Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Istraga zbog šverca potpisa * Poznanika izbo na žurci * Ministar sakrio 313.000 * Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Razvij barjak, barjaktare * Duh kamere
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VASILIJE MILIČKOVIĆ, kandidat za predsjednika :
– Petogodišnji ugovor o prodaji uglja između Elektroprivrede i Rudnika uglja stupa na snagu tri dana nakon što je EPCG usvojila odluku o preuzimanju duga pljevaljske firme, tako da će sami od sebe kupovati ugalj.

Vic Dana :)

Šta radi medvjed kad sretne Čak Norisa?
Legne i pravi se mrtav.
Vikipedia:
- Ja znam sve.
Gugl:
- Ja imam sve.
Internet:
- Pa, svi ste na meni.
Kompjuter:
- Hahaha, pa vi svi zavisite od mene, a ja ni od koga.
Struja:
- Stvarno?
Tesla:
- Ko tu koga laže?
Bog:
- Molim?
Čak Noris:
- Šta moliš?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-03-13 VLADA VEĆ USPJELA DA POTPIŠE TRI KREDITNA ARANŽMANA
Radunović Prije rebalansa se zadužili 70 miliona Vlada je za 72 dana ove godine uspjela da pozajmi 70,55 miliona što je skoro milion eura dnevno. Od IBRD su pozajmili 14 miliona, Agencije za razvoj izvoza Kanade 26,55 miliona i Svjetske banke 30 miliona
Dan - novi portal
Z
a­ključ­no sa pro­šle sed­mi­ce pot­pi­sa­nim ugo­vo­rom o zaj­mu za re­a­li­za­ci­ju pro­jek­ta MI­DAS 2 sa Svjet­skom ban­kom, Vla­da se do sa­da za­du­ži­la ukup­no 70,55 mi­li­o­na eura. S ob­zi­rom na to da su u 2018. go­di­ni pro­šla 72 da­na is­pa­da da se Vla­da u pro­sje­ku za­du­ži­va­la sko­ro mi­li­on eura dnev­no.
Iz Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja (MF) „Da­nu” su sa­op­šti­li, pri­je pot­pi­si­va­nja ugo­vo­ra o zaj­mu za re­a­li­za­ci­ju MI­DAS 2 pro­jek­ta, vri­jed­nog 30 mi­li­o­na, i na dan ka­da su usvo­ji­li na Vla­di re­ba­lans bu­dže­ta, da su se do sa­da za­du­ži­li 40,55 mi­li­o­na eura.
– Ri­ječ je o za­du­že­nju kroz dva kre­dit­na aran­žma­na. Sa IBRD-om za po­tre­be re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta Re­for­ma po­re­ske ad­mi­ni­stra­ci­je u iz­no­su od 14 mi­li­o­na. Rok ot­pla­te zaj­ma je 25 go­di­na, dok je grejs pe­ri­od pet go­di­na. Sa Agen­ci­jom za raz­voj iz­vo­za Ka­na­de za po­tre­be ku­po­vi­ne dva no­va i jed­nog ko­ri­šće­nog he­li­kop­te­ra pot­pi­san je ugo­vor o zaj­mu od 26,55 mi­li­o­na. Rok ot­pla­te zaj­ma je pet go­di­na – na­ve­li su „Da­nu” iz MF-a, na či­jem če­lu je Dar­ko Ra­du­no­vić.
Pre­ma još va­že­ćem za­ko­nu o bu­dže­tu, u ovoj go­di­ni je pla­ni­ra­no za­du­že­nje od 296 mi­li­o­na eura, a ka­ko su po­ja­sni­li iz MF-a, Za­kon o bu­dže­tu je osta­vio mo­guć­nost do­dat­nog za­du­že­nja u iz­no­su od 400 mi­li­o­na za po­tre­be re­fi­nan­si­ra­nja i ot­ku­pa du­ga.
Re­ba­lan­som bu­dže­ta, iz­nos za­du­že­nja je zna­čaj­no uve­ćan. Pre­ma pred­lo­gu ko­ji je pro­šle sed­mi­ce do­sta­vljen u Skup­šti­nu, Vla­da se za po­tre­be ne­do­sta­ju­ćih sred­sta­va, ot­pla­te du­ga i stva­ra­nje re­zer­ve mo­že za­du­ži­ti do 440 mi­li­o­na, od če­ga 190 mi­li­o­na ide za auto­put. U re­ba­lan­su se, kao i u Za­ko­nu o bu­dže­tu, osta­vlja mo­guć­nost do­dat­nog za­du­že­nja za po­tre­be re­fi­nan­si­ra­nja ili ot­ku­pa dr­žav­nog du­ga u iz­no­su od 500 mi­li­o­na eura. Sve to ukup­no iz­no­si 940 mi­li­o­na eura, me­đu­tim iz Vla­de su kra­jem sed­mi­ce re­a­go­va­li na­vo­de­ći da se ne za­du­žu­ju 940 mi­li­o­na. U re­a­go­va­nju ni­je­su na­ve­li ni­ti po­ja­sni­li ko­li­ko će se za­du­ži­ti. U re­ba­lan­su, me­đu­tim, pi­še 440 mi­li­o­na uz mo­guć­nost do­dat­nog za­du­že­nja od po­la mi­li­jar­de.
To­kom 2018. go­di­ne, ka­ko su na­ve­li, pla­ni­ra­no je za­du­že­nje kod po­slov­nih ba­na­ka, uz ga­ran­ci­ju Svjet­ske ban­ke, kao i kroz emi­si­ju ob­ve­zni­ca na ino­stra­nom tr­ži­štu.
– Za sa­da ni­je pla­ni­ra­no za­klju­če­nje kre­dit­nih aran­žma­na sa do­ma­ćim ban­ka­ma – na­ve­li su iz MF-a.
Po­ja­sni­li su da je Svjet­ska ban­ka odo­bri­la Cr­noj Go­ri ga­ran­ci­ju za­sno­va­nu na jav­noj po­li­ti­ci (PBG) ko­ja joj omo­gu­ća­va za­du­že­nje kod po­slov­nih ba­na­ka u iz­no­su do 250 mi­li­o­na eura.
– Ima­ju­ći u vi­du po­volj­ne uslo­ve na tr­ži­štu, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja pla­ni­ra da re­a­li­zu­je kre­dit­ni aran­žman u mak­si­mal­nom iz­no­su tj. 250 mi­li­o­na eura. Ve­ći dio pro­ce­du­re oda­bi­ra po­ten­ci­jal­nih kre­di­to­ra je spro­ve­den i u za­vr­šnoj je fa­zi. Oda­bra­ni kre­di­tor je po­nu­dio ve­o­ma po­volj­ne uslo­ve za­du­že­nja pa je po­nu­đe­ni rok ot­pla­te 12 go­di­na, grejs pe­ri­od če­ti­ri go­di­ne, dok je vri­jed­nost po­nu­đe­ne ka­mat­ne sto­pe še­sto­mje­seč­ni Euri­bor uve­ćan za fik­snu mar­gi­nu ko­ja iz­no­si 2,95 od­sto – ka­za­li su iz MF-a.
Pre­ci­zi­ra­li su da su se la­ni za­du­ži­li 443,3 mi­li­o­na eura.
D.M.


Za auto­put po­vu­če­no 405 mi­li­o­na do­la­ra

U ovoj go­di­ni je pla­ni­ra­no da se za auto­put po­vu­če 190 mi­li­o­na eura. Iz MF-a su na­ve­li, da do sa­da, od 2015. go­di­ne, ukup­no za­du­že­nje za po­tre­be re­a­li­za­ci­je ra­do­va na auto­pu­tu iz kre­dit­nog aran­žma­na sa ki­ne­skom Eks­im ban­kom iz­no­si 405,22 mi­li­o­na do­la­ra, što je po kur­su na dan 6. mart 329,26 mi­li­o­na eura.
Uku­pan iz­nos kre­di­ta je 944 mi­li­o­na do­la­ra.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"