Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Došao kao podstanar, odlazi kao milioner * Sudiji Ustavnog suda stan za 10.000 eura * Mujovićevoj kćerki prijetili odsijecanjem ruku i nogu * Velimiroviću nude da bude svjedok saradnik * Kopači zlata donijeli bolest * Evropa ne smije da prepusti Balkan * Barak Obama će nedostajati Evropi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a:
Evroatlantska agenda Crne Gore biće u vrhu prioriteta nove izvršne vlasti, čije formiranje se očekuje u nekoliko narednih dana.

Vic Dana :)

Gostuje Mujo na radiju, a voditelj ga pita:
- Znači, Mujo, Vi ste pjesnik?
- Da, ja sam pjesnik - odgovara Mujo.
Voditelj pita:
-Amater?
A Mujo odgovara:
- A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-11-20 STOČARI NEZADOVOLJNI, KRIVE DRŽAVU ZA NEMARAN ODNOS PREMA DOMAĆOJ PROIZVODNJI Primorani da u bescenje prodaju stoku
Dan - novi portal
Di­rekt­na od­go­vor­nost dr­ža­ve ko­ja ne šti­ti do­ma­ću pro­iz­vod­nju, dok uvo­znič­ki lo­bi sve ra­di da do­ma­ću pro­iz­vod­nju uni­šti, tvr­di pred­sjed­nik Uni­je sto­ča­ra sje­ve­ra Mil­ko Živ­ko­vić
Plje­valj­ski sto­ča­ri tvr­de da mu­ku mu­če sa tr­ži­šnim vi­ško­vi­ma sa­vo­jih pro­iz­vo­da i na­gla­ša­va­ju da ot­ku­pa go­to­vo ne­ma, te da ta­mo gdje se po­ja­vlju­ju tr­gov­ci ci­je­ne su pre­ni­ske. Sto­ča­ri ne kri­ju svo­je ne­za­do­volj­stvo tvr­de­ći da se sve svo­di na to da se sto­ka ali i mli­ječ­ni pro­iz­vo­di da­ju u bes­cje­nje, dok s dru­ge stra­ne ci­je­ne svih dru­gih pro­iz­vo­da ra­stu. Od­go­vor­nost za ta­kvo sta­nje vi­de u dr­žav­noj vla­sti, ko­ja ne vo­di ra­ču­na o do­ma­ćoj pro­iz­vod­nji.
-Ci­je­ne sto­ke su iz­u­zet­no ni­ske i ono što je naj­go­re ne­ma or­ga­ni­zo­va­nog ot­ku­pa. Pri­je dva da­na tr­gov­ci, ko­ji vr­še ot­kup za „Fran­cu“, do­la­zi­li su u Bo­bo­vo, ali sa­mo u se­la do Je­lo­vog Pa­nja, dok u Ogra­đe­ni­cu i Sla­ti­nu ni­ko ni­je do­la­zio. U pra­vo u ovim se­li­ma ima još ne­pro­da­te jag­nja­di, ko­ja tre­ba­ju da se ot­ku­pe pri­je zi­me i sni­je­ga - ka­že pred­sjed­nik MZ Bo­bo­vo Ne­đo Ćir­ko­vić ko­ji is­ti­če da su ci­je­ne pre­ni­ske, po­seb­no ka­da je u pi­ta­nju krup­na sto­ka.
Da ot­ku­pa ne­ma i da su cije­ne ni­ske po­svje­do­čio nam je i pred­sjed­nik MZ Cr­lje­ni­ce Dar­ko Ga­če­vić, ko­ji ka­že da na­kup­ci za ja­lo­ve kra­ve nu­de sve­ga se­dam­de­set, pa čak i po šes­de­set cen­ti, za ki­lo­gram ži­ve mje­re. Is­ti­če da se jag­njad pro­da­ju po dva eura i 20 cen­ti po ki­lo­gra­mu ži­ve mje­re, dok je lje­tos ci­je­na bi­la dva eura i 30 cen­ti. Po­tra­žnja za te­la­di­ma je u pot­pu­no­sti opa­la, a sir je sve jef­ti­ni­ji.
-Si­tu­a­ci­ja u na­šim se­li­ma je sve te­ža i sve je vi­še onih ko­ji ne zna­ju šta da ra­de sa sto­kom. Ako pro­da­ju po ma­lim ci­je­na­ma na ve­li­kom su gu­bit­ku, a ako po­ku­ša­va­ju da iz­vu­ku ve­ću cije­nu on­da po­sto­ji opa­snost da im sto­ka osta­ne ne­pro­da­ta - ka­že Ga­če­vić i do­da­je da se zi­ma bli­ži i da mno­gi sto­ča­ri ne­ma­ju do­volj­no si­je­na, jer su bi­li pla­ni­ra­li da će od­re­đen broj gr­la pro­da­ti. Ga­če­vić ka­že da je pro­blem u to­me što or­ga­ni­zo­va­nog ot­ku­pa ne­ma i što na­kup­ci sa­da ko­ri­ste da ku­pe sto­ku po naj­ni­žim mo­gu­ćim ci­je­na­ma.
-Tre­nut­no sto­ča­re svi ucje­nju­ju jer oni ne­ma­ju dru­gog iz­bo­ra ne­go da u bes­cje­nje da­ju sto­ku - ka­že Ga­če­vić.
Ka­da su u pi­ta­nju cije­ne sto­ke i mli­ječ­nih pro­iz­vo­da od pred­sjed­ni­ka Uni­je sto­ča­ra sje­ve­ra Mil­ka Živ­ko­vi­ća smo do­zna­li da su one dra­stič­no opa­le u po­sled­njoj go­di­ni. Živ­ko­vić za pad ot­kup­nih ci­je­na di­rekt­no op­tu­žu­je dr­žav­nu vlast, ko­ja ne vo­di ra­ču­na o do­ma­ćoj pro­iz­vod­nji, već uvo­znič­ki lo­bi sve ra­di da se do­ma­ća pro­iz­vod­nja uni­šti. On na­vo­di da je pro­šle go­di­ne ci­je­na si­ra bi­la do tri eura, a da je sa­da pa­la na dva eura i 70 cen­ti. Mli­je­ko se po jed­nom li­tru ot­ku­plju­je za 27 cen­ti, dok je ži­va mje­ra te­la­di sa 3,3 eura pa­la na 2,7 eura. Ja­lo­ve kra­ve, ako ni­je­su pr­va kla­sa, od­no­sno ako su ma­lo lo­ši­jeg kva­li­te­ta, ne mo­gu da se pro­da­ju vi­še od šes­de­set cen­ti, dok su se pro­šle go­di­ne pro­da­va­le i po cije­ni i do je­dan euro i 30 cen­ti.
-Ov­de je di­rekt­na od­go­vor­nost dr­ža­ve ko­ja ne šti­ti do­ma­ću pro­iz­vod­nju. Ve­li­ki mar­ke­ti uvo­ze pro­iz­vo­de, a do­ma­ći ne mo­gu da se pro­da­ju. Jed­nom ri­ječ­ju ve­li­ki mar­ke­ti su se ba­zi­ra­li na pro­da­ju ro­be iz uvo­za, dok za do­ma­ću pro­iz­vod­nju ni­ko ne vo­di ra­ču­na - ka­že Živ­ko­vić i is­ti­če da su ot­kup­ne cje­ne po­ra­ža­va­ju­će za sto­ča­re.
Go­to­vo u či­ta­voj plje­valj­skoj op­šti­ni si­tu­a­ci­ja je slič­na. Or­ga­ni­zo­va­nog ot­ku­pa ne­ma ni­gdje, a ne­što u bo­ljoj po­zi­ci­ji su sto­ča­ri ko­ji se na­la­ze uz gra­ni­cu sa Re­pu­bli­kom Srp­skom. U tim se­li­ma sto­ča­ri sto­ku tje­ra­ju pre­ko gra­ni­ce i pro­da­ju je po znat­no ve­ćim ci­je­na­ma. Ipak i u tim se­li­ma sta­nov­ni­štvo pri­želj­ku­je ure­dan ot­kup, jer ka­ko ka­žu, pre­ba­ci­va­nje sto­ke pre­ko dr­žav­ne gra­ni­ce ve­o­ma je ri­zič­no.
B. Je


Bes­pa­ri­ca i strah od bo­le­sti

-Po­tra­žnja za me­som je znat­no opa­la, po­go­to­vo za ov­čjim me­som i go­ve­di­nom. Svi­nje­ti­na je sve jef­ti­ni­ja i naj­če­šće sti­že iz Sr­bi­je. Sta­nov­ni­štvo ne­ma pa­ra za ku­po­vi­nu me­sa, a po­ma­lo se pla­ši da ku­pu­je go­ve­di­nu i ov­če­ti­nu, zbog bo­le­sti kvr­ga­ve ko­že i pla­vog je­zi­ka - ka­že Dar­ko Ga­če­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"