Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada sakrila firmu iz istrage o ubistvu, u duplim računima nestalo 7 miliona * Milo ćuti o zahtjevu za odlaganje izbora * Virus ušao u podgorički vrtić, inficirano još 61 * Cilj im je da živa ne dočekam kraj suđenja * Posao moram da selim zbog visokih tarifa * Otkud Crnoj Gori 541.000 birača * Rudnik deset godina radi, a u Šulima napretka nema
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 06-07-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ana Nenezić, direktor NVO CEMI:
Uslovi za održavanje izbora znatno su lošiji nego 2016. godine, kako u političkom i pravno-institucionalnom smislu, tako i u smislu trenutne epidemiološke situacije.

Vic Dana :)

Odsjeli Mujo i Haso u hotelu i izboli ih komarci. Žale se oni recepcioneru, a on ih pita:
– Jeste li ostavili upaljeno svijetlo?
– Jesmo.
–Zato su i došli.
Sledeće večeri oni ugase svijetlo i dođu im svici.
– Mujo! Evo ih opet, ali s baterijama!!!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana AFERA „MOŽURA“: ISTRAŽIVANJE „DANA“ I MALTEŠKOG „SHIFT NEWS-A“ KAKO JE ODRAĐEN KORUPCIONAŠKI POSAO U CRNOJ GORI KOJI JE ISTRAŽIVALA UBIJENA NOVINARKA
Muskat i Đukanović Vlada sakrila firmu iz istrage o ubistvu, u duplim računima nestalo 7 miliona Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio i danas aktuelni premijer Duško Marković, usvojila je dva izvještaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik kontroverznog projekta „Možura“. Radi se o kompaniji koja je predmet istrage ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije „Enemalta&
Dan - novi portal
<strong>Autori: Vladimir Otašević i Jovo MartinovićVlada Crne Gore je od 2015. godine skrivala od javnosti da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” na nekoliko mjeseci preuzela kontroverzni međunarodni projekat izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura na Crnogorskom primorju.

Radi se o kompaniji koja je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Istraga novinarskog tima pokazala je da je ofšor kompanija „Cifidex Ltd” bila vlasnik firme „Mozura Wind Park” u periodu od 9. decembra 2015. godine do 26. februara 2016. godine. To se može zaključiti na osnovu zvaničnih podataka Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) – Poreske uprave. Ista firma je maltene čitave 2015. godine vodila pregovore, potpisala ugovor o prodaji i mijenjala ga nekoliko puta sa španskom kompanijom „Fersa Energias Renovables” i podgoričkim preduzećem „Čelebić“ oko stoprocentnog preuzimanja akcija VE Možura i koncesionih prava, dok su u javnosti samo davane izjave kako Vlada Crne Gore pregovara direktno s malteškom vladom, na čijem čelu je tada bio Džozef Muskat, koji je kasnije podnio ostavku pod međunarodnim pritiskom.

Vlada Crne Gore, na čelu s tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, 28. decembra 2015. godine imala je sjednicu na kojoj je između ostalog usvojila „Informaciju o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti energetike” Ministarstva ekonomije. U tom dokumentu, iako su referisane sve aktivnosti vezane za projekat „Možura”, nije pomenuta kompanija „Cifidex Ltd”. Tek 26. februara 2016. ugovor o koncesiji je prenesen na „Enemaltu PLC“.

– Dana 26. februara o.g. investitor je dostavio dopis ministarstvu kojim je izražena zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora na novog zakupca. Shodno ugovoru, investitor jedino uz prethodnu pismenu saglasnost Države Crne Gore može prenijeti ugovor na novog zakupca pod uslovom da novi investitor podlegne istim uslovima i obavezama kao i investitor pod postojećim ugovorom. U skladu s navedenim, ministarstvo je o navedenom upoznalo Vladu Crne Gore, nakon čega je donijet zaključak kojim je ministarstvo zaduženo da izvrši ocjenu podobnosti novog ponuđača i u slučaju ispunjavanja utvrđenih uslova pripremi ugovor o prenosu Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura. Budući da je novi ponuđač ispunio sve neophodne uslove ministarstvo je pripremilo predlog ugovora o prenosu Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane na lokalitetu Možura. Kompanija na koju je predloženo prenošenje ugovora jeste kompanija „Enemalta PLC“ sa Malte. Vlada Crne Gore je prihvatila predlog Ugovora o prenosu nakon čega je on zaključen 27. oktobra 2015. godine – piše u usvojenom dokumentu na sjednici Vlade 28. decembra 2015. godine.

Dokumentacija, do koje je došao novinarski tim, pokazuje da je Đukanovićev prijatelj i poslovni saradnik Tomislav Čelebić, preko svoje kompanije „Čelebić”, 10. februara 2015. godine čak 22 puta skuplje od realne tržišne vrijednosti firmi „Cifidex ltd” prodao jedan odsto kapitala kompanije „Mozura Wind Park” za ukupno 650.000 eura. Samo dva dana kasnije, kompanija „Cifidex Ltd” od španske kompanije „Fersa Energias Renovables” kupila je 99 odsto kapitala iste firme za 2,9 miliona eura, što znači da je udio od jedan odsto u tom kontroverznom projektu tada vrijedio oko 29 hiljada eura.

Đukanović je na čelu Vlade Crne Gore ostao do 28. novembra 2016. godine. Zamijenio ga je na toj poziciji i danas aktuelni premijer Duško Marković, čija je Vlada takođe na sjednici održanoj 31. avgusta 2017. godine usvojila „Informaciju o realizaciji Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura“ s predlogom ugovora o prenosu udjela, koja takođe nije sadržala bilo kakav podatak o kompaniji „Cifidex Ltd”. U to vrijeme izvještaj je sačinjen u Ministarstvu ekonomije, na čijem je čelu i danas aktuelna ministarka Dragica Sekulić.

Novinarski tim pokušao je od Markovića i Sekulićeve da dobije odgovor po kom osnovu i uz čije garancije je Vlada dozvolila misterioznoj firmi registrovanoj 13. juna 2013. godine na Sejšelima da preuzme koncesiju za vjetroelektranu od dotadašnjeg konzorcijuma „Fersa & Čelebić“. Međutim do zaključenja ovog novinskog broja odgovor nije stigao.

Neformalno je od nekoliko izvora iz Vlade rečeno da su tek nedavno prvi put čuli za „Cifidex Ltd“ pošto je britanska agencija Rojters objavila tekst o poslovima iste firme s „Enemaltom“ i „17 Black“ iz Dubaija. Ostalo je nejasno da li je zapravo kompanija „Cifidex Ltd“ iskorišćena da se sakriju određeni novčani tokovi u tom poslu, koji je od samog starta povezivan s visokom korupcijom.

„Enemalta“ je nedavno priznala da je platila trostruko veću cijenu firmi „Cifidex Ltd“ (10.3 miliona eura) od one koju je prijavila u Crnoj Gori (3,5 miliona eura), kada je kupovala 100 odsto udjela kompanije „Mozura Wind Park“. Time je postalo jasno da su na Malti i u Crnoj Gori knjiženi različiti iznosi, odnosno da se knjigovodstvo u tim državama kad je u pitanju projekat „Možura“ ne poklapa. Tu uvećanu cijenu je pravdala između ostalog i time što je morala preuzeti obaveze firme „Fersa Energias Renovables” u Crnoj Gori za plaćanje studije i mjerenja snage vjetra od 1.675 miliona eura i druge obaveze koje je španska kompanija imala (prevashodno prema posredničkoj firmi „BWP Montenegro“ od 285 hiljada eura, čije poslovanje je trenutno predmet sudskog spora i istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Međutim, iz kupoprodajnog ugovora potpisanog u Crnoj Gori 12. februara 2015. jasno se vidi da je „Enemalta“ oslobođena plaćanja plaćanja obje sume na njeno insistiranje zbog čega je i ispravljan ugovor nekoliko puta i konačna transakcija prolongirana do kraja 2015. godine.Ovaj tekst je urađen uz podršku fonda journalismfund.eu
Prebacivanje miliona
„Cifidex Ltd” se, prema pomenutom istraživanju britanskog Rojtersa, povezuje s Turbanom Musajevim, koji važi za vlasnika te misteriozne firme. Radi se o kompaniji koja je za isplatu španskog preduzeća „Fersa Energias Renovables” i podgoričkog „Čelebića“ dobila tri miliona eura od „17 Black” kompanije iz Dubaija, čiji je vlasnik Jorgen Fenek, glavni osumnjičeni da je organizovao ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije. Pošto je transakcija obavljena, „Cifidex Ltd” je vratio tri miliona kontroverznoj firmi „17 Black” i još 4,6 miliona „akcijskog profita”. Musajev je inače direktor švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije SOCAR, a nekad je sjedio u upravnom odboru malteškog konzorcijuma Elektrogas zajedno s Fenekom kao prvom čovjekom konzorcijuma. Pomoćnik šefa malteške policije i doskorašnji načelnik Odjeljenja za privredni kriminal Ian Abdila kazao je prije nekoliko dana u malteškom sudu da misteriozna kompanija „Cifidex Ltd” potpada pod istragu poslovanja firme „17 Black”.

– Tu je bila samo jedna transakcija. Postoji više uključenosti „17 Black”. Poslali smo pitanja putem službene zamolnice vlastima u Dubaiju. Nisu se udostojili ni da nam pošalju potvrdu da su primili pitanja – rekao je Abdila.


Novac za mito prošao i kroz „BWP Montenegro“?
Prije nekoliko godina pominjan je milionski iznos koji je španska „Fersa Energias Renovables” trebalo da isplati posrednicima iz „BWP Grupe” (100 hiljada eura provizije po 1MW vjetroelektrane), a „BWP” je zauzvrat trebalo da „završi” sve dozvole i prohodnost kod crnogorskih vlasti. Upravo kompanija „BWP Montenegro“ iz „BWP Grupe” pominjana je kao firma kroz koju je prošao novac, koji je navodno korišćen i za plaćanje mita visokim državnim zvaničnicima u Crnoj Gori. U Osnovnom sudu u Podgorici aktuelan je još nezavršeni sudski spor, koji su dva bivša posrednika u tom poslu, Budvanin Vladimir Popović i Španac Karles Kol Palou, pokrenuli pred crnogorskim sudom za nadoknadu štete protiv kompanija iz „BWP Grupe” i firme „Fersa Energias Renovables”. Palou i Popović su tvrdili da su prevareni i da im novac koji je trebalo da dobiju kao posrednici nije isplaćen.

Kako je od samog starta projekta „Možura“ pominjana visoka korupcija i plaćanje mita, izviđaj je 2017. godine pod pritiskom medija pokrenulo SDT. O cijelom slučaju obaviještena je i Delegacija Evropske unije u Podgorici.


Punomoćnici nikad nisu vidjeli predstavnike firme „Cifidex Ltd“
Novinarski istraživački tim kontaktirao je i s opunomoćenim predstavnicima kompanije „Cifidex Ltd“ u Crnoj Gori u vrijeme pregovora. Jedan od njih saopštio je, pod uslovom anonimnosti, da nikada nije vidio nikoga iz pomenute firme, već da je samo elektronski dobijao instrukcije u vezi s ugovorom i njegove izmjene.”Novinarski tim bezuspješno je pokušao da od Markovića i Sekulićeve dobije odgovor po kom osnovu i uz čije garancije je Vlada dozvolila misterioznoj firmi registrovanoj 13. juna 2013. godine na Sejšelima da preuzme koncesiju za vjetroelektranu
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"