Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Odloženo plaćanje poreza i kredita, ugroženima po 50 eura * BS prednost daje samostalnom nastupu, bojkot nije opcija * Zaraženo još pet građana * Crkva spremna da ustupi zgrade za stacionare * Vučić: Zatvaramo granice, očekujemo veliki udar * Policajce spremaju da pomognu kampanju DPS-a * Vojska iznosi tijela umrlih, krematorijumi rade non-stop
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-03-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Branko Radulović, funkcioner PzP-a i DF-a:
– Na dogovor treba da pozove Milo, a ne Duško.

Vic Dana :)

Ulazi Mujo u kafanu i viče konobaru:
- Daj pivo!
- Koje?
- Kako ko je, pa ja sam, Mujo.


- Je l' ti se sviđa moj novi ajfon?
- Da. Koliko si ga platio?
- Nisam ga kupio, dobio sam ga...
- Gdje bre?
- Pobijedio sam u trci...
- Koliko vas je učestvovalo?
- Policajac, vlasnik telefona i ja...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi NOVE MJERE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA VIRUSA KORONE, KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG KRŠENJA MJERA IZOLACIJE
Vojska čuva karantin u Novom studentskom domu u Podgorici Zaraženo još pet građana Direktor Instituta Boban Mugoša sinoć je upozorio da se epidemija širi i saopštio da su od pet juče otkivenih slučajeva, tri epidemiološki povezani sa ranije potvrđenim slučajem Premijer Duško Marković kazao je nakon sjednice Vlade da je Upravi policije naložio da angažuju posebnu jedinicu koja će pratiti sprovođenje mjera za zaštitu od širenja virusa korona, kao i da su službenici inspekcije u proteklih deset dana obavili oko 300 nadzora u ugostiteljskim objektima i prodavnicama
Dan - novi portal
Institut za javno zdravlje registrovao je juče još pet osoba zaraženih virusom korona, od kojih je troje epidemiološki povezano sa prvim potvrđenim slučajem. Od utorka 18. marta registrovano je ukupno 13 osoba inficiranih novim virusom korona.

– Sinoć smo otkrili još tri, a to je ukupno juče pet slučajeva, što čini 13 slučajeva virusa korona otkrivenih u Crnoj Gori. Ova zadnja tri slučaja su vezana za prvi slučaj otkrivanja Kovid 19 u Crnoj Gori – rekao je Boban Mugoša.
Ovo ukazuje, kako je naveo, da se epidemija širi.

– Ovo ukazuje da nismo poštovali ono što je preporučeno – da držimo socijalnu distancu, da vodimo računa o sebi, ali i o drugima. Ovo govori o našim navikama koje moramo sad da zaboravimo – istakao je Mugoša i poručio da moraju da se poštuju preporuke i naredbe.

– Jedini način da spriječimo širenje ove epidemije koja bi pogodila puno ljudi u Crnoj Gori, našla sve one ranjive, i gdje bi na kraju bila pogubna, jeste da se okrenemo, pogledamo sebe u oči i kažemo ostaću kući, čuvaću sebe, čuvaću svoju porodicu, čuvaću zajednicu, i čuvaću društvo tako što ću poštovati ono što mi se kaže od strane stručnjaka i one naredbe koje se izdaju, a sve u cilju da spriječimo širenje ove bolesti – rekao je Mugoša.

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore na obezbjeđenju fizičke zaštite objekata u kojima se sprovode mjere karantina. Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da pripadnici Vojske Crne Gore štite objekte koji su proglašeni karantinima u Podgorici i Danilogradu – riječ je o Novom studentskom domu i objektu Respa.

U Crnoj Gori je trenutno pod zdravstvenim nadzorom preko 4.349 građana, dok se u karantinu nalazi oko 50 osoba. Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) zatražilo uvođenje strožih sankcija za nepoštovanje rješenja o izolaciji, što su podržali i najviši predstavnici pravosuđa. NKT je sinoć donijelo nove mjere koje propisuju maksimalnu kontrolu kršenja rješenja o samoizolaciji i podnošenje krivičnih prijave protiv prekršilaca, uklanjanje baštenskog mobilijara ispred restorana i kafića i zabranu prevoza više od dvije odrasle osobe u istom vozilu.

Iz Akcije za ljudska prava je saopšteno da osobe kojima je zbog opasnosti od širenja virusa korona izdato rješenje o samoizolaciji, u slučaju nepostupanja po tom rješenju čine krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

– Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti (član 288 KZCG) glasi: Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine. Takođe, Zakon o zaštiti stanovništva od širenja zaraznih bolesti u članu 73 predviđa da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice … ako se za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja suprotno članu 33 stav 1 – navode iz Akcije.

Dva odjeljenja podgoričke osnovne škole „Radojica Perović” u kućnoj su izolaciji jer je sa njima nastavu pohađao sin Podgoričanke zaražene virusom korona, a kome je juče takođe registrovan Kovid-19. Direktorka škole Mirjana Bošković je za taj portal kazala da su je odmah kontaktirali iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje i dali joj instrukcije za dalje postupanje.

– Sva imena roditelja i đaka kao i njihove kontakte dala sam Institutu za javno zdravlje gdje su ekspresno reagovali, pozvali ih sve, poručili da ostanu u svojim kućama narednih 14 dana, sa čim su se roditelji saglasili. Oni po preporukama IJZ-a dva puta dnevno informišu epidemiologe o svom zdravstvenom stanju, drže se preporuka, poštujući tako mjere predostrožnosti – kazala je direktorica Mirjana Bošković.

Pacijenti koji su zaraženi su dobrog zdravstvenog stanja, osmoro se nalazi na kućnom liječenju. Starija žena iz Ulcinja je na infektivnoj klinici KCCG, dok je jedan pacijent hospitalizovan u Opštoj bolnici u Baru.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Senad Begić kazao je u emisiji TV Vijesti da dva nova registrovana slučaja virusa korona nijesu povezani sa ranije potvrđenim slučajevima Kovid-19. Pojasnio je da su te dvije osobe boravile u inostranstvu.

Begić je rekao i da postoje rezervni timovi ljekara, kao i da Crna Gora ima sedam puta više epidemiologa nego 2009. godine kada je bila pandemija svinjskog gripa.

– U slučaju da ne bude pridržavanja adekvatnih mjera doći čemo u situaciju da ovaj broj bude nedovoljan – kazao je Begić, podsjećajući da se virus prenosi kapljičnim putem i preko kontaminitanih površina i zato je bitno da se redovno peru ruke.

NKT i najviši predstavnici pravosuđa saglasili su juče da je u cilju zaštite građana i cijelog društva od daljeg širenja virusa korona potrebno u kontinuitetu preduzimati najstrože zakonom predviđene sankcije prema svim fizičkim i pravnim licima koja krše naredbe Ministarstva zdravlja, a posebno prema fizičkim licima koja ne poštuju rješenja o samoizolaciji. Premijer Duško Marković kazao je nakon sjednice Vlade da je naložio Upravi policije da angažuju posebnu jedinicu koja će pratiti sprovođenje mjera za zaštitu od širenja virusa korona, kao i da su službenici inspekcije u proteklih deset dana obavili oko 300 nadzora u ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

– Na sastanku održanom uoči jučerašnje sjednice Vlade predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković podržali su u potpunosti sve aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela i iskazali punu saglasnost sa naredbama i mjerama. Nacionalno koordinaciono tijelo je informisano o apsolutnoj spremnost pravosuđa da u tijesnoj saradnji sa drugim državnim subjektima u kontinuitetu postupa po nadležnosti kako bi se spriječilo dalje širenje kvirusa korona. Konstatovano je da, budući da naročitu opasnost po građane i cijelo društvo predstavlja neodgovorno nepoštovanje rješenjâ o samoizolaciji, svaki otkriveni slučaj bude u najkraćem roku procesuiran i to najstrožim predviđenim kaznama – saopštili su iz Vlade. U svijetu je do sada od virusa korone oboljelo 235.404 osoba, a preminulo je ukupno 9.785 pacijenata.

Iz NKT su upozorili sve budžetske korisnike da je njihova dužnost da budu odgovorni i da štede novac, a ne da razmišljaju o uplati donacije za suočavanje sa virusom korona.

– Svi koji žele da pomognu borbu cijelog društva protiv širenja virusa korona ne treba da razmišljaju o donacijama pojedinačnim medicinskim i drugim institucijama već treba donacije da usmjere na jedinstveni račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Nacionalno koordinaciono tijelo je, imajući u vidu značajan broj donatora koji se javljaju iskazujući spremnost da pomognu napore koje država sprovodi u suzbijanju virusa korona, pozdravilo plemenite namjere i pozvalo sve subjekte koji ovim putem iskazuju visok stepen društvene odgovornosti da svoju namjeru realizuju u komunikikaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom putem kontakt adrese elektronske pošte CoronaInfoCG@gov.me. Za donacije su otvoreni žiro računi: za uplate iz zemlje 510-117161-85 – navode iz NKT.

Podgoričanin Dragi Vujačić obavijestio je građane na Fejsbuku da su, osim njegove supruge, na virus korona pozitivni on i njegova tri sina, i naveo da su to očekivali.

– Mi smo dio onih osam prvih zaraženih. Bolje smo svi. Zapravo ja još vučem laringijalni kašalj i blagi bol u grlu, a najstariji sin temperaturu. Ostali su dobro. Sa nama živi i moj otac, koga smo pokušali, koliko-toliko da izolujemo. On nema simptome, tako da ga nisu testirali. Za njega najviše brinem. Ima 91 godinu. Nama ostalima je ovo lako palo. Do sada. Da nijesmo znali da je korona u pitanju mislili bismo da je grip i to ne neki od najjačih koje pamtimo. Ja imam 55 godina i očekivao sam teže simptome – naveo je Vujačić.

On je kazao da je na dan leta već bilo aktuelno žarište u sjevernoj Italiji.

– Razmišljali smo. Španija je bila čista. Poći u Barselonu je bilo kao poći u Crnu Goru. Po dolasku u Kataloniju uz šetnje po divnom gradu pratili smo situaciju u svijetu. Virus se rapidno prenosio. Nakon nekoliko dana, pojavljuje se veliki broj oboljelih u Madridu. Ipak, na dan povratka u Crnu Goru, osim nekoliko slučajeva po selima u Kataloniji, Barselona je bila još uvijek čista. Bez ijednog zvanično oboljelog. Da smo doletjeli normalno Rajanerom u Crnu Goru možda bi nas smjestili u karantin. Ne znam da li smo ih tada imali i da li su bili funkcionalni. Ovako smo se snalazili kako znamo. Kao i mnogi drugi sa našeg, ali i drugih letova. Odabrali smo opciju Atina – Tirana, pa drumom. Tada još nijesu postojali nikakvi formulari za popunjavanje na granici, uputstva ili slično – ispričao je Vujačić.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da su medicinski radnici na prvoj liniji odbrane od narastajuće epidemije, a institucije sistema i građani podrška u preduzimanju mjera da posledice budu kontrolisane i što manje.

– U danima koji slijede, od Vas očekujem da još jednom uložite dodatne napore i svojom sigurnošću, odgovornošću i energijom pomognete da zajednički pobijedimo ovu bolest i da kao sistem i društvo položimo i ovaj ispit. Birajući svoj životni poziv, vi ste nesumnjivo odabrali najhumaniju i zasigurno jednu od najtežih i najodgovornijih profesija. Spasavanje života i svakodnevna briga o zdravlju pacijenata i stanovništva – to svakako jeste. Vi ste i dosad u bezbroj situacija, počesto u skromnim i otežanim uslovima, kao pojedinci ili institucije zdravstvenog sistema, pokazali visoku profesionalnost i odgovornost u obavljanju svog posla – istakao je Hrapović.

Građani koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona biće pregledani u Domu zdravlja u Tološima, kazao je za direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.

– To je objekat koji je nedavno renoviran, a Vlada je novom odlukom obavezala Dom zdravlja Podgorica da izdvoji jedan objekat za građane koji pomisle da su bili u kontaktu i da im prijeti opasnost da su inficirani virusom korona – kazao je Kavarić.

KCCG je izmijenio prijem pacijenata, zakazivanje specijalističkih pregleda i snimanja, tako da, kako su naveli iz te ustanove, samo zbrinjavaju hitne slučajeve, obavljaju pretrage kod oboljelih od karcinoma, a otkazali su skrininge.

Policija u Baru i Nikšiću nadležnim tužilaštvima podnijela je krivične prijave protiv A.S. (44) iz Ukrajine i V.R. (52) iz Nikšića zbog kršenja rješenja o samoizolaciji. Uprava policije je formirala elektronsku evidenciju u kojoj se nalaze podaci o osobama kojima je izrečena mjera samoizolacije i koji su unijeti u taj sistem, što će policiji na terenu dodatno olakšati njihovu kontolu i eventualno procesuiranje ukoliko krše mjeru.
– Budvanska policija zatekla je juče A.S., lice kojem je rješenjem Uprave za inspekcijske poslove stavljena u izolaciju zbog mogućnosti da je zaražena korona virusom, u prostorijama Elektroprivrede Crne Gore u Ulici Žrtava fašizma. Protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Ona je vraćena na adresu određenu za samoizolaciju. Granična policija je 17. marta zatekla V.R. na putnom pravcu Nikšić – Vilusi, koji je upravljao vozilom, a kojem je 16. marta određena mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana. On je na ovaj način prekršio mjeru samoizolacije koju mu je odredila Uprava za inspekcisjek poslove. Protiv njega je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti – navode iz Uprave policije.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su obavijestili osiguranike da će se u skladu sa privremenim mjerama Ministarstva zdravlja, sa ciljem suzbijanja širenja virusa korona u zemlji, za vrijeme trajanja privremenih mjera stomatološka zdravstvena zaštita na primarnom nivou sprovoditi samo u hitnim medicinskim stanjima.

– Na svakoj stomatološkoj ambulanti (koja ima ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore) biće istaknut telefonski broj na koji osiguranici mogu da pozovu stomatologa ukoliko se radi o hitnom medicinskom stanju – navode u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je postupajući po preporukama Vlade Crne Gore, od 13.3.2020.godine, datim u cilju zaštite zdravlja građana, data privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodan promet.

– Navedena mjera se primjenjuje od 18.3.2020.godine kada je shodno odredbama Zakona o akcizama propisano da je oslobođeni korisnik akciznih proizvoda fizičko, odnosno pravno lice koje, shodno propisanim uslovima, dobije akciznu dozvolu carinskog organa da, u okviru svoje djelatnosti, vrši nabavku akciznih proizvoda bez plaćanja akcize – navode iz Ministarstva finansija.

Premijer Duško Marković zahvalio je Demosu na opredijeljenosti da doprinese borbi protiv opasnosti koja dolazi sa virusom korona, iz kojeg su saopštili da su čvrsto opredijeljeni da sarađuju sa nacionalnim tijelima za ublažavanje i borbu protiv virusa korona.

Hirurg Vladimir Dobričanin je poručio da nema mjesta panici, već treba preduzeti mjere koje će smanjiti broj zaražanih.

On je gostujući na internet litiji, uživo na Radiju Svetigora, rekao da građani ne treba da nose rukavice, ako nijesu u kontaktu sa zaraženima.

– Mnogo građana nosi maske i rukavice – rukavice se isto prljaju, a njima se virus duže zadržava nego na rukama. Rukavice treba da nose samo oni koji su kontaktu sa zaraženima. Najbolje je prati ruke vodom i sapunom. Sva ova povika nije zbog smrtnosti već mogućnosti prenošnja zaraze i zatrpavanja zdravstvenog sistema – kazao je Dobričanin.

Iz Normal kompanija su saopštili da će Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti i našim zdravstvenim radnicima staviti na raspolaganje kapacitete hotela „Podgorica”, dok je kompanija Cijevna komerc Kliničkom centru stavila na raspolaganje hotel „Premijer”. Kompanija Azmont investment donirala je juče Nacionalnom koordinacionom tijelu 20.000 eura za borbu protiv epidemije virusa, a Upravni odbor Američke privredne komore u Crnoj Gori jednoglasno je donio odluku da Izvršna kancelarija uplati 5000 eura na žiro račun, koji je Vlada otvorila za prikupljanje sredstava za borbu protiv virusa Kovid-19. Agencija za telekomunikacije je donirala 25.000 eura za borbu protiv virusa korona. Reprezentativci Crne Gore Stefan Savić i Luka Đorđević donirali su 40.000, odnosno 25.000 eura za kupovinu tri respiratora. Kompanija Plantaže donirala je u prvoj tranši 20.000 litara alkohola, crnogorskim zdravstvenim ustanovama. Demokratska partija socijalista donirala je KCCG 20.000 eura. Poslanik Liberalne partije Andrija Popović donirao je 10.000 za kupvinu medicinske opreme.

Iz Crvenog krsta je saopšteno da u novonastalim okolnostima nastavlja da brine o najugroženijima, uz prilagođavanje djelovanja situaciji i mjerama zaštite od infekcije virusom korona.

– U saradnji sa Telenorom, ali i uz podršku ostalih operatera koji su podržali inicijativu (M-tel, Telekom i Telemah), otvorili smo dvije besplatne linije (069-194-475 i 069 194 476) za pružanje podrške, koje su aktivne tokom svakog dana osim nedjelje, od 9 do 18 časova. Kako je starijim osobama, ali i hroničnim bolesnicima i ostalim ranjivim grupama, preporučeno da ostanu izolovani, naši volonteri širom Crne Gore pružaće im podršku tako što će umjesto njih obaviti kupovinu osnovnih potrepština, ali i ostale slične obaveze – navode iz Crvenog krsta. JP Morsko dobro pomoglo je Nacionalno koordinaciono tijelo sa 20.000 eura. Društvo za proizvodnju, inženjering, promet i usluge – RAVEL doniralo je opremu za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u cilju suzbijanja širenja epidemije virusa korona i to: mantil za jednokratnu upotrebu (70 komada), kombinizon sa zaštitom za medicinske radnike (10 komada) i rukavice za jednokratnu upotrebu (100/1 – 3 komada). Opština Budva doniraće respirator Opštoj bolnici Kotor u vrijednosti od 26.000 eura kako bi se u ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji pomoglo najugroženijima od virusa korona. Internacionalna policijska organizacija Crne Gore (IPO Montenegro) imajući u vidu složenu situaciju u kojoj se nalazi crnogorsko društvo ponudila je svoje stručne i tehničke kapacitete svim državnim službama i državnim organima koji su uključeni u borbu protiv epidemije Kovid 19. Opština Bar donirala je 5.000 eura za nabavku materijala za medicinsko osoblje u njihovoj bolnici, Luka Bar je opredijelila 20.000 eura, a AD „Marina” Bar bolnici je pomogla donacijom u vrijednosti od 30.000 eura.
D.B.


Karantini na Vučju
Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i Opštinsko koordinaciono tijelo za zarazne bolesti konstatovali su da na području opštine trenutno nema zaraženih virusom korona dok je pod zdravstvenim nadzorom blizu 400 osoba. Grbović je kazao da su zdravstvene ustanove u Nikšiću u pripravnosti i u njima je obezbijeđeno 100 kreveta za izloaciju. Za karantin je određen objekat Ski centra Vučje koji je dvadesetak kilometara udaljen od Nikšića, a koji od juče obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore. Na sastanku Opštinskog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dogovoreno je i da se na nivou opštine Nikšić formira fond za nabavku nedostajuće higijensko-sanitarne opreme i respiratora.

Opština Bijelo Polje iz budžetske rezerve opredijelila je sredstva za kupovinu respiratora Opštoj bolnici.

Predsjednik Opštine Petar Smolović koji je na čelu Tima za zaštitu i spasavanje je rekao da će Opština Bijelo Polje obezbijediti dodatne količine maski i zaštitne opreme koju će pored zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici i Domu zdravlja, dobiti i zaposleni u lokalnim službama i pripadnici Uprave policije.

B.B. – M.N.


Baranin inficiran virusom korona u dobrom stanju
Na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Baru za sada su hospitalizovana dva pacijenta.

Direktor opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović kazao je da je kod jednog pacijenta potvrđen pozitivan test na virus korona.

– Riječ je o muškarcu koji ima blaži oblik gripa uzrokvanog korona virusom, i ljekari razmišljaju da ga otpuste iz bolnice na kućno lečenje. Drugi pacijet je ženska osoba. Takođe je urađeno testiranje na virus i utvrđeno je da se radi o običnom gripu – kazao je Tomanović.

Akcijom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) spriječena je jedrilica pod stranom zastavom da uplovi u naše teritorijalne vode, uprkos zabrani koja je na snazi zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Prema riječima Safeta Kočana, direktora UPSUL, jedrilica je pod francuskom zastavom sa jednim članom posade, državljaninom Slovenije pod izgovorom lošeg vremena pokušala da uplovi u teritorijalno more i usidri se u jednu od naših luka.

D.S.


Rajnke: Svako od vas je odgovoran u borbi protiv Kovida 19
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pozvala je građane da poštuju mjere Vlade i Instituta za javno zdravlje u cilju sprječavanja širenja virusa korona.

– Svako od nas je odgovoran i treba da da doprinos borbi protiv Kovida-19. Vlada Crne Gore je odradila sjajan posao donoseći snažne preventivne mjere. Sada je na nama da ih slijedimo i podržimo jedni druge – istakla je Rajzing Rajnke na Tviteru i pozvala građane da se informišu kod vjerodostojnih, pouzdanih izvora, a to su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

– Zapamtite: Ostanite doma – poručila je Rajzing Rajnke.

Poziv za pomoć oboljelima

Građani koji su boravili u inostranstvu i građani Crne Gore koji imaju simptome prehlade, mogu se obratiti na dežurni telefon Instituta za javno zdravlje: (020) 412-858.

Sve informacije o novom virusu korona možete naći na sajtu Instituta: www.ijzcg.me.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ranije je objavilo mjere protiv širenja virusa korona, među kojima su najbitnije – obustava svih javnih i privatnih okupljanja i skupova, obustava nastave u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, zabrana letova i putničkih autbuskih i željezničkih linija. NKT je preksinoć donijelo olduku i da se zabrane taksi usluge, obustavi rad odrđenog broja trgovinskih radnji, frizerskih i kozmetičkih usluga.


Ukrajinka uhapšena u Kotoru
Ukrajinska državljanka A.S. uhapšena je juče u Kotoru po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u tom gradu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti odnosno po rješenju o stavljanju u samoizolaciju. Njoj je juče nakon saslušanja državni tužilac ODT Kotor odredio zadržavanje do 72 sata.

– Osumnjičena nije postupila po rješenju nadležnog organa o stavljanju u samoizolaciju, već je napustila stambeni prostor u kom je trebala da boravi – saopšteno je iz Tužilaštva u Kotoru.

Kako je saopštio Nikola Samardžić, državni tužilac u Herceg Novom, dvoje lica je u Novom lišeno slobode, jer su uprkos strogim propisima Ministarstva zdravlja, otvorili svoje ugostizeljske objekte.

– Nakon saslušanja kod tužioca licima je određeno zadržavanje do 72 sata i protiv njih će biti podnijet predlog za određivanje pritvora Osnovnom sudu u Herceg Novom – saopšteno je iz ODT.

B.M. - K:M.


Vuković:U izolaciji smo i to je najbolje rješenje
Danilovgrađanin Mijo Vuković, koji je sa kćerkom u kućnoj izolaciji, zbog boravka u Beogradu, kazao za „Dan” da ljudi treba ozbiljno da shvate virus korona i pozvao sve koji dolaze iz inostranstva da sarađuju sa nadležnim institucijama, kako bi se naše porodice na vrijeme zaštitile. On navodi da će ostati duže od 14 dana u izolaciji, kako ne bi prenijeli zarazu na najbliže.

– Nalazimo se u kućnoj izolaciji u sobi koja je odvojena od kuće i ovo je najbolje rješenje da se ne bi širio virus. Vodimo računa da nemamo kontakt sa drugim ljudima i vjerujem da će se ovo uskoro završiti. U Beograd smo išli kod supruge i mlađe kćerke koja se liječi na Institutu za majku i dijete. Nijesam išao turistički, ali moramo da poštujemo odluke institucija. Ne bih volio nikome da nanesem zlo i prenesom oboljenje ukoliko se utvrdi da imam virus. Poručujem sugrađanima da budu strpljivi, da sjede kod kuće i svi se nadamo da će ovo brzo proći. Tri dana smo bili u Beogradu, vodio sam ćerku u Zoološki vrt i boravio na aerodromu tako da je moguće da smo negdje i zakačili virus. Imali smo lijepo iskustvo na aerodromu i na vrijeme su nas stavili u izolaciju. Jedina je zamjerka što rijetko mogu da dobijem epidemiologe Instituta za javno zdravlje, jer je stalno zauzeće na linijama. Apelujem da se omogući više linija zbog velikog broja osoba koje su u izolaciji i koje se prate svakog dana – navodi Vuković.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"