Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov kum težak 15 miliona eura * U junu zakazuju preglede za decembar * Radulović organizovao prenos tri pištolja * Prijava odbačena, a Knežević jedva preživio * Milov kum težak 15 miliona eura * Vučić: Hrabro idemo iz mitologije u budućnost * Duo Mind Against i DJ Squire na Jazu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore:
– Vlada ne odustaje od partijskog zapošljavanja.

Vic Dana :)


- Koja je razlika između pametnih i glupih frajera.
- Glupi pričaju viceve o plavušama a pametni ljubave sa njima.


Idu Mujo i Haso ulicom i gledaju ženske. Utom naiđu na jednojajčane bliznakinje. Pita Mujo Hasu:
- Bolan, Haso, koju ćeš?
Haso odgovori:
- Ja bih onu ljepšu.


Šta je brže od Cige koji bježi sa televizorom u rukama?
Njegov sin sa DVD-om.

Kako se zagrijeva crnogorska fudbalska reprezentacija?
Tri kruga oko Crne Gore!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan - datum: 2017-06-23 PRVA TRAMPOVA ODLUKA O ZAPADNOM BALKANU Dodik ostaje na crnoj listi Na osnovu Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je takozvana crna lista osoba i organizacija, sa kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno da sarađuju i kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije
Dan - novi portal
Ame­rič­ki predsjednik Do­nald Tramp do­nio je od­lu­ku o za­pad­nom Bal­ka­nu, ko­jom se pro­du­ža­va­ju van­red­ne mje­re ko­je je pri­je 16 go­di­na do­nio biv­ši ame­rič­ki pred­sjed­nik Džordž Buš, sa­op­šti­la je Bi­je­la ku­ća.
Od­lu­ka, iz­me­đu osta­log, ob­u­hva­ta i ob­ja­vu ta­ko­zva­ne cr­ne li­ste oso­ba i or­ga­ni­za­ci­ja ko­je su pod sank­ci­ja­ma SAD zbog kr­še­nja Dej­ton­skog mi­rov­nog spo­ra­zu­ma i pri­jet­nje na­ci­o­nal­noj bez­bjed­no­sti i in­te­re­si­ma SAD.
Od po­čet­ka ove go­di­ne na li­sti se na­la­zi i li­der SNSD-a i Re­pu­bli­ke Srp­ske Mi­lo­rad Do­dik, pre­ni­je­la je Fe­na.
Tramp je pr­vi put od pre­u­zi­ma­nja du­žno­sti pot­pi­sao ne­ku iz­vr­šnu od­lu­ku ko­ja se od­no­si na za­pad­ni Bal­kan i pro­du­žio je za još jed­nu go­di­nu.
Buš je 26. ju­na 2001. go­di­ne do­nio iz­vr­šnu ured­bu ko­jom se pro­gla­ša­va da su ugro­že­ni in­te­re­si SAD od po­je­di­na­ca i or­ga­ni­za­ci­ja u BiH, Ma­ke­do­ni­ji i na Ko­so­vu.
Ona pred­vi­đa niz prav­nih po­sle­di­ca, uklju­ču­ju­ći blo­ka­du imo­vi­ne, za­bra­nu ula­ska u SAD i fi­nan­sij­skih tran­sak­ci­ja za ha­ške op­tu­že­ni­ke i oko 150 oso­ba i or­ga­ni­za­ci­ja ko­je se do­vo­de u ve­zu sa op­tu­že­ni­ci­ma za rat­ne zlo­či­ne, te­ro­ri­stič­kim or­ga­ni­za­ci­ja­ma ili pod­ri­va­njem Dej­ton­skog mi­rov­nog spo­ra­zu­ma.
Va­šing­ton sma­tra da te oso­be ugro­ža­va­ju mir i pro­ces sta­bi­li­za­ci­je u re­gi­o­nu, na­ve­la je Fe­na.
Pri­jet­nja ko­ja se ogle­da u po­stup­ci­ma oso­ba ko­je su uklju­če­ne, po­ma­žu ili fi­nan­si­ra­ju eks­tre­mi­stič­ko na­si­lje u Ma­ke­do­ni­ji i na dru­gim mje­sti­ma na za­pad­nom Bal­ka­nu ili u op­struk­ci­ja­ma spro­vo­đe­nja Dej­ton­skog mi­rov­nog spo­ra­zu­ma i re­zo­lu­ci­je UN na Ko­so­vu ni­je ot­klo­nje­na, na­ve­de­no je u od­lu­ci ko­ju je, na­kon Bu­ša i Ba­ra­ka Oba­me, pot­pi­sao i Tramp.
Na osno­vu te Bu­šo­ve od­red­be iz 2001. go­di­ne for­mi­ra­na je ta­ko­zva­na cr­na li­sta oso­ba i or­ga­ni­za­ci­ja, sa ko­ji­ma je ame­rič­koj vla­di i kom­pa­ni­ja­ma za­bra­nje­no da sa­ra­đu­ju i ko­ji­ma se u SAD blo­ki­ra­ju imo­vi­na i nov­ča­ne tran­sak­ci­je.
Li­stu, na ko­ju se sta­vlja­ju oso­be ko­je ob­u­hva­ta i ova od­lu­ka, kao i dru­ge slič­nog ti­pa, ob­ja­vlju­je Kan­ce­la­ri­ja za kon­tro­lu stra­nih sred­sta­va (OFAC), ko­ji dje­lu­je u sklo­pu ame­rič­kog mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja.
Na ra­ni­je ob­ja­vlje­noj li­sti su, iz­me­đu osta­lih, Ra­do­van Ka­ra­džić, Bi­lja­na Plav­šić, So­nja Ka­ra­džić Jo­vi­če­vić, Mom­či­lo Kra­ji­šnik, Lji­lja­na Ze­len Ka­ra­džić i Alek­san­dar Ka­ra­džić.
Tu su, ta­ko­đe i Mi­lo­van Bje­li­ca, Lju­bo­mir Bo­rov­ča­nin, Sto­jan Žu­plja­nin, Du­ško Si­ki­ri­ca, Mi­lan Si­mić, Se­nad Ša­hin­pa­šić, Ha­san Čen­gić, Ba­kir Ali­spa­hić, Lju­bo Će­sić, Va­len­tin Ćo­rić, Sa­vo Kru­nić, Zo­ran Pe­trić i Na­ser Kelj­men­di.(TAN­JUG)


Ne osjeća se ugroženim zbog sankcija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne osjeća posebno ugroženim što ostaje na ,,crnoj listi” SAD i da je veoma jasno pod kojim uslovima je njegovo ime uvršteno na tu listu.
,,SAD imaju pravo da produže sankcije, to je njihova država i njihova stvar. Veoma je jasno pod kojim je uslovima došlo do mog stavljanja na tu listu. Ne osjećam se ništa posebno ugroženim zbog toga, ali mislim da bi trebalo biti neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali, kao što su ambasador SAD /Morin Kormak/, koja sada sjedi u Sarajavu i /zamjenik pomoćnika državnog sekretara/ Hojt Ji, te još neki koji su to činili iz nekih svojih razloga. Ali, vidjećemo i njima leđa veoma brzo, pa ćemo vidjeti kakva će onda biti politika”, istakao je Dodik u Brčkom. On je naglasio da ništa ne čini u vezi sa tom listom, ni da ostane niti da bude skinut. ,,Mislim da je to bila nepravda. Ako i oni misle tako - neka me skinu, a ako ne misle baš me briga. Bitno je da Republika Srpska zbog toga nije imala nikakve štete”, naglasio je predsjednik Srpske.


Sa „cr­ne li­ste” ski­nut sa­mo bo­šnjač­ki na­ci­o­na­li­sta

Kan­ce­la­ri­ja za kon­tro­lu stra­nih sred­sta­va ko­ja funk­ci­o­ni­še pri Mi­ni­star­stvu fi­nan­si­ja SAD ob­ja­vi­la je no­vu ,,cr­nu li­stu” sa ko­je je je­di­ni ski­nut Se­nad Ša­hin­pa­šić iz Fo­če, kon­tro­verz­ni bi­zni­smen, svo­je­vre­me­no je­dan od naj­ja­čih bo­šnjač­kih taj­ku­na. Ostao je upam­ćen po iz­ja­vi ko­ju je upu­tio sa skup­štin­ske go­vor­ni­ce: ,,Pli­va pat­ka, pli­va gu­ska, ova ze­mlja bi­će Tur­ska”.(RTRS)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"