Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katnić nudi ostavku pod uslovom da ne diraju Lazovića * Katnić nudi ostavku pod uslovom da ne diraju Lazovića * Policija sumnjala da su spremali ubistvo Zvicera * DPS se vraća u parlament * Fali patronaža, zaraženi primaju terapiju u ambulantama * Sam sebi dao 80 hiljada kredita * Menadžmentu i zaslužnima dijele 316.000 eura
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-02-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja:
– Bivša vlast pokušava da mi imputira da sam ja kriva što još nema vakcine, a da su radili ono za šta su bili zaduženi, s vakcinacijom bi davno počeli.

Vic Dana :)

Pita Perica: Mama, šta znače riječi „razmjena mišljenja“? To ti je kad tata dođe u kuhinju sa svojim mišljenjem, a ode s mojim.


U nekoj pariskoj policijskoj stanici zvoni telefon. Dežurni uzima slušalicu i čuje preplašeni muški glas:
- Govorim iz ženskog manastira... Upomoć, spasavajte. Ovdje je upao lopov.
- A ko to govori?
- Lopov.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi TEŠKO STANJE U DOMOVIMA ZDRAVLJA NA PRIMORJU
Ministarka u posjeti Domu zdravlja Budva Fali patronaža, zaraženi primaju terapiju u ambulantama Jedan broj inficiranih se dovodi ambulantnim vozilima kako bi primili terapiju, a dio njih dolazi sam, kazala je direktorica Doma zdravlja Budva Vesna Vučetić Dosadašnja kadrovska politika bila je potpuno pogrešna i ono što sam uvidio u ova tri dana i što znam odranije, s pravom kažem ova bolnica je potpuno uništena, istakao je v.d. direktora OB Nikšić Marko Mitrović
Dan - novi portal
Građane inficirane virusom korona u primorskim gradovima koji bi na osnovu simptoma trebalo da se liječe u kućnim uslovima zbog nedostatka medicinskog osoblja i patronažnih službi dovode na terapiju u domove zdravlja. Gužve ispred domova zdravlja u Budvi, Tivtu i Herceg Novom upozoravaju da je situacija teška, da nedostaju ljekari i bolje organizovane kovid ambulante. Građani ukazuju da su kapaciteti zdravstvenih ustanova na jugu ograničeni i da u ovom trenutku angažovani ljekari ne mogu da odgovore velikom prilivu zaraženih. U primorskim opštinama poslednjih dana zabilježen je porast, ne samo pacijenata koji se liječe, već i onih koji se prvi put javljaju ljekarima zbog simptoma zaraze virusom korona.

Medicinarima u Budvi, gdje je tek u srijedu počela sa radom kovid patronaža pomogaće kolege sa Cetinja. U Domu zdravlja u Herceg Novom tvrde da se ne radi o velikom broju pacijenata koji u tu ustanovu dolaze da prime terapiju, ali i da su medicinski tehničari izuzetno opterećeni na terenu, pa se dešava da pojedinac obavi i do 26 intervencija dnevno na terenu.

U Crnoj Gori je u prethodna 24 sata od posledica virusa korona preminulo osam osoba, a zaraženo ih je još 584.Iz Instituta su naveli da su četiri pacijenta preminula iz Bijelog Polja, po jedan iz Bara, Budve, Berana i Podgorice, od kojih je najmlađi imao 58, a najstariji 87 godina.

– Od jučerašnjeg presjeka registrovana su 584 novooboljela, a oporavilo se 312 osoba. U Crnog Gori je trenutno 8.437 oboljelih, što je 1.340 na sto hiljada stanovnika. Novooboljeli su iz Podgorice 212, Budve 118, Nikšića 70, Ulcinja 34, Herceg Novog 31, Pljevalja 20, Bijelog Polja 18, Bara i Tivta po 16, Berana 10, Kotora, Cetinja i Danilovgrada po osam, Plava pet, Mojkovca četiri, Tuzi troje, Rožaje, Plužina i Gusinja po jedno. Ukupan broj preminulih od korone je 869. Od početka epidemije ukupno je registrovano je 67.441 zaraženi virusom korona – navode iz IJZ.

I dalje je nastavljen trend porasta obolijevanja U Budvi, gdje je registrovano 118 zaraženih. Od danas su na snazi posebne mjere za Budvu i Tivat, u kojima je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, škola, vrtića, teretana i bazena. Zbog teške epidemiološke situacije u čitavoj državi od juče su snazi oštrije mjere. Zabranjen je izlazak iz domova nakon 21 čas, tokom vikenda je zabaranjen međugradski saobraćaj, a kafići, prodavnice i uslužne djelatnosti rade do 18 časova.

Direktorica Doma zdravlja Budva Vesna Vučetić kazala je za „Dan” da su do prekjuče zaražene pacijente dovozili ambulantnim kolima i davali im terapiju u ambulanti te ustanove.

– Patronažna služba je tek od 11.2. 2021. godine počela da kovid pozitivnim osobama daje terapiju u kućnim uslovima iz razloga što smo dosad uspijevali da im terapiju dajemo ambulantno. Tek nakon povećanja broja kovid pozitivnih, patronažna skužba je počev od 11.2. 2021. godine stavljena u funkciju kovid ambulanti koje su organizovane u Domu zdravlja Budva. Terapija se daje u kućnim uslovima po nalogu ljekara koji rade u kovid ambulanti, a prvenstveno osobama koje su nepokretne, teško pokretne i osobama teškog stanja. Ostali pacijenti propisanu terapiju primaju u okviru kovid ambulanti, dio njih se dovodi ambulantnim vozilima da bi primili terapiju, dok ostali dolaze sami da prime terapiju. Medicinsko osoblje im saopštava orijentaciono vrijeme dolaska kako bi se smanjilo čekanje na prijem terapije. Za rad na terenu angažovana je patronažna služba koja se sastoji od tri patronažne sestre, koje pored redovnih radnih obaveza davanja terapije u kućnim uslovima, po utvrđenom rasporedu kovid pozitivnim osobama daju terapiju. Zbog povećanog onima posla, a vezano za kovid ambulante, obezbijedili smo dolazak ljekara iz Doma zdravlja na Cetinju koji će po potrebi i utvrđenom rasporedu dolaziti u našu ustanovu – pojasnila je Vučetićeva.

Ona je apelovala na sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera prevencije, nose masku, održavaju distancu i vode računa o higijeni ruku.

V.D. direktora Doma zdravlja Herceg Novi Goran Komar kazao je za „Dan” da Nacrtom sistematizacije radnih mjesta predviđaju uvećavanje sastava medicinskih tehničara.

– Imamo odličnu mogućnost organizacije patronažne službe. U službi radi najopterećeniji medicinski kadar koji svoje obaveze izvršava u skladu sa visokim etičkim i profesionalnim zahtjevima. Iz dana u dan se događa da pojedini tehničar u patronaži obavi i do 26 terenskih intervencija: dijeljenje terapije, previjanja i sl. Takođe, dešava se da su medicinski tehničari iz službe Opšte medicine raspoređeni u izabrane timove uključene u rad patronaže. Manje komplikovani slučajevi katkada primaju parenteralnu terapiju i u naručitoj prostoriji Doma zdravlja. Imamo dovoljan broj medicinskih radnika za rad na terenu. Kod nas je praksa da „svi rade sve”, što je naročito izraženo u uslovima kovid

pandemije – kazao je Komar.

V.d. direktora bolnice u Nikšiću Marko Mitrović kazao je da ta ustanova ima problem sa zamorenim kadrom, ali i sa hroničnim nedostatakom ljekara.

– Bolnica raspolaže dovoljnim brojem kovida kreveta, ali je problem u zamornom kadru. Kadrovska politika koja je dosad vođena je potpuno pogrešna i ono što sam zatekao u ova tri dana od kako sam preuzeo dužnost i što znam odranije, s pravom kažem bolnica je potpuno kadrovski uništena. Bivši direktor za 15 godina doveo je u takvo stanje da imamo samo jednog infektologa, četiri anesteziologa od kojih je jedan u penziji, a angažovan je honorarno, a drugi je pred penzijom, i to na 80.000 građana dovoljno govori. Imamo hroničan problem sa nedostakom kadra na internom i odjeljenju hirurgije. Na ORL imamo samo dva ljekara – naglašava Mitrović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je prilikom obilaska doma zdravlja u Budvi saopštila da će riještiti nedostatak patronažne službe u tom gradu. On je kazala da u Domu zdravlja Tivat postoji organizovana patronažna služba. Ministarka je najavila raspisivanje konkursa za prijem novih ljekara i medicinskih sestara, jer su trenutno maksimalno angažovani svi postojeći kapaciteti. Ministarka je prekjuče najavila da će, osim u barskoj bolnici, osposobiti i kapacitete u Opštoj bolnici Kotoru za liječenje infiranih sa Primorja. Pacijenti iz tri pomenuta grada od skoro se testiraju u PCR laboratoriji u Domu zdravlja Kotor ili pomoću brzih testova u domovima zdravlja.

– Nastojaćemo da reorganizacijom postojećih kadrova saniramo sve one praznine koje eventualno postoje u domovima zdravlja – najavila je prekjuče Borovinić Bojović. Ona je tada istakla da su zatajile lokalne službe Budve, koje ih nijesu obavijestile o širenju infekcije u tom gradu.

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić kazala je prije dva dana da je epidemiološka situacija u tom gradu prilično alarmantna i da imaju oko 350 inficiranih virusom korona i više od 500 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, kao i da je zaražen veliki broj medicinskih radnika što otežava funkcionisanje zdravstvenog sistema.

– Iz opšte bolnice Meljine i Doma zdravlja su nas obavijestili da su kapaciteti svedeni na nužni minimum i da su zdravstveni radnici opterećeni i iscrpljeni. U vojnoj bolnici radi samo jedan ljekar. Tražili smo da od ministarstva da se medicinski radnici iz Instituta za javno zdravlje ili drugih opština upute u bolnicu Meljine i Dom zdravlja kao ispomoć. Imamo saznanja da se osobe kojima je propisana mjera samoizolacije slobodno kreću gradom, zbog čega apelujemo na institucije da povedu računa o tome i da kontrola bude stroža – ukazala je Samardžićeva.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović zatražila je ponovo konotrolno saslušanje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović pred odborom za zdravstvo, zbog teške epidemiološke situcije.

Klinički centar Crne Gore dobio je 90.000 FFP2 zaštitnih maski, koje je donirala Evropska unija u okviru EU Mehanizam za civilnu zaštitu, na zahtjev države Crne Gore, čija je vrijednost 360 hiljada eura.

D.B.
Čirgić: Donijeti mjere u skladu sa situacijom
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da se Crna Gora po svim parametrima epidemije rangira kao jedna do najgorih u Evropi zbog čega pozivaju osiguranike da se strogo pridržavaju mjera u borbi protiv kovid infekcije, jer je situacija zabrinjavajuća.

– Tražimo od nadležnih da donesu mjere adekvatne trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Smatramo da u situaciji kada se Crna Gora u epidemiološkom smislu po svim parametrima koji se prate rangira kao najgora u Evropi i među nekoliko najgorih u svijetu nemamo adekvatne mjere koje će u dogledno vrijeme uticati na pad obolijevanja od kovid infekcije. Primjera radi, u Crnoj Gori registrovano je 1.297 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, u Bosni i Hercegovini 547, na Kosovu 374, Sjevernoj Makedoniji 285 i Hrvatskoj 64. Vjerujemo da ovakva slika nije samo rezultat nepoštovanja mjera već i blagih mjera, neadekvatnih epidemiološkoj situaciji – kazao je Čirgić.


Carević zahvalio ministarki
Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zahvalio je ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović zbog donošenja novih epidemioloških mjera u toj primorskoj opštini.
Time je, kako su istakli, uvažen zahtjev opštinskog Tima za zaštitu i spasavanje Budve da se preduzmu određeni koraci u cilju poboljšanja epidemiološke situacije.
Iz budvanske lokalne samouprave ističu da su spremni da pruže svu logističku i drugu pomoć i ustupe raspoložive opštinske kapacitete, ukoliko se za to iskaže potreba.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"