Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Srbija - datum: 2017-12-11 PORAZNA STATISTIKA PORODIČNOG NASILJA U SRBIJI Za godinu ubijeno 25 žena
Dan - novi portal
Ro­mi, že­ne, oso­be sa in­va­li­di­te­tom i pri­pad­ni­ci LGBT po­pu­la­ci­je naj­u­gro­že­ni­je su ka­te­go­ri­je ka­da je ri­ječ o pre­pre­ka­ma u ostva­ri­va­nju osnov­nih pra­va u Sr­bi­ji. Ipak, me­đu­na­rod­ne in­sti­tu­ci­je ocje­nju­ju da Sr­bi­ja ostva­ru­je zna­ča­jan na­pre­dak na po­lju pra­va, re­kla je za RTS mi­ni­star­ka prav­de Ne­la Ku­bu­ro­vić.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, u iz­vje­šta­ji­ma me­đu­na­rod­nih or­ga­ni­za­ci­ja se ocje­nju­je da je Sr­bi­ja do­sti­gla zna­ča­jan na­pre­dak u od­no­su na ra­ni­ji pe­ri­od.
-Ka­da je ri­ječ o po­gla­vlju 23 bli­zu 70 od­sto tra­že­nog na po­lju osnov­nih pra­va je is­pu­nje­no- re­kla je Ku­bu­ro­vi­će­va.
Sr­bi­ja je pot­pi­sni­ca Is­tan­bul­ske kon­ven­ci­je ko­ja se od­no­si na na­si­lje nad že­na­ma, a od 1. ju­na se uspje­šno pri­mje­nju­je i Za­kon pro­tiv na­si­lja u po­ro­di­ci. Sta­ti­sti­ka je, me­đu­tim, i da­lje lo­ša i u ovoj go­di­ni je u po­ro­dič­nom na­se­lju ubi­je­no 25 že­na.
-Po­red Za­ko­na o po­ro­dič­nom na­si­lju, pri­mje­nju­ju se i iz­mje­ne i do­pu­ne kri­vič­nog za­ko­na ko­je su omo­gu­ći­le ubr­za­nu pro­ce­du­ru. U pret­hod­nih pet mje­se­ci pri­mje­ne za­ko­na raz­ma­tra­no je 17.000 slu­ča­je­va na­si­lja u po­ro­di­ci. Do­sad je iz­re­če­no pre­ko 6.000 hit­nih mje­ra ko­je pod­ra­zu­mi­je­va­ju ili uda­lje­nje na­sil­ni­ka iz po­ro­di­ce ili za­bra­nu pri­la­ska- ka­za­la je Ku­bu­ro­vi­će­va.
Pri­je ne­ko­li­ko da­na pred Sa­vje­tom bez­bjed­no­sti Ku­bu­ro­vićeva je go­vo­ri­la o op­štoj ocje­ni ra­da Ha­škog tri­bu­na­la i od­ba­ci­la za­vr­šnu ocje­nu da Sr­bi­ja ne­do­volj­no sa­ra­đu­je.
-Bi­la je to po­sled­nja sjed­ni­ca SB UN po­sve­će­na ra­du Tri­bu­na­la i ni­smo je­di­ni ko­ji sma­tra­ju da on ni­je do­pri­nio po­mi­re­nju u re­gi­o­nu i prav­di za žr­tve. Sta­ti­sti­ka po­ka­zu­je da je Sr­bi­ja vi­še sa­ra­đi­va­la u od­no­su na osta­le ze­mlje u re­gi­o­nu i na­log za hap­še­nje dva ra­di­ka­la ne mo­že da ba­ci sjen­ku na sa­rad­nju Sr­bi­je- is­ta­kla je Ku­bu­ro­vi­će­va.
Od Sr­bi­je je tra­že­no iz­ru­če­nje 46 oso­ba od ko­jih je 45 iz­ru­če­no, a jed­no li­ce iz­vr­ši­lo je sa­mo­u­bi­stvo pri­je od­la­ska u Hag. Pre­ko 700 lju­di je svje­do­či­lo u Ha­gu, a bi­lo je i pre­ko 15.000 za­htje­va za do­ku­men­ta­ci­jom.
-Is­ti­ca­li smo i se­lek­tiv­no po­stu­pa­nje Tri­bu­na­la što po­ka­zu­je i sta­ti­sti­ka jer je 70 od­sto osu­đe­nih srp­ske na­ci­o­nal­no­sti, a ista je si­tu­a­ci­ja i ka­da je ri­ječ o du­ži­ni iz­re­če­nih ka­zni- re­kla je mi­ni­star­ka prav­de.
Ku­bu­ro­vi­će­va je is­ta­kla da će Sr­bi­ja na­sta­vi­ti sa­rad­nju i sa in­sti­tu­ci­jom Me­ha­ni­zma.
-Mi mo­ra­mo sa­mi da ra­di­mo na po­mi­re­nju u re­gi­o­nu, jer Tri­bu­nal ni­je to­me do­pri­nio. Ne­će­mo za­bo­ra­vlja­ti pro­šlost i bje­ža­ti od od­go­vor­no­sti, ali sma­tra­mo da svi od­go­vor­ni za zlo­či­ne, bez ob­zi­ra na na­ci­o­nal­nost, mo­ra­ju da bu­du iz­ve­de­ni pred li­ce prav­de- is­ta­kla je mi­ni­star­ka prav­de.M.Nj.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"