Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Policija tražila zakopano oružje „zagoričkog klana” * Saradnik „škaljaraca” ubijen u Beogradu * Plaćamo najskuplju struju u regionu * Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Atva * Vašar u Argentini
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goranka Vučinić, predsjednica Savjeta ASK:
– U Crnoj Gori i regionu ne postoji transparentnija institucija od Agencije za sprečavanje korupcije.

Vic Dana :)

- Svaka udata žena mora znati 70 stvari:
- Da kuva i 69.

Djeca pitala učitelja koji je sjedio pored peći razne stvari. Njemu dosadilo pa im kaže:
- Kad hoćete nešto da mi kažete prvo u sebi izbrojte do 100.
Mali Mujo to ozbiljno shvati pa ga učitelj vidi da miče ustima i pita ga šta mu je?
A Mujo:
-..., 97, 98, 99, 100, učitelju gori vam kaput.

Pita Ciganka Cigu:
- U koji WC ja treba da uđem?
- Jesi ti ženo glupa. Ti trebaš ući u M jer si MADAM, a ja u Ž jer sam ŽENTLMEN!







Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana SUPRUGA FUNKCIONERA FRONTA SAOPŠTILA DA JE ON U SAMICI, GLAVNI ODBOR NOVE RAZMATRAO DALJE POTEZE
Medojević ispred ZIKS-a (print skrin arhivskog snimka) Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste Zbog protivzakonitog i protivustavnog hapšenja za javno izgovorenu riječ, uprkos poslaničkom imunitetu, Nebojša Medojević štrajkuje glađu od dolaska u zatvor, saopštila je Marina Medojević U slučaju daljeg zadržavanja Nebojše Medojevića u zatvoru i eventualnog hapšenja Milana Kneževića, GO NSD smatra da DF treba odmah da otpočne sa protestima i izlaskom na ulice
Dan - novi portal
Uhapšeni lider Pokreta za promjene i funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević započeo je štrajk glađu i nalazi se u samici u spuškom zatvoru. To je juče saopštila Medojevićeva supruga Marina. Ona je istakla da je slučaj lidera PzP- a prvi u istoriji crnogorskog pravosuđa da je poslanik kidnapovan po nalogu Višeg suda, uz skandalozno obrazloženje da njemu nije određen pritvor, već da je stavljen u zatvor.
– Zbog protivzakonitog i protivustavnog hapšenja za javno izgovorenu riječ, uprkos poslaničkom imunitetu, Nebojša Medojević štrajkuje glađu od dolaska u zatvor. Uz to, radi sopstvene bezbjednosti, koja mu je neminovno ugrožena kao osobi koja je svoj život posvetila borbi protiv kriminala i korupcije, dobrovoljno boravi u samici koja je pod 24-časovnim video-nadzorom – saopštila je Marina Medojević.
Lider PzP-a uhapšen je u četvrtak veče, desetak minuta poslije ponoći, a rješenje o lišavanju slobode mu je uručeno tek nakon što je uveden u policijsko vozilo. Hapšenje je, kako je naknadno objašnjeno, obavljeno po nalogu Višeg suda, koji je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i odredio zatvor Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću zbog odbijanja da svjedoče u predmetima tužilaštva.
Milan Knežević se od četvrtka veče nalazi u zgradi Skupštine Crne Gore. On je poručio da se neće dobrovoljno predati. Funkcioneri Demokratskog fronta i juče su bili uz Kneževića u prostorijama parlamenta.
Nakon jučerašnje sjednice Glavnog odbora Nove srpske demokratije, saopšteno je da taj stranački organ smatra da Demokratski front u slučaju daljeg zadržavanja lidera PzP-a u zatvoru i eventualnog hapšenja Milana Kneževića treba odmah da otpočne sa protestima i izlaskom na ulice.
– Nova srpska demokratija najoštrije osuđuje sramni, nezakoniti, siledžijski akt hapšenja i stavljanja u zatvor poslanika DF-a i predsjednika PzP-a Nebojše Medojevića, kao i odluku Višeg suda da se na isti način postupi i prema poslaniku DF-a i predsjedniku DNP-a Milanu Kneževiću. Naši prijatelji i saborci Medojević i Knežević imaju punu podršku Nove srpske demokratije i mi ćemo svim svojim kapacitetima stati u njihovu zaštitu – saopšteno je nakon sjednice glavnog odbora te stranke.
Kako su naglasili, u susret odluci Apelacionog suda, Nova još jednom poziva na razum i prekid državnog terora prema DF-u.
– Takvo ponašanje režima vrlo brzo može Crnu Goru odvesti na zli put – put sukoba i trajne destabilizacije. U slučaju daljeg zadržavanja Nebojše Medojevića u zatvoru i eventualnog hapšenja Milana Kneževića, glavni odbor NSD smatra da DF treba odmah da otpočne sa protestima i izlaskom na ulice, kako bismo svi zajedno odbranili dostojanstvo, pravdu i istinu – zaključio je GO NSD.
Advokat Dražen Medojević saopštio je da je pravni tim Nebojše Medojevića predao žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda o hapšenju lidera PzP-a, koji je na brutalan način odveden u ZIKS.
– Ovo što je napravilo krivično vijeće Višeg suda je jedno brutalno pravno nasilje i jedna perfidna nejasnoća. Viši sud je iskoristio najnovije rješenje Apelacionog suda da donese jednu nezakonitu odluku, da uhapse Nebojšu Medojevića, pa tek onda da mu uruče rješenje, što je dosad nezabilježena praksa. Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa, pored toliko stotina i miliona saslušanih svjedoka, da se političari, predsjednici partija, na ovakav način hapse i da se koristi ova norma i uz ovako brutalno kršenje zakona i kompromitaciju i pravno nasilje – kazao je Dražen Medojević.
Rok za odgovor na žalbu advokata je 24 sata.
Sve opozicione stranke osudile su protivustavno i nezakonito hapšenje poslanika i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića i najavljeno hapšenje poslanika Fronta Milana Kneževića. Zatraženo je da se hitno sazove sjednica parlamenta da bi se odlučivalo o imunitetu poslanika, a da sudske vlasti hitno ponište odluku o njihovom neustavnom zatvaranju.
Zatvor traje dok Knežević i Medojević ne pristanu da svjedoče, ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno, ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca, računajući od dana i časa lišenja slobode.
– Imajući u vidu odredbu člana 119 stav 5 Zakonika o krivičnom postupku, žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje rješenja – navodi se u odluci Višeg suda.
Vijeće tog suda ranije je prihvatilo žalbu SDT-a i potvrdilo Kneževiću kaznu do dva mjeseca zatvora zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine osuđujuću presudu za napad na policajca 2015. godine. Apelacioni sud je ukinuo tu odluku i predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje. Viši sud ni nakon ponovnog razmatranja nije promijenio svoje mišljenje. Po novoj odluci kolega iz Apelacionog suda, sudije Višeg suda će u slučaju Kneževića morati opet, treći put, da vijećaju.
R.R.

Mijović: Kao u vrijeme Informbiroa

Grupa građana Saša Mijović osudila je juče hapšenje poslanika Nebojše Medojevića, ocijenivši da je tim potezom izvršna, sudska i zakonodavna vlast pokazala pravo lice, demonstrirajući totalitarizam jednog sistema.
– Način, razlog i objašnjenja onih koji su ovo uradili je identičan postupcima za vrijeme Informbiroa i ima sve elemente djelovanja državnog aparata u tom periodu. Pojedinci se prokazuju, proglašavaju za neprijatelje države, ukida se sloboda govora, ne poštuju se zakoni i Ustav, odnosno, poštuju se selektivno. Pošto su odavno u našem društvu počela sumnjičenja, prokazivanja, na red su došla hapšenja osumnjičenih i prokazanih – kazao je Saša Mijović.
On smatra da je očigledno da zakon nije isti za sve i da je to svakom građaninu odavno postalo jasno.
– Dugačka je lista onih koji bi trebalo da budu tamo gdje je sada Nebojša Medojević i koji imaju razloga da budu tamo. Ali, vjerujemo i nadamo se da će ovaj postupak biti prvi korak ka nečem dobrom, da narod i opozicija shvate da imaju samo jednog neprijatelja i da treba da se svi ujedine kako bi tog neprijatelja pobijedili, vratili opljačkano i stavili ih sve zajedno na mjesto u kome treba da budu, u zatvoru – rekao je Mijović.

Danilović: Lov na poslanike je državna sramota

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocijenio je juče da akcije sudstva i policije kojima se love poslanici u sitne noćne sate, na prepad i iz zasjede, predstavljaju državnu sramotu.
– Nije više važno koji poslanik je u pitanju i šta je učinio, nego kako je to moguće? Zašto se to radi? Čiji je to interes? Poslanici, zaista, nisu niti mogu biti supergrađani, niti možemo i smijemo biti iznad Ustava i zakona, ali poslanici nisu ni zvijeri koje se love hajkački i u zamkama. Odvođenje u zatvor Nebojše Medojevića i najava lova na Milana Kneževića po istoj metodi je poslednje brukanje parlamentarizma. Poslanik ima imunitet i za krupnije stvari od „odbijanja da svjedoči”, ima imunitet jer tako piše u Ustavu, a imunitet se skida u jednostavnoj proceduri. Do srži je znakovito da se otimanje narodnog predstavnika dešava u noći u kojoj kolege iz parlamentarne većine spore ili brane legitimitet i legalitet događaja od prije 100 godina! U ovih 100 godina nismo, očigledno, napredovali. Nažalost – ocijenio je Danilović.
On smatra da nekome ne odgovaraju mir i normalan rad parlamenta.
– Koliko god bilo teško i koliko god se provocirala neka nesreća i još veći nesporazum, moramo ostati hladne glave. Ujedinjena Crna Gora poziva na mudru reakciju jer je to interes cijele opozicije, i posebno interes dvojice kolega koji su u progonu. Crna Gora ne smije da bira između teškog i komplikovanog dogovaranja i građanskog mira. To moraju znati i gospoda sudije. Rušiti ustavne norme, vršljati po zakonskim rupama, kako bi se napravio presedan predstavlja opasno i revolucionarno ponašanje jedne od tri grane vlasti – zaključio je Danilović.

Gorjanc Prelević: Zastrašivanje kritičara vlasti

Lišavanje slobode Nebojše Medojevića izvršeno je tako da zastraši kritičare vlasti, i to posebno opozicione poslanike, što predstavlja nesrazmjerno ograničavanje slobode izražavanja narodnog poslanika, a moguće i kršenje prava na ličnu slobodu, kazala je Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava.
– Policiji je inače zabranjeno da privodi ljude između 22-6 časova, osim u izuzetnim slučajevima koji ne trpe odlaganje –rekla je za FOS Gorjanc Prelević.
Ona je podsjetila da je Medojević uhapšen u neuobičajeno doba, poslije ponoći, pošto je napustio sjednicu Skupštine u kojoj je održao govor u kome je žestoko kritikovao vlast.

Popović: Srbija da reaguje na Đukanovićevo neprijateljsko djelovanje

Poslije hapšenja Nebojše Medojevića i prijetnji hapšenjem drugim srpskim opozicionim liderima u Crnoj Gori, Srbija konačno mora da reaguje na kontinuirano neprijateljsko djelovanje Crne Gore prema našoj državi i prema srpskom narodu, izjavio je ministar u Vladi Srbije i lider SNP-a Nenad Popović.
– Srbija mora najoštrije da reaguje prema onima koji progone srpski narod i Crkvu u Crnoj Gori, a koji se ni po čemu ne razlikuju od šiptarskih terorista koji upravljaju privremenim organima vlasti u Prištini – istakao je Popović u saopštenju za javnost.
Njegova stranka zatražila je i hitnu reakciju evropskih institucija.
Dan ranije, u Narodnoj skupštini Srbije, na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog hapšenja poslanika i opozicionog lidera Nebojše Medojevića, poslanik Dveri Ivan Kostić postavio je pitanje vlastima u Beogradu da li imaju namjeru da zaštite srpske političare u Crnoj Gori i kada predsjednik Aleksandar Vučić planira da ode u Crnu Goru i posjeti svoj narod.
M.Nj.

Pavićević: Čisto pravno nasilje

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević ocijenio je da je stavljanje u zatvor poslanika Nebojše Medojevića čisto pravno nasilje i težak udar na vladavinu pravu.
On je istakao da sudska vlast u ovom slučaju treba da sudi po slovu zakona i da pokaže da je nezavisna grana vlasti, a izvršna vlast mora da se suzdrži od svake vrste pritisaka ili uslovljavanja jer vladavina prava i podjela vlasti to nalažu.
– Apelujem na sve da se smire strasti. Od sudske vlasti očekujem da se u slučaju Nebojše Medojevića striktno pridržava i člana 1 crnogorskog Ustava, u kojem piše da se država Crna Gora zasniva na načelu vladavine prava, i člana 86, u kojem piše da poslanik uživa imunitet. Poslanik Medojević treba da bude hitno pušten na slobodu – kazao je Pavićević.
On je ocijenio da noćno hapšenje poslanika jedino doprinosi pravnoj nesigurnosti, što bi trebalo da zabrine crnogorskog građanina, a crnogorske političare u ovoj situaciji da podstakne na solidarnost sa poslanikom Medojevićem, bez obzira na razlike u političkim stavovima.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

 



 

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"