Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U novo ljeto sa novom nadom * SDP dobrodošao u građanski blok * Rok istekao „As” Rusima ostao * Vlada svakog stanovnika zadužila po 3.440 eura * Orjen ogrnut sniježnom bjelinom * U novo ljeto sa novom nadom * Zaborav kao izbavljenje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Radovan Asanović, funkcioner Demosa:
Možda Pozitivna igra igru Slavka Perovića, ali sam najbliži zaključku da međunarodna zajednica igra igru „Milošević’’.

Vic Dana :)

Zaposli se Mujo u Njujorku na pranju prozora i tako se jednog dana oklizne i padne sa 16 sprata na ulicu. Prolaznici se okupili oko njega i u taj tren naiđe i Haso. Gleda on Muja koji je taman počeo dolaziti k sebi i priupita:
- Pa dobro Mujo što je bilo?
- Ma ne znam bolan Haso - evo i ja stigo maločas.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Stav Kozmetikacija
Dan - novi portal
Pi­še: Vuk Vu­ko­vić


Do­ži­vi­mo estet­ski pred­met kao pro­ces kroz ko­ji se upu­šta­mo u avan­tu­ru sa vr­hun­skim bo­lom, sa lje­po­tom ka­kva se ot­kri­va sa­mo u de­re­a­li­za­ci­ji, na­pro­sto, mi­sli­mo jed­no pu­sto­še­nje ko­je uži­va u ne­sta­ja­nju. U to­me ne­ma ni­čeg ne­ga­tiv­nog, pri­si­lja­va­ti ovo ti­je­lo da se estet­ski okre­ne pro­tiv se­be. „Ni­šta ta­ko ne pri­ja kao osje­ćaj mr­ša­vo­sti.“ Ka­te Moss
Ti­je­lo kao da ne mo­že pod­ni­je­ti stro­ge estet­ske kri­te­ri­ju­me, zra­če­nja, lo­go­ro­va­nje mo­de­lin­gu. Sve dok pod­le­že za­ko­ni­ma in­stink­ta, ti­je­lo je prost mo­del, onaj ko­ji ne za­do­vo­lja­va prin­cip mi­ni­ma­li­zma.
Estet­ska pre­o­ku­pa­ci­ja or­ga­na eg­zor­ci­ra iz se­be sve pri­rod­no, sva­ki eks­trakt ko­ji lu­či sok že­ljan udva­ja­nja. Ne­pre­kid­no smo pod ten­zi­jom objek­ta ko­ji go­vo­ri o va­re­nju, cir­ku­la­ci­ji, ra­znim ki­se­li­na­ma... Hra­nu ne tre­ba, sto­ga, do­ži­vlja­va­ti kao pr­vog ne­pri­ja­te­lja ti­je­lu, su­prot­no, ti­je­lo mo­ra pre­sta­ti da bu­de hra­na. Do­sti­ći tu pro­zir­nost, zna­či ostva­ri­ti se estet­ski.
Mr­ša­vost je di­ja­bo­lič­na! Ne­stvar­na, este­ti­ka zah­ti­je­va da se ti­je­lo opu­sto­ši, da se sve­de na imu­nost ko­ja će op­sta­ja­ti još je­di­no po­mog­nu­ta vje­štač­kim pre­pa­ra­ti­ma. XX vi­jek je do­ži­vio ti­je­lo kao ka­ta­stro­fu (pre­du­go se ima­lo ti­je­lo, po­treb­na nam je isto­ri­ja ko­ja će u bu­duć­no­sti mu­ti­ra­ti u ne­što što bi bi­lo isto­ri­ja bez ti­je­la); su­o­če­ni sa te­re­tom ko­ga ne­svje­sno no­si­mo, od­jed­nom smo sna­žno po­že­lje­li pro­ždri­je­ti ovo ti­je­lo. Is­tra­ja­va­ju­ći na li­ti­ca­ma svje­sno­sti, ne­mi­nov­no je da este­ti­ka zah­ti­je­va ko­zme­ti­ka­ci­ju ti­je­la. Pre­pa­ra­ti za iz­bje­lji­va­nje ili pri­ruč­nik o kli­nič­koj este­ti­ci: da, žal za iz­gu­blje­nim ra­jem go­vo­ri u ko­li­koj smo mje­ri želj­ni se ra­to­si­lja­ti ove smje­se bez for­me.
Re­tro je go­vo­ri­ti o sek­su. Por­no­gra­fi­ja, uve­li­ča­va­ju­ći seks, vr­ši nad njim ne­za­mi­sli­vu tor­tu­ru, pri­ka­zu­ju­ći na­gon u svi­je­tlu za­o­sta­le ener­gi­je. Ima­ti po­tre­bu, znak je ni­ske este­ti­ke, čak i pr­lja­vo­sti ko­ju ni­ko ne že­li pri­zna­ti i po­di­je­li­ti. – (U po­ku­ša­ju re­for­ma­ci­je de­vet­na­e­stog vi­je­ka, do­go­di­la nam se hi­gi­je­na i be­zvuč­nost, pla­stič­nost i umi­ve­nost, klo­ni­ra­nje pra­zni­ne. Za­vo­đe­nje je bez nju­ha, nok­ta, ci­ni­zma, iz­bi­je­lje­no i ank­si­o­zno, ono se mu­či sa pred­me­tom ko­jeg vi­še ne mo­že ni iz­mi­sli­ti. Stvar je u to­me da, uisti­nu, lje­po­ta ne po­bu­đu­je ni­ka­kvu re­ak­ci­ju, to je kraj­nja stra­nost. Tra­ga­ju­ći za tom va­zdu­šnom op­sje­nom, is­trije­bi­li smo od­raz, pa ipak, ni to ni­je do­volj­no da bi se od­ja­vi­lo ti­je­lo.)
Iz­glad­nji­va­nje u se­bi skri­va pra­vu čar, mo­guć­nost da se ne­pre­kid­no mi­ri­še smrt. Ne­ma­ti šta umri­je­ti, je­ste estet­ski ide­al! Is­pod ha­lji­ne, mo­del ne kri­je ni­šta. Ako ti­je­lo ni­je pu­sti­nja, osta­ju­ći pri­tom pri­vlač­no, iz­gu­bi­lo je estet­sku di­men­zi­ju.
Ve­li­ki tri­jumf mo­de, sa­svim se iz­vje­sno sa­sto­ji u to­me, što odav­no ne­ma ni­šta sa ti­je­lom. Ka­ko god do­ži­vlja­va­li i tu­ma­či­li rel­nost (ko­je sa­da ima vi­še jer je su­štin­ski ne­ma), ne­gdje ra­zu­mi­je­mo da ni por­no­gra­fi­ja ne­ma ti­je­lo. To što nji­me in­di­fe­rent­no ras­po­la­že, ja­sno da­je do zna­nja ka­ko ga la­ži­ra. Tr­kač­ke obli­ne, si­li­kon­ski ur­ne­bes, sna­ga am­ster­dam­skog ude­sa: i po­red po­bu­đi­va­nja di­vljih dje­lo­va, por­no­gra­fi­ja osta­je krat­kog da­ha, je­di­ni fe­no­men ko­ji ne po­kre­će ni­ka­kav uti­sak. U od­no­su na por­no­gra­fi­ju, kao i na mi­ni­mal mu­zi­ku, sje­ća­nje ne va­ži.
In­te­re­su­je nas ti­je­lo ko­je vi­še ni­šta ne is­pu­šta. Mr­ša­vost je lju­bav pre­ma he­mij­skom snu, slo­bo­di od po­ni­že­nja, tu ne­ma ni­čeg stvar­nog, i tim pri­je pru­ža pri­li­ku za jed­no bez­bol­no sa­mo­za­lju­blji­va­nje.
Mr­ša­vost je ta ko­ja će ob­ja­vi­ti kraj lju­ba­vi. Di­je­ta ne­ma ni­ka­kav cilj, baš kao ni lju­bav. Du­go­traj­ni osje­ćaj iz­glad­nje­lo­sti ko­ja se kao žr­tva pri­no­si este­ti­ci, dr­ži fo­kus na se­be, tu lju­bav ne­ma šta da tra­ži, od­već pu­te­na i otvo­re­na. Ka­lo­rič­nost je po se­bi to­pla, idi­lič­na, ne­gdje i ma­lo­du­šna, dok mr­ša­vost oda­je ne­što pr­vo­bit­no, lu­do od čulâ, ne­za­vi­sno. Oko­šta­lost je su­ve­re­nost ko­ja pri­je bi­ra smrt ne­go po­ro­di­cu, dru­štvo, dr­ža­vu.
Tek kad se mo­da okre­nu­la ap­so­lut­noj ap­strak­ci­ji (to­nal­nim kr­pi­ca­ma ko­je od se­be že­sto­ko od­bi­ja­ju bo­ju ili bi­lo ka­kvu pred­sta­vu, bu­du­ći da se ima po­sla sa van­čul­nom mo­dom), ti­je­lo se sa­gle­da­lo u nje­go­voj neo­dr­ži­vo­sti. Kraj­nje po­jed­no­sta­vlji­va­nje stva­ri (mo­že i – feng šui ukus) ima raz­log što ti­je­lo vi­di kao ne­us­kla­đe­ni izum, ko­ji se, i pri naj­ma­njoj svje­sno­sti, po­ka­zu­je ne­u­po­tre­bljiv. S dru­ge stra­ne, pi­ta­nje ni­je ka­ko bez ti­je­la, već zar sa ti­je­lom? Ono što od­u­da­ra je­ste ti­je­lo, to­li­ko zah­ti­jev­no i pri­sut­no da ga je ne­mo­gu­će ig­no­ri­sa­ti. Estet­sko per­ci­pi­ra­nje mo­ra ići iz­nad ti­je­la, ka­ko bi mr­ša­vost ubi­je­di­la da ovo ni­je od ti­je­la.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"