup ocje­ni po­nu­đe­nih do­ka­za. 
Advo­kat Du­šan Luk­šić je ka­zao da je sa­dr­ži­na iz­vje­šta­ja o pla­sma­ni­ma pre­ma fir­ma­ma ko­ji­ma su is­pla­će­ni spor­ni kre­di­ti a ko­ji su ura­đe­ni po na­lo­gu no­ve upra­ve CKB-a bit­no pre­ni­je­ta u na­vo­di­ma op­tu­žni­ce.
–Iako u gla­vi ne­mam te­o­ri­ju za­vje­re, sa­dr­žaj ovih iz­vje­šta­ja upu­ću­je na za­klju­čak da se ra­di o na­ru­če­nom do­ka­zu za op­tu­žni­cu od stra­ne tu­ži­la­štva – re­kao je advo­kat Luk­šić.
Nje­gov ko­le­ga Bo­ri­vo­je Tr­gov­če­vić sma­tra da je za iz­u­zi­ma­nje tih do­ka­za do­vo­lja­no to što se ra­di o ela­bo­ra­ci­ji spor­nih kre­di­ta ko­je je na­ru­čio no­vi me­nadž­ment ban­ke za po­tre­be vo­đe­nja kri­vič­nog po­stup­ka.
Pre­ma nje­go­vom mi­šlje­nju, ti iz­vje­šta­ji ni­je­su ni teh­nič­ki ko­rekt­ni jer ni­je­su is­po­što­va­na pra­vi­la in­ter­ne re­vi­zi­je i ni­je­su sa­slu­ša­ne sve oso­be ko­je su po­ve­za­ne sa spor­nim kre­di­ti­ma.
–U slu­ča­ju pla­sma­na za kom­pa­ni­ju „Aka­pul­ko” ni­je­su sa­slu­ša­ne op­tu­že­ne Mil­ka Lju­mo­vić, Bo­se Ta­tar i Je­li­ca Pe­tri­če­vić. Tvrd­nja da je Je­li­ca Pe­tri­če­vić svje­sno za­ta­ška­va­la ovaj slu­čaj pred­sta­vlja iz­ra­zit pri­mjer te pri­stra­sno­sti – na­veo je advo­kat Tr­gov­če­vić.
Uz pod­sje­ća­nje da je Pe­tri­če­vi­će­va na­pu­sti­la CKB 2006. go­di­ne, njen advo­kat Vla­dan Bo­jić je ka­zao da je ci­je­li slu­čaj za­ta­ška­va­la Mi­le­na Dra­kić, ko­ja je vo­di­la kre­dit dat kom­pa­ni­ji „Aka­pul­ko”, ka­ko bi uma­nji­la svo­ju od­go­vor­nost.
On se slo­žio sa ko­le­ga­ma da su pro­či­ta­ni iz­vje­šta­ji sa aspek­ta op­tu­že­nih ne­u­po­tre­blji­vi,  uz ocje­nu da su i te ka­ko va­lja­ni za utvr­đi­va­nje ne­sa­vje­snog po­stu­pa­nja ošte­će­ne stra­ne u ovom pred­me­tu i nje­nog za­jed­nič­kog ra­da sa tu­ži­la­štvom.
Alu­di­ra­ju­ći na za­jed­nič­ki rad tu­ži­la­štva i no­vog me­nadž­men­ta, advo­kat Go­ran Ro­dić je oci­je­nio da su iz­vje­šta­ji o sum­nji­vim pla­sma­ni­ma pi­sa­ni po­li­cij­skim sti­lom.
–Po­li­cij­ski rad unu­tar ban­ke vi­di se ka­da se u iz­vje­šta­ju na­vo­di da se ope­ra­tiv­nim ra­dom do­šlo do ne­zva­nič­nih sa­zna­nja da je Ivan La­kić, iz­vr­šni di­rek­tor Pro­vla­dek­sa, u ban­ku do­nio fak­si­mil pot­pi­sa Na­ta­li Di­že, di­rek­tor­ke jed­ne od kom­pa­ni­ja ko­joj je odo­bren spor­ni kre­dit – po­ja­snio je Ro­dić.
On je na­gla­sio da su kre­a­to­ri iz­vje­štaj o sum­nji­vim pla­sma­ni­ma pa­ra­le­no sa tu­ži­la­štvom do­šli do svje­do­ka ko­ji su pred­lo­že­ni od za­stup­ni­ka op­tu­žni­ce.
–To po­tvr­đu­ju i nji­ho­va svje­do­če­nja, ko­ja slič­na sa na­vo­di­ma iz­vje­šta­ja, a ko­ji­ma svje­do­ci sa se­be ski­da­ju od­go­vor­nost i pre­ba­cu­ju je na op­tu­že­ne – ka­zao je Ro­dić.
Tu­ži­lac Vo­ji­slav Gru­jić je re­kao da od­bra­na od­go­vor­nost za spor­ne mi­li­on­ske kre­di­te pre­ba­cu­je  na kre­dit­ne re­fe­ren­te, ig­no­ri­šu­ći ulo­gu top-me­nadž­men­ta, ko­ji su u tom pe­ri­o­du pred­sta­vlja­le op­tu­že­ne Lju­mo­vić i Ta­tar.
–Tu­ži­la­štvu je ja­san ovaj pri­laz od­bra­ne,  ali je ja­sno i da je to pro­sto ne­mo­gu­ća stvar – ka­zao je Gru­jić.VJ.D.


Bez zvanične procedure

Na­vo­de advo­ka­ta Ro­di­ća da do­ku­ment kre­dit­ne po­li­ti­ke pred­sta­vlja na­crt, a ne usvo­je­nu od­lu­ku, tužilac je ocije­nio kao po­tvr­du te­ze ko­ju tu­ži­la­štvo od po­čet­ka za­stu­pa.
–Od po­čet­ka tvr­di­mo da u pe­ri­o­du u ko­jem su odo­bre­ni spor­ni kre­di­ti ni­je bi­lo ni­jed­ne zva­nič­no usvo­je­ne pro­ce­du­re ra­da ban­ke, iz­me­đu osta­log i kre­dit­nog sek­to­ra, već su sve osta­le na ni­vou na­cr­ta – na­veo je Gru­jić.
On je do­dao da od­bra­na ne­ma ni­šta pro­tiv do­ka­za ko­ji idu nji­ma u pri­log  a pri­ba­vlje­ni su na sli­čan na­čin kao i iz­vje­šta­ji o sum­nji­vim pla­sma­ni­ma.
Na op­tu­že­nič­koj klu­pi u ovom pred­me­tu na­la­ze se Mil­ka Lju­mo­vić, Bo­se Ta­tar, Du­brav­ka Pa­vi­će­vić, Ve­li­ša Ra­du­no­vić, Je­li­ca Pe­tri­če­vić i Go­ri­ca Vu­ji­sić. Oni se te­re­te da su od 2005. do kra­ja 2007. go­di­ne, zlo­u­po­tre­blja­va­ju­ći po­lo­žaj, odo­bra­va­li kre­di­te bez obez­bje­đe­nja fir­ma­ma „Da­fin”, „Ka­ta­ro in­vest­ment”, „Aka­pul­ko” Pod­go­ri­ca, Nik­sen-tra­de, Hol­der bro­ker i Ocean Gold, na­ni­jev­ši šte­tu OTP ban­ci (vla­sni­ku CKB-a) od 6,92 mi­li­o­na eura.
Su­đe­nje će bi­ti na­sta­vlje­no da­nas.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"