Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Ne potpisujemo sporazum prije Radojkine ostavke * Novac uzeo da podmiti vještake, a ne Katnića * Prodavali i opasnu opremu za bebe * Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Oteo avion da bi predao pismo bivšoj ženi * „Božji prorok” u američkom Kongresu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-03-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a:
I 2012. godine projekat „Hiljadu plus stanova” pokrenut je uoči parlamentarnih izbora, a veliki broj siromašnih građana ostao je bez neriješenog stambenog pitanja nakon što su prethodno morali da glasaju za DPS.

Vic Dana :)

Čovjek gleda svjetsko prvenstvo u fudbalu. Dolazi dijete i kaže:
- Tata, tata, mamu su zgazila kola!
Čovjek ne pomjera pogled s televizora i kaže:
- Počni ti da plačeš, sad ću ja da dođem.

Prije mnogo godina, jedan mladić je pitao djevojku da se uda za njega.
Rekla je NE!
Tako je on dugo živio srećno!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni NA IMANJU STEVA POPOVIĆA U SELU ZAGORA U GRBLJU ZASAĐEN MLADI MASLINJAK DOMAĆIH SORTI
Sadnja maslina na imanju Popovića Boka bogatija za stotinu maslina
Dan - novi portal
KO­TOR- Na ima­nju Ste­va Po­po­vi­ća u se­lu Za­go­ra u Gr­blju ju­če je za­vr­še­na dvo­dnev­na sad­nja ma­sli­na, či­me je for­mi­ran ma­sli­njak od sto­ti­nak no­vih mla­dih sta­ba­la autoh­to­nih sta­rin­skih sor­ti. Sad­nja je, uz po­moć me­ha­ni­za­ci­je, oba­vlje­na mno­go lak­še i br­že ne­go što bi to bi­lo sa­mo ruč­nim ra­dom, ka­ko se ne­kad ra­di­lo. Uz po­moć ma­log ba­ge­ra ko­jim je upra­vljao mla­di Bo­ži­dar Vu­ka­ši­no­vić iz Ko­to­ra, ko­pa­ne su ru­pe na una­pri­jed obi­lje­že­nim mje­sti­ma, uda­lje­ne jed­na od dru­ge po šest me­ta­ra, a za­tim su za­sa­đe­ne sad­ni­ce pri­pre­mlje­ne me­to­dom ot­cje­plje­nja iz ko­ri­je­na sta­rih ma­sli­na. Ma­sli­ne su bi­le po­sa­đe­ne u ve­li­kim po­su­da­ma, iz ko­jih su iz­va­đe­ne i pre­sa­đe­ne na stal­no mje­sto, na rav­no, plod­no tlo, ko­je je pri­je po­la vi­je­ka za­si­ja­va­no pše­ni­com. Ki­ša je ju­če pre­ki­nu­la za­vr­še­tak ra­do­va, te se s ne­str­plje­njem oče­ku­je pre­sta­nak pa­da­vi­na, ka­ko bi i po­sled­nja sad­ni­ca na­šla mje­sto u no­vo­for­mi­ra­nom ma­sli­nja­ku.
-Sad­ni­ce su pri­mlje­ne pri­je pet go­di­na i če­ka­li smo pra­vo vri­je­me da ih usa­di­mo. Ra­di se o autoh­to­nim sor­ta­ma s ovog pod­ruč­ja, uglav­nom lom­bar­de­ška, cr­nja­ka i žu­ti­ca. Pre­nio sam kva­li­tet­ne ma­sli­ne, već od­ra­slo sta­blo ko­je će, na­dam se, idu­će go­di­ne po­če­ti da ra­đa. Lo­za, ko­za i ma­sli­na bi­le su osno­va od ko­je se ži­vje­lo ne­ka­da, mi smo to sve bi­li za­pu­sti­li, sko­ro 50 go­di­na bi­lo je za­ra­slo u šu­mu, jer se ni­je ob­ra­đi­va­lo. Pri­je pet go­di­na po­kre­nuo sam či­šće­nje i oži­vlja­va­nje ma­sli­nja­ka, ta­ko što sam iz ko­ri­je­na sta­rih sta­ba­la odva­jao mla­di­ce. Mo­ti­vi­sa­li su me ma­sli­na­ri iz Ma­sli­nar­skog dru­štva „Bo­ka“ No­vak i Ve­sna Đu­kić, Ivo Po­po­vić, lju­di s ko­ji­ma se dru­žim. Ako us­pi­jem, po­sa­dio bih još 200 sad­ni­ca, jer oče­ku­jem da će Udru­že­nje ma­sli­na­ra i Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de ra­do da uče­stvu­ju u ovom pro­jek­tu, ka­zao je Ste­vo Po­po­vić za ‘’Dan’’.
U mo­bi – do­bro­volj­noj, so­li­dar­noj po­mo­ći, uče­stvo­va­li su brat­stve­ni­ci Po­po­vi­ća, a do­ga­đaj je svo­jim pri­su­stvom po­dr­ža­la i Ve­sna Đu­kić, iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca Ma­sli­nar­skog dru­štva „Bo­ka“, ko­je od po­čet­ka svo­jim ra­dom i pri­mje­rom po­dr­ža­va ma­sli­na­re, na­ro­či­to sa­vje­ti­ma pri­li­kom sad­nje i re­vi­ta­li­za­ci­je ma­sli­nja­ka.
-S ve­li­kim za­do­volj­stvom pri­su­stvu­jem ovom div­nom pri­zo­ru ka­kav ni­je za­pam­ćen... Uglav­nom smo pri­su­stvo­va­li sad­nji plan­ta­žnih ma­sli­na (mla­dih ma­sli­na sta­ro­sti od go­di­nu i po do dvi­je), što je mno­go lak­še, a ovo je zna­čaj­no zbog to­ga što su ovih sto­ti­nu sad­ni­ca očep­ci od na­ših sta­rih do­ma­ćih sor­ti, onih istih ko­je su se već na­la­zi­le vje­ko­vi­ma na ovim pro­sto­ri­ma. Ovo je di­van pri­mjer ka­ko se lju­di vra­ća­ju se­lu, ma­sli­nja­ci­ma, ne­ke pod­mla­đu­ju, dru­ge či­ste, sre­đu­ju, što je vr­lo va­žno... Bo­ka je da­nas bo­ga­ti­ja za još sto­ti­nu ma­sli­na do­ma­ćih sor­ti. S ko­jim bro­jem ma­sli­na uđe­mo u Evrop­sku uni­ju, od to­ga će za­vi­si­ti ko­li­ko će­mo sred­sta­va po­sli­je mo­ći da po­vu­če­mo iz tih fon­do­va, za­to je va­žno da što ve­ći broj ma­sli­na po­pi­še­mo i pri­ja­vi­mo, ka­za­la je Đu­ki­će­va za ‘’Dan’’. M.D.P.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"