Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni ŽELJKO STARČEVIĆ JOŠ JEDNOM PODSJETIO NA ZABORAVLJENE PEJZAŽE PLANINSKOG MASIVA Ljepote Orjena vidljive iz svemira
Dan - novi portal
HER­CEG NO­VI- Na za­bo­ra­vlje­ne pej­za­že pla­ni­ne Or­jen, na­pu­šte­ne ka­tu­ne, se­la i ki­lo­me­tar­ske su­vo­me­đe i sta­ze ko­je če­ka­ju no­vi ži­vot, još jed­nom je uka­zao Želj­ko Star­če­vić, ar­he­o­log i na­čel­nik Slu­žbe za mar­ka­ci­ju i vo­dič­ku slu­žbu PK „Su­bra”, ovo­ga pu­ta iz sa­te­lit­ske per­spek­ti­ve.
On je is­ta­kao da je pro­šlo vi­še od po­la vi­je­ka ot­ka­ko je po­čeo pro­ces iz­ra­zi­tog ise­lja­va­nja ži­te­lja Or­je­na, ko­ji su u po­tra­zi za bo­ljim i lak­šim ži­vo­tom kre­ta­li na raz­ne stra­ne, od naj­bli­že her­ceg­nov­ske ri­vi­je­re, pa sve do naj­u­da­lje­ni­jih kra­je­va ze­malj­ske ku­gle.
Mno­ga se­la, ne­kad pu­na mla­do­sti i ži­vo­ta, ka­že Star­če­vić, da­nas su ave­tinj­ski ti­ha, tek tu i ta­mo sa po ko­jom sta­rač­kom po­ro­di­com.
-Star­ci pam­te, vri­je­me bri­še. Bez­broj­ne s mu­kom po­dig­nu­te te­ra­sa­ste nji­ve po­kri­la je ku­pi­na, žbu­nje, pa i pra­ve šu­me. Da­na­šnji na­ra­šta­ji dje­do­vi­nu spo­zna­ju tek svra­tiv­ši na­kon ka­kvog ra­zor­nog po­ža­ra, ka­da se ne­na­da­no po­no­vo uka­žu ne­pre­gled­ne su­vo­me­đe i nji­hov od va­tre iz­bi­je­lje­ni ka­men po­no­vo za­si­ja na sun­cu. Na­pre­dak ci­vi­li­za­ci­je od­veo je dje­cu Or­je­na sa svo­ga kr­ša, od svo­jih ko­ri­je­na, a taj isti na­pre­dak nu­di broj­ne mo­guć­no­sti da ovaj kraj po­no­vo oži­vi, po­štu­ju­ći tra­di­ci­ju, ali gra­de­ći je­dan uz­bu­dlji­vi no­vi svi­jet.Sa­vre­me­na teh­no­lo­gi­ja omo­gu­ća­va i naj­za­bi­ti­jim do­ma­ćin­stvi­ma da ima­ju elek­tič­nu ener­gi­ju, vo­du, ko­mu­ni­ka­ci­ju sa svi­je­tom i što­šta dru­go.
Tu­ri­stič­ka tra­žnja na svjet­skom ni­vou sve je vi­še usmje­re­na upra­vo na pri­ro­du i ova­kve ru­ral­ne sre­di­ne u ko­ji­ma je ostva­ren sre­ćan spoj tra­di­ci­o­nal­nog iz­gle­da i no­vih teh­no­lo­gi­ja. Do­ma­ća tr­pe­za i oču­va­ni tra­di­ci­o­nal­ni an­tro­po­ge­ni pej­zaž ve­li­ki su ma­mac tu­ri­sti­ma iz svjet­skih me­tro­po­la, ko­ji su ova­kvu po­nu­du sprem­ni da pla­te vi­še ne­go ma ka­kav luk­suz i sjaj kla­sič­nih sta­kle­no-me­tal­nih ho­tel­skih „kon­zer­vi” u pre­na­tr­pa­nim pri­mor­skim mje­sti­ma. Za­bo­ra­vlje­ni pej­za­ži Or­je­na, sa ru­še­vi­na­ma ne­ka­da­šnjih ka­tu­na i ki­lo­me­tar­skim su­vo­me­đa­ma če­ka­ju ob­no­vu, če­ka­ju no­vi ži­vot, ka­zao je Star­če­vić.
Po nje­mu, pr­vi ko­rak je po­nov­no pre­po­zna­va­nje, iden­ti­fi­ka­ci­ja i pro­cje­na mo­gu­ćeg na­či­na upo­tre­be.
-Go­o­gle Earth je bes­plat­ni pro­gram ko­ji nu­di sa­te­lit­ski sni­mak sva­kog kut­ka ze­malj­ske ku­gle, za­hva­lju­ju­ći ko­me se već do­šlo do mno­štva za­ni­mlji­vih ot­kri­ća, od onih naj­bi­zar­ni­jih do stvar­no zna­čaj­nih za op­šti na­pre­dak.
Po­gled na Or­jen iz sve­mi­ra nu­di od­li­čan iz­bor fan­ta­stič­nih pej­za­ža, me­đu ko­ji­ma su vje­ro­vat­no naj­in­tri­gant­ni­ji oni pro­že­ti ne­ka­da­šnjim ljud­skim dje­lo­va­njem. Ta­ko, na pri­mjer, pa­žnju pri­vla­če na­pu­šte­ni ka­tu­ni se­la Mo­kri­ne, od­no­sno „sta­no­vi”, ka­ko se to na Or­je­nu go­vo­ri, smje­šte­ni na Po­lji­ca­ma, iz­me­đu vr­ho­va Su­bre i Do­bro­šti­ce. Pi­to­mi do­ci uokvi­re­ni ne­ka­da­šnjim ko­li­ba­ma i lju­tim pla­nin­skim kr­šem sce­na su ko­ja će ma­lo ko­ga osta­vi­ti rav­no­du­šnim. Za one ko­ji tra­že još eks­trem­ni­je, neo­bič­ni­je i fan­ta­stič­ni­je pej­za­že, tu je po­gled na kraj sje­ve­ro­za­pad­no od Kru­še­vi­ca, u bli­zi­ni Vr­ba­nja. Na­iz­gled, vi­de se broj­ni okru­gli kra­te­ri ze­le­nog dna, ome­đe­ni tan­kim si­vim pr­ste­no­vi­ma i okru­že­ni ne­kim čud­nim, van­ze­malj­skim pej­za­žem. Bo­lje po­gle­dav­ši, ra­za­zna­će­mo da su okru­gli kra­te­ri fan­ta­stič­ni pri­mjer­ci vr­ta­ča, a ze­le­ne po­vr­ši­ne skrom­ne li­va­de na nji­ho­vom dnu. Si­vi, go­to­vo pot­pu­no okru­gli pr­ste­no­vi su su­vo­me­đe ko­je ču­va­ju ove usa­mlje­ne ob­ra­di­ve po­vr­ši­ne u mo­ru ka­me­na, ka­zao je Star­če­vić.
K.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"