Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Banović krio Srđanovog ubicu * SDP ima predsjedničkog kandidata * Trojicu „Delija” pretukli bejzbolkama * Aco godišnje zaradi stotine hiljada od državnih obveznica * Banović krio Srđanovog ubicu * Rad oslobađa * Čuš
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Budimir Aleksić, funkcioner Demokratskog fronta:
– Podrška Kosovu u Unesko bio bi klasičan neprijateljski akt prema Srbiji i pogotovo prema onoj Crnoj Gori koju mi predstavljamo, a koja je u vrijeme dinastije Petrovića dominantno stvarana na kosovskoj epopeji.

Vic Dana :)

Ulaze Mujo i Suljo u salon na Divljem zapadu.
- Vidiš onoga u šeširu – pita Mujo.
- Svi su u šeširima – odgovara Suljo.
- Vidiš onog sa pištoljem...
- Svi su sa pištoljima.
Razljućen, Mujo ustane i pobije cijelu kafanu, ostavi samo jednog u ćošku...
Mujo:
- Vidiš onoga što je ostao živ...
Suljo:
- Vidim...
Mujo:
- E, on me strašno nervira!!!

Zašto plavuša ne pravi sok iz kesice?
Pa aj’ ti sipaj litar vode u kesicu!

Pita unuk narkoman babu:
- Baba, jesi li vidjela neke tabletice po sobi?
A baba sva uzrujana reče:
- Pusti sine sad tabletice, jesi li ti vidio one zmajeve u kuhinji?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo PRVA BANKA U PROŠLOJ GODINI KUPILA HARTIJE OD VRIJEDNOSTI ZA PET I PO MILIONA, PO POVOLJNIJIM KAMATAMA
Đukanović Aco godišnje zaradi stotine hiljada od državnih obveznica Prva banka kupila je u prošloj godini državne obveznice po kamatnim stopama od četiri i 5,75 odsto. Radi se o kamatnim stopama koje su nepovoljne za državu, ali ne i za kupce koji na njih ostvaruju velike prihode. Iz MANS-a tvrde da je emitovanje velikog broja državnih obveznica dokaz da država ima probleme sa finansijama
Dan - novi portal
Pr­va ban­ka, či­ji je ve­ćin­ski ak­ci­o­nar Aco Đu­ka­no­vić, brat biv­šeg pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, ku­pi­la je pro­šle go­di­ne dr­žav­ne ob­ve­zni­ce za pet i po mi­li­o­na eura, po po­volj­nim ka­mat­nim sto­pa­ma.
Ra­di se o ob­ve­zni­ca­ma od ko­jih ban­ka Đu­ka­no­vi­ća go­di­šnje pri­ho­du­je na sto­ti­ne hi­lja­da eura.
To se mo­že vi­dje­ti u fi­nan­sij­skom iz­vje­šta­ju ne­za­vi­snog re­vi­zo­ra za prošlu go­di­nu te ban­ke, u ko­ji je „Dan” imao uvid.
U iz­vje­šta­ju pi­še da je ban­ka to­kom te go­di­ne ku­pi­la Euro ob­ve­zni­ce Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja – Vla­de Cr­ne Go­re u ukup­noj vri­jed­no­sti od 1.500.000 eura. Ka­mat­na sto­pa na te ob­ve­zni­ce iz­no­si 5.75 od­sto, a nji­hov da­tum do­spi­je­ća je 10. mart 2021. go­di­ne.
Po­red tih ob­ve­zni­ca Pr­va ban­ka je iz­dvo­ji­la još če­tiri mi­li­o­na eura za dr­žav­ne ob­ve­zni­ce Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja, ko­je ima­ju da­tum do­spi­je­ća 15. no­vem­bar 2020. go­di­ne. Ra­di se o 400 ob­ve­zni­ca no­mi­nal­ne vri­jed­no­sti od 10.000 eura po ob­ve­zni­ci, a či­ja je ka­mat­na sto­pa če­tiri od­sto.
Cr­na Go­ra je kra­jem no­vem­bra pro­šle go­di­ne po­nu­di­la ob­ve­zni­ce u vri­jed­no­sti od 100 mi­li­o­na eura, od če­ga ih je pro­da­to za 80,4 mi­li­o­na eura. I dru­ge ban­ke u toj go­di­ni ku­pi­le su po dio ob­ve­zni­ca po istim ili slič­nim ka­ma­ta­ma kao Pr­va ban­ka. Je­dan od pro­ble­ma je, me­đu­tim, što su te ka­ma­te po­volj­ne za ban­ke, ne i za dr­ža­vu.
To se mo­že vi­dje­ti na pri­mje­ru su­sjed­ne Sr­bi­je, ko­ja je u slič­nom vre­men­skom pe­ri­o­du emi­to­va­la ob­ve­zni­ce po vi­še ne­go du­plo ma­njoj ka­mat­noj sto­pi od Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja Cr­ne Go­re (1,9 osto).
Ines Mr­do­vić iz Is­tra­ži­vač­kog cen­tra MANS-a ka­za­la je da sa­ma či­nje­ni­ca da dr­ža­va kra­jem go­di­ne emi­tu­je ob­ve­zni­ce od 100 mi­li­o­na, po­ka­zu­je ko­li­ko je dr­žav­na ka­sa pra­zna i ko­li­ka je du­bi­o­za na­ših jav­nih fi­nan­si­ja.
– Ne iz­ne­na­đu­je što Pr­va ban­ka ubi­ra ogrom­ne ka­ma­te od tran­sak­ci­ja sa ob­ve­zni­ca­ma, či­ji je pro­da­vac dr­ža­va. Ne ra­di se sa­mo o tom seg­men­tu či­ste ko­ri­sti za ban­ku Pr­ve fa­mi­li­je. Po­da­ci Is­tra­ži­vač­kog cen­tra MANS-a po­ka­zu­ju da Pr­va ban­ka sa Vla­dom za­klju­ču­je i re­vol­ving kre­di­te po naj­ve­ćim ka­mat­nim sto­pa­ma, što je sva­ka­ko na šte­tu dr­ža­ve - re­kla je Mr­do­vić.
Vl.O.


Profitiraju od poslova sa državom

Ines Mrdović je do­da­la da je op­šte po­zna­to da dr­žav­ni i lo­kal­ni or­ga­ni, kao i jav­na pred­u­ze­ća i dan da­nas dr­že de­se­ti­ne mi­li­o­na eura de­po­zi­ta u Pr­voj ban­ci, obič­no kao krat­ko­roč­ne de­po­zi­te i po naj­ne­po­volj­ni­jim ka­mat­nim sto­pa­ma, što je na dr­žav­nu šte­tu, a u ko­rist ban­ke.  
- Ka­da se to­me do­da­ju i dru­ge vr­ste ban­kar­skih po­slo­va sa Pr­vom ban­kom, ja­sno je da ona go­di­na­ma pro­fi­ti­ra iz po­slov­nih re­la­ci­ja sa dr­ža­vom. U tom smi­slu, tre­ba li pod­sje­ća­ti na fa­mo­znih 44 mi­li­o­na eura dr­žav­ne po­mo­ći ko­je je 2008. go­di­ne Vla­da da­la Pr­voj ban­ci ka­ko bi je spa­sa­va­la od pro­pa­sti. Upra­vo je kre­dit­na po­moć bi­zni­su po­ro­di­ce Đu­ka­no­vić bi­la uvod u za­du­že­nja dr­ža­ve ra­di odr­ža­va­nja li­kvid­no­sti i fi­nan­si­ra­nja bu­dže­ta, da bi u svim na­red­nim go­di­na­ma na­sta­vi­la da enorm­no po­zajm­lju­je no­vac ka­ko bi po­kri­va­la no­ve, pro­ma­še­ne od­lu­ke da po­ma­že i dru­ge pri­vat­ne bi­zni­se, re­kla je Mr­do­vić.
Do­da­la je da je sve to re­zul­ti­ra­lo ti­me da ima­mo prak­tič­no „krah jav­nih fi­nan­si­ja i su­tu­a­ci­ju u ko­joj se dr­ža­va za­du­žu­je po sve ne­po­volj­ni­jim uslo­vi­ma, ka­ko bi ser­vi­si­ra­la re­dov­ne bu­džet­ske oba­ve­ze”.
– Sa dru­ge stra­ne pro­fi­ti­ra pri­vat­ni ban­kar­ski sek­tor – za­klju­či­la je Mr­do­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"