Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Upisano 50.000 birača više nego punoljetnih građana * Zaraženo troje ljekara, juče 20 novih slučajeva * Kažnjavaju odbornike zbog 30 eura, ali ne i Mila zbog poklona od 10.000 * Miloš u septembru može da se vrati * Pitanja o represiji bez odgovora * Studentski centar i Podgorica u ABA 2 * Prikazali veću vrijednost imovine za 27 miliona
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-06-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Raško Konjević,potpredsjednik SDP-a:
Preko 30 miliona eura će uzeti banke od obmanutih građana i privrede, što je više nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu pomoći.

Vic Dana :)

Razgovaraju dvije babe koje nikad nisu imale sreće u ljubavi.
- Ima da nađem muža samo u mene da gleda. Druga je pogleda, pa joj kaže:
- Pa, je l’ ti to šlogiranog tražiš?

Zašto plavuša drži zatvorene oči dok stoji ispred ogledala?
Hoće da vidi kako izgleda dok spava.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2020-06-28 NOVA BUDVANSKA VEĆINA ZABRANILA ULAZ ODBORNICIMA NA SJEDNICU LOKALNOG PARLAMENTA I ZASJEDANJE ODRŽALA MIMO JAVNOSTI PO NEPOZNATIM PROPISIMA
Izbacivanje novinarke iz skupštinske sale Divanović izabran poslije haosa, biber-spreja i maltretiranja novinara Za Divanovića i izbor Anđele Borilović Ivanović na čelo SO glasalo 17 odbornika, uključujući i Stevana Džakovića, koga opozicija optužuje za političku korupciju Pet odbornika DF-a i SNP-a ušlo na sjednicu nakon prepirke sa privatnim obezbjeđenjem, da bi potom bili napadnuti biber-sprejom, a onda odvedeni u policiju na saslušanje Novinarima, mimo zakona i poslovnika, zabranjen ulazak na sjednicu, privatno obezbjeđenje napalo reporterku „Pobjede” Đurđicu Ćorić
Dan - novi portal
Većina odbornika u Skupštini opštine (SO) Budva izabrala je juče poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolu Divanovića za predsjednika Opštine Budva. Prije i tokom sjednice viđen je haos, odbornici stranaka dosadašnje vlasti u Budvi napadnuti su biber-sprejom, a na udaru su bili i novinari, kojima je inače zabranjeno da prate sjednicu parlamenta. Predstavnici Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore optužili su DPS i njegove saveznike za bezakonje i kriminal, te preuzimanje vlasti putem političke korupcije. Za sada nepoznata lica angažovala su privatnu agenciju za obezbjeđenje opštine, a njeni pripadnici juče su bez dokumenata i legitimacija određivali ko može da uđe, a ko ne, i ko smije da ostane unutra, a ko mora da napusti zgradu Opštine.
Divanović je jednoglasno izabran za predsjednika Opštine, a Anđela Borilović Ivanović (Crnogorska) za predsjednicu SO Budva glasovima 17 odbornika – 12 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), tri Crnogorske, jednog iz redova Socijaldemokrata (SD) i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića. Koalicija koju čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP) saopštila je da se radi o nelegitimnoj sjednici, i da ne priznaju te odluke. Prije nego što je postao poslanik (proslavio se izjavom na plenumu da je Milo Đukanović kao Sveti Petar Cetinjski), Divanović je bio u fotelji sekretara za gradsku infrastrukturu i ambijent, dok su gradom upravljali kadrovi DPS-a Lazar Rađenović i Srđa Popović.
Poslanik DPS-a nerijetko je kritikovan od opozicije zbog devastacije gradskih bedema.
Troje odbornika u Skupštini opštine (SO) Budva – Krsto Rađenović iz Socijalističke narodne partije, te Nataša Mitrović i Dejan Božović iz Demokratskog fronta ušli su juče u salu SO, gdje su ih napali radnici privatnog obezbjeđenja, zatim su privedeni u policiju, a potom pušteni nakon saslušanja. Odbornici DF-a Janko Dimić i Đorđe Vujović su, takođe, bili u sali gdje su napadnuti, a potom su saslušani u policiji. Sačinjen je i snimak kako obezbjeđenje napada Vujovića i izvodi ga iz zgrade opštine. U salu SO Budva želio je da uđe odbornik DF-a Milan Šoljaga, ali mu privatno obezbjeđenje to nije dozvolilo, jer im je saopšteno da je to zabranjeno. Šef kabineta predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i funkcioner DF-a Nikola Jovanović kazao je da kriminalna organizacija nasilno smjenjuje vlast, a ne dozvoljava da Šoljaga uđe na sjednicu. On je rekao da je privatno obezbjeđenje sprejom isprskalo odbornike DF-a. U skupštinskoj sali ranije je umalo došlo do fizičkog kontakta između odbornika Krsta Rađenovića i Milije Sekulovića (DPS). Opozicioni odbornici ušli su ranije na sjednicu SO Budva poslije brojnih sukoba sa privatnim obezbjeđenjem na ulazu u holu zgrade. Đorđe Vujović je snimio tada kandidata za novog gradonačelnika Nikolu Divanovića unutar sale obraćajući se javnosti tvrdnjom da je doveden iz Podgorice da zaduži Budvu za 40 miliona eura.
Krsto Rađenović je kazao da je odbornik bačen na zemlju i potom isprskan sprejom po očima i da ih je maltretirala organizovana kriminalna grupa.
Na jednom od snimaka se vidi da je do upotrebe biber-spreja došlo u trenutku kada je privatno obezbjeđenje iz sale izbacivalo odbornika Đorđa Vujovića.
Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici SO Budva. Tu odluku pod sumnjivim zavodnim brojem potpisala je Snežana Kuč iz DPS-a. Po toj odluci nema prenosa sjednice SO, jer je u toku kampanja (iako zakon predviđa da kampanja kreće potvrđivanjem lista, a u toku su i prenosi sjednica državnog parlamenta), a novinarima nije dozvoljen ulaz zbog opasnosti od širenja virusa korona. Pritom, mjere NKT dozvoljavaju skupove do 200 ljudi.
Poslovnik o radu Sku­pš­tine opštine Budva propisuje da su sjednice javne i da moraju biti otvorene za novinareM.V.

Privatno obezbjeđenje nasilno izbacilo novinarku „Pobjede”
Tokom sjednice dogodio se ozbiljan incident kada je privatno obezbjeđenje novinarku „Pobjede” Đurđicu Ćorić nasilno izbacilo iz hola SO Budva.
Odbornici Demokratskog fronta su krenuli da je brane od privatnog obezbjeđenja. Novinarka je gurana u holu, da bi je potom privatno obezbjeđenje izbacilo. Ona je nakon incidenta saopštila da ne želi davati izjave, te da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične prijave protiv odgovornih.

Najavili krivične prijave protiv Vujovića
​Privatno obezbjeđenje „Top force sistem” iz Nikšića koje je angažovano od SO Budva negiralo je da su njihovi službenici upotrijebili hemijsko sredstvo na sjednici parlamenta. Oni su kazali da je riječ o podmetačini i tvrde da je hemijsko sredstvo – suzavac upotrijebio odbornik Đorđe Vujović bacivši ga u lice jednom od radnika obezbjeđenja.
– Naglašavamo da su naši službenici obavljali svoj posao savjesno i profesionalno, dok je odbornik Vujović fizički nasrtao na naše pripadnike i na podmukao način udario u glavu jednog našeg pripadnika, zbog čega ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv Đorđa Vujovića – navodi se u reagovanju.

Funkcioneri kolašinskog DPS-a „obezbjeđenje” u Opštini
Na svojoj fejsbuk stranici Demokrate su objavile slike pripadnika agencije za obezbjeđenje koji su juče blokirali ulaz u zgradu budvanske opštine. Tvrde da se radi o pripadnicima kolašinskog odbora DPS-a, a objavili su njihove fotografije i imena.
Kako tvrde, ekipu u Opštini predvodio je Goran Perović, za koga se navodi da je privatno obezbjeđenje režima. Tu je bio i, kako kažu, član DPS-a iz Kolašina Dražen Fatić. Tvrde da je u obezbjeđenju i Goran Vlahović, sin nekadašnjeg načelnika MUP-a i funkcionera kolašinskog DPS-a Zorana Vlahovića. Ističu da je Zoran Vlahović, kao šef izborne komisije 2014. godine, odbio da prizna pobjedu opozicije u Kolašinu. Prema saopštenju Demokrata, u Opštini je kao obezbjeđenje bio i Nikola Lakićević, odbornik DPS-a u Kolašinu. Demokrate su ga optužile da je po naređenju oficira policije Zorana Lazovića došao da učestvuje u prebijanju Budvana.
Odbornik u kolašinskoj skupštini Nikola Lakićević (DPS) rekao je da u Budvu nije došao kao odbornik i predstavnik bilo koje partije, već isključivo kao osoba koja posjeduje licencu za obavljanje poslova zaštite lica i imovine. On je istakao da sve angažmane prihvata strogo profesionalno, te da poslove ne bira ni politički, ni na bilo koji drugi način.
– U firmi u kojoj sam zaposlen, Željezničkom prevozu Crne Gore, nisam na bolovanju već imam rješenje o prekidu rada usled nastale situacije prouzrokovane pandemijom Kovida-19. I nemam problem da isto rješenje dostavim javnosti na uvid, dakle nisam spriječen bolovanjem da budem radno angažovan – navodi se u reagovanju Lakićevića.

​Tvrdi da neće biti revanšizma
​Nakon izbora, Divanović je poručio da će od ponedjeljka početi da radi na rješavanju problema, obećavajući da neće biti revanšizma, te da svako ko želi da radi ima mjesta u njegovom timu.
– Kod mene nema revanšizma, radiće svi oni koji žele da rade i imaju korektan odnos prema svojim obavezama. Mene niko ne može da posvađa sa mojim Budvanima, najmanje neki politički lideri koji su to pokušavali. Ja sam Budvanin, član autohtone budvanske porodice i to će tako ostati. Ne treba niko Budvu da brani od Nikole Divanovića – kazao je funkcioner DPS-a.
Navodi da nema mjesta za slavlje ili euforiju.
– Obećavam da će vrata moga kabineta biti otvorena za sve Budvane, ljude koji imaju dobre namjere, dobre projekte – naglasio je Divanović.

Radović: Režim dobio izliv vlasti na mozak
Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da se nastavlja pravno nasilje i protivustavno ponašanje režima i policije, koja je, nažalost brutalno iskorištena.
Tvrdi da su Demokrate podnijele desetine krivičnih prijava te da su se borili legalnim institucionalnim sredstvima.
– Ono što smo dobili od državnih organa kao odgovor su dvostruki aršini. Ni po jednoj od tih prijava nije postupljeno – kaže Krapović.
Šef odborničkog Kluba budvanskih Demokrata Mijomor Pejović istakao je da su saznali da se u obezbjeđenju unutar Opštine nalazi odbornik DPS-a iz Kolašina.
– Što nam govori da DPS u Budvi više ne postoji i da ih masovno napuštaju pristalice, te da moraju da dovode odbornike iz drugih gradova nakon onoga što su uradili u ovom gradu – poručio je Pejović.
Predsjednik SO Budva i funkcioner Demokrata Krsto Radović rekao je da bi ljudi koji ništa ne kriju dopustili prisustvo medijima, ali, kako je kazao, „pendrek koalicija” radi protivzakonito, i zato je medijima onemogućen pristup.
– To je katastrofa i čist dokaz kako oni funkcionišu. Osim korone i side, odbornici DPS-a imaju još jedan virus, izliv vlasti na mozak – naveo je Radović.
Na konferenciji, članovi Demokrata, njih 19, u rukama su držali fotografije na kojima se vidi policijski teror i brutalnost nad građanima Budve.

Osudili napad na novinarku
Sindikat medija Crne Gore najoštrije je osudio postupanje privatnog obezbjeđenja angažovanog u Skupštini opštine Budva, a koje je tokom zasjedanja lokalnog parlamenta grubo i neprimjereno izbacilo iz opštinskih prostorija novinarku „Pobjede” Đurđicu Ćorić.
– Jasno nam je da je prethodno izdato saopštenje u kojem se medijima zabranjuje prisustvo zasjedanju lokalnog parlamenta, što je incident samo po sebi, naročito ako se ima u vidu značaj odluka koje je trebalo da budu donijete na toj sjednici i interesovanje javnosti za događanja u Budvi – navode u SMCG.
Dodaju da su zasjedanja iza zatvorenih vrata presedan. I CGO je sinoć najoštrije osudio postupanje privatnog obezbjeđenja u zgradi Opštine Budva prema novinarki „Pobjede” Đurđici Ćorić i ranije prema snimatelju TV „Vijesti” Dragu Matoviću.
– Svim medijskim poslenicima se moraju obezbijediti uslovi da svoj posao obavljaju bez smetnji, a naročito u događajima koji izazivaju veliki interes javnosti, nezavisno od toga koji nivo tenzija nose, poput ovih koji se odvijaju u Budvi – saopšteno je iz CGO.

Pojedini policajci bez oznake na uniformi 
​Uprkos obećanju ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da će policijski službenici od subote imati oznake na uniformama, to juče u Budvi nije bio slučaj. Kako svjedoče fotografije „Dana” pojedini policajci uopšte nijesu imali oznake na uniformama koje bi ukazivale na njihovo ime i prezime.
Dio javnosti istakao je ranije da je nedopustivo da policija nema takve oznake, te da se time omogućava da nasilnici i batinaši u uniformama mogu nekažnjeno da prebijaju građane.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"