Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U novo ljeto sa novom nadom * SDP dobrodošao u građanski blok * Rok istekao „As” Rusima ostao * Vlada svakog stanovnika zadužila po 3.440 eura * Orjen ogrnut sniježnom bjelinom * U novo ljeto sa novom nadom * Zaborav kao izbavljenje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Radovan Asanović, funkcioner Demosa:
Možda Pozitivna igra igru Slavka Perovića, ali sam najbliži zaključku da međunarodna zajednica igra igru „Milošević’’.

Vic Dana :)

Zaposli se Mujo u Njujorku na pranju prozora i tako se jednog dana oklizne i padne sa 16 sprata na ulicu. Prolaznici se okupili oko njega i u taj tren naiđe i Haso. Gleda on Muja koji je taman počeo dolaziti k sebi i priupita:
- Pa dobro Mujo što je bilo?
- Ma ne znam bolan Haso - evo i ja stigo maločas.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Stav
Mraović Evroatlantski smrad Barija Kralj Nikola je često dolazio i bio toliko poznat u gradu da su ga Barijci zvali „čika Nikola“, još prije Jelenine udaje za Vitorija Emanuela Trećeg, u Crnoj Gori poznatijeg pod nadimkom Sabljica
Dan - novi portal
Piše: Dragan Mraović


Ba­ri je li­jep grad, iako se na­la­zi u si­ro­tinj­skom pri­rod­nom okru­že­nju, bez vo­de, bez šu­ma, sa karst­nim po­lji­ma u ko­ji­ma je vi­še ka­me­na, no cr­ve­ne ze­mlje. Vri­jed­ni Ita­li­ja­ni su sve­jed­no na­pra­vi­li div­no sta­ni­šte, do­ve­li pi­ja­ću vo­du iz pla­ni­ne sa 350 ki­lo­me­ta­ra da­lji­ne, iz­gra­di­li ve­li­čan­stve­ne gra­đe­vi­ne, mo­nu­men­tal­no še­ta­li­šte duž mo­ra. Za­sa­di­li su bes­kraj­ne ma­sli­nja­ke i vi­no­gra­de. Ali, sve je to na­sta­lo pri­je ovog do­ba neo­li­be­ra­li­zma i evro­a­tlan­ti­zma. Sve je to stvo­re­no u mo­nar­hi­ji i pod Mu­so­li­ni­jem. Sve osta­lo po­sli­je to­ga ni­je vri­jed­no po­me­na.
Pr­vi put su se Sr­bi „na broj­nim bro­do­vi­ma“ is­kr­ca­li 642. go­di­ne, ju­žno od Gar­ga­na kraj Si­pon­ta, da­na­šnje Man­fre­do­ni­je, sje­ver­no od Ba­ri­ja u či­jem su oslo­bo­đe­nju od Sa­ra­ce­na uče­stvo­va­li, po­tom, 871. go­di­ne, ka­da su se pri­dru­ži­li vi­zan­tij­skoj flo­ti. Za­hum­skim knjaz Mi­haj­lo Vi­še­vić je, 926. go­di­ne, opet osvo­jio Si­pon­to. Srp­ski kralj Kon­stan­tin Bo­din, sin kra­lja Mi­haj­la, osni­va­ča srp­ske mo­ći, že­ni se 1081. go­di­ne Ja­kvin­tom, kćer­kom Ar­đi­ri­ca iz Ba­ri­ja ko­ji je bio po­ri­je­klom Grk. Ona je 26 go­di­na vla­da­la Sr­bi­jom. Ču­de­sna iko­na nad gro­bom Sve­tog Ni­ko­le u ba­zi­li­ci u Ba­ri­ju je po­klon Ste­fa­na De­čan­skog, a ol­tar od 600 ki­lo­gra­ma sre­bra po­klon kra­lja Mi­lu­ti­na, dok je Car Du­šan na­mje­nio 200 per­pe­ra go­di­šnje za iz­dr­ža­va­nje ba­zi­li­ke Sve­ca. Kralj Ni­ko­la je če­sto do­la­zio i bio to­li­ko po­znat u gra­du da su ga Ba­rij­ci zva­li „či­ka Ni­ko­la“, još pri­je Je­le­ni­ne uda­je za Vi­to­ri­ja Ema­nu­e­la Tre­ćeg, u Cr­noj Go­ri po­zna­ti­jeg pod na­dim­kom „Sa­blji­ca“. Ba­ri je pri­hva­tio, to­kom Dru­gog svjet­skog ra­ta, cr­no­gor­ske i srp­ske ra­nje­ni­ke ko­ji su pre­vo­že­ni avi­o­ni­ma iz Be­ra­na. Po­sli­je to­ga, Ba­ri je bio de­ce­ni­ja­ma dru­gi Trst za Be­o­grad i Pod­go­ri­cu.
Da­kle, ima mno­go raz­lo­ga da se Cr­no­gor­ci i Sr­bi di­ve Ba­ri­ju, da ga vo­le i raz­vi­ja­ju do­bre od­no­se. Na­ža­lost, po­sli­je ras­pa­da Ju­go­sla­vi­je, je­di­ne od­no­se je, još jed­no vri­je­me, odr­ža­vao Go­spo­dar, ali za­vje­re­nič­ki i taj­no, no­ću, pre­ko „tran­zi­ta“ Kor­be­li-gli­se­ri­ma ko­ji su kri­jum­ča­ri­li bak­se za ko­je su „ita­li­jan­ski tu­ri­sti“ pla­ća­li tak­su po po­re­skoj sto­pi od „če­ti­ri pa­kli­ce u džep Go­spo­da­ra, a jed­na u dr­žav­ni bu­džet“.
Taj i ta­kav Ba­ri, li­jep na oko, na­ro­či­to ka­da su pri­ti­sak i vla­ga ve­li­ki, a vjetar ne­po­vo­ljan – smr­di. Uli­ce se ne pe­ru, pa je na­ro­či­to po­ne­delj­kom uju­tru, dok tr­gov­ci ne po­či­ste ploč­ni­ke is­pred rad­nji, te­ško pro­ći uli­ca­ma, a da se ne uga­zi. Ali, smr­di ci­je­li grad i bez to­ga, jer se dva ko­lek­to­ra grad­ske ka­na­li­za­ci­je iz­li­va­ju di­rekt­no u mo­re.
Na­rav­no, po­sto­je u svi­je­tu si­ste­mi, ko­ri­ste se i u Cr­noj Go­ri, ko­ji ci­je­vi­ma od­vo­de fe­ka­li­je da­le­ko od oba­le, do od­re­đe­ne du­bi­ne, gdje se one raz­la­žu pod pri­ti­skom vo­de, pa ne­ma smra­da. ali to­ga ne­ma u Ba­ri­ju. Na­ša si­ro­ti­nja ta­ko­đe re­dov­no pe­re no­ću uli­ce u gra­do­vi­ma, a ita­li­jan­ska evro­a­tlant­ska go­spo­da to ne či­ne, pa mo­gu i u cen­tru gra­da la­ko da uga­ze u smrad. Me­đu tom go­spo­dom je šest naj­bo­ga­ti­jih mi­li­jar­de­ra Ita­li­je, od njih ukup­no dva­de­se­tak.
Gra­do­na­čel­nik ka­že da grad­ski fon­do­vi ne mo­gu da po­kri­ju po­treb­ne in­ve­sti­ci­je, a bo­ga­ta go­spo­da ne­će da in­ve­sti­ra­ju da grad bu­de mi­ri­šljav i čist, jer iona­ko ne sta­nu­ju u sa­mom gra­du, u ko­me sa­mo pra­ve pa­re, ne­go u vi­la­ma na okol­nim uz­vi­si­na­ma, u šu­mar­ci­ma sa či­stim va­zdu­hom. On ne smi­je da ih ja­če opo­re­zu­je i pri­ku­pi pa­re da od­ve­de fe­ka­li­je da­lje od oba­le, jer u tom slu­ča­ju ne­će vi­še bi­ti gra­do­na­čel­nik.
To je neo­li­be­ra­li­stič­ki i evro­a­tlant­ski „raj“ u ko­me go­spo­da na vla­sti udi­šu šum­ski va­zduh, a gra­đa­ni, na či­joj gr­ba­či su oni stvo­ri­li moć i pa­re, udi­šu nji­ho­ve fe­ka­li­je, jer se u tom „ra­ju“ uki­da­ju so­ci­jal­na pra­va da bi na­rod udi­sao smrad Evro­a­tlant­ske uni­je.

(Autor je ne­ka­da­šnji ge­ne­ral­ni kon­zul SRJ u Ba­ri­ju)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"