Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Drešaj organizovao šverc, Isat ilegalnu proizvodnju? * Izlazak u Novom logičan kao i bojkot u Nikšiću * Majke prekinule proteste * Milova vlada mimo tendera potrošila 2,6 miliona * Trampov zid zidaju teškoće * Rat sa mrtvima * Evropa stvarana na pepelu ratnih poraza
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MAJA ĆATOVIĆ, FUNKCIONER DPS-a :
Očekujem da će Demokratska partija socijalista pobijediti na predstojećim lokalnim izborima u Herceg Novom.

Vic Dana :)


Kaže Perica prijateljima:
- Jeste li znali da novi Ajfon 7 ima aplikaciju za mršavljenje?
Na to će drugovi:
- Kako ona radi?
Perica:
- Pa kupite ga i ostanete bez para za hljeb.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija DRŽAVA NEMA PODATKE O TOME KO JE VLASNIK KOPA ŠTITOVO 2
Pejović Uniprom tvrdi da su kupili ležište rude Da cjelokupno zemljište nije u vlasništvu Rudnika saznalo se, navodno, prošle godine kada su mještani Morakova koji u Štitovu imaju parcele saznali da Uniprom namjerava da na tom kopu obnovi proizvodnju, a i ta kompanija je uputila zahtjev za uknjižbu
Dan - novi portal
Iako je ugo­vor o kon­ce­si­ji na ru­du bok­si­ta za­klju­či­la sa Vla­dom u sep­tem­bru 2015. go­di­ne, kom­pa­ni­ja Uni­prom me­ta­li, ka­ko sa­da sto­je stva­ri, još du­go ne­će mo­ći da za­poč­ne eks­plo­a­ta­ci­ju ru­de na ko­pu Šti­to­vo 2 u Žu­pi nik­šić­koj. Fir­ma Uni­prom me­ta­li ku­pi­la je imo­vi­nu Rud­ni­ka bok­si­ta u ste­ča­ju, či­me su ste­kli pra­vo svo­ji­ne nad broj­nim par­ce­la­ma, pa i u Šti­to­vu, ka­ko tvr­de, gdje je po­vr­šin­ska eks­plo­a­ta­ci­ja bok­si­ta ob­u­sta­vlje­na 2007. go­di­ne. Me­đu­tim, is­po­sta­vi­lo se da se ne zna ko je vla­snik ze­mlji­šta na po­me­nu­toj lo­ka­ci­ji, a ni nad­le­žna Upra­va za ne­kret­ni­ne ne­ma ade­kvat­nu do­ku­men­ta­ci­ju. Kop Šti­to­vo 2 pri­pa­da ka­ta­star­skoj op­šti­ni Mo­ra­ko­vo (br.195), a pre­ma ugo­vo­ru o ku­po­vi­ni imo­vi­ne Bok­si­ta, kom­pa­ni­ja Uni­prom me­ta­li tre­ba­lo je da po­sta­ne vla­snik ukup­no 257.599 me­ta­ra kva­drat­nih u tom re­jo­nu. Da cje­lo­kup­no ze­mlji­šte ni­je u vla­sni­štvu Rud­ni­ka sa­zna­lo se, na­vod­no, pro­šle go­di­ne ka­da su mje­šta­ni Mo­ra­ko­va ko­ji u Šti­to­vu po­sje­du­ju par­ce­le sa­zna­li da Uni­prom že­li da na tom ko­pu ob­no­vi pro­iz­vod­nju, a i ta kom­pa­ni­ja je upu­ti­la za­htjev za uknji­žbu. Pre­ma tvrd­nja­ma mješta­na, le­ži­šte na ko­me je ra­ni­je vr­še­na pro­iz­vod­nja je is­cr­plje­no.
– Na lo­ka­ci­ji gdje su Bok­si­ti ra­ni­je vr­ši­li pro­iz­vod­nju ze­mlja je ot­ku­plje­na, ali osta­tak ni­je. Zbog tih par­ce­la se ina­če vo­de spo­ro­vi, ta­ko da je Vla­da no­vom vla­sni­ku pre­da­la ili pro­da­la ne­što za šta ne zna tač­no či­je je. Mje­šta­ni ko­ji tu ima­ju po­sje­de ne­će do­zvo­li­ti da se na nji­ma bi­lo šta ra­di dok se si­tu­a­ci­ja ne raš­či­sti – ka­za­li su „Da­nu” ne­zva­nič­no ne­ki od ži­te­lja Mo­ra­ko­va.
Ka­ko su is­ta­kli, Uni­prom na­mje­ra­va da od njih ot­ku­pi ze­mlju ka­ko bi po­če­li ot­kriv­ku ru­de, ali ni to što je za njih pri­hva­tlji­vo ni­je iz­vo­dlji­vo jer se za po­je­di­ne ne zna tač­no gdje i ko­li­ko kva­dra­ta po­sje­du­ju, dok dru­gi ne zna­ju gra­ni­ce svo­jih par­ce­la. Glav­ni „kri­vac” za po­sto­je­ću si­tu­a­ci­ju je Upra­va za ne­kret­ni­ne ko­ja je, ka­ko tvr­de, pri­je vi­še go­di­na oba­vi­la aero­sni­ma­nje po­me­nu­tog lo­ka­li­te­ta, ali do da­nas ni­je­su za­vr­ši­li iz­la­ga­nje do­ku­me­na­ta i upis vla­sni­štva. Zbog tih pro­ble­ma, Pe­jo­vi­će­va kom­pa­ni­ja do da­nas na Šti­to­vu ni­je po­kre­nu­la pro­iz­vod­nju, pa su Vla­di upu­ti­li za­htjev za mi­ro­va­nje ugo­vo­re­nih pra­va i oba­ve­za iz kon­ce­si­o­nog ak­ta za to le­ži­šte, što je na pro­šloj sjed­ni­ci Vla­de usvo­je­no, ali pri­vre­me­no. Shod­no to­me, Uni­prom me­ta­li, dok se ne raz­ri­je­ši pro­blem sa vla­sni­štvom, za Šti­to­vo ne­će pla­ća­ti kon­ce­si­o­nu na­kna­du.
Imo­vi­na Bok­si­ta u ste­ča­ju sep­tem­bra 2015. go­di­ne pro­da­ta je kom­pa­ni­ji Uni­prom me­ta­li za 5,39 mi­li­o­na eura, od če­ga su do­sad Pri­vred­nom su­du u ra­ta­ma upla­ti­li če­ti­ri mi­li­o­na. Osta­tak nov­ca iz­mi­ri­će ka­da se ri­je­še svi imo­vin­sko-prav­ni od­no­si u vezi sa imo­vi­nom nik­šić­kog Rud­ni­ka u ko­ji je ste­čaj uve­den no­vem­bra 2013. go­di­ne.
B.Bra­šnjo


U pret­pla­ti

Vla­da je sa kon­zor­ci­ju­mom Uni­prom i Uni­prom me­ta­li za­klju­či­la ugo­vor o kon­ce­si­ji na eks­plo­a­ta­ci­ju mi­ne­ral­ne si­ro­vi­ne cr­ve­nih bok­si­ta na pe­ri­od od 27 go­di­na, od­no­sno do ma­ja 2043. go­di­ne. Ugo­vor va­ži za le­ži­šta Za­grad, Đu­ra­kov do, Bi­oč­ki stan i Šti­to­vo 2. Pre­ma in­for­ma­ci­ji o re­a­li­za­ci­ji ugo­vo­ra, ko­ji je Vla­da usvo­ji­la, Uni­prom je is­po­što­vao oba­ve­ze.
– Ostva­re­na pro­iz­vod­nja do 31. de­cem­bra 2016. sa svih le­ži­šta iz­no­si 667. 299 to­na, dok je za po­ro­izvdo­nju an­ga­žo­va­no 130 rad­ni­ka. Pre­ma po­da­ci­ma Po­re­ske upra­ve, Uni­prom me­ta­li su na ime kon­ce­si­o­ne na­kna­de za eks­plo­a­ta­ci­ju ru­de cr­ve­nog bok­si­ta do 21. ja­nu­a­ra 2017. upla­ti­li ukup­no 278.817 eura, pri če­mu kon­ce­si­o­nar ne­ma ne­pla­će­nih do­spje­lih oba­ve­za po osno­vu kon­ce­si­o­ne na­kna­de, već je u pret­pla­ti za iz­nos od 126.155 eura – na­ve­de­no je u in­for­ma­ci­ji.
Pre­ma ela­bo­ra­tu o re­zer­va­ma ru­de bok­si­ta, ko­ji je ura­đen 1968. na Đu­ra­ko­vom do­lu, Bi­oč­kom sta­nu i Šti­to­vu ima oko 129, 3 hi­lja­de to­na ru­de. Po­što kva­li­tet tog bok­si­ta, ka­ko sma­tra­ju u Uni­pro­mu, tre­nut­no ni­je ko­mer­ci­ja­lan od Vla­de su u no­vem­bru pro­šle go­di­ne za­tra­ži­li pro­ši­re­nje eks­lo­a­ta­ci­o­nog po­lja u re­jo­nu Bi­oč­kog sta­na, tač­ni­je da im ustu­pe u le­ži­šte Si­lje­vac ko­je je u ne­po­sred­noj bli­zi­ni ja­me Bi­oč­ki stan i ko­pa Se­o­ca. Vla­da je pri­hva­ti­la nji­hov za­htjev, a Uni­prom tre­ba sa Mi­ni­start­svom eko­no­mi­je da za­klju­či aneks ugo­vo­ra o kon­ce­si­ji.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"