Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Došao kao podstanar, odlazi kao milioner * Sudiji Ustavnog suda stan za 10.000 eura * Mujovićevoj kćerki prijetili odsijecanjem ruku i nogu * Velimiroviću nude da bude svjedok saradnik * Kopači zlata donijeli bolest * Evropa ne smije da prepusti Balkan * Barak Obama će nedostajati Evropi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a:
Evroatlantska agenda Crne Gore biće u vrhu prioriteta nove izvršne vlasti, čije formiranje se očekuje u nekoliko narednih dana.

Vic Dana :)

Gostuje Mujo na radiju, a voditelj ga pita:
- Znači, Mujo, Vi ste pjesnik?
- Da, ja sam pjesnik - odgovara Mujo.
Voditelj pita:
-Amater?
A Mujo odgovara:
- A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija DRASTIČNE OSCILACIJE U PRIMANJIMA PRIPADNIKA TREĆEG DOBA
Najviša penzija devet puta veća od najniže Prema podacima iz isplatne baze za oktobar, u ovoj godini najnižu penziju od 121,92 eura prima 8.097 lica
Dan - novi portal
Naj­vi­ša pen­zi­ja ko­ja je is­pla­će­na od po­čet­ka ove go­di­ne iz­no­si 1.107 eura, dok je naj­ni­ža 121,92 eura, ka­za­li su za „Dan” iz Fon­da PIO.
Iz­nos naj­vi­še pen­zi­je sa­dr­ži čak de­vet naj­ni­žih pen­zi­ja.
– Iz­nos naj­vi­še pen­zi­je pro­pi­san je Za­ko­nom o PIO na na­čin što je li­mi­ti­ra­na vri­jed­nost lič­nog ko­e­fi­ci­jen­ta osi­gu­ra­ni­ka, ko­ji ne mo­že bi­ti ve­ći od če­ti­ri. Ovo zna­či da bi, na pri­mjer, osi­gu­ra­nik ko­ji ima li­mi­ti­ran ko­e­fi­ci­jent če­ti­ri i 40 go­di­na pen­zij­skog sta­ža da­nas pri­mao pen­zi­ju od 1.107,71 eura. Od­red­be Za­ko­na o PIO ni­je­su ogra­ni­či­le du­ži­nu pen­zij­skog sta­ža ko­ji uti­če na vi­si­nu pen­zi­je, ta­ko da se pri­li­kom ob­ra­ču­na uzi­ma i pen­zij­ski staž du­ži od 40 go­di­na – ka­za­li su iz Fon­da PIO.
Sa dru­ge stra­ne, ka­ko su na­ve­li, iz­nos naj­ni­že pen­zi­je, shod­no na­ve­de­nom za­ko­nu, de­fi­ni­san je na na­čin da naj­ni­ža vri­jed­nost lič­nog ko­e­fi­ci­jen­ta mo­že iz­no­si­ti naj­ma­nje 0,5, te naj­ni­ža pen­zi­ja u Cr­noj Go­ri na da­na­šnji dan iz­no­si 121,92 eura.
– Pre­ma po­da­ci­ma iz is­plat­ne ba­ze za ok­to­bar ove go­di­ne broj ko­ri­sni­ka naj­ni­že pen­zi­je je 8.097. Od ukup­nog bro­ja ko­ri­sni­ka naj­ni­že pen­zi­je, u Cr­noj Go­ri naj­ni­žu pen­zi­ju pri­ma 8.069 ko­ri­sni­ka, a van Cr­ne Go­re 28 ko­ri­sni­ka – na­ve­li su iz Fon­da PIO.
Iz Fon­da, me­đu­tim, ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nje ko­li­ko je ko­ri­sni­ka ko­ji pri­ma­ju naj­vi­šu pen­zi­ju.
Za­ko­nom o iz­mje­ni i do­pu­na­ma Za­ko­na o PIO, ko­jim je pro­pi­sa­no van­red­no uskla­đi­va­nje naj­ni­že pen­zi­je od 1. ju­la ove go­di­ne za 20 od­sto, naj­ni­ža pen­zi­ja je sa 101,6 eura po­ve­ća­na na 121,92 eura, dok je naj­vi­ša pen­zi­ja sa 1.075,44 eura po­ve­ća­na na 1.107,70 eura. Naj­ni­ža pen­zi­ja je od ju­na po­ve­ća­na za 20 eura, dok su naj­ve­će pen­zi­je ve­će za 32 euro.
Pen­zi­je su u Cr­noj Go­ri bi­le za­mr­znu­te u 2013. i 2014. go­di­ni, či­me je Vla­da ušte­dje­la oko 29 mi­li­o­na eura, dok po­ve­ća­nja ni­je bi­lo ni u pro­šloj go­di­ni.
Pred­sjed­nik Par­ti­je pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i re­sti­tu­ci­je Mo­mo Jok­si­mo­vić, ka­zao je da ni­je­su re­le­vant­ni po­da­ci ko­ji go­vo­re da je od­nos iz­me­đu naj­vi­še i naj­ni­že pen­zi­je u Cr­noj Go­ri 1:9, već je ta raz­li­ka još ve­ća.
– Pri­je mje­sec do­bi­li smo po­dat­ke iz Fon­da PIO ko­ji po­ka­zu­ju da i po­sli­je po­ve­ća­nja pen­zi­ja u ovoj go­di­ni ima­mo još uvi­jek 2,960 pen­zi­o­ne­ra ko­ji pri­ma­ju pen­zi­je ni­že od 100 eura. Ta­ko­đe, bli­zu de­vet hi­lja­da pen­zi­o­ne­ra pri­ma pen­zi­ju ma­nju od 125 eura. Naj­ve­ću pen­zi­ju od pre­ko 2.100 eura pri­ma sa­mo jed­no li­ce, a ima­mo i dr­žav­ne i pri­vi­le­go­va­ne pen­zi­je, ste­če­ne na ne­u­sta­van na­čin, ko­je pri­ma­ju po­sla­ni­ci i mi­ni­stri, a ko­je su 12 do 13 pu­ta ve­će od naj­ni­že pen­zi­je – ka­zao je Jok­si­mo­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, Fond PIO iz go­di­ne u go­di­nu za­pa­da u sve te­žu si­tu­a­ci­ju, pa će ka­ko je ka­zao, te­ško mo­ći da iz­mi­ru­je oba­ve­ze pre­ma ko­ri­sni­ci­ma pra­va iz pen­zij­skog i in­va­lid­skog osi­gu­ra­nja.
– Ima­mo si­tu­a­ci­ju da je u Cr­noj Go­ri ne­što is­pod 120 hi­lja­da pen­zi­o­ne­ra, a ne­za­po­sle­nih je iz­me­đu 174 i 176 hi­lja­da. Da bi se pen­zij­sko-in­va­lid­ski si­stem odr­žao, od­nos za­po­sle­nih i pen­zi­o­ne­ra tre­ba da bu­de naj­ma­nje 3:1, jer su do­pri­no­si za pen­zij­sko-in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje sve ma­nji, a i pen­zi­je se sma­nju­ju iz go­di­ne u go­di­nu – re­kao je on.
J.V.


Pre­ži­vlja­va­ju umje­sto da ži­ve

Jok­si­mo­vić je is­ta­kao da su pen­zi­je sve ma­nje i da to ne za­vi­si sa­mo od re­al­nih upla­ta po osno­vu do­pri­no­sa, već i od me­to­do­lo­gi­je po ko­joj se ob­ra­ču­na­va­ju pen­zi­je.
– Pen­zi­o­ne­ri u Cr­noj Go­ri za­i­sta ži­ve bi­jed­nim ži­vo­tom, i to ni­je ži­vot, ne­go pu­ko pre­ži­vlja­va­nje. Ima­mo je­dan broj pen­zi­o­ne­ra ko­ji pri­ma­ju pri­stoj­ne pen­zi­je za na­še uslo­ve, a ra­di se o pri­pad­ni­ci­ma tre­ćeg do­ba ko­ji su se pen­zi­o­ni­sa­li kao pri­pad­ni­ci dr­žav­ne bez­bjed­no­sti, agen­ci­ja i dru­gih pri­vi­le­go­va­nih in­sti­tu­ci­ja. Ako je pro­sječ­na pen­zi­ja 284 eura, a pro­ce­nat onih ko­ji pri­ma­ju tu pen­zi­ju kre­će se bli­zu 70 od­sto ukup­nog bro­ja pen­zi­o­ne­ra, ako se ima u vi­du da sva­ki pen­zi­o­ner iz­dra­ža­va ne­ko­li­ko čla­no­va svo­je po­ro­di­ce, on­da je ja­sno o ka­kvom se ži­vo­tu ra­di – re­kao je on.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"