Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni SAVEZ UDRUŽENJA PRIVATNIH VLASNIKA ŠUMA ORGANIZOVAO PANEL DISKUSIJU Šumarska strategija
Dan - novi portal
BI­JE­LO PO­LjE - Sa­vez udru­že­nja pri­vat­nih vla­sni­ka šu­ma Cr­ne Go­re, sa sje­di­štem u Bi­je­lom Po­lju, na okru­glom sto­lu odr­ža­nom u Ro­ža­ja­ma or­ga­ni­zo­vao je pa­nel di­sku­si­ju na te­mu „Ana­li­za za­ko­no­dav­nog i star­te­ško – plan­skog okvi­ra šu­ma­re­stva i ru­ral­nog raz­vo­ja”. Ak­ce­nat je sta­vljen na pri­vat­no šu­mar­stvo sa pre­po­ru­ka­ma za nje­go­vo una­pre­đe­nje, a stu­di­ju na ovu te­mu na za­htjev Sa­vez udru­že­nja pri­vat­nih vla­sni­ka šu­ma Cr­ne Go­re, ko­jeg pre­ko SI­DA pro­jek­ta po­dr­ža­va ho­land­ska fon­da­ci­ja ,,Con­nec­ting Na­tu­ral Va­lu­es and Pe­o­ple (CNVP), ura­dio je re­no­mi­ra­ni re­gi­o­nal­ni šu­mar­ski eks­pert Franc Fer­lin.
- Glav­ni za­da­tak stu­di­je je­ste da se na osno­vu de­talj­ne ana­li­ze šu­mar­skog za­ko­no­dav­stva, kao i stra­te­ško plan­skih do­ku­me­na­ta sa pod­ruč­ja šu­mar­stva i ru­ral­nog raz­vo­ja, ima­ju­ći u vi­du i sta­nje u po­gle­du nji­ho­vog spro­vo­đe­nja, pri­pre­me pre­po­ru­ke za iz­mje­ne i do­pu­ne za­ko­na, kao i efi­ka­sni­je spro­vo­đe­nje ovih do­ku­me­na­ta, sve u ci­lju una­pre­đe­nja sta­nja pri­vat­nih šu­ma i šu­mar­stva Cr­ne Go­re - ka­že pred­sjed­nik Udru­že­nja Mar­ko Haj­du­ko­vić.
On na­gla­ša­va da je stu­di­ja struč­na osno­va za efi­ka­sno pre­go­va­ra­nje i sa­rad­nju sa Mi­ni­star­stvom za po­ljo­pri­vre­du i ru­ral­ni raz­voj, Di­rek­to­ra­tom za šu­mar­stvo, lov­stvo i drv­nu in­du­stri­ju, Upra­vom za šu­me i Di­rek­to­ra­tom za ru­ral­ni raz­voj.
- Stu­di­ja mo­že da bu­de od di­rekt­ne ko­ri­sti zva­nič­ni­ci­ma i no­si­o­ci­ma od­lu­ka u dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma sek­to­ra šu­mar­stva i sek­to­ra ru­ral­nog raz­vo­ja, sa ci­ljem una­pre­đe­nja pri­vat­nog šu­mar­stva kao in­te­gral­nog di­je­la ru­ral­nog raz­vo­ja- po­ja­šnja­va Haj­du­ko­vić.
Pred­stav­ni­ci pri­vat­nih vla­sni­ka šu­ma iz Bi­je­log Po­lja, Ro­ža­ja, Be­ra­na, An­dri­je­vi­ce, Pla­va, Gu­si­nja, Moj­kov­ca i Plje­va­lja, za­jed­no sa pred­stav­ni­ci­ma Upra­ve za šu­me Cr­ne Go­re ko­ji su bi­li nji­ho­vi go­sti, za­klju­či­li su da su od­re­đe­ne iz­mje­ne Za­ko­na o šu­ma­ma za pri­vat­no šu­mar­stvo po­god­ne, dok su od­re­đe­ne, kao što su oba­ve­za do­ka­zi­va­nja iz­vo­ra dr­ve­ta, za­bra­na skla­di­šte­nja i pre­ra­de dr­ve­ta bez do­ka­za o iz­vo­ru, vi­si­na na­kna­de za do­zna­ku, pri­jem i ži­go­sa­nje, na­kna­da za po­sje­če­no dr­vo na­mi­je­nje­no iz­vo­zu, ne­po­god­ne. Za­klju­če­no je da je po­treb­no pred­lo­ži­ti do­dat­ne iz­mje­ne i do­pu­ne Za­ko­na o šu­ma­ma, ko­je bi obez­bi­je­di­le mo­guć­nost si­stem­skog una­pre­đe­nja sta­nja pri­vat­nog šu­mar­stva. Na­gla­še­no je da je po­treb­no obez­bi­je­diti po­če­tak re­a­li­za­ci­je mje­ra Šu­mar­ske stra­te­gi­je, ko­ja je za pri­vat­no šu­mar­stvo od­go­va­ra­ju­ća, uz obez­bje­đi­va­nje do­dat­nih bu­džet­skih sred­sta­va, i da se u te mje­re Šu­mar­ske stra­te­gi­je uklju­či fi­nan­si­ra­nje pre­ko IPARD II pro­gra­ma.
Haj­du­ko­vić je na­ja­vio za sre­di­nu ma­ja ši­ri skup u Pod­go­ri­ci na ko­me će Sa­vez udru­že­nja pri­vat­nih vla­sni­ka šu­ma za­jed­no sa pred­stav­ni­ci­ma Mi­ni­star­stva za po­ljo­pri­vre­du i ru­ral­ni raz­voj, Di­rek­to­ra­tom za šu­mar­stvo, i Upra­vom za šu­me otvo­re­no di­sku­to­va­ti o ovoj stu­di­ji, sa ci­ljem da se od­re­đe­ni i va­že­ći do­ku­men­ti una­pri­je­de.
M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"