Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni USPJEH VISOKOGORACA CRNE GORE I PLANINARA PK „SLAVIJA”
Osvojili Očnjak
Dan - novi portal
GU­SI­NjE - Pla­ni­nar PK „Sla­vi­ja” Ti­ho­mir Voj­no­vić i Vi­so­ko­gor­ci Cr­ne Go­re Mi­lan Ra­do­vić i Mar­ko Re­še­tar, po­vo­dom me­mo­ri­ja­la Zvon­ku Bla­ži­ni, pre­mi­nu­lom pla­ni­na­ru iz Be­o­gra­da, u ne­dje­lju 10. apri­la osvo­ji­li su vrh Oč­nja­ka (2.185), u zim­skim uslo­vi­ma, što je ri­jet­ki­ma do­sad po­šlo za ru­kom.
Oč­njak ni­je naj­vi­ši na Pro­kle­ti­ja­ma, ali je naj­te­ži za osva­ja­nje, po­go­to­vo u zim­skim uslo­vi­ma, ka­kve su oni ima­li. Po­sled­nji put to je, ka­žu, u ova­kvim uslo­vi­ma po­šlo za ru­kom al­pi­ni­sti­ma iz Al­pi­ni­stič­kog od­sje­ka Be­o­gra­da 2009. go­di­ne. Ak­ci­ja je tre­ba­lo da tra­je dva da­na, ali ka­ko pla­nin­ske ću­di na tim vi­si­na­ma pi­šu i dik­ti­ra­ju svo­je uslo­ve i pra­vi­la, i mi­je­nja­ju pla­no­ve, bio je po­tre­ban i tre­ći dan, što je uzro­ko­va­lo za­bri­nu­tost nji­ho­vih pri­ja­te­lja iz Gu­si­nja ko­ji su ih če­ka­li da do­đu u do­go­vo­re­no vri­je­me, a on­da i or­ga­ni­zo­va­li po­tra­gu i even­tu­al­no spa­sa­va­nje, ali se, na sre­ću, sve do­bro za­vr­ši­lo.
-Pr­vog da­na smo iz­ni­je­li neo­p­hod­nu al­pi­ni­stič­ku opre­mu do vi­di­kov­ca na Lju­bo­ku­ću gde je i po­dig­nut ša­tor, da bi se dru­gog da­na u 7.30 ča­so­va kre­nu­lo u uspon. Zbog me­kog sni­je­ga i ve­li­kog na­gi­ba ko­ri­šće­ni su sni­je­žni i kli­no­vi za su­vu sti­je­nu, kao i za­glav­ci i fren­do­vi. Na vrh smo sti­gli po­sle de­vet sa­ti, jer je bi­lo neo­p­hod­no obez­bje­đi­va­ti ci­je­lu tra­su. Zbog na­i­la­ska obla­ka na vr­hu ni­je bi­lo vre­me­na za du­ži bo­ra­vak, pa smo kre­nu­li na­zad čim smo sni­mi­li ne­ko­li­ko fo­to­gra­fi­ja. Do Gu­si­nja smo si­šli sju­tra­dan. Do­sad je bi­lo ne­ko­li­ko po­ku­ša­ja da se ovaj vrh osvo­ji u okvi­ru me­mo­ri­ja­la Zvon­ku Bla­ži­ni, ko­me ovaj uspon po­sve­ću­je­mo. Ina­če, to je čo­vjek ko­ji je dio svog ogrom­nog do­pri­no­sa pla­ni­nar­stvu re­a­li­zo­vao baš ov­dje na Pro­kle­ti­ja­ma –ka­za­li su ovi al­pi­ni­stič­ki en­tu­zi­ja­sti.
Mi­lan Ra­do­vić, ču­ve­ni pla­ni­nar i al­pi­ni­sta, ka­že da ne­ma mno­go onih ko­ji su se usu­di­li da u zim­skim uslo­vi­ma po­ku­ša­ju da se pop­nu na Oč­njak.
-Bio je to spek­ta­ku­la­ran uspon. Uspon ko­ji se upi­su­je po­seb­nim slo­vi­ma na po­seb­noj stra­ni­ci knji­ge ko­ja se zo­ve Pla­ni­na. Še­sna­est i po sa­ti u sti­je­ni, sni­je­gu, le­du... Štan­do­vi, si­dri­šta, cu­go­vi, fren­do­vi, za­glav­ci, kli­no­vi za sti­je­nu, sni­je­žni kli­no­vi... Sa­mo mi­nut na vr­hu, pa na­zad i opet isto. Već su nas bi­li pre­ža­li­li i kre­nu­li u spa­sa­va­nje. Još ka­da su iz do­li­ne Gr­ba­je, vi­so­ko go­re u mr­kloj no­ći ugle­da­li svje­tilj­ku sa­mo jed­ne če­o­ne lam­pe, na­ga­đa­li su ko­ji je od tro­ji­ce pre­ži­vio... Lo­gič­no raz­mi­šlja­nje. Ali, to je ži­vot... Ono što se de­si iz­me­đu dva pla­ni­ra­nja. A ova­kvi uspo­ni ne bi bi­li ta­ko ri­jet­ki da mo­že sve te­ći po pla­nu. Osta­ti noć du­že na pla­ni­ni ni­je pro­blem već pri­vi­le­gi­ja. Do­du­še, ne za one ko­ji bri­nu, ali... Mo­žda je i zbog to­ga pi­vo kod na­šeg pri­ja­te­lja Evli­ja­na u Gu­si­nju uku­sni­je- za­pi­sao je Ra­do­vić, iz­me­đu osta­log.
N.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"