Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ojadili državu za 4,5 miliona, za Mila sve čisto * Nema dogovora sa DPS-om i njegovim satelitima * Čitava partija pristupa Demokratama * Zakon pisali u interesu tajkuna * Djecu učili o pticama * Najljepša na svijetu * Gigant u zalivu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-04-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Drago Musić, trener atletičarke Slađane Perunovi&:
– Što su rezultati naših sportista bolji, to je ministarstvo prema njima gore.

Vic Dana :)

Facebook: Najbolji sam!
Youtube: I ja!
Google: Bez mene ništa!
Internet: Molim!?
Kompjuter: Bez mene nema nikog’ od vas!
Struja: O čemu vi pričate?
Tesla: What?
Teslina mama: Šta?
Teslin deda: Da nije nas, ne bi ni vas bilo!
Adam i Eva: Šta si to rekao?
Bog: Sram vas sve bilo!
Chuck Norris: Ajmo razlaz.

Dođe kompjuteraš u mesaru i kaže:
- Dajte mi 100 grama salame.
- Da vam narežem?
- Ma jok, prebaci mi na USB!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom - datum: 2017-04-19 VLASNICI FARMI KRAVA APELUJU NA VLADU DA POVEĆA OTKUPNU CIJENU MLIJEKA, UZ NAJAVU DA ĆE U SUPROTNOM ZAPOČETI PROTESTE
Mulješkovići pred odlukom da zatvore farmu Za 430 litara mlijeka ni sto eura Ukoliko se ne poveća otkupna cijena mlijeka, koja iznosi 23 centa po litru, bićemo prinuđeni da izađemo pred Vladu sa kravama jer će svakako ostati gladne, bilo u štali bez sijena ili na asfaltu, kažu Faruk i Sabaheta Mulješković
Dan - novi portal
Brač­ni par Fa­ruk i Sa­ba­he­ta Mu­lje­ško­vić ozbilj­no raz­mi­šlja­ju da ras­pro­da­ju far­mu od de­set kra­va u ko­ju su sko­ro de­ce­ni­ju ula­ga­li sve što su ima­li jer je ot­kup­na ci­je­na mli­je­ka to­li­ko ni­ska da ni­je do­volj­na ni za osnov­ne tro­ško­ve odr­ža­va­nja far­me, a ka­mo li da ne­što osta­ne kao za­ra­da. Mu­lje­ško­vi­ći is­ti­ču da ako se usko­ro ne­što ne pro­mje­ni, po­što ni­su je­di­ni u se­lu ko­ji se ža­le na ni­sku ot­kup­nu ci­je­nu mli­je­ka da će bi­ti pri­nu­đe­ni da dig­nu bu­nu i da se svi za­jed­no, ako tre­ba i sa kra­va­ma, za­pu­te ka Vla­di i ta­ko tra­že svo­ja pra­va.
- Bi­će­mo pri­nu­đe­ni da za­tvo­ri­mo far­mu i poč­ne­mo tra­ži­ti ne­ki dru­gi po­sao, ali u še­stoj i sed­moj de­ce­ni­ji ži­vo­ta ne znam ko­li­ko će to bi­ti mo­gu­će. U sva­kom slu­ča­ju, ova­ko je ne­iz­dr­ži­vo. Za de­set kra­va mi mje­seč­no tre­ba 5.000 eura sa­mo za si­je­no, a gdje je tu kon­cen­trat i sve, pri­tom je ot­kup­na ci­je­na mli­je­ka 23 cen­ta po li­tru. Pa žva­ke su 45 cen­ti, a mli­je­ko upo­la ma­nje. To je bru­ka, sra­mo­ta i po­ni­že­nje za nas se­lja­ke. Još se mli­je­ko ne pla­ća po po­u­ze­ću ne­go dva pu­ta mje­seč­no, pa sam ta­ko za 430 li­ta­ra mli­je­ka uze­la sa­mo 49 eura, gdje je tu prav­da. Ka­ko ta Vla­da mi­sli da mi mo­že­mo ta­ko da op­sta­ne­mo, ne znam. Ako ova­ko na­sta­ve ne­će­mo im je ni da­va­ti, pro­su­će­mo je, ne­će­mo je da­va­ti za te pa­re - po­ru­ču­ju Mu­lje­ško­vi­ći.
Raz­o­ča­ra­ni su što od sop­stve­nog ra­da ne­ma­ju ni da pre­ži­ve a ka­mo li da ži­ve.
- U pet usta­jem sva­ko ju­tro, po­mu­zem de­set kra­va, oči­sti­mo far­mu, na­hra­nim kra­ve - za dnev­ni­cu od jed­nog eura, ne­kad ni to­li­ko. Tu­ga je to, da lju­di ko­ji su na­vi­kli i že­le da ra­de da od svog ra­da do­bi­ja­ju sa­mo mu­ku i pat­nju. Sta­ri su va­zda go­vo­ri­li, mu­ke pra­ve na­sta­ju kad se se­ljak dig­ne, oni tr­pe, tr­pe du­go ali kad sko­če on­da je mu­ka. Ozbilj­no raz­mi­šlja­mo od pro­te­sti­ma- pri­ča­ju Mu­lje­ško­vi­ći.
Ape­lu­ju na Vla­du da bar far­me­ri­ma ko­ji dr­že pet i vi­še kra­va obez­bi­je­de si­je­no pod ne­kim po­volj­ni­jim uslo­vi­ma.
- Ove go­di­ne ne­ma si­je­na ni­gdje jer je vri­je­me bi­lo ja­ko lo­še. Sad Vla­da tre­ba da pre­u­zme ko­rak pa da ot­ku­pi od­ne­kud si­je­no i na­ma ga da za ne­ku pri­stoj­ni­ju ci­je­nu jer ga mi ku­po­va­ti ne­ma­mo oda­kle. Ba­la ko­šta od dva do tri eura, a na de­set kra­va to je pre­vi­še jer ni­je tu sa­mo si­je­no tu je i kon­cen­trat či­ja vre­će ko­šta 18 eura, a jed­na kra­va za mje­sec po­je­de tri. A opet, kon­cen­trat je neo­p­ho­dan jer ako im se to ne da­je ne bi ima­li šta da mu­ze­mo. Ko još mo­že da dr­ži glad­ne kra­ve- ni­ko. Da ih pro­dam sad ni­ko ih ne­će. Baš ne zna­mo šta nam je či­ni­ti, si­tu­a­ci­ja ni­je bi­la ni­kad go­ra - pri­ča­ju Mu­lje­ško­vi­ći.
Rje­še­nje, ka­ko na­vo­de vi­de je­di­no u po­mo­ći Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de.
- Ne­ka nam po­mog­nu za si­je­no ili po­ve­ća­ju ot­kup­nu ci­je­nu na bar 40 do 50 cen­ti. To bi je­di­no bi­lo is­pla­ti­vo. Mi ne­ma­mo ni svoj bu­nar, apli­ci­ra­li smo za po­moć ne­ko­li­ko pu­ta ali ni­kad to ni­je spro­ve­de­no do kra­ja. Da ima­mo svo­ju vo­du za­sa­di­li bi dje­te­li­nu pa bar ne­ka­ko se sna­la­zi­li, ova­ko nit vo­de nit si­je­na nit iče­ga, ne­mo­gu­će je ži­vje­ti- na­vo­de Mu­lje­ško­vi­ći.
Ka­ko is­ti­ču, do sad ni­su bi­li te­ret dr­ža­vi ali će sad bi­ti pri­mo­ra­ni.
- Su­prug ima pen­zi­ju od 120 eura ali mu je 80 kre­dit ta­ko da sa­mo do­bi­ja 50 eura, ja ni to­li­ko, a od mli­je­ka ne do­bi­je­mo mje­seč­no ni 100 eura a ra­di­mo po ci­je­li dan, ako ne­ko od to­ga mo­že da ži­vi, ne­ka na­u­či i nas. Mo­žda je bo­lje da uzmem onu na­dok­na­du za maj­ke, pa da spa­vam do po­dne­va bar bih ima­la 200 eura u dže­pu sva­ki mje­sec- po­ru­ču­ju Mu­lje­ško­vi­ći.
S.R.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"