Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano gradi hotel na tuđem placu * Smjenjuju pomoćnika ministra, a zapošljavaju partijskog vojnika * Vlada krije kome je isplatila 8,68 miliona * Za Ivanovića, Kolarević i Šarića ne morate čekati papire iz Paname * Šansa za studiranje na 13 fakulteta * Brano gradi hotel na tuđem placu * Traže Kameronovu ostavku zbog „Panamskih papira”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goran Danilović, predsjednik IO Demosa:
Borimo se za poštene izbore, a ne za saradnju sa DPS-om.

Vic Dana :)

Idu policajac i plavuša plažom i plavuša vidi galeba, pa kaže:
●Dragi, vidi, to je roda.
Policajac joj kaže:
●Nije to roda, to je galeb, od njega se prave čokolade.


Muškarac ulazi u knjižaru i pita prodavačicu:
- Imate li knjigu „Muškarac - gazda u kući”? A ona odgovara: „Bajke su na prvom spratu!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan SNV I VJERSKA ZAJEDNICA BET IZRAEL NEĆE SLATI SVOJE PREDSTAVNIKE U JASENOVAC ZBOG OPŠTE ATMOSFERE U HRVATSKOJ Bojkot komemoracije
Dan - novi portal
ZA­GREB – Na­kon Ko­or­di­na­ci­je je­vrej­skih op­šti­na, boj­kot ovo­go­di­šnje ko­me­mo­ra­ci­je žr­tva­ma lo­go­ra Ja­se­no­vac na­ja­vi­li su i Srp­sko na­rod­no vi­je­će (SNV) i Vjer­ska za­jed­ni­ca Bet Izra­el u Hr­vat­skoj. SNV je od­lu­ku o ne­u­če­stvo­va­nju u ko­me­mo­ra­ci­ji do­nio jed­no­gla­sno. Kao raz­lo­ge boj­ko­ta u sa­op­šte­nju su na­ve­li op­štu at­mos­fe­ru u dru­štvu i po­ru­ke ko­je do­la­ze iz Mi­ni­star­stva kul­tu­re i mi­ni­stra Zlat­ka Ha­san­be­go­vi­ća. Mi­ni­star­stvo i mi­ni­star su se, tvr­de, oglu­ši­li na do­pis u ko­jem su in­sti­tu­ci­je na­ro­da žr­ta­va ja­se­no­vač­kog lo­go­ra i pred­stav­ni­ci an­ti­fa­ši­stič­kih or­ga­ni­za­ci­ja za­jed­nič­ki iz­ra­zi­li ne­za­do­volj­stvo po­stav­kom i od­ga­đa­njem ime­no­va­nja čla­no­va sa­vje­ta ja­se­no­vač­kog mu­ze­ja, te po­zva­li na raz­go­vor o ovo­go­di­šnjoj ko­me­mo­ra­ci­ji. U sa­op­šte­nju upo­zo­ra­va­ju na niz do­ga­đa­ja i ak­tiv­no­sti iz ko­jih je vi­dlji­vo da se u Hr­vat­skoj na­sto­ji re­la­ti­vi­zo­va­ti, uma­nji­ti pa i ne­gi­ra­ti zlo­či­ni ko­je je u Ja­se­nov­cu i na dru­gim mje­sti­ma po­či­nio usta­ški po­kret za vri­je­me kvi­slin­ške Ne­za­vi­sne Dr­ža­ve Hr­vat­ske. Iz SNV-a uka­zu­ju da se na jav­nim sku­po­vi­ma, u me­di­ji­ma i jav­nom pro­sto­ru mo­gu ču­ti i vi­dje­ti po­ru­ke ko­ji­ma se ob­na­vlja­ju vri­jed­no­sti usta­škog po­kre­ta i ve­li­ča­ju usta­ška ide­o­lo­gi­ja i nje­ni pred­stav­ni­ci, što za po­sle­di­cu ima ši­re­nje go­vo­ra mr­žnje i ne­to­le­ran­ci­je pre­ma po­li­tič­kim raz­li­ka­ma, et­nič­kim i dru­gim ma­nji­na­ma. SNV-u sme­ta iz­o­sta­nak ade­kvat­nog od­go­vo­ra po­li­tič­kih i dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja na ta­kve po­ja­ve.
–Šta­vi­še, oni ko­ji upo­zo­ra­va­ju na ova­kve po­ja­ve, a me­đu ko­je spa­da i na­ša in­sti­tu­ci­ja, ne­ri­jet­ko su pred­met jav­nih na­pa­da i uvre­da – sto­ji u sa­op­šte­nju.
Iz SNV-a su po­ru­či­li da je vri­je­me da se za­u­sta­vi opa­sna prak­sa u ko­joj će se je­dan dan for­mal­no ko­me­mo­ri­ra­ti u Ja­se­nov­cu, a 364 osta­la da­na u go­di­ni ne­sme­ta­no re­la­ti­vi­zi­ra­ti, uma­nji­va­ti i ne­gi­ra­ti usta­ški zlo­čin ge­no­ci­da po­či­njen u Ja­se­nov­cu i na dru­gim mje­sti­ma u vri­je­me NDH, te to­le­ri­sa­ti i oži­vlja­va­ti ide­o­lo­gi­ju po­kre­ta ko­ji je zlo­čin osmi­slio i spro­veo.
I Vi­je­će Bet Izra­e­la od­lu­či­lo je da ne ša­lje svo­je pred­stav­ni­ke na ovo­go­di­šnju ko­me­mo­ra­ci­ju u Ja­se­nov­cu.
–Na­ža­lost, svje­do­ci smo da se, umje­sto pi­je­te­ta pre­ma žr­tva­ma i oba­ve­ze sje­ća­nja na pro­go­ne i stra­ho­te stra­da­nja u Dru­gom svjet­skom ra­tu, ta­kve ko­me­mo­ra­ci­je sve vi­še ko­ri­ste u svr­hu raz­ra­ču­na­va­nja raz­li­či­tih po­li­tič­kih i isto­rij­skih svje­to­na­zo­ra. Za nas kao je­vrej­sku za­jed­ni­cu ne­pri­hva­tlji­vi su isto­rij­ski re­vi­zi­o­ni­zam, re­la­ti­vi­za­ci­ja zlo­či­na i po­ku­šaj oprav­da­nja i oži­vlja­va­nja isto­rij­ski osu­đe­nih po­kre­ta i ide­o­lo­gi­ja s ko­ji­ma se u po­sljed­nje vri­je­me sve uče­sta­li­je su­sre­će­mo – sa­op­šte­no je iz te vjer­ske za­jed­ni­ce.
Da ove go­di­ne ne­će uče­stvo­va­ti u ja­se­no­vač­koj ko­me­mo­ra­ci­ji po­čet­kom sed­mi­ce na­ja­vi­la je Ko­or­di­na­ci­ja je­vrej­skih op­šti­na u Hr­vat­skoj, na­vo­de­ći kao raz­lo­ge re­la­ti­vi­za­ci­ju i re­vi­ta­li­za­ci­ju usta­štva i ne­za­do­volj­stvo po­stav­kom mu­ze­ja u Ja­se­nov­cu, za ko­ji sma­tra­ju da ne pri­ka­zu­je pu­nu isti­nu o Ho­lo­ka­u­stu, te da ubla­ža­va isti­nu o usta­škom re­ži­mu, pre­no­si por­tal ne­za­vi­sne.com.


I Ro­mi uz­ne­mi­re­ni

O uče­šću na ko­me­mo­ra­ci­ji ras­pra­vljao je i Sa­vez Ro­ma „Ka­li Sa­ra”, ali ko­nač­na od­lu­ka još ni­je do­ne­se­na. Velj­ko Kaj­ta­zi, pred­sjed­nik tog sa­ve­za, ko­ji oku­plja 40 rom­skih udru­že­nja i vi­je­ća rom­ske na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne u 12 žu­pa­ni­ja, te grad­ska i op­štin­ska vi­je­ća, ka­zao je za Hi­nu da je do­go­vo­re­no da to pi­ta­nje raz­mo­tre žu­pa­nij­ska vi­je­ća, ko­ja bi od­lu­ku Sa­ve­zu tre­ba­lo da do­sta­ve po­čet­kom sle­de­će ne­dje­lje.
–Do­go­vo­re­no je da će se po­što­va­ti od­lu­ka ve­ći­ne vi­je­ća – re­kao je Kaj­ta­zi.


Mr­sić: To je na­sta­vak po­li­ti­ke pred­sjed­ni­ce RH

Sa­bor­ski za­stup­nik Mi­ran­do Mr­sić (SDP) oci­je­nio je da je na­ja­va boj­ko­ta ovo­go­di­šnje ko­me­mo­ra­ci­je žr­tva­ma lo­go­ra Ja­se­no­vac po­slje­di­ca po­li­ti­ke ko­ja je na­sta­vak pro­šlo­go­di­šnje po­sje­te pred­sjed­ni­ce dr­ža­ve Ko­lin­de Gra­bar Ki­ta­ro­vić, ano­nim­no i u ti­ši­ni, i iz­bi­va­nja s tra­di­ci­o­nal­ne ko­me­mo­ra­ci­je u Ja­se­nov­cu.
–To je na tra­gu kon­zer­va­tiv­ne ide­o­lo­gi­je i usta­ške ide­o­lo­gi­je, ko­ja se u Hr­vat­skoj po­či­nje ja­vlja­ti i sa­svim si­gur­no da će to iza­zva­ti re­ak­ci­je stra­ne jav­no­sti, a već je iza­zva­lo ve­li­ke re­ak­ci­je u Hr­vat­skoj – re­kao je Mr­sić no­vi­na­ri­ma u sje­di­štu SDP-a.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"