Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Došao kao podstanar, odlazi kao milioner * Sudiji Ustavnog suda stan za 10.000 eura * Mujovićevoj kćerki prijetili odsijecanjem ruku i nogu * Velimiroviću nude da bude svjedok saradnik * Kopači zlata donijeli bolest * Evropa ne smije da prepusti Balkan * Barak Obama će nedostajati Evropi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a:
Evroatlantska agenda Crne Gore biće u vrhu prioriteta nove izvršne vlasti, čije formiranje se očekuje u nekoliko narednih dana.

Vic Dana :)

Gostuje Mujo na radiju, a voditelj ga pita:
- Znači, Mujo, Vi ste pjesnik?
- Da, ja sam pjesnik - odgovara Mujo.
Voditelj pita:
-Amater?
A Mujo odgovara:
- A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Svijet AUSTRIJSKI KANCELAR KRISTIJAN KERN OCIJENIO
Kristijan Kern Evropa ne smije da prepusti Balkan Emocije poslije izbora Trampa pokazuju nam da je Evropa zajednica vrijednosti koja se zasniva na demokratiji, vladavini prava i ljudskog dostojanstva
Dan - novi portal
Austrij­ski kan­ce­lar Kri­sti­jan Kern sma­tra da Evro­pa ne smi­je da pre­pu­sti za­pad­ni Bal­kan dru­gi­ma, do­da­ju­ći da se „na tom te­re­nu” i Tur­ska i Ru­si­ja bo­re za uti­caj.
Kern je u in­ter­vjuu beč­kom dnev­ni­ku Ku­rir, od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje da li je za nje­ga za­mi­sli­vo ši­re­nje EU, re­kao da je za Uni­ju naj­ve­ćeg in­te­re­sa ono što se do­ga­đa na Bal­ka­nu.
– Mi vi­di­mo da se Tur­ska ta­mo bo­ri za osva­ja­nje te­re­na, ve­ha­bij­ska stru­ja i Ru­si su, ta­ko­đe, za­in­te­re­so­va­ni da do­bi­ju na uti­ca­ju. Evro­pa ne smi­je pre­pu­sti­ti taj te­ren dru­gi­ma. To za me­ne zna­či što br­že pri­stu­pa­nje Sr­bi­je – na­gla­sio je Kern, do­da­ju­ći da je nje­mu za­mi­sliv i pri­jem Al­ba­ni­je.
On, ka­ko ka­že, ima „ve­o­ma po­zi­tiv­ne emo­ci­je pre­ma Evro­pi”, ali do­da­je da evrop­ske vri­jed­no­sti vi­še ni­je­su ne­što što se pod­ra­zu­mi­je­va već se za njih mo­ra bo­ri­ti.
– Sje­ćam se ka­da smo po­sje­ći­va­li rod­bi­nu u Če­škoj i Slo­vač­koj ili ka­da smo pu­to­va­li u Ita­li­ju. Evro­pa zna­či da ne­ma gra­ni­ca, pre­tre­sa na ca­ri­ni. Emo­ci­je po­sli­je izbora Tram­pa po­ka­zu­ju nam da je Evro­pa za­jed­ni­ca vri­jed­no­sti ko­ja se za­sni­va na de­mo­kra­ti­ji, vla­da­vi­ni pra­va i ljud­skog do­sto­jan­stva. Me­đu­tim, to sve vi­še ni­je ne­što što se pod­ra­zu­mi­je­va, i mo­ra­mo se za to bo­ri­ti – po­ru­ču­je Kern.
Do­dao da je mi­grant­sko pi­ta­nje naj­ve­ći pro­blem sa ko­jim se da­nas Evro­pa su­o­ča­va, oci­je­niv­ši da je put do rje­še­nja te­žak.
Kern je uka­zao da je na­kon re­fe­ren­du­ma o Breg­zi­tu na Ge­ne­ral­noj skup­šti­ni UN imao uti­sak da mno­gi sa­ža­lje­va­ju Evro­plja­ne pod mo­tom „Evro­pe ne­će bi­ti još du­go”.
– Me­đu­tim, mi smo naj­u­spje­šni­ji eko­nom­ski pro­stor svi­je­ta. Is­pred smo Ki­ne i SAD, i bi­lo bi do­bro da ima­mo vi­še evrop­skog sa­mo­pu­zda­nja – sma­tra Kern.
Na kon­sta­ta­ci­ju da je još ak­tu­el­ni pred­sjed­nik SAD Ba­rak Oba­ma upo­zo­rio na na­ci­o­na­li­zam on je is­ta­kao da iz­me­đu Do­nal­da Tram­pa, Breg­zi­ta, Ma­rin le Pen i Slo­bo­dar­ske par­ti­je Austri­je (FPO) po­sto­ji di­rekt­na ve­za.
– Glo­ba­li­za­ci­ja je sto­ti­ne mi­li­o­na lju­di do­ve­la do si­ro­ma­štva. Isto­vre­me­no, pro­iz­ve­li smo tak­mi­če­nje me­đu ze­mlja­ma gdje se dam­pin­gom u pla­ta­ma, teh­no­lo­škim pre­o­kre­tom, auto­ma­ti­za­ci­jom i ro­bo­ti­za­ci­jom po­ve­ća­va pri­ti­sak na tr­ži­šte ra­da – ob­ja­snio je austrij­ski kan­ce­lar.
Sve vi­še lju­di ra­di po­slo­ve od ko­jih se vi­še ne mo­že ži­vje­ti a pro­sječ­ne pla­te pa­da­ju za­to što ra­ste broj lju­di ko­ji vi­še ni­je­su u kla­sič­nom rad­nom od­no­su, pod­sje­tio je Kern i na­gla­sio da pri tom de­sni­ča­ri nu­de sa­mo obe­ća­nja, a ne i od­go­vo­re na ove pro­ble­me.
Upi­tan da li Tur­ska, ako se vra­ti vla­da­vi­ni pra­va, ima mje­sto u Evro­pi, re­kao je da de­mo­krat­ska An­ka­ra ima mje­sto u Evro­pi, ali ne i po sva­ku ci­je­nu u EU.
– To bi vo­di­lo ka eks­trem­nim eko­nom­skim pro­ble­mi­ma. Već da­nas se bo­ri­mo sa ši­re­njem EU na is­tok, ko­ji je op­te­re­tio na­še tr­ži­šte ra­da. Ka­da je ri­ječ o Tur­skoj sa 80 mi­li­o­na sta­nov­ni­ka, ni­je­smo u sta­nju da sa­vla­da­mo pri­jem – na­gla­sio je kan­ce­lar.
Uka­zao je da EU ne­do­sta­ju efi­ka­sni me­ha­ni­zmi od­lu­či­va­nja, i da je dru­gi pro­blem u evro­zo­ni, gdje ne­ma pra­vi kon­cept, te da sa­da, zbog eura, po­sto­ji još ve­ći dis­pa­ri­tet iz­me­đu za­pa­da i ju­ga.
Pre­ma nje­go­vom mi­šlje­nju, Breg­zit će po­slu­ži­ti kao ka­ta­li­za­tor, do­da­ju­ći da će mno­gi­ma bi­ti ja­sno za­što ze­mlje po­dr­ža­va­ju EU i re­kao da je on va­tre­ni „austrij­ski Evro­plja­nin”.
U Evro­pi je, ka­ko is­ti­če, neo­p­hod­no vi­še lo­jal­no­sti i so­li­dar­no­sti ko­ja je u opa­da­nju.
Na pi­ta­nje da li je Ru­si­ja part­ner EU, Kern je na­gla­sio da je Mo­skva va­žan eko­nom­ski part­ner, sa ko­jom je mno­go šta po­ve­zu­je i ko­joj je Austri­ja isto­rij­ski gle­da­no za mno­go to­ga za­hval­na.
– Eko­nom­ski gle­da­no bi­lo bi va­žno da se uki­nu sank­ci­je. One tre­ba da bu­du pre­i­spi­ta­ne. Me­đu­tim, oču­va­nje evrop­skih vri­jed­no­sti mo­ra bi­ti vred­ni­je od krat­ko­roč­nog eko­nom­skog uspje­ha – na­veo je Kern.
Na mo­guć­nost da Ma­rin le Pen po­bi­je­di na pred­sjed­nič­kim iz­bo­ri­ma u Fran­cu­skoj, Kern uka­zu­je da, ako u jed­noj od ključ­nih ze­ma­lja EU de­sni­čar­ski de­ma­go­zi pre­u­zmu vlast, do­la­zi do ve­li­kog pro­ble­ma.
– Eko­nom­ska šte­ta ko­ju ne­ko kao Le Pen mo­že na­pra­vi­ti ne mo­že se ni pro­ci­je­ni­ti. Za nas bi to zna­či­lo ve­li­ki gu­bi­tak bla­go­sta­nja, i Evro­pa i Austri­ja bi bi­le si­ro­ma­šni­je – oci­je­nio je austrij­ski kan­ce­lar.
(RTS)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"