Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni U DOMU ZDRAVLJA PREDAVANJE ZA KORISNIKE SAVJETOVALIŠTA
Više pažnje reprodukciji
Dan - novi portal
Ra­di­o­ni­ca pod na­zi­vom ,,Ja­ča­nje ka­drov­skog ka­pa­ci­te­ta u Sa­vje­to­va­li­šti­ma za pru­ža­nje uslu­ga pro­mo­ci­je zdra­vlja ko­ri­sni­ci­ma u obla­sti unaprjeđenja re­pro­duk­tiv­nog zdra­vlja” odr­ža­na je u bje­lo­polj­skom Do­mu zdra­vlja za pru­ža­o­ce uslu­ga u Sa­vje­to­va­li­štu za re­pro­duk­tiv­no zdra­vlje i Sa­vje­to­va­li­štu za mla­de. Ra­di­o­ni­ci su pri­su­stvo­va­li iza­bra­ni dok­to­ri, kao i mno­gi dru­gi zdrav­stve­ni rad­ni­ci za­po­sle­ni u ovoj usta­no­vi.
Pro­fe­so­ri­ca Agi­ma Lja­lje­vić, di­rek­to­ri­ca Cen­tra za pro­mo­ci­ju zdra­vlja In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje Cr­ne Go­re, sa sa­rad­ni­ci­ma je iz­ni­je­la naj­va­žni­je sta­vo­ve i pla­no­ve u smi­slu ja­ča­nja ka­drov­skih ka­pa­ci­te­ta u obla­sti una­pre­đe­nja re­pro­duk­tiv­nog zdra­vlja.
Ona je is­ta­kla da stra­te­gi­ja za oču­va­nje i una­pre­đe­nje re­pro­duk­tiv­nog i sek­su­al­nog zdra­vlja Vla­de Cr­ne Cr­ne Go­re od 2013. do 2020. go­di­ne de­fi­ni­še pra­vo na re­pro­duk­tiv­no i sek­su­al­no zdra­vlje, ga­ran­tu­je za­šti­tu i rav­no­prav­nost svih lju­di u ovoj obla­sti.
– Ovo pra­vo zah­ti­je­va mo­guć­nost pru­ža­nja zdrav­stve­ne uslu­ge pri­la­go­đe­ne po­tre­ba­ma lju­di, slo­bo­du do­no­še­nja od­lu­ka kao i in­for­mi­sa­nje i edu­ka­ci­ju. Mi­ni­star­stvo zdra­vlja je pre­po­zna­lo po­tre­bu za iz­ra­dom re­vi­di­ra­ne Stra­te­gi­je za re­pro­duk­tiv­no i sek­su­al­no zdra­vlje, a sve u ci­lju una­pre­đe­nja zdrav­stve­nih uslu­ga ko­je se od­no­se na kva­li­tet re­pro­duk­tiv­nog i sek­su­al­nog zdra­vlja svih gra­đa­na Cr­ne Go­re – ka­za­la je ona.
Re­pro­duk­tiv­no zdra­vlje je sta­nje fi­zič­kog, men­tal­nog i so­ci­jal­nog do­bro­sta­nja, a ne sa­mo od­su­stvo bo­le­sti ili sla­bo­sti, a na sve na­či­ne po­ve­za­no sa re­pro­duk­tiv­nim si­ste­mom kao i nje­go­vim funk­ci­ja­ma i pro­ce­si­ma. U pi­ta­nju je na­čin po­sti­za­nja za­do­vo­lja­va­ju­ćeg i si­gur­nog sek­su­al­nog ži­vo­ta, či­ja je svr­ha po­bolj­ša­nje kva­li­te­ta ži­vo­ta i lič­nih ve­za, a ne sa­mo sa­vje­to­va­nje kao i za­šti­ta ve­za­na za re­pro­duk­ci­ju i pol­no pre­no­si­ve in­fek­ci­je. Pla­ni­ra­nje po­ro­di­ce kao dio re­pro­duk­tiv­nog zdra­vlja pod­ra­zu­mi­je­va mo­guć­nost sva­kog ljud­skog bi­ća da ima po­tom­stvo i slo­bo­du da od­lu­či ka­da, ka­ko i ko­li­ko dje­ce že­li.
– Za­šti­ta re­pro­duk­tiv­nog zdra­vlja uklju­ču­je edu­ka­ci­ju o pol­no­sti i re­pro­duk­ci­ji, sa­vje­to­va­nje o pla­ni­ra­nju po­ro­di­ce, zdrav­stve­nu za­šti­tu re­pro­duk­ci­je, pre­ven­ci­ju, di­jag­no­sti­ku i li­je­če­nje raz­li­či­tih bo­le­sti i po­re­me­ća­ja, pre­ki­de trud­no­će, pre­ven­ci­ju pol­nog zlo­sta­vlja­nja – po­ja­šnje­no je na ra­di­o­ni­ci.
U okvi­ru ra­di­o­ni­ce pre­zen­ta­ci­ju je ima­la i dr Sa­bi­na Ća­tić iz In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje sa te­ma­ti­kom pri­ja­telj­skog pri­stu­pa u ra­du sa ko­ri­sni­ci­ma i pre­ven­tiv­nim pro­gra­mi­ma u ra­du sa ra­nji­vim gru­pa­ma u di­je­lu una­pre­đe­nja re­pro­duk­tiv­nog zdra­vlja.
M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"