Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ukrajinka izbodena u stanu * Blokada pregovora sa EU još je moguća * Udavila bebu? * Radonjića razriješiti zbog loših ocjena EK * Ukrajinka izbodena u stanu * Slavlje uz obilje emocija i pozitivne energije * Zahvalnice ljudima dobre volje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-05-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac:
Kalić i Šarić oslobođeni uprkos dokazima.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni BOTANIČKU  BAŠTU „VELEMUN” POSJETILI  STUDENTI BIOTEHNIČKOG FAKULTETA IZ BIJELOG POLJA
Praščević drži čas studentima u botaničkoj bašti Terenska nastava u Brezojevicama
Dan - novi portal
PLAV –Bo­ta­nič­ka ba­šta „Ve­le­mun”, vla­sni­ka Mi­lu­ti­na Mi­ća Pra­šče­vi­ća, smje­šte­na u Bre­zo­je­vi­ca­ma kod Pla­va, ovih da­na ugo­sti­la je stu­den­te tre­će go­di­ne Bi­o­teh­nič­kog fa­kul­te­ta iz Bi­je­log Po­lja sa pre­da­va­či­ma prof. dr Ne­boj­šom Men­ko­vi­ćem iz Be­o­gra­da i Ja­smi­nom Ba­li­ja­gić iz Bi­je­log Po­lja.
Cilj po­sje­te, ka­ko je is­ta­kao Men­ko­vić, bio je da se stu­den­ti i prak­tič­no upo­zna­ju s vr­sta­ma bi­lja­ka i njiho­vim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma, u kom ci­lju je odr­žan i čas na te­mu pri­mi­je­nje­ne far­ma­kog­no­zi­je, što je pra­sta­ra na­u­ka o pri­rod­nim lje­ko­vi­ma.
–Ovim te­ren­skim ča­som ob­u­hva­ti­li smo is­tra­ži­va­nje na pod­ruč­ju Vi­si­to­ra, Haj­le, gu­sinj­sko-plav­skih Pro­kle­ti­ja. Tu je za stu­den­te in­te­re­sant­no, od sa­mog te­re­na -ge­o­gra­fi­je, pod­lo­ge, pa do onih lje­ko­vi­tih bilj­nih vr­sta ko­je smo iz­dvo­ji­li a koje su pri­sut­ne u flo­ri ovih pla­ni­na. Ova ba­šta kao naj­re­pre­zen­ta­tiv­ni­ja u Cr­noj Go­ri, ko­joj je slič­na i ona Vin­ce­ko­va u Ko­la­ši­nu, da­je ve­li­ki do­pri­nos bo­ta­ni­ci i na­u­ci cr­no­gor­skoj uop­šte, i tu do­la­ze go­sti iz ci­je­log svi­je­ta da je vi­de. Vi­di­te, oni to zna­ju i ci­je­ne, a ovi odav­de na­ža­lost i ne zna­ju, šo ni­je u re­du. Ovo je je­dan obje­kat na­stao ve­li­kim tru­dom i za­la­ga­njem Mi­ća Pra­šče­vi­ća, vr­hun­skog pe­da­go­ga, do­brog čo­vje­ka i pla­ni­na­ra ko­ji je sva ova br­da pre­pje­ša­čio i iz njih „oteo“ i ov­dje sa­brao sve ove bilj­ne vr­ste –is­ta­kao je Men­ko­vić.
Pra­šče­vić je istakao da je za pr­vo­maj­ske pra­zni­ke sa Vi­si­to­ra, sa oko 1.400 me­ta­ra nadmorske visine, do­nio od­re­đe­ne bilj­ne vr­ste, tzv. pro­ljet­ni­ce. Kao vr­sni bi­o­log i du­go­go­di­šnji pre­da­vač, sa­da u pen­zi­ji, svo­jim go­sti­ma upri­li­čio je po­seb­no in­te­re­sant­no pre­da­va­nje upo­znav­ši ih sa po­je­di­no­sti­ma svo­je botaničke ba­šte.
–Ova mo­ja ba­šta no­si na­ziv „Ve­le­mun“, što je bilj­na vr­sta iz po­ro­di­ce lin­cu­ra, a da ona bu­de taj sim­bol, za­vri­je­di­la je ti­me što sam je vi­dio kao jed­nom od naj­ljep­ših bilj­nih vr­sta i na fo­to­gra­fi­ji i u sta­ni­štu. Ina­če, ovim po­slom po­čeo sam da se ba­vim iz ve­li­kog en­tu­zi­ja­zma i uz ve­li­ku po­dr­šku vr­snog bo­ta­ni­ča­ra Da­ni­je­la Vin­ce­ka. Kada god bi kod me­ne na­i­šla po­mi­sao, mo­žda i re­volt, a bi­va­lo je to­ga vi­še pu­ta, da dig­nem ru­ke od svega, pi­ta­ju­ći se ko­me sve to ra­dim, uvi­jek bi se is­pred me­ne stva­rao Vin­cek i da­vao mi sna­gu da ne od­u­sta­nem, i eto uspio sam da stvo­rim ovaj ku­tak ži­vi gdje sam udru­žio bilj­ke sa ovih okol­nih pla­ni­na, od ko­jih ne­ke us­pi­ju a ne­ke na­ža­lost ne- kaže Pra­šče­vić i dodaje da je u njegovoj botaničkoj bašti ima oko 350 do 370 bilj­nih vr­sta, a da je ta­čan broj te­ško usta­no­vi­ti upra­vo iz raz­lo­ga što ne­ke bilj­ke ne­sta­nu, pa bu­du za­no­vlje­ne ili ne i ta­ko re­dom.
– Ov­dje ima do­sta bilj­nih vr­sta ko­je su re­lik­ti, en­de­mi, en­de­mo-re­lik­ti, a ima i do­sta lje­ko­vi­tih bilj­nih vr­sta. U svom na­po­ru da for­mi­ram i odr­ža­vam ovu ba­štu, ko­ji je neo­pi­si­vo te­žak, ve­o­ma mi je žao i re­vol­ti­ran sam, što ni­je­sam imao po­dr­šku svoje sre­di­ne. Ja ovo ne­ću da no­sim u grob, već će osta­ti Plavu. Mo­ram da is­tak­nem da za 24 pu­ne go­di­ne po­sto­ja­nja ove ba­šte, Op­šti­na Plav mi je po­mo­gla sa ci­je­lih 200 eura, ali za­to fud­bal­ski klub „Je­ze­ro” potroši i pre­ko 60.000 eura go­di­šnje i opet ni­je u pr­voj li­gi - is­ka­zao je Pra­šče­vić svo­ju ljut­nju i raz­o­ča­re­nje.
N.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"