Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Istraga zbog šverca potpisa * Poznanika izbo na žurci * Ministar sakrio 313.000 * Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Razvij barjak, barjaktare * Duh kamere
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VASILIJE MILIČKOVIĆ, kandidat za predsjednika :
– Petogodišnji ugovor o prodaji uglja između Elektroprivrede i Rudnika uglja stupa na snagu tri dana nakon što je EPCG usvojila odluku o preuzimanju duga pljevaljske firme, tako da će sami od sebe kupovati ugalj.

Vic Dana :)

Šta radi medvjed kad sretne Čak Norisa?
Legne i pravi se mrtav.
Vikipedia:
- Ja znam sve.
Gugl:
- Ja imam sve.
Internet:
- Pa, svi ste na meni.
Kompjuter:
- Hahaha, pa vi svi zavisite od mene, a ja ni od koga.
Struja:
- Stvarno?
Tesla:
- Ko tu koga laže?
Bog:
- Molim?
Čak Noris:
- Šta moliš?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-03-13 VASILIJE MILIČKOVIĆ UKAZUJE NA PRAVE RAZLOGE SPORAZUMA O KUPOVINI UGLJA ZA POTREBE EPCG
Miličković Ugovor potpisali da bi Aca isplatili V5Bord je donio odluku da se ugovor sprovodi od 1. aprila, a tri dana prije toga da se donese odluka o kupovini akcija Rudnika. To pokazuje da je sve bila farsa i da je napravljeno da se „bilduju” cijene koje su projektovane na 6,4 eura. Čitav cirkus kada je posrijedi otkup akcija Aca Đukanovića u Rudniku, rekao je Miličković
Dan - novi portal
Pe­to­go­di­šnji ugo­vor o pro­da­ji uglja iz­me­đu Elek­tro­pri­vre­de (EPCG) i Rud­ni­ka uglja (RUP) stu­pi­će na sna­gu tri da­na na­kon što vla­sni­ci ener­get­ske kom­pa­ni­je usvo­je od­lu­ku o pre­u­zi­ma­nju plje­valj­skog pred­u­ze­ća, ta­ko da će sa­mi od se­be ku­po­va­ti ugalj, ka­zao je ma­njin­ski ak­ci­o­nar EPCG Va­si­li­je Mi­lič­ko­vić. On je is­ta­kao da je pe­to­go­di­šnji ugo­vor o pro­da­ji uglja iz­me­đu EPCG i RUP slu­žio sa­mo za di­za­nje ci­je­ne ak­ci­ja, od­no­sno za nje­nu pro­cje­nu na 6,4 eura po di­o­ni­ci, ko­ju je utvr­dio De­lo­it. Po toj ci­je­ni će EPCG po­nu­di­ti ak­ci­o­na­ri­ma RUP-a da ot­ku­pi nji­ho­ve ak­ci­je. Ta ci­je­na je go­to­vo ista ko­li­ko i pred­log A2A i Aca Đu­ka­no­vi­ća za ot­kup nji­ho­vog ve­ćin­skog di­je­la ak­ci­ja, ko­ji su EPCG po­sla­li u ja­nu­a­ru pro­šle go­di­ne i na­kon če­ga je i po­če­la sva pri­ča o ot­ku­pu ve­ćin­skog pa­ke­ta ak­ci­ja Rud­ni­ka uglja.
Mi­lič­ko­vić je na ju­če­ra­šnjoj pres kon­fe­ren­ci­ji u ve­zi sa pri­va­ti­za­ci­jom Rud­ni­ka uglja na­veo da se taj ugo­vor, te­žak pre­ko 200 mi­li­o­na, ne­će ni pri­mi­je­ni­ti.
– Ugo­vor će za­vr­ši­ti u ko­šu. Uka­zi­va­li smo ka­da se usva­jao, pri­je mje­sec da­na, da usko­ro ne­će bi­ti po­tre­be za njim jer će EPCG bi­ti pri­si­lje­na da ku­pi Rud­nik. Ima­mo do­ku­ment iz ko­ga se do­bro vi­di da je bord do­nio od­lu­ku da se ugo­vor spro­vo­di od 1. apri­la, a tri da­na pri­je to­ga da se do­ne­se od­lu­ka o ku­po­vi­ni ak­ci­ja Rud­ni­ka. To po­ka­zu­je da je sve bi­la far­sa, ta­ko da ni­je­dan ki­lo­gram uglja ne­će­mo ku­pi­ti po pe­to­go­di­šnjem ugo­vo­ru iz­me­đu RUP-a i EPCG. To je sa­mo na­pra­vlje­no da se „bil­du­ju” ci­je­ne ko­je su pro­jek­to­va­ne na 6,4 eura. Či­tav cir­kus ka­da je po­sri­je­di ot­kup ak­ci­ja Aca Đu­ka­no­vi­ća u Rud­ni­ku – re­kao je Mi­lič­ko­vić.
Đu­ka­no­vi­ću će pri­pa­sti 3,83 mi­li­o­na, a A2A sko­ro 14 mi­li­o­na ka­da pro­da­ju ak­ci­je za 6,4 eura po di­o­ni­ci.
Mi­lič­ko­vić je na­veo da su se svi dr­žav­ni or­ga­ni uklju­či­li ka­ko bi se od­i­gra­la pljač­ka, jer je RUP odav­no tre­ba­lo da ode pod ste­čaj.
– Go­di­na­ma ima­ju gu­bi­tak od pre­ko de­set mi­li­o­na, ali je Skup­šti­na do­ni­je­la Za­kon o re­pro­gra­mu po­re­skog du­ga, da bi se, iz­me­đu osta­log, i ovaj zlo­čin de­sio. RUp je u ve­li­kim gu­bi­ci­ma. Bli­zu 50 mi­li­o­na sa po­re­zi­ma i do­pri­no­si­ma, a EPCg umje­sto da 17 mi­li­o­na ulo­ži u naj­sa­vre­me­ni­ju opre­mu, da­je taj no­vac Acu i Ita­li­ja­ni­ma. Umje­sto da Rud­nik EPCG ko­šta sa­mo in­ve­sti­ci­ju u opre­mu i da se to­na uglja sa 25 eura spu­sti za du­plo, od­lu­či­li su da RUP ko­šta EPCG 113 mi­li­o­na – na­veo je Mi­lič­ko­vić.
Is­ta­kao je da taj no­vac ne tre­ba da ba­ca­mo taj­ku­ni­ma, od­no­sno Acu i A2A. Na­veo je da će Ita­li­ja­ni osim 14 mi­li­o­na od pro­da­je ak­ci­ja RUp-a, do­bi­ti i 21 mi­li­on iz ne­ras­po­re­đe­ne do­bi­ti EPCG.
– EPCG će za ak­ci­je RUP-a pla­ti­ti 33 mi­li­o­na, a uz du­go­ve Rud­ni­ka od 40 mi­li­o­na, već smo do­šli do 70 mi­li­o­na. Umje­sto da sa 20 mi­li­o­na ku­pe no­vi rud­nik sa naj­sa­vre­me­ni­jom opre­mom, za­po­sle iste ru­da­re, oni su se od­lu­či­li za ovaj sce­na­rio – re­kao je Mi­lič­ko­vić.
Skup­šti­na ak­ci­o­na­ra na ko­joj će se do­ni­je­ti od­lu­ka o ot­ku­pu ak­ci­ja RUP-a za­ka­za­na je za 28. mart.
D.M.


A2A na­mi­ri­ti pa­ra­ma EPCG

Mi­lič­ko­vić je oci­je­nio da je plan Vla­de da se za­du­ži 70 mi­li­o­na ka­ko bi ot­ku­pi­la oko 12 od­sto ak­ci­ja A2A u EPCG i ima­la dvo­tre­ćin­sko vla­sni­štvo ka­ta­stro­fa­lan.
– Za­što su se od­lu­či­li za dvi­je ra­te i 70 mi­li­o­na, ko­je su ve­li­ko op­te­re­će­nje za bu­džet, umje­sto in­stant ras­ki­da? In­stant ras­ki­dom bi pla­ti­li 200 mi­li­o­na Ita­li­ja­ni­ma, a to dr­ža­vu ne bi ko­šta­lo ni­je­dan euro. Po­zaj­mi­li bi no­vac od ban­ke, a vra­ti­li bi ga po­sle tri da­na od pa­ra EPCG. Ta­ko bi ot­pla­ti­li ak­ci­je A2A nji­ho­vim pa­ra­ma – re­kao je Mi­lič­ko­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"