Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika VLADA OBJAVILA NACRT AKCIONOG PLANA PARTNERSTVA ZA OTVORENU UPRAVU
Objaviće magistarske radove funkcionera
Dan - novi portal
Vla­da Cr­ne Go­re na svom in­ter­net por­ta­lu ob­ja­vi­la je na­crt Ak­ci­o­nog pla­na Part­ner­stva za otvo­re­nu upra­vu. Ope­ra­tiv­ni tim part­ner­stva za otvo­re­nu upra­vu sa­op­štio je da sve za­in­te­re­so­va­ne ohra­bru­ju da do 5. sep­tem­bra po­ša­lju su­ge­sti­je.
Pre­ma na­cr­tu, u ci­lju una­pre­đe­nja tran­spa­rent­no­sti Vla­de po­treb­no je oja­ča­ti pri­mje­nu Za­ko­na o slo­bod­nom pri­stu­pu in­for­ma­ci­ja­ma.
– Vla­da Cr­ne Go­re, prem­da po tran­spa­rent­no­sti pred­nja­či ili je u sa­mom vr­hu u re­gi­o­nu (za­vi­sno od mje­ri­la) i pra­vo­vre­me­no ob­ja­vlju­je pred­lo­že­ni dnev­ni red sjed­ni­ce i ma­te­ri­ja­le ko­je je raz­ma­tra­la, još ne ko­ri­sti u pu­noj mje­ri pred­no­sti mo­der­nih teh­no­lo­gi­ja (po­go­to­vo mo­guć­no­sti ži­vog pre­no­sa po­je­di­nih ta­ča­ka). Ta­ko­đe, ne in­for­mi­še jav­nost de­talj­no o sa­dr­ža­ju ras­pra­ve po po­je­di­nim tač­ka­ma dnev­nog re­da, po­go­to­vo o sta­vo­vi­ma po­je­di­nih čla­no­va Vla­de po po­je­di­nim tač­ka­ma dnev­nog re­da – is­ti­če se u na­cr­tu ak­ci­o­nog pla­na.
Na­vo­di se da bi Vla­da da­ljim una­pre­đe­njem si­ste­ma elek­tron­ske cir­ku­la­ci­je do­ku­me­na­ta mo­gla do­dat­no una­pri­je­di­ti tran­spa­rent­nost.
– Pri­je sve­ga sma­nji­ti vre­men­sko raz­do­blje od za­vr­šet­ka sjed­ni­ce Vla­de do ob­ja­vlji­va­nja ma­te­ri­ja­la ko­je je Vla­da raz­ma­tra­la – na­ve­de­no je u na­cr­tu pla­na.
Na­vo­di se da je sa­da­šnje rje­še­nje por­ta­la Vla­de (i osta­lih or­ga­na), kao osnov­nih ka­na­la ko­mu­ni­ka­ci­je, sta­ro ne­ko­li­ko go­di­na i do­ne­kle pre­va­zi­đe­no no­vim teh­no­lo­gi­ja­ma i si­ste­mi­ma.
– Dio re­sur­sa i pred­vi­đe­nih mo­guć­no­sti por­ta­la ne ko­ri­sti se, pri­je sve­ga, iz raz­lo­ga ne­do­volj­ne ak­tiv­no­sti i ad­mi­ni­stra­to­ra i osta­lih or­ga­na nad­le­žnih za ob­ja­vlji­va­nje na por­ta­lu i pot­por­ta­li­ma kao i ne­do­stat­ka si­ste­ma­tič­no­sti – pi­še u tek­stu pla­na, gdje se kao mje­ra na­vo­di da je neo­p­hod­no una­pri­je­di­ti por­tal.
Ka­ko se is­ti­če, po­treb­no je pro­mi­je­ni­ti Za­kon o spre­ča­va­nju ko­rup­ci­je ta­ko što bi jav­ni funk­ci­o­ne­ri bi­li oba­ve­za­ni da ob­ja­ve ma­gi­star­ske i dok­tor­ske ra­do­ve. Pla­ni­ra­no je ob­ja­vlji­va­nje svih ma­gi­star­skih i dok­tor­skih ra­do­va na por­ta­li­ma uni­ver­zi­te­ta.
Is­ti­če se da je po­treb­no pro­pi­sa­ti i ja­sne kri­te­ri­ju­me i na­čin pra­će­nja re­a­li­za­ci­je po svim spe­ci­fič­nim obla­sti­ma ugo­vo­ra o pri­va­ti­za­ci­ji i do­di­je­lje­nim kon­ce­si­ja­ma.
Pla­nom je pred­vi­đe­na iz­ra­da stu­di­ja ugro­že­no­sti in­sti­tu­ci­ja i dru­štva od or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, vi­so­ke ko­rup­ci­je i pra­nja nov­ca.
Ka­ko su ka­za­li iz Vla­de, neo­p­hod­no je obez­bi­je­di­ti da po­slov­ni po­da­ci o pri­vred­nim dru­štvi­ma bu­du jav­ni po­da­ci.
– Pro­ce­du­re jav­nih na­bav­ki i još ne­ke pro­ce­du­re iz­i­sku­ju ogrom­nu pa­pi­ro­lo­gi­ju ko­ja ko­či bi­znis i uspo­ra­va pro­ces. U broj­nim stra­nim dr­ža­va­ma uobi­ča­je­no je da od­re­đe­ni po­slov­ni po­da­ci bu­du tran­spa­rent­ni i da u pro­ce­du­ra­ma jav­nih na­bav­ki re­le­van­tan bu­de elek­tron­ski po­da­tak jav­nog re­gi­stra po­put, na pri­mjer, za­vr­šnog ra­ču­na i po­da­tka o iz­mi­re­nju po­re­za – pi­še u tek­stu pla­na.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"