Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse * Državne bolnice napustilo 150 ljekara * Stvoriti uslove za prekid bojkota * Čarapići naslijedili četiri stana i dvije kuće * Dinosaurusi ponovo među nama * Sjajnija od supernove * Mila ni da pomenu, a kamoli da ga uhapse
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Đorđije Pinjatić, bivši poslanik DPS-a :
Ruskom partneru uzeo sam 300.000 eura za nelegalno finansiranje kampanje DPS-a.

Vic Dana :)

Kaže muž ženi:
- Draga, kad umrem, želim da me kremiraš.
- A koliko to košta?
- Oko 500 eura.
- Ih, kad se radi o tvom zadovoljstvu, tebi ništa nije skupo!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi UPRAVA DANILOVGRADSKE GIMNAZIJE IZREKLA SANKCIJU PROFESORU JUGOSLAVU BLAGOJEVIĆU
Blagojević Kažnjen jer je branio ćirilicu Sankciju neću da komentarišem, već ponovio pozivam ministra prosvjete Damira Šehovića da smijeni direktoricu Latković i zaštiti obrazovni sistem od samovolje
Dan - novi portal
Bla­go­je­vić je ka­zao za „Dan” da su upra­va ško­le i di­rek­to­ri­ca Na­ta­ša Lat­ko­vić de­man­to­va­li sa­mi se­be, jer su na­vod­no utvr­di­li da je te­že po­vri­je­dio rad­ne oba­ve­ze, a iz­re­kli mu ka­znu za lak­šu po­vre­du du­žno­sti na po­slu

Upra­va Gim­na­zi­je „Pe­tar Pr­vi Pe­tro­vić Nje­goš” iz Da­ni­lov­gra­da ju­če je do­ni­je­la od­lu­ku da pro­fe­so­ra Ju­go­sla­va Bla­go­je­vi­ća ka­zni nov­ča­no, od­bi­ja­njem 15 od­sto od pla­te to­kom dva mje­se­ca, jer je na­vod­no iz­vr­šio te­žu po­vre­du rad­ne oba­ve­ze od­bi­ja­ju­ći da uče­ni­ci­ma pro­či­ta oba­vje­šte­nje na­pi­sa­no na la­ti­nič­nom pi­smu. Upra­va ško­le je sre­di­nom ma­ja po­kre­nu­la di­sci­plin­ski po­stu­pak pro­tiv pro­fe­so­ra fi­zi­ke Bla­go­je­vi­ća, jer je od­bio da uče­ni­ci­ma pro­či­ta sa­op­šte­nje na la­ti­ni­ci i zah­ti­je­vao da upra­va iz­da­je oba­vje­šte­nja i do­ku­men­ta rav­no­prav­no i na ći­ri­lič­nom pi­smu. Bla­go­je­vić je ka­zao za „Dan” da su upra­va ško­le i di­rek­to­ri­ca Na­ta­ša Lat­ko­vić de­man­to­va­li sa­mi se­be, jer su na­vod­no utvr­di­li da je te­že po­vri­je­dio rad­ne oba­ve­ze, a iz­re­kli mu ka­znu za lak­šu po­vre­du du­žno­sti na po­slu. On je ka­zao da je upra­va ško­le na­sta­vi­la da se ob­ra­ču­na­va sa njim, iako ga ve­ći­na gim­na­zi­ja­la­ca po­dr­ža­va da se upo­sta­vi ra­vo­prav­nost la­ti­ni­ce i ći­ri­li­ce, jer se u toj usta­no­vi kr­ši Ustav i sve is­pi­su­je i štam­pa sa­mo na jed­nom pi­smu.
– Za­vr­še­tak di­sci­plin­skog po­stup­ka i ka­zna ko­ja mi je iz­re­če­na po­ka­zu­je da je ovaj či­tav sce­na­rio bio ne­po­tre­ban i uza­lu­dan. Sank­ci­ju ne­ću da ko­men­ta­ri­šem, već po­no­vio po­zi­vam mi­ni­stra pro­svje­te Da­mi­ra Še­ho­vi­ća da smi­je­ni di­rek­to­ri­cu Lat­ko­vić i za­šti­ti obra­zov­ni si­stem od sa­mo­vo­lje. Uko­li­ko to ne ura­di, sma­tra­ću da je on kao i di­rek­to­ri­ca Lat­ko­vić od­go­vo­ran za ova­kav od­nos pre­ma me­ni. Za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da je 25. de­cem­bra dao pre­po­ru­ku ško­li da se oba­vje­šte­nja i do­ku­men­ta rav­no­prav­no is­pi­su­ju na ći­ri­li­ci i la­ti­ni­ci. To je bio i za­htjev pre­ko 70 od­sto uče­ni­ka gim­na­zi­je, ko­ji su isto tra­ži­li od di­rek­to­ri­ce ško­le Na­ta­še Lat­ko­vić, ali je ona to upor­no ig­no­ri­sa­la. Pro­svjet­ni in­spek­tor Zden­ka Gr­bav­če­vić je ta­ko­đe u ja­nu­a­ru ove go­di­ne iz­da­la rje­še­nje ko­jim je di­rek­to­ri­ci na­lo­že­no da mo­ra po­što­va­ti ustav­nu od­red­bu o rav­no­prav­no­sti ći­ri­li­ce sa kraj­njim ro­kom od 8. fe­bru­a­ra. Di­rek­to­ri­ca je u od­go­vo­ru od 5. fe­bru­a­ra ne­i­sti­ni­to oba­vi­je­sti­la in­spek­tor­ku da po­štu­je od­lu­ku iz rje­še­nja – is­ti­če Bla­go­je­vić.
On ob­ja­šnja­va da je Pro­svjet­na in­spek­ci­ja zbog po­ku­ša­ja dis­kre­di­ta­ci­je pro­fe­so­ra i ne­za­ko­ni­tog ra­da pred­la­ga­la i ra­zr­je­še­nje di­rek­to­ri­ce Lat­ko­vić, ali Mi­ni­star­stvo pro­svje­te ni­je re­a­go­va­lo.
D.B.

Gim­na­zi­jal­ci čuvaju pi­smo
Uče­ni­ci da­ni­lov­grad­ske gim­na­zi­je su 31. ok­to­bra pro­šle go­di­ne u ho­lu ško­le, na bal­ko­nu, po­sta­vi­li ve­li­ki tran­spa­rent na ko­jem je pi­sa­lo: „Sve­ti Pe­tre, ka­lja­ju ti li­ce, ško­la tvo­ja ne­ma ći­ri­li­ce!”, što je iza­zva­lo re­ak­ci­ju ve­li­kog bro­ja uče­ni­ka i jed­nog di­je­la pro­fe­so­ra, ko­ji su to po­zdra­vi­li ova­ci­ja­ma i apla­u­zi­ma.
Di­rek­to­ri­ca ško­le Lat­ko­vić ra­ni­je je sa­op­šti­la „Da­nu” da se po­štu­je ustav­na od­red­ba o rav­no­prav­no­sti ći­ri­lič­nog i la­ti­nič­nog pi­sma bu­du­ći da svi uče­ni­ci, na­stav­no i ne­na­stav­no oso­blje ko­ri­ste svo­je pra­vo na iz­bor pi­sma ko­je im ni­ko ne ogra­ni­ča­va, ni­ti us­kra­ću­je.
– U ovoj ško­li jav­na oba­vje­šte­nja se štam­pa­ju na pi­smu ko­je je iz­bor ono­ga ko oba­vje­šte­nja pi­še. Uče­ni­ci do­bi­ja­ju svje­do­čan­stva i di­plo­me is­pi­sa­ne/štam­pa­ne pi­smom ko­je sa­mi iza­be­ru. Pi­sme­ni za­da­ci iz cr­no­gor­skog-srp­skog, bo­san­skog, hr­vat­skog je­zi­ka i knji­žev­no­sti ra­de se na oba pi­sma na­iz­mje­nič­no. Na saj­tu i fej­sbuk stra­ni­ci ško­le za­stu­plje­na su oba pi­sma. Iz na­ve­de­nog je ja­sno da Gim­na­zi­ja ,,Pe­tar I Pe­tro­vić Nje­goš” po­štu­je od­red­bu Usta­va da su ći­ri­lič­no i la­ti­nič­no pi­smo rav­no­prav­ni – re­kla je ra­ni­je Lat­ko­vi­će­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"