Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse * Državne bolnice napustilo 150 ljekara * Stvoriti uslove za prekid bojkota * Čarapići naslijedili četiri stana i dvije kuće * Dinosaurusi ponovo među nama * Sjajnija od supernove * Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Đorđije Pinjatić, bivši poslanik DPS-a :
Ruskom partneru uzeo sam 300.000 eura za nelegalno finansiranje kampanje DPS-a.

Vic Dana :)

Kaže muž ženi:
- Draga, kad umrem, želim da me kremiraš.
- A koliko to košta?
- Oko 500 eura.
- Ih, kad se radi o tvom zadovoljstvu, tebi ništa nije skupo!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi SINDIKAT DOKTORA TRAŽI SMJENU MINISTRA KENANA HRAPOVIĆA
Popović Samardžić - Hrapović Državne bolnice napustilo 150 ljekara Kolege koje odlaze pretežno su mladi ili ljekari srednje generacije koji između mogućnosti da ostanu ili odu radije braju destinacije poput Njemačke, Norveške, Švajcarske, Austrije, Slovenije, pa čak i Hrvatske, ističe Milena Popović Samardžić
Dan - novi portal
Mi­ni­star­stvo, i po­red 70 za­po­sle­nih, čak ni ne vo­di evi­den­ci­ju od­li­va me­di­cin­skog ka­dra već jav­no­sti pre­zen­tu­ju ne­pot­pu­ne ili ne­tač­ne po­dat­ke, ka­že Po­po­vić Sa­mar­džić

Pred­sjed­ni­ca Sin­di­ka­ta dok­to­ra me­di­ci­ne Mi­le­na Po­po­vić Sa­mar­džić ka­za­la je za „Dan” da je zdrav­stve­ni si­stem na­pu­sti­lo de­set od­sto nji­ho­vih ko­le­ga, od­no­sno oko 150 lje­ka­ra, što je za­stra­šu­ju­ći po­da­tak. Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, Sin­di­kat dok­to­ra me­di­ci­ne je ra­ni­je ob­ja­vio da je oko 100 me­di­cina­ra oti­šlo iz dr­žav­nih bol­ni­ca, ali da je taj spi­sak ne­pot­pun. Ona je po­zva­la Vla­du da smi­je­ni mi­ni­stra zdra­vlja Ke­na­na Hra­po­vi­ća, ko­ji je od­go­vo­ran za sta­nje u toj obla­sti gdje je, osim od­la­za­ka struč­nja­ka i ne­do­stat­ka sred­sta­va do­veo do to­ga da Fond za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje i bol­ni­ce za lje­ko­ve i me­di­cin­ska sred­stva du­gu­ju pre­ko 30.000.000 eura.
– Zbog ni­skih za­ra­da, lo­ših uslo­va ra­da, ne­po­sto­ja­nja pro­to­ko­la, pri­ti­ska jav­no­sti, kao i sve ve­ćeg bro­ja kri­vič­nih po­stu­pa­ka, cr­no­gor­ske zdrav­stve­ne usta­no­ve na­pu­šta sve ve­ći broj lje­ka­ra. Ko­le­ge ko­je od­la­ze pre­te­žno su mla­di ili lje­ka­ri sred­nje ge­ne­ra­ci­je ko­ji iz­me­đu mo­guć­no­sti da osta­nu ili odu ra­di­je bra­ju de­sti­na­ci­je po­put Nje­mač­ke, Nor­ve­ške, Švaj­car­ske, Austri­je, Slo­ve­ni­je, pa čak i Hr­vat­ske. Zbog vi­še­go­di­šnjeg si­stem­skog pri­kri­va­nja ova­ko ozbilj­nog dru­štve­nog pro­ble­ma, ob­ja­vi­li smo ime­na i pre­zi­me­na 97 lje­ka­ra ko­ji su u p­o­sled­nje če­ti­ri go­di­ne na­pu­sti­li si­stem jav­nog zdrav­stva. Ka­ko je spi­sak ne­pot­pun, na­še pro­cje­ne su da se taj broj kre­će i do 150 lje­ka­ra, od­no­sno 10 od­sto svih lje­ka­ra, što je za­stra­šu­ju­ći po­da­tak. Pri­mjet­no je i da su lje­ka­ri ko­ji na­pu­šta­ju jav­ni si­stem pre­te­žno spe­ci­ja­li­sti de­fi­ci­tar­nih gra­na me­di­ci­ne. Ono što je za­bri­nja­va­ju­će je da dr­ža­va ni­šta ili ve­o­ma ma­lo ra­di da ih za­dr­ži u Cr­noj Go­ri, te da mi­ni­star­stvo i po­red 70 za­po­sle­nih čak ni ne vo­di evi­den­ci­ju od­li­va me­di­cin­skog ka­dra, već jav­no­sti pre­zen­tu­ju ne­pot­pu­ne ili ne­tač­ne po­dat­ke – is­ti­če Po­po­vić Sa­mar­džić.
Ona sma­tra da je br­zo i efi­ka­sno li­je­če­nje osi­gu­ra­ni­ka ugro­že­no po­sled­njom re­for­mom elek­tron­skog za­ka­zi­va­nja.
– Zdrav­stve­ni si­stem tre­ba ure­di­ti ta­ko da od­go­va­ra po­tre­ba­ma pa­ci­je­na­ta sa po­sto­je­ćim struč­nim i teh­no­lo­škim ka­pa­ci­te­ti­ma. Ovo se ne mo­že po­sti­ći pri­mje­nom pre­pi­sa­nih pro­je­ka­ta dr­ža­va sa dvo­stru­ko ve­ćim bro­jem lje­ka­ra po gla­vi sta­nov­ni­ka. Či­ni nam se i da ka­da se spro­vo­di an­ke­ta ko­li­ko su pa­ci­jen­ti za­do­volj­ni ova­ko ure­đe­nim zdrav­stve­nim si­ste­mom, do­stup­no­šću zdrav­stve­ne uslu­ge, ni­ko ne uva­ža­va nji­ho­ve pri­tu­žbe, čak im se spo­či­ta­va zlo­na­mjer­nost – ka­že Po­po­vić Sa­mar­džić.
D.B.

Od­mo­re im pre­ki­da­ju ne­za­ko­ni­to
Po­po­vić Sa­mar­džić na­gla­ša­va da je Mi­ni­star­stvo zdra­vlja da­lo ne­za­ko­ni­tu pre­po­ru­ku di­rek­to­ri­ma zdrav­stve­nih usta­no­va da, zbog po­tre­ba pro­ce­sa ra­da, mo­gu pre­ki­nu­ti go­di­šnji od­mor svo­jim za­po­sle­ni­ma.
– Oba­vi­je­sti­li smo na­še čla­no­ve da je pre­po­ru­ka mi­ni­star­stva ne­za­ko­ni­ta i da ne pri­hv­ta­ju ta­kve na­red­be. Ova­kvo rje­še­nje di­rek­tor Jav­ne zdrav­stve­ne usta­no­ve mo­gao bi do­ni­je­ti sa­mo uz sa­gla­snost za­po­sle­nog, ka­ko je to pro­pi­sa­no čl 68 st 4 Za­ko­na o ra­du. Ta­ko­đe, u skla­du sa istim čla­nom di­rek­tor JZU je du­žan da uru­či lje­ka­ru rje­še­nje o ko­ri­šće­nju go­di­šnjeg od­mo­ra naj­ka­sni­je 30 da­na pri­je da­tu­ma od­re­đe­nog za po­če­tak ko­ri­šće­nja go­di­šnjeg od­mo­ra – re­kla je Po­po­vić Sa­mar­džić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"