Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Staviću tačku na podjele u partiji * Mržnju i podmetanja ostavljam drugima * Baćinom sinu kazna osam mjeseci i 30.000 * Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Čovjek miš * Srpski zavoj o srpsko rame
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
IVAN VUJOVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
Premijeri Albanije i Makedonije nisu imali previše partnerskog razumijevanja zbog bojkota parlamenata, ali su istrajali i danas su lideri koji su pobijedili autokratije.

Vic Dana :)

Čovjek i žena spavaju. Usred noći odjednom se začuje neka buka spolja. Žena sva zbunjena i preplašena počne da viče:
- Jao, to mora da je moj muž!
Čovjek na to iskoči iz kreveta i sav unezvjeren, i kao od majke rođen, pobježe kroz prozor. Nakon nekoliko minuta vraća se on, sav izgreban, penje se u spavaću sobu i viče na ženu:
- Objasni mi šta ti znači ono „to je moj muž”, pa ja sam ti muž!
A žena će na to:
- Prvo ti meni objasni što si onda bježao?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Srbija PET GODINA RADA GUVERNERA JORGOVANKE TABAKOVIĆ
Očuvana finansijska stabilnost zemlje Od početka 2017. godine inflacija se kreće unutar granica novog, nižeg cilja, a inflaciona očekivanja su usidrena, navela je NBS
Dan - novi portal
Na­rod­na ban­ka Sr­bi­je sa­op­šti­la je ju­če da je u pret­hod­nih pet go­di­na s gu­ver­ne­rom Jor­go­van­kom Ta­ba­ko­vić na če­lu po­sti­gla i oču­va­la cje­nov­nu i fi­nan­sij­sku sta­bil­nost, či­me je is­pu­ni­la de­fi­ni­sa­ne ci­lje­ve i do­pri­ni­j­e­la sta­bil­ni­jem po­slov­nom okru­že­nju.
„NBS je u pro­te­klih pet go­di­na zna­čaj­no do­pri­ni­je­la sma­nje­nju unu­tra­šnje i spolj­ne ne­rav­no­te­že, ni­žim tro­ško­vi­ma za­du­ži­va­nja, ve­ćem ras­po­lo­ži­vom do­hot­ku, odr­ži­vi­jem ubr­za­nju pri­vred­nog ra­sta, znat­no ni­žoj pre­mi­ji ri­zi­ka ze­mlje, po­pra­vlja­nju kre­dit­nog rej­tin­ga ze­mlje, kao i po­pra­vlja­nju ran­ga na Do­ing Bu­si­ness li­sti kon­ku­rent­no­sti”, na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
In­fla­ci­ja je, ka­ko se do­da­je, spu­šte­na s dvo­ci­fre­nih ni­voa na ni­vo upo­re­div s evrop­skim ze­mlja­ma. Sa bli­zu 13 od­sto u je­sen 2012. in­fla­ci­ja je sma­nje­na, u pe­ri­o­du ma­njem od go­di­nu da­na, na 2,2 od­sto, po­slije če­ga je odr­ža­na na ni­skom ni­vou.
„Od po­čet­ka 2017. go­di­ne in­fla­ci­ja se kre­će unu­tar gra­ni­ca no­vog, ni­žeg ci­lja, a in­fla­ci­o­na oče­ki­va­nja su usi­dre­na”, na­ve­la je NBS.
NBS na­vo­di da je oču­va­na i re­la­tiv­na sta­bil­nost de­vi­znog kur­sa, što je bit­no do­pri­ni­je­lo ukup­noj sta­bil­no­sti.
„Di­nar je no­mi­nal­no de­pre­ci­rao pre­ma euru za 1,5 od­sto u pro­te­klih pet go­di­na, na­spram de­pre­ci­ja­ci­je od 33,2 od­sto to­kom pet go­di­na ko­je su im pret­ho­di­le”, pi­še u sa­op­šte­nju.
Ka­mat­ne sto­pe na di­nar­sko za­du­ži­va­nje pri­vre­de, sta­nov­ni­štva i dr­ža­ve, ka­ko je oci­je­nje­no, znat­no su sni­že­ne, što do­pri­no­si ve­ćem ras­po­lo­ži­vom do­hot­ku, ra­stu kre­dit­ne i eko­nom­ske ak­tiv­no­sti i uspje­šni­joj fi­skal­noj kon­so­li­da­ci­ji.
„Ka­mat­ne sto­pe na no­ve di­na­r­ske kre­di­te pri­vre­di sma­nje­ne su to­kom pro­te­kle če­ti­ri go­di­ne za 11 pro­cent­nih po­e­na, sta­nov­ni­štvu za 10 pro­cent­nih po­e­na, dok su na ka­mat­ne sto­pe na di­na­r­ske dr­žav­ne har­ti­je ni­že za oko se­dam pro­cen­tih po­e­na”, na­vo­di NBS.
NBS na­vo­di da je oču­va­na je fi­nan­sij­ska sta­bil­nost, da je uče­šće pro­ble­ma­tič­nih kre­di­ta (NPL) znat­no sma­nje­no, dok je re­gu­la­tor­ni okvir una­pri­je­đen.
„Kao re­zul­tat pred­u­ze­tih mje­ra NBS, do­ma­ći ban­kar­ski si­stem je sta­bi­lan i vi­so­ko ot­po­ran na raz­li­či­te ma­kro­e­ko­nom­ske šo­ko­ve, a od­li­ku­je ga vi­sok ni­vo ka­pi­ta­li­za­ci­je i vi­so­ka li­kvid­nost”, na­vo­di NBS.
Ta in­sti­tu­ci­ja na­vo­di da je ra­di si­stem­skog rje­ša­va­nja pi­ta­nja NPL, u sa­rad­nji s Vla­dom to­kom 2015. iz­ra­di­la, a u av­gu­stu i usvo­ji­la Stra­te­gi­ju za rje­ša­va­nje pi­ta­nja pro­ble­ma­tič­nih kre­di­ta s pra­te­ćim ak­ci­o­nim pla­no­vi­ma.
NBS je, ka­ko do­da­ju, u ro­ku spro­ve­la sve ak­tiv­no­sti de­fi­ni­sa­ne ak­ci­o­nim pla­nom, a kao re­zul­tat, uče­šće NPL sma­nje­no je od usva­ja­nja Stra­te­gi­je za oko se­dam pro­cent­nih po­e­na, na naj­ni­ži ni­vo od apri­la 2009. go­di­ne.
„Svo­je ci­lje­ve Na­rod­na ban­ka ni­je ostva­ri­la na te­ret dru­gih, već upra­vo obr­nu­to – u nji­ho­vu ko­rist, što će na­sta­vi­ti da či­ni i ubu­du­će”, pi­še u sa­op­šte­nju.
(Be­ta)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"