Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Agitovao za DPS, a kandidovan za predsjednika Vrhovnog suda * Agitovao za DPS, a kandidovan za predsjednika Vrhovnog suda * Pravo glasa svima, a ne samo politički podobnima * Nema uslova za novi aneks, Kinezi mogu na arbitražu * Direktorima nakon smjene preko 75 hiljada otpremnine * Po jedna NVO na 100 građana * Od 19 ljekara samo jedan nije bio zaražen
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-04-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Rok Đonlješaj, nadbiskup barski:
– Obnovimo ljubav, ojačajmo vjeru.

Vic Dana :)

Razgovaraju Joža i Štef: - Štef, kako ti je u braku? - Loše. Mislio sam da će mi žena kuvati kao moja mama, a ona pije kao moj tata!


Razveo se Mujo od Fate, pa sudija čita presudu:
- Sud je odlučio Fati dodijeliti alimentaciju od 1000 KM.
Mujo će:
- Baš lijepo od Vas, ako treba i ja ću nadodati.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2021-04-01 VLADA OSTAVILA MOGUĆNOST DODATNOG ZADUŽENJA I U OVOJ GODINI
Budžet predstavili Abazović, Krivokapić i Spajić - Foto: BOJANA CUPIC Na kamate daju 113, za autoput fali 127 miliona eura Neće biti dodatnog zaduženja, osim ako ne dogovorimo sa Eksim bankom 127 miliona eura za finansiranje završetka prioritetne dionice autoputa, kazao je Spajić. Rok za završetak autoputa je istekao 30. septembra, a sa Kinezima još nije dogovoren novi aneks ugovora
Dan - novi portal
Iako su nakon pozajmljenih 750 miliona eura u decembru iz Vlade kazali da se u ovoj godini više neće zaduživati, predlogom zakona o budžetu su propisali mogućnost dodatnog zaduženja za završetak prioritetne dionice autoputa. Kredit za završetak autoputa mogu uzeti kod kineske Eksim banke ili druge finansijske institucije. Ministar finansija Milojko Spajić juče je, prilikom predstavljanja budžeta, kazao da se radi o iznosu od 127 miliona eura. On je budžet nazvao najboljim u istoriji Crne Gore.

Autoput je prema osnovnom ugovoru trebalo da košta 809,6 miliona eura, da bi se nakon nekoliko aneksa cijena povećala za 100 miliona i trenutno se vode pregovori sa kineskim CRBC, jer je rok za završetak istekao 30. septembra, a Kinezi su tražili dodatan novac da završe radove. Do sada nije objelodanjen podatak koliko je CRBC tražio za završetak dionice od Smokovca do Mateševa.

Na pitanje „Dana” kako će nadomjestiti nedostajuća sredstva od 575 miliona, te da li će biti novih zaduženja u ovoj godini, Spajić je kazao da neće biti novog zaduženja u ovoj godini, osim ako ne dogovore sa Eksim bankom 127 miliona za završetak autoputa. Istakao je i da novac za završetak autoputa imaju u budžetu, ukoliko ne dogovore kreditni aranžman.

U Predlogu budžeta za 2021. godinu, koji je juče dostavljen Skupštini, na 1.168 strana navodi se da će se nedostajuća sredstva finansirati iz depozita od 400 miliona i postojećih kreditnih aranžmana zaključenih u ranijem periodu. U predlogu piše i da će Vlada u 2021. godini potpisati kreditne aranžmane ili će oni postati efektivni, u iznosu do 123,6 miliona eura. Ta suma se odnosi na sedam kreditnih aranžmana. Takođe, budžetom je predviđeno davanje 68,25 miliona garancija za kredite državnih kompanija.

– Za finansiranje projekta izgradnje autoputa Bar – Boljare, prioritetna dionica Smokovac – Uvač – Mataševo, Vlada može koristiti sopstvena sredstva ili se dodatno zadužiti kod kineske Eksim banke ili druge finansijske institucije do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta. Vlada, u 2021. godini može zaključiti svop ugovore i ugovore o kupovini derivata u skladu sa standardizovanim okvirnim ugovorom o finansijskim derivatima koji je uobičajen u poslovnoj praksi, odnosno na način uobičajen u poslovnoj praksi, radi zaštite od rizika kamatnih i/ili valutnih promjena u vezi sa kreditnim ugovorom sa kineskom Eksim bankom zaključenim 2014. godine za potrebe izgradnje autoputa Bar – Boljare, kao i u vezi sa drugim zaključenim kreditnim ugovorima, emitovanim hartijama od vrijednosti (obveznicama) i/ili izdatim garancijama u skladu sa ovim zakonom i/ili prethodnim godišnjim zakonima o budžetu Crne Gore. Vlada može zaključiti aranžmane u cilju regulisanja prava i obaveza po osnovu neriješenih dužničko-povjerilačkih pitanja nastalih sukcesijom duga SFRJ. Transakcije finansiranja izvršavaće se do nivoa njihovog ostvarenja – piše u predlogu budžeta koji je Vlada usvojila u utorak.

Budžet je projektovan na 2,45 milijardi eura, izvorni prihodi će iznositi 1,88 milijardi, a izdaci malo preko dvije milijarde. Deficit je projektovan na 139 miliona, za otplatu duga će se dati 436 miliona, dok će kapitalni budžet iznositi 203 miliona.

Sredstva za kamate planirana su u iznosu od 113 miliona eura i sa 13,24 odsto učestvuju u ukupno planiranim tekućim izdacima budžeta za 2021. godinu. Ovo je najveći iznos za kamate koji će se platiti na godišnjem nivou do sada.

Predlogom budžeta je predviđeno i povećanje prihoda budžeta po osnovu oporezivanja neprijavljene imovine, od čega Vlada očekuje fiskalni efekat od 40 miliona, suzbijanje neformalne ekonomije, uvođenje markiranja mineralnih ulja i njihovih derivata, ukidanje najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa. Takođe, odlukom Vlade biće zahtijevano od predstavnika države u preduzećima u većinskom vlasništvu države i zavisnim preduzećima da glasaju za raspodjelu neto dobiti od prethodne godine i uplatu sredstava u budžet shodno vlasničkom udjelu države. Od ove mjere Vlada planira 43,5 miliona.

– U cilju suzbijanja negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i proizvoda sa dodatkom šećera imaju na zdravlje građana, kao i zbog potrebe daljeg uslaglašavanja visine akcize na cigarete sa zahtjevima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, te potrebe za povećanjem prihoda budžeta, planirane su izmjene akcizne politike. S tim u vezi planirano je povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, akcize na alkohol i alkoholna pića, akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera kao i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda.

Predviđeno je i smanjenje stope PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice sa 21 na sedam odsto – naveli su iz Vlade.
Od 203 miliona za kapitalni budžet, Upravi za saobraćaj planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 158 miliona, a Upravi javnih radova 45,4 miliona. Od 158 miliona za Upravu za saobraćaj, na autoput se odnosi 127,7 miliona.

Prihodi po osnovu povećanja minimalne zarade na 250 eura od jula tekuće godine su takođe planirani na kategorijama poreza i doprinosa na zarade, a godišnji fiskalni efekat procijenjen je u iznosu od 11,4 miliona eura.

Sredstva za zakup planirana su u iznosu od 10,85 miiliona eura i sa 1,27 odsto učestvuju u ukupnim tekućim izdacima tekućeg budžeta.

– Sredstva su najvećim dijelom planirana kod Ministarstva vanjskih poslova za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava u iznosu od 3,87 miliona eura i kod Uprave za katastar i državnu imovinu u iznosu od 4,53 miliona eura. Kod Ministarstva odbrane planirana su sredstva u iznosu od 0,65 miliona eura za potrebe zakupa prostora u NATO štabu, Nacionalnih predstavništava i Komande NATO-a – piše u predlogu budžeta.

Rashodi za energiju planirani su u iznosu od 7,71 milion eura. Rashodi za gorivo planirani su u ukupnom iznosu od 7,82 miliona eura i obuhvataju rashode za tečna goriva (dizel, benzin, mazut, lož-ulje), rashode za gas i rashode za čvrsto gorivo. Sredstva planirana za usluge iznose 48,51 milion eura i sa 5,68 odsto učestvuju u ukupno planiranim tekućim izdacima za 2021. godinu.

– Sredstva su namijenjena za finansiranje rashoda za službena putovanja, reprezentaciju, komunikacione usluge, usluge prevoza i druge usluge.

Ministar Milojko Spajić kazao je juče na onlajn preskonferenciji da je predlog zakona o budžetu za ovu godinu najbolji u istoriji Crne Gore, te da njega karakteriše transparentnost.

– Imamo programski budžet prvi put implementiran u svojoj punoći od kada znamo za Crnu Goru. Imamo četiri nivoa transparetnosti do nivoa aktivnosti, tako da će građani znati gdje se troši svaki cent u odnosu na one prethodne budžete – naveo je Spajić, koji je budžet predstavio zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Dritanom Abazovićem.

D.M. – Vl.O.


Krivokapić: Nema razloga da ne dobijemo podršku
​Premijer Zdravko Krivokapić kazao je juče da smatra da nema razloga da predlog budžeta ne dobije podršku poslanika. Istakao je da ne vidi zašto neko ne bi podržao predlog koji je u intresu građana.

– Ako neko može bolje, neka mu je sa srećom. Ne vidim razlog ako dobro radite i radite u interesu građana, zašto neko ne bi usvojio predlog budžeta. Da smo predložili budžet koji je predložila prethodna vlada, optužili bi nas da kopiramo nečije ideje. Željeli smo da budemo originalni. Ovo je programski budžet – rekao je Krivokapić.


Abazović: Neće biti izbora ako se ne usvoji budžet
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je Vlada usvojila predlog budžeta koji ide prema Skupštini, navodeći da očekuje da će on biti usvojen.

– Očekujem da se on usvoji, jer bez budžeta teže se odvijaju sve aktivnosti. Svi koji gledaju odgovorno na državni posao znaju da je budžet ulaznica za šta treba da se radi u narednom periodu – rekao je on u emisiji „Fokus” na RTCG.

Ukoliko budžet ne bude usvojen u Skupštini, Abazović je saopštio da će biti na snazi mjera privremenog finansiranja koja nije dobra za građane.

Upitan gdje vidi izlaz ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta, Abazović je rekao da ne očekuje nove izbore jer je, kako kaže, ljudima izbora preko glave.
On je na jučerašnjoj konferenciji istakao da će sve aktivnosti Vlade u naredna dva mjeseca biti usmjerene na spasavanje turističke sezone. Šehović: Predlog neustavan
Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je juče da je predloženi budžet za ovu godinu ekspertski i reformski taman koliko i Vlada. Šehović je na svom tviter nalogu naveo da Vladi čak ni najveće pojedinačno zaduženje u istoriji Crne Gore, od 750 miliona eura, nije bilo dovoljno da „zatvori” makar ovu budžetsku godinu, pa povećava akcize kako bi od građana uzela dodatnih preko 40 miliona eura.
– Biće da je poskupljenje slatkiša, gaziranih pića, alkohola i goriva najveće reformsko dostignuće ove Vlade, i „spasenje” ekonomije koje nam je mjesecima obećavano – rekao je Šehović.
Naveo je i da je predlog neustavan, jer u završnim odredbama piše da stupa na snagu objavom u Službenom listu, a da će se primjenjivati od 1. januara.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"