Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Acu promijenili ime da sakriju mahinacije * Vrijeme je da manjine otkažu podršku Milu * U datumu se razlikuju za čitavu deceniju * Što je zabranjeno Savjetu nije ministru * Acu promijenili ime da sakriju mahinacije * Protivotrov * U slavu knjige
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miroje Jovanović, avdokat :
Svjedok saradnik je tri puta promijenio iskaz, koji je sada naučio kao pjesmicu, kako bi optužio DF, a u tu svrhu su mu angažovali i trenera za javne nastupe.

Vic Dana :)

U ordinaciji zviždi pacijent i kaže psihijatru:
– Doktore, ja mislim, da sam ptica!
– Što ne odletite nazad u čekaonicu, ja ću da pozovem bolnicu, da vam pripreme gnijezdo.

– Kolega, čuo sam, da na pacijentima vršite nove šok terapije!
– Da, unaprijed im šaljem račune!

Kad su doveli unesrećenu, doktor je pregledao i izdiktirao sestri:
– Ogrebotine po rukama, napuklo drugo rebro lijevo, slomljen lijevi gležanj.
U tom trenutku se unesrećena probudi.
– Koliko ste stari? - pita doktor.
– Dvadesetdvije godine.
– Sestro, napišite još: „Smetnje u sjećanju”.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija JESENJE PROGNOZE EBRD-A ZA CRNU GORU Veći rast zbog državne potrošnje
Dan - novi portal
Evrop­ska ban­ka za ob­no­vu i raz­voj (EBRD) prog­no­zi­ra rast cr­no­gor­skog bru­to do­ma­ćeg pro­iz­vo­da (BDP) za ovu go­di­nu sa tri na 3,7 od­sto, dok je prog­no­za za 2018. go­di­nu osta­la na 3,3 od­sto.
– Po­sli­je do­ne­kle raz­o­ča­ra­va­ju­ćeg ra­sta od 2,9 od­sto u pro­šloj go­di­ni, eko­no­mi­ja je ubr­za­la u pr­voj po­lo­vi­ni ove go­di­ne sa pro­ci­je­nje­nim ra­stom od 4,2 od­sto na go­di­šnjem ni­vou – pi­še u je­se­njim prog­no­za­ma EBRD-a za Cr­nu Go­ru.
Ka­ko se ocje­nju­je, to je re­zul­tat uglav­nom sna­žnog ra­sta pri­vat­ne po­tro­šnje, pot­po­mog­nut do od­re­đe­nog ste­pe­na ra­stom dr­žav­ne po­tro­šnje, dok su in­ve­sti­ci­je i ne­to iz­voz ima­li ne­ga­ti­van do­pri­nos ra­stu.
– Vo­de­ći in­di­ka­to­ri, kao što su do­la­sci stra­nih tu­ri­sta, gdje je za­bi­lje­žen po­rast od 20 od­sto u tre­ćem kvar­ta­lu ove go­di­ne, uka­zu­ju na na­sta­vak sna­žnog ra­sta od sre­di­ne go­di­ne – na­ve­li su iz EBRD-a u iz­vje­šta­ju ob­ja­vlje­nom na nji­ho­vom saj­tu i do­da­li da su zbog to­ga prog­no­zi­ra­li rast BDP-a u ovoj go­di­ni na 3,7 od­sto, a za­dr­ža­li prog­no­zu od 3,3 od­sto za na­red­nu go­di­nu.
– Pro­prat­ni ri­zi­ci uklju­ču­ju mo­gu­ći štet­ni uti­caj br­zog ra­sta jav­nog du­ga, što mo­že u bu­duć­no­sti da zah­ti­je­va bol­ne mje­re šted­nje ka­ko bi ga za­dr­ža­li pod kon­tro­lom – po­ru­či­li su iz EBRD-a.
Cr­na Go­ra je u re­gi­ji ju­go­i­stoč­ne Evro­pe, u ko­joj je rast u ovoj go­di­ni po­ve­ćan na 3,6 sa 3,1 od­sto ko­li­ko je bio prog­no­zi­ran u ma­ju. Rast za na­red­nu go­di­nu prog­no­zi­ran je na 3,3 od­sto. EBRD je za ci­je­lu gru­pu, ukup­no 37 ze­ma­lja u ko­ji­ma po­slu­je, po­di­gla pro­cje­nu za ovu go­di­nu 0,9 pro­cent­nih bo­do­va, na 3,3 od­sto. Po­re­đe­nja ra­di, u pro­šloj go­di­ni rast je iz­no­sio sve­ga 1,9 od­sto.
– Me­đu fak­to­ri­ma za­slu­žnim za sve­o­bu­hva­tan uspon ak­tiv­no­sti duž ci­je­le re­gi­je iz­dva­ja­ju se rast iz­vo­za, oži­vlja­va­nje in­ve­sti­ci­ja i vi­še ci­je­ne na rob­nim tr­ži­šti­ma – pi­še u iz­vje­šta­ju.
Za na­red­nu go­di­nu u EBRD-u pred­vi­đa­ju bla­go uspo­ra­va­nje ra­sta, na tri od­sto, či­me su ta­ko­đe bla­go po­bolj­ša­li maj­sku pro­cje­nu i to 0,2 pro­cent­na bo­da.
Ove go­di­ne rast je ubr­zan u 27 ze­ma­lja i pr­vi put od 2010. go­di­ne uz­la­zni trend je za­bi­lje­žen u ve­li­kom bro­ju ze­ma­lja. Ta­ko su u pr­voj po­lo­vi­ni go­di­ne sve ze­mlje, osim Azer­bej­dža­na i Ma­ke­do­ni­je, za­bi­lje­ži­le rast eko­nom­skih ak­tiv­no­sti.
Ne­ko­li­ko ze­ma­lja, pri­je sve­ga Ru­mu­ni­ja i Tur­ska, bi­lje­že sto­pe ra­sta bli­zu onih iz pe­ri­o­da pri­je glo­bal­ne fi­nan­sij­ske kri­ze.
Me­đu ri­zi­ci­ma za ak­tu­el­ne pro­cje­ne po­no­vo su iz­dvo­je­ne ge­o­po­li­tič­ke na­pe­to­sti, tvr­do­kor­ne si­gur­no­sne pri­jet­nje, ja­ča­nje po­pu­li­stič­kih i an­ti-glo­ba­li­za­ci­o­nih po­li­ti­ka u raz­vi­je­nim eko­no­mi­ja­ma svi­je­ta, te ve­li­ki ste­pen kon­cen­tra­ci­je iz­vo­ra glo­bal­nog ra­sta.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"