Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Frontalno po mandataru * Frontalno po mandataru * Realizacija projekta nije krenula ni nakon 11 godina * Medeničin partner dobio posao od 96 hiljada eura * Izrešetan u kući, bore mu se za život * Iz budžetske rezerve podijelili 6,4 miliona * Umjesto u zatvoru, policajac u bolnici
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-12-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori:
– Crna Gora i Srbija se nalaze u alarmantnom stanju zbog kolapsa zdravstvenog sistema i nevještog upravljanja krizom i upravo zato diplomatskim zaoštravanjem odnosa pokušavaju da skrenu pažnju sa tog i drugih problema i da ublaže efekte nezadovoljstva građana.

Vic Dana :)

Pita jedan student drugog:
– Hoćemo li na kafu ili na predavanje?
Drugi kaže:
– Bacićemo novčić, ako ostane u vazduhu, idemo na predavanje.


Zaustavlja policajac mladog vozača BMV-a. Dobar dan, saobraćajnu i vozačku, molim.
– Jel ti znaš ko je meni otac?
– To pitaj majku meni daj dokumenta.


Idu Mujo i Haso na koncert, kad Haso upita Muju:
- Znaš li Mujo, da je to Zečićev koncert?
Mujo odgovori:
- Ne bi ja pustio zečića da pjeva, ja bih ga pojeo!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana KRITIKE NAKON IZLAGANJA EKSPOZEA POKAZUJU DA JE PRED KRIVOKAPIĆEVIM TIMOM TEŽAK ZADATAK
Mandatar Krivokapić obrazlaže ekspoze parlamentu u prisustvu predsjednika države - Foto: SRDJAN BOLJEVIC Frontalno po mandataru Samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. Ne možete, gospodine Krivokapiću, totalitarni režim da mijenjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest mjeseci. Ako želimo uređenu pravnu državu, moramo se obračunati s njima, ne možemo se dogovarati s njima, poručio je Medojević Temelji buduće vlade su vrlo nestabilni i nepouzdani.
Dan - novi portal
Prvi dan skupštinskog zasjedanja na kojem treba da se izaberu predsjednik i članovi 42. Vlade Crne Gore obilježili su kritički tonovi i brojne primjedbe na račun ekspozea i personalnog sastava Vlade, kako od strane opozicije tako i od strane nove parlamentarne većine. Uz bitnu razliku što će sve partije koje čine parlamentarnu većinu glasati za izbor Vlade koju je predložio i sastavio mandatar Zdravko Krivokapić. Predstavljanju ekspozea mandatara Krivokapića prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Prije predstavljanja ekspozea, poslanik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević tražio je da se sjednica odloži jer se, kako je naveo, nisu stekli uslovi da se raspravlja o ekspozeu koji je dostavio mandatar, što je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić odbio, uz obrazloženje da za takav zahtjev nema ustavnog osnova. Poslanik Marko Milačić usprotivio se Medojevićevom predlogu, naglašavajući da je bilo dosta pauza za ovih 30 godina i da parlament treba nastavi rad bez prekida.

Medojević je kazao da materijal po formi i sadržaju ne predstavlja program Vlade jer ne sadrži nijedan mjerljivi kriterijum.

– Mi na osnovu ovog programa ne možemo da ocijenimo rad Vlade poslije šest mjeseci. Potrebno je da madatar izađe sa mjerljivim parametrima – kazao je Medojević.

Mandatar Krivokapić je rekao da program koji je dostavio svima nije mogao da bude drugačiji nego što jeste jer oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju podacima.

– Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Zašto je to tako? Upravo zbog toga što se desila demokratska smjena vlasti. Ovo će biti vlada ne manjine, nego vlada naroda. Ako očekujete da neki rezultat može biti toliko mjerljiv za šest mjeseci, to može da bude samo vlada kontinuiteta, a ovo je vlada diskontinuiteta. Ako želite da definišete cilj, treba da znate odakle krećete i gdje želite, a kako da znate gdje želite kad ne znate odakle krećete? To je mjera priče o ciljevima, sve drugo je nešto što je u ovom trenutku nemoguće. Vlada će u februaru napraviti program rada za 2021. godinu i to je mjera u kojoj će svaki cilj biti decidirano i jasno iskazan – saopštio je Krivokapić.

Poslanik Nebojša Medojević se odmah izjasnio da će PzP glasati za novu vladu, uprkos tome što se ne slažu sa načinom izbora Vlade, personalnim sastavom i planom rada.

– Ja se ovoliko bunim zato što samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. I sad je trenutak, gospodine Krivokapiću, da se odredite prema totalitarnom poretku i kažete: Milo je lopov!i Ne možete totalitarni režim da mijenjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest mjeseci. Morate sprovesti hapšenja, otvaranje dosijea DB-a... Ako želimo uređenu pravnu državu, moramo se obračunati s njima, ne možemo se dogovarati s njima – poručio je Medojević.

On smatra da ANB treba rasformirati, a ne promijeniti, jer su ključni kadrovi na platnom spisku oba kriminalna klana u Crnoj Gori.

– DF je smetao ovoj vladi iz dva razloga. Kolege iz Nove i DNP-a se zalažu za integralističku srpsku politiku i za jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i zato je prvi sporazum bio da se ponište ključne ideološke pretpostavke najvećeg dijela DF-a. Ovo su sve obećanja našim biračima, oni su naša svetinja. Vi niste demokratska vlada jer u njoj ne učestvuju ljudi koje su građani birali. Iza vas stoje vladari iz sjenke i interesna struktura koje nemaju nikakvu političku odgovornost. Ovo nije vlada diskontinuiteta, ovo nije ni reformska vlada. I ne slažem se da Crne Gora nije ugrožena, jeste – zbog korupcije, kriminala, bankrota, slabih institucija i nedostatka političke volje Vlade sa se razračuna s tim – istakao je Medojević.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je ocijenio da su temelji buduće vlade vrlo nestabilni i nepouzdani.

– Nova vlada nema čak ni podršku vladajuće većine jer za personalni sastav od srca neće glasati ni pet poslanika – naveo je Živković i dodao da je gruba konstatacija da je Crna Gora spržena zemlja.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović saopštio je da neće glasati za novu vladu i da smatra da što prije treba stvoriti uslove za nove izbore.

– Da li se ograđujete od izjava potencijalnih kandidata? Da li se ograđujete od četničkog pokreta i svih drugih fašističkih pokreta? Da li ćete 11. jula posjetiti Srebrenicu jer je to važno za regionalnu saradnju – pitao je Ibrahimović mandatara Krivokapića.

I šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović kazao je da neće glasati za ovu vladu i da vjeruje da to neće učiniti niko od 40 opozicionih poslanika.

– Moj politički stav je jasan: svako ko glasa za ovu vladu jasno udara u temeljne vrijednosti samosvjesne i samouvjerene, građanske, multietničke, multivjerske, sekularne i antifašističke Crne Gore – naveo je Brajović.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović saopštio je da će podržati Vladu. Kako je istakao, ne može da se pomiri sa izjavama da je Crna Gora smjenom vlasti ugrožena.

– Čemu tolika zabrinutost? Osim ako nisu zabrinuti zbog svog opstanka sad kad više nisu vlast – kazao je Ivanović i pozvao sve da sačekaju da Vlada krene sa radom i postigne neke rezultate, pa onda da komentarišu.

Poslanik Nove srpske demokratije Marko Kovačević naglasio je da je dovoljan razlog za podršku novoj vladi to što u njoj neće biti niko od predstavnika DPS-a.

– Ne mogu tvrditi da će to biti vlada diskontinuiteta i vlada koje će do kraja biti demokratska. U pitanju je tranziciona vlada sa nekoliko zadataka. Prvi, da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude moglo, podržaćemo i izmjene, jer je taj zakon doveo do ovih promjena na izborima. Potom da se stvore uslovi za prve fer i slobodne izbore, za šta je neophodno pročistiti birački spisak. Važna je i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i neophodno je stvoriti preduslove da se uhapse neki od vođa kriminalnih grupa. Tu prije svega mislim na Milivoje Katnića, koji je vođa organizovane kriminalne grupe unutar institucija kriminalnog sistema, da ga dovedemo tamo gdje mu je mjesto – poznaniji prava. Treba i riješiti neka ubistva, za šta do sada nije bilo političke volje, a tu prije svega mislim na ubistva Duška Jovanovića i Pavla Bulatovića– kazao je Kovačević.

Poslanik DF-a Simonida Kordić kazala je da su pobijedili na izborima i da će tu pobjedu braniti u parlamentu, a da se to desi, mora se konstituisati nova vlast, kako bi se DPS spriječio da prekroji volju građana i da se vrati na vlast. Ona je istakla i da narod očekuje da se zakon o slobodi vjeroispovijesti suspenduje i da ne želi kozmetičke izmjene.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović je kazao da buduća vlada ne može biti demokratska ako je sastavljena uz ignorisanje dijela skupštinske većine i na bazi nepotizma. On je naveo da je cilj nove vlade ponavljanje Podgoričke skupštine i pozvao poslanike GP URA da se izjasne o stavovima ambasadora Vladimira Božovića i zvanične Srbije o tom događaju i o podršci članova koalicije „Za budućnost Crne Gore“ protjeranom ambasadoru i Vladi Srbije.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ponovio je da neće glasati za Vladu, ističući da neće podržati nijedan akt u prvih 100 dana, ali da će, ako se pokaže da neće rušiti Crnu Goru, biti veoma kooperativni.

Poslanik SD Boris Mugoša je kazao da stabilne vlade i vlasti nema bez manjinskih stranaka i da je, prema svemu sudeći, nova vlada nestabilna, nejaka i antievropska.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da će pružati apsolutnu podršku mandataru Krivokapiću i njegovoj vladi dok god budu radili u interesu građana.

– SNP će i kontrolisati tu vladu jer, iako nismo učestvovali ni u sastavljanju Vlade niti ministarstava, to smo dužni građanima koji su nas izabrali. Citiraću vladiku Joanikija kad su ga uhapsili i pitali šta ima od imovine, a on odgovorio: Nemam ništa, a imam sve što mi treba. Tako i mi od ove vlade nemamo ništa, ali imamo sve što nam treba i za šta smo se borili. Mi biramo hoćemo li je podržati ili ne, imamo da možemo izabrati ministre i da ih smijenimo ako nam ne budu odgovarali– rekao je Joković, koji je budućeg ministra vanjskih poslova pitao hoće li vratiti ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Poslanik Miodrag Lekić kazao je da će Demos podržati izbor Vlade iz dva razloga.

– Prvi je da mandatar Krivokapić ima pun legitimitet da bude izabran jer su ga sve tri koalicije parlamentarne većine podržale, a drugi je što građani očekuju da nova vlada što prije krene sa radom zbog svih silnih problema u kojima smo se našli svi zajedno. Tačno je da mandatar ima pravo da sam formira Vladu, ali smatram da je trebalo malo više kohezije i recipročnog uvažavanja, jer treba formirati i voditi državnu politiku, a to Vlada ne može sama raditi. Ipak, mi ćemo glasati Vladu, ali je poenta sveg iskazanog nepovjerenja do sada da to popravimo u budućem radu – kazao je Lekić i poručio da će odgovornost imati svi, ali Vlada posebno.

Poslanik DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je čudno koliko disonantnih tonova prati formiranje vlade, s obzirom da je jednonacionalna i jednovjerska.

Rasprava će biti nastavljena danas u 11 časova.

S.R.


Ekspoze mandatara zasnovan na predrasudama
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nakon Krivokapićevog izlaganja napustio salu i kazao novinarima da je dobro što je proces izbora Vlade započet, te da o svakoj vladi treba suditi na osnovu učinka, a ne najava. On je ocijenio da je ekspoze mandatara zasnovan na predrasudama.
– Bilo je mudrije sačekati sa kritikama nakon upoznavanja sa pravim stanjem, tako bi se bolje izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje. Odaje se priznanje međunarodnim partnerima, prije svega EU, a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici. Ne stoji ni ocjena da su se dogodili prvi demokratski izbori, a da svi do sada nisu bili takvi, a upravo ih je pratila međunarodna zajednica. Jednako tako ne može se govoriti o Crnoj Gori kao sprženoj ekonomiji – naveo je Đukanović.
On je dodao da je sada najvažnije da nova vlada profunkcioniše i da kroz izvjesno vrijeme mogu da sude o učincima.

Za ambasadora Srbije Vladimira Božovića, koji je proglašen za personu non grata, smatra da je ispunio sve preduslove za takav odnos MVP-a prema njemu. On je rekao da ne zna za mogućnost da neko ko je proglašen za personu non grata opet može da bude predložen za ambasadora i da nije siguran da bi Srbija to i uradila.


Bogdanović:Ministri nijesu vječiti, očekujte sankcije ako se izgubi povjerenje
​Šef poslaničkog kluba „Mir je naša nacija“ Demokrate–Demos Boris Bogranović kazao je da će glasati za izbor Vlade bez obzira na sve mane koje su pratile pregovarački proces. On smatra da je najveća mana Vlade što u njoj nema manjina.
– Ovo jeste istorijski trenutak, ali ne jedini, već jedan u nizu koji su tek pred nama. Mi od borbe nikad nismo odustali, niti ćemo. I to je razlika imeđu nas i sada bivšeg režima, što smo mi ušli u svaki dom, a oni u svaki džep. Kriminal i kovid imaju jedan jedini zajednički imenitelj – to je zaraza koja će biti pobijeđena. To je ono što želimo da mijenjamo – rekao je Bogdanović.
On je istakao da nijedan poslanik više nikada neće biti taster poslanik, a budućim ministrima da nisu vječiti.

– Te vaše pozicije izraz su najviše časti i povjerenja koje vam daje ovaj visoki dom, kome su povjerenje dali građani, i utoliko vaš posao nadilazi nepolitičke poslove i zato je vaša odgovornost veća. I svako ko se ne bude rukovodio onim što je povjerenje građana i osnovnim postulatima neka očekuje opomenu, korekciju i sankciju – poručio je Bogdanović.


Konjević: Izručenje Marovića trebalo da bude ključni prioritet
Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da će odnos SDP-a prema mandataru i njegovom kabinetu zavisiti od toga koliko će kvalitetno raditi. Ocijenio je da su u ekspozeu ekonomija, zdravstvena situacija i vladavina prava tretirani kroz dosta opštih mjesta, da nema ni slova o sivoj ekonomiji, poreskom dugu i o tome kako ćete ga naplatiti. Kako je dodao, nema ni slova, osim konstatacije, o rastućoj nezaposlenisti, o domaćoj privredi, o malom i srednjem biznisu, koji čini 90 odsto preduzeća u Crnoj Gori.
– U vašem ekspozeu je moralo biti da će ključni prioritet Vlade i Ministarstva pravde biti da gospodin Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori, da odgovara za sve ono što je pokrao od građana Crne Gore, jer će to biti nadležnost vas i vaših ministara u narednom periodu– rekao je Konjević.


Radunović: Odmah ćemo vas srušiti ako budete most za bijeg funkcionera DPS-a
Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radulović kazao je da će glasati za Vladu, ali da smatra da ova vlada neće moći da se izbori sa svim što je pred njima i da sprovede konkretne reforme.
– A vama, gospodine mandataru, poručujem da će te biti srušeni ako budete most za bježanje korumpiranih rukovodilaca DPS-a i prelazak u mirne vode, i to istoga dana kada to osjetimo, pa da će se sve na ovom svijetu promijeniti. Građani Crne Gore, radujte se jer ćete imati novu vladu koja će imati šansu, ali širom držite otvorene oči, kao što ćemo i mi da radimo – poručio je Radunović. Krivokapić: Nulta tolerancija na korupciju
​Čitajući ekspoze, mandatar Krivokapić je saopštio da će nova vlada sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora, te da će u saradnji sa Skupštinom izvršiti temeljne reforme i izmjene izbornog zakonodavstva.
– Najmanje što možemo da obećamo u ovoj složenoj i specifičnoj situaciji, prevashodno prouzrokovanoj lošom ekonomskom politikom i zdravstvenim problemima, jeste da će ovo biti vlada slobode i jednakosti, vlada promjena i reformi, vlada efektivnih i efikasnih rezultata i demokratske transparentnosti. Cilj ove vlade je da tokom svog mandata obezbijedi značajan napredak u pristupanju naše države Evropskoj uniji. U Crnoj Gori nema više sigurnog glasa, postoji samo jedan jedini – oslobođeni glas, koji se neće ni prodavati, a ni kupovati. Da bi se to desilo, moraju se preispitati i pročistiti birački spiskovi, pripremiti novo izborno zakonodavstvo. Naš moto je rezultat, a da bismo taj rezultat ostvarili, pridržavaćemo se principa rad, stručnost i odgovornost– poručio je Krivokapić.

On je istakao da je korupcija i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima, što predstavlja veliku prepreku na putu ekonomskog razvoja i izaziva ozbiljnu zabrinutost EU, te da mora postojati jaka politička volja da se to pitanje riješi.

– Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biće preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Vlada neće vršiti privatizaciju u prvoj godini svoga djelovanja. Ovo je vlada nulte tolerancije na korupciju – naglasio je Krivokapić.


Konatar: Ne plašite se demokratije
​Šef poslaničkog kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar kazao je da je ekspertska vlada najmanji zajednički imenitelj svih i da zaslužuje šansu i poručio kolegama iz parlamentarne većine da se ne plaše demokratije i slobode, nego da ih udahnu punim plućima. On je saopštio da će koalicija na čijem je čelu glasati za novu vladu jer to duguju građanima.
– Da li je nova vlada mogla biti bolja, da li se proces konstituisanja vlasti mogao bolje sprovesti? Ja kažem da jeste, ali isto tako kažem i da je ova ekspertska vlada najbolja moguća u ovom trenutku. Ova vlada ima najteži zadatak i preuzima vođenje države u težem trenutku nego ijedna vlada prije nje i zato je to posao za sve nas. Ova ekspertska vlada je naš najmanji zajednički imenitelj sa jasnim ciljevima: smjena loše vlasti, sprovođenje neophodnih reformi i stvaranje uslova za bolji i pravedniji život građana Crne Gore. Ova ekspertska vlada zaslužuje šansu – poručio je Konatar.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"