Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov ortak kupio udio za euro, pa ga prodao za 650 hiljada * Ustavni prećutao nezakonite odluke NKT * Britanija i saveznici da zaustave progon hrišćana * Država krije da li je Uniprom dobijao pomoć * Ako se opozicija dogovori, mi nećemo biti problem * Stižu muzički noviteti * Vrhunac epidemiološke krize za pet dana, umrlo još četvoro
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-07-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Draginja Vuksanović Stanković, predsjednica SDP-a:
– Neka se poslanici SD zakunu da ministar zdravlja Kenan Hrapović nije korumpiran.

Vic Dana :)

Vratio se Perica iz škole i kaže mami:
– Učiteljica me je pitala imam li mlađeg brata ili sestru koji bi trebalo da krenu u školu?
Mama: Ti si, naravno, rekao da nemaš. A šta je učiteljica rekla na to?
Perica: Rekla je hvala Bogu


Mujo krenuo u lov pa pita Hasu: – Smijem ja posuditi onog tvog psa Ptičara?
Haso: Može, može samo ga kasnije vrati.
I ode Mujo u lov. Vrati se iz lova pa ga pita Haso:
Kakav je onaj moj Ptičar?
Mujo: A ne znam šta da ti kažem, ili ga ja loše bacam ili on ne zna da leti.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana ISTRAŽIVANJE „DANA” I MALTEŠKOG „SHIFT NEWS-A” KAKO JE ODRAĐEN KORUPCIONAŠKI POSAO U CRNOJ GORI KOJI JE ISTRAŽIVALA UBIJENA NOVINARKA
Đukanović i Čelebić Milov ortak kupio udio za euro, pa ga prodao za 650 hiljada Vlada Crne Gore je 2010. godine, na čelu sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, uključila u posao izgradnje vjetroelektrane na brdu Možura kompaniju „Čelebić”, koja je u vlasništvu Tomislava Čelebića, Đukanovićevog prijatelja i poslovnog saradnika Istraživanje „Dana” i malteškog „Shift News-a” pokazalo je da je Čelebićeva firma uložila euro da bi ušla u taj posao, a iz njega izašla sa 650.000 eura
Dan - novi portal
Autori: Vladimir Otašević, Jovo Martinović i Kerolajn Muskat
Crnogorska kompanija „Čelebić”, u vlasništvu podgoričkog biznismena Tomislava Čelebića, poslovnog partnera i prijatelja predsjednika države Mila Đukanovića, udio od jedan odsto u kontroverznom međunarodnom državnom projektu izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura na Crnogorskom primorju dobila je od španske kompanije „Fersa Energias Renovables” za svega jedan euro u martu 2013. godine, pokazuje projektna dokumentacija.
Nešto preko dvije godine kasnije taj udio Čelebić je prodao za ukupno 650.000 eura misterioznoj ofšor kompaniji sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd”, otkrio je istraživački tim novinara iz Crne Gore i sa Malte. Radi se o građevinsko-energetskom projektu koji je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije.
Istraga novinarskog tima pokazala je da je Đukanovićev prijatelj 10. februara 2015. godine čak 22 puta skuplje od realne tržišne vrijednosti firmi „Cifidex ltd” prodao jedan odsto kapitala kompanije „Mozura Wind Park” za ukupno 650.000 eura. Samo dva dana kasnije kompanija „Cifidex Ltd” od španske kompanije „Fersa Energias Renovables” kupila je 99 odsto kapitala iste firme za 2,9 miliona eura, što znači da je udio od jedan odsto u tom kontroverznom projektu tada vrijedio oko 29 hiljada eura.
Službeni list Crne Gore objavio je 24. maja 2012. godine Pravilnik o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih klijenata i transakcija Ministarstva finansija Crne Gore, u kojem između ostalog piše da su indikatori potencijalnog pranja novca ukoliko se – kupovina i prodaja u prometu nepokretnosti i građevinarstva odvija istog dana ili u kratkim vremenskim periodima, gdje se uočava znatno odstupanje od tržišne cijene. Upravo posao firmi „Čelebić” i „Cifidex Ltd” ispunjavao je uslov po kojem je ta transakcija morala biti označena u najblažem sumnjivom sa aspekta potencijalnog pranja novca.
Nedavno istraživanje britanskog Rojtersa ukazuje na Turbana Musajeva kao vlasnika „Cifidex Ltd” sa Sejšela. U projektnoj dokumentaciji se vidi da je firmom „Cifidex Ltd” formalno upravljala druga kompanija – „GSA Services Ltd” registrovana na britanskom ostrvu Džerzi, poznatom kao ofšor zona za skrivanje pravih vlasnika.
Musajev je inače direktor „SOCAR Tradinga”, švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije „SOCAR”, koja je potpisala 18-godišnji ugovor sa malteškim „Elektrogasom” u vrijeme kad je sadašnji glavnoosumnjičeni za ubistvo novinarke Jorgan Fenek bio direktor, a Konrad Mici ministar energetike Malte.
Malteški „Elektrogas” se pod Micijevim patronatom obavezao ugovorom da će ekskluzivno nabavljati tečni gas od Azerbejdžanaca po cijeni koja je dva puta skuplja od tržišne za period od 18 godina.
„SOCAR” je takođe ušao u Crnu Goru kao strateški investitor, a javnosti su odavno poznate bliske veze između crnogorskih, azerbejdžanskih i malteških vladajućih struktura. Sa druge strane, Konrad Mici i kontroverzni bivši premijer Malte Džozef Muskat su sa crnogorskom vladom premijera Mila Đukanovića isposlovali ulazak „Enemalte”, a kasnije preko nje i većinskih kineskih partnera, kojima se Crna Gora obavezala na subvencije od 115,2 miliona eura u periodu od 12 godina.
Crna Gora je bila upravo poslednja destinacija Muskata kao premijera krajem novembra 2019, kada je sa svojim crnogorskim kolegom Duškom Markovićem otvorio vjetroelektranu na Možuri ukupnog kapaciteta od 46 MW. Nedugo zatim Muskat je podnio ostavku pod velikim međunarodnim pritiskom zbog optužbi za korupciju u brojnim aferama i pokušaja zataškavanja istrage oko ubistva istraživačke novinarke.
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) primorana je da otkupljuje struju sa Vjetroelektrane Možura po cijeni oko tri puta većoj od tržišne. Projekat koji je Vlada najavljivala kao EU investiciju se pokazao da je većinski kineski, čime se upliv Kine na crnogorsku ekonomiju znatno uvećao pored već kontrovernog autoputa Bar–Boljare i prateće netransparentnosti. Interesantno je da su nakon potpisivanja ugovora u februaru 2015. kompanije „Fersa Energias Renovables” i „Cifidex Ltd” imale tokom te godine nekoliko dopuna osnovnog ugovora, kojima se posao prodaje prolongirao. U samom ugovoru dodat je Aneks o zakupu, gdje se u članu 9 utvrđuje obaveza „Cifidexa” da koncesiju za Možuru prepiše „Enemalti”. Sa malteške strane „Enemalta” i Vlada Malte su se obavezali da projekat predaju Kinezima.
„Cifidex Ltd” je zvanično tek 9. decembra 2015. godine preuzeo vlasništvo nad kompanijom „Mozura Wind Park”, što je evidentirano u Službenom listu Crne Gore. Te godine Vlada Crne Gore, na čijem čelu je bio Đukanović, javnost je ubjeđivala da se vode pregovori sa „Enemaltom”, malteškom državnom energetskom kompanijom, oko preuzimanja projekta izgradnje vjetroelektrana na Možuri. U svim javnim izvještajima Vlade misteriozna kompanija „Cifidex Ltd” maltene nije ni spominjana. Saopšteno je da je posao realizovan sa „Enemaltom” potpisivanjem takozvanog Ugovora o prenosu, koji je zaključen 27. oktobra 2015. godine, nepuna dva mjeseca prije nego što je „Cifidex Ltd” i zvanično postao jedini vlasnik firme „Mozura Wind Park”. Dana 4. decembra 2015. godine kompanija „Fersa Energias Renovables” izdala je potvrdu da je „Cifidex Ltd” platio dio kupoprodajne cijene od 2,59 miliona eura.
Sa druge strane „Enemalta” je zvanično postala jedini vlasnik kompanije „Mozura Wind Park” 29. decembra 2015. godine, nakon što joj je kompanija „Cifidex Ltd” prodala udio od 100 odsto kapitala za ukupno 3,5 miliona eura. Interesantno je da je u vrijeme prodaje udjela firma „Mozura Wind Park” imala osnivački kapital od oko 4,5 miliona eura, što znači da je „Enemalta” zapravo kupovinom automatski bila u plusu milion eura. Sve to državni zvaničnici skrili su od očiju javnosti.
Ovaj tekst je urađen uz podršku fonda journalismfund.eu


Lažni kupoprodajni iznos
Iako je u decembru 2015. godine između kompanija „Enemalta” i „Cifidex Ltd” potpisan ugovor vrijedan 3,5 miliona eura, kojim je malteška državna kompanija postala zvanično vlasnik projekta Možura, ispostavilo se da je taj ugovor bio fiktivan.
Kompanija „Enemalta” prije nekoliko dana priznala je u saopštenju objavljanom na društvenoj mreži Fejsbuk da posao preuzimanja projekta Možura nije koštao 3,5 miliona, koliko je navedeno u ugovoru, već da su platili mnogo više novca – 10,3 miliona eura. „Cifidex Ltd” je za isplatu „Ferse” i Čelebića dobio tri miliona eura od „17 Black” kompanije iz Dubaija čiji je vlasnik Jorgen Fenek, glavni osumnjičeni za ubistvo Dafne Karuane Galicije. Nakon što je transakcija obavljena „Cifidex Ltd” je vratio tri miliona kontroverznoj firmi „17 Black” i još 4,6 miliona „akcijskog profita”. Zadnja suma od 4,6 miliona je identična ranije pominjanoj sumi koju je „Fersa Energias Renovables” trebala da isplati posrednicima iz „BWP Grupe” (100 hiljada eura provizije po 1MW vjetroelektrane), a „ BWP” je zauzvrat trebala „završiti” sve dozvole i prohodnost kod crnogorskih vlasti. Ta suma je pominjana u još nezavršenom sudskom sporu koju su dva bivša posrednika u tom poslu, Budvanin Vladimir Popović i Španac Karles Kol Palou, pokrenuli pred crnogorskim sudom za nadoknadu štete. Palou i Popović su tvrdili da su prevareni i da im novac koji su trebali da dobiju kao posrednici nije isplaćen.
Kako je od samog starta projekta Možura pominjana visoka korupcija i plaćanje mita, izviđaj je 2017. godine pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, u pogledu mogućih koruptivnih radnji oko ovog projekta, koji i dalje stoji u nekoj fioci.


Vlada Špance ugovorom obavezala da uključe Čelebića
U Osnovnom sudu u Podgorici u martu 2018. godine saslušana je direktorka kompanije „Fersa” Anabel Lopez, koja je između ostalog saopštila da je ugovorom sa Vladom Crne Gore, na čijem čelu je bio Đukanović, bilo predviđeno da moraju u posao izgradnje vjetroelektrana na Možuri da uključe lokalnu kompaniju „Čelebić”. Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura zaključen je 5. jula 2010. godine sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić”. Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina. Vlasnik kompanije „Čelebić” Tomislav Čelebić važi za prijatelja i poslovnog saradnika Đukanovića. Čelebić i Đukanović su suvlasnici od po 25 odsto podgoričke kompanije „Univerzitats”, u okviru koje posluje Univerzitet Donja Gorica (UDG). Novinari istraživači pokušali su da dobiju komentar od Tomislava Čelebića u vezi kontroverznog posla sa vjetroelektranama na brdu Možura, međutim on nije želio da odgovori na novinarska pitanja.
– Kompanija „Čelebić” se neće oglašavati po pitanju projekta vjetroelektrane na Možuri imajući u vidu činjenicu da projekat nije aktuelan za Grupu već duži niz godina i da osobe koje su bile zadužene za projekat više nijesu na poziciji odgovornosti – odgovorila je Maja Krstajić Radoman, portparolka kompanije „Čelebić”.


Abdila: Cifidex Ltd potpada pod istragu, pitanja poslata u Dubai
Pomoćnik šefa malteške policije i doskorašnji načelnik Odjeljenja za privredni kriminal Ian Abdila kazao je juče u malteškom sudu da misteriozna kompanija „Cifidex Ltd” potpada pod istragu poslovanja firme „17 Black”.
– Tu je bila samo jedna transakcija. Postoji više uključenosti „17 Black”. Poslali smo pitanja putem službene zamolnice vlastima u Dubaiju. Nisu se udostojili ni da nam pošalju potvrdu da su primili pitanja – rekao je Abdila.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"