Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Acu promijenili ime da sakriju mahinacije * Vrijeme je da manjine otkažu podršku Milu * U datumu se razlikuju za čitavu deceniju * Što je zabranjeno Savjetu nije ministru * Acu promijenili ime da sakriju mahinacije * Protivotrov * U slavu knjige
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miroje Jovanović, avdokat :
Svjedok saradnik je tri puta promijenio iskaz, koji je sada naučio kao pjesmicu, kako bi optužio DF, a u tu svrhu su mu angažovali i trenera za javne nastupe.

Vic Dana :)

U ordinaciji zviždi pacijent i kaže psihijatru:
– Doktore, ja mislim, da sam ptica!
– Što ne odletite nazad u čekaonicu, ja ću da pozovem bolnicu, da vam pripreme gnijezdo.

– Kolega, čuo sam, da na pacijentima vršite nove šok terapije!
– Da, unaprijed im šaljem račune!

Kad su doveli unesrećenu, doktor je pregledao i izdiktirao sestri:
– Ogrebotine po rukama, napuklo drugo rebro lijevo, slomljen lijevi gležanj.
U tom trenutku se unesrećena probudi.
– Koliko ste stari? - pita doktor.
– Dvadesetdvije godine.
– Sestro, napišite još: „Smetnje u sjećanju”.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija UNIJA POSLODAVACA IMA SKORO STOTINU PRIMJEDBI NA NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA
Spriječiti pranje novca Firme bez zaposlenih služe za pranje novca Treba ponuditi normu po kojoj će u svim privrednim društvima morati biti zaposleno najmanje jedno lice. Time će se znatno spriječiti pojave tzv. fantomskih firmi bez zaposlenih, pogodnih za pranje novca, naveli su iz UPCG Ukazali su da u nacrtu nema riječi o specifičnostima osnivanja ofšor firmi
Dan - novi portal
Uni­ja po­slo­da­va­ca (UPCG) do­sta­vi­la je Mi­ni­star­stvu eko­no­mi­je čak 95 pri­mjed­bi na Na­crt za­ko­na o pri­vred­nim dru­štvi­ma i uka­za­la da sa do­no­še­njem tog ak­ta ne tre­ba žu­ri­ti, čak i po ci­je­nu da ne bu­de do­ne­sen do kra­ja go­di­ne. Jav­na ras­pra­va po­vo­dom na­cr­ta za­ko­na tra­ja­la je od 12. ju­la do 30. sep­tem­bra, a ka­ko su pri­je ne­ki dan ka­za­li iz Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je, ko­men­ta­ri im i da­lje pri­sti­žu, dok oni in­ten­ziv­no ra­de na pri­pre­mi pred­lo­ga.
Iz Uni­je po­slo­da­va­ca, na či­jem je če­lu Sve­tla­na Vuk­sa­no­vić, u ko­men­ta­ri­ma na na­crt za­ko­na su­ge­ri­sa­li su da tre­ba po­nu­di­ti nor­mu po ko­joj će u svim pri­vred­nim dru­štvi­ma i dru­gim ob­li­ci­ma oba­vlja­nja pri­vred­nih dje­lat­no­sti bi­ti za­po­sle­no naj­ma­nje jed­no li­ce. Ti­me će, ka­ko su na­ve­li, „ži­vot” pri­vred­nih su­bje­ka­ta bi­ti re­a­lan, a ne fik­ti­van.
– Na taj na­čin će se iz­bje­ći po­slo­va­nje kom­pa­ni­ja, ta­ko­zva­nih pro­toč­nih boj­le­ra – osno­va­nih za jed­no­krat­nu, naj­če­šće pro­tiv­prav­nu ak­tiv­nost. Uosta­lom, čla­nom 63 na­cr­ta za pred­u­zet­ni­ka, ako ima po­slo­vo­đu, pro­pi­su­je se da mo­ra bi­ti u rad­nom od­no­su kod pred­u­zet­ni­ka. Za­što? Da li se ovim na­ru­ša­va rav­no­prav­nost oba­vlja­nja pri­vred­nih dje­lat­no­sti u od­no­su na dru­ge ob­li­ke pri­vred­ne dje­lat­no­sti jer se sa­mo pred­u­zet­nik na pred­met­no oba­ve­zu­je. Uvje­re­ni smo da bi se po­nu­đe­nim rje­še­njem znat­no spri­je­či­le po­ja­ve tzv. fan­tom­skih fir­mi bez za­po­sle­nih, po­god­nih za pra­nje nov­ca – pi­še u ko­men­ta­ri­ma ko­je pot­pu­su­je član UPCG Bra­ni­slav Be­go­vić.
Uni­ja je uka­za­la da ima osno­va i da se ure­di pi­ta­nje tra­ja­nja dru­štva, te da obra­zlo­že­nje na­cr­ta ne go­vo­ri ni­šta o kon­ver­gen­ci­ji sa ni­zom dru­gih za­ko­na kao što su Za­kon o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma, ste­ča­ju, od­go­vor­no­sti prav­nih li­ca za kri­vič­na dje­la i mno­ga dru­ga.
– Oprez na­la­že da se pre­i­spi­ta ovaj pro­blem ka­ko u prak­si ne bi uzro­ko­vao ne­do­u­mi­ce i spo­re­nja – na­veo je Be­go­vić.
Is­ta­kao je da je vri­jed­no pa­žnje raz­mo­tri­ti spe­ci­fič­no­sti osni­va­nja of­šor kom­pa­ni­ja u Cr­noj Go­ri o če­mu u na­cr­tu ne­ma ri­je­či.
– Ne bi tre­ba­lo iz­bje­ga­va­ti ne ta­ko ri­jet­ke slu­ča­je­ve ovog fe­no­me­na. Ta­ko­đe, ne bi tre­ba­lo iz­bje­ga­va­ti ne ta­ko ri­jet­ke slu­ča­je­ve da se pod pla­štom tzv. stra­te­ških in­ve­sti­to­ra za­klju­ču­ju ugo­vo­ri ko­ji se jed­nim di­je­lom pro­gla­ša­va­ju dr­žav­nom taj­nom. Na­ve­de­na su­šti­na se ipak svo­di na enorm­ne po­re­ske olak­ši­ce, što je su­šti­na po­slo­va­nja of­šor kom­pa­ni­ja. Još ka­da vla­sni­ci ova­kvih ugo­vo­ra osta­ju ne­po­zna­ti, bu­du­ći da su „sa­kri­ve­ni” pre­ko ra­znih ovla­šće­nih advo­kat­skih kan­ce­la­ri­ja, ja­sno je da se pri­kri­ve­no us­po­sta­vlja prin­cip rav­no­prav­no­sti svih ob­li­ka svo­ji­ne, te čla­na 142 stav 2 Usta­va po ko­jem je sva­ko du­žan da pla­ća po­re­ze i dru­ge da­žbi­ne – na­veo je Be­go­vić.
U po­je­di­nač­nim pri­mjed­ba­ma, na­veo je da za raz­li­ku od va­že­ćeg Za­ko­na o pri­vred­nim dru­štvi­ma ko­ji „po­zna­je” slu­ča­je­ve la­žne ili pre­var­ne re­gi­stra­ci­je, na­crt ih „ne po­zna­je”.
– Da li po­nu­đe­no zna­či da ta­kvi slu­ča­je­vi ne po­sto­je ili je pre­pu­šte­no da se za ta­kav pro­blem za­in­te­re­so­va­ni obra­te su­du – pi­tao je Be­go­vić.
Iz Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je je ne­dav­no sa­op­šte­no da je na na­crt za­ko­na sti­glo 310 ko­men­ta­ra iz 20 pri­vred­nih su­bje­ka­ta i udru­že­nja, te da se ko­men­ta­ri naj­vi­še od­no­se na uvo­đe­nje dvo­dom­nog siste­ma i ne­za­vi­snih di­rek­to­ra.
D.M.


Ne­ja­san ugo­vor za iz­vr­šnog di­rek­to­ra

Iz UPCG su uka­za­li da je na­cr­tom pro­pi­sa­no da iz­vr­šni di­rek­tor mo­ra za­sno­va­ti rad­ni od­nos u dru­štvu, ali da je ne­ja­sno da li se ta­kva oba­ve­za re­a­li­zu­je pri­mje­nom Za­ko­na o ra­du.
– Ako je od­go­vor po­tvr­dan, on­da ta­kav ugo­vor mo­ra ima­ti sa­dr­žaj pro­pi­san Za­ko­nom o ra­du. Ako je od­go­vor ne­ga­ti­van, on­da tre­ba nor­mi­ra­ti sa­dr­žaj i od­re­di­ti ko­jim se ugo­vo­rom za­sni­va rad­ni od­nos iz­vr­šnog di­rek­to­ra – na­ve­li su iz Uni­je.Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"