Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Nek priznaju vlasništvo ili plate stotine miliona * Nek priznaju vlasništvo ili plate stotine miliona * Pritvorenik izvršio samoubistvo * Operativci ANB-a zatečeni u kršenju mjera * Napadi na novinare ostaju nerasvijetljeni * Ispostavili zahtjeve, najavili radikalizaciju * Pregovaraju za nabavku novog lijeka protiv korone
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-04-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vladimir Leposavić, ministar pravde:
Neću i ne mogu da dam ostavku u divljem galopu mijenjanja stavova i situacionog morala.

Vic Dana :)

Došao mali Mujo iz škole i veli starom:
-Tata, tata!! Danas sam skoro dobio pet iz matematike!
-Pa kako to sine?
Dobio je drug iz klupe!


- Šta radi crnogorski virus u kompjuteru?
- Ništa.


Pitali Crnogorca koji je najteži posao koji je radio. A on kaže:
- Čuvar groblja, svi leže a ja moram stajati.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi MINISTARSTVO UBLAŽILO MJERE U VIŠE GRADOVA, NAJAVLJENA MASOVNA VAKCINACIJA
U toku nabvka novog lijeka za teške slučajeve - Foto: SASAMATIC Pregovaraju za nabavku novog lijeka protiv korone Preminulo je još devet pacijenata, dok je registrovan pad broja oboljelih Preko kompanije Roš ugovorili smo pristizanje lijeka „regenerom“, pripremili smo ugovor i na osnovu informacija dobijenih iz kompanije, očekujemo da u maju stigne u Crnu Goru, ističe ministarka
Dan - novi portal
Juče je u Crnoj Gori od posledica virusa korona preminulo devet osoba, dok su nadležni ublažili epidemiološke mjere u četiri grada i najavili nabavku lijeka „regenerom“ za sprečavenje najtežih stanja kod zaraženih od korone. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na pres konferenciji da imamo bolju epidemiološku situaciju, dok je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio da imamo najveći pad broja zaraženih od svih konkurenata u turizmu. Istakli su i da se očekuje početak masovne vakcinacije nakon pristizanja 200.000 doza kineskih vakcina „sinofarm“. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Radica Raičević kazala je da su ublažene mjere i otvoreni kafići u Baru, Ulcinju, Cetinju, Bijelom Polju.

– Za jednim stolom unutra i vani dozvoljeno do četvoro ljudi. U tim gradovima se dozvoljava međugradski saobraćaj, ulazak i izlazak iz njih. Dozvoljava im se i rad tržnih centara, fitnes centara, teretana. Vaspitno-obrazovne ustanove od 12. aprila radiće u redovnom režimu. U Nikšiću i Šavniku – rad baštama i terasama ugostiteljskih objekata sa maksimalno dvoje ljudi za stolom, rad privrednika i preduzetnika koji se bave neprehrambenim djelatnostima, frizerima. U Danilovgradu se prelazi na onlajn sistem, a u škole idu samo maturanti i polumaturanti. U ugostiteljskim objektima da rade samo bašte sa maksimalno dvoje za istim stolom. Međugradski saobraćaj je zabranjen. Zabrana međugradskog saobraćaja vikendima u čitavoj Crnoj Gori i dalje ostaje na snazi, kao i zabrana kretanja od 22 do pet sati ujutru – kazala je Raičevićeva. Ona je saopštila da je donijeta odluka da u svim gradoima budu otvoreni parkovi i sportski tereni.

– Dozvoljen je ulazak kruzera. Uslovi za ulazak stranaca su: negativan PCR test koji je izdala registrovana laboratorija i koji nije stariji od 72 sata ili uz pozitivan rezultat serološkog testa; vakcinisani drugom dozom vakcine protiv korona virusa, za šta je potvrdu izdala ovlašćena zdravstvena ustanova. Crnogorski državljani i državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije ulaze u našu zemlju bez ikakvog uslovljavanja – istakla je Raičevićeva. Ocijenjeno je da se u našoj zemlji vidi veliki pad aktivnih slučajeva.

– Ako nastavimo ovako s našim ponašanjem i prihvatanjem opštih mjera, možemo očekivati za jedan određeni period poboljšanje cjelokupne situacije. Imamo zasad trend opadanja – navela je dr Raičevićeva.

Na pitanje „Dana“ da li namjeravaju da nabave novi lijek protiv korone, čija jedna doza košta oko 2.000 eura i ima učinkovitost kod blizu 80 odsto pacijenata, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović istakla je da su pripremili ugovor za terapiju lijekom sa istim karakteristikama.

– To je lijek koji sadrži dvije komponente. Smatramo da sve što postoji kao mogućnost treba da bude dostupno i građanima Crne Gore. Preko kompanije Roš ugovorili smo pristizanje lijeka „regenerom“. Pripremili smo ugovor i očekujemo na osnovu informacija dobijenih iz kompanije da u maju stigne u Crnu Goru. Ne koristi se za najteže, već za blage i srednje teške slike koje imaju tendenciju da pređu u teške slike. To su antitijela koja se koriste u terapijskom protokolu – kazala je Borovinić Bojovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da nadležna tijela razmotre ukidanje zabrane posjeta specijalnim zavodima, pošto su roditelji više od godinu dana odvojeni od svoje djece, ministarka je saopštila da će biti razmotrena ta mogućnost. Na pitanje „Dana“ koji broj oboljelih bi bio prihvatiljiv za nesmetan početak turističke sezone, nadležni nijesu precizno odgovorili.

– Imamo veći broj opština koje su se spustile ispod 800 na 100.000 na 14-dnevnoj stopi incidencije. Cilj nam je da maksimalno smanjimo broj zaraženih u opštinama na dnevnom nivou, na 14-dnevnoj stopi na 100.000 stanovnika. Moguće da bi broj od 100 do 200 zaraženih bio prihvatljiv – kazala je ministarka.

On je navela da je u proteklih deset dana maksimalno posvetila pažnju organizaciji masovne vakcinacije, obilasku punktova, obećanju kadrovskih i prostornih resursa u tom kontekstu.

– Očekujemo da će već iduće sedmice svi punktovi za masovnu vakcinaciju biti brendirani i spremni. Kontingent vakcina iz Kine trebalo bi da stigne u očekivanom roku i bez kašnjenja, nakon čega ćemo moći da počnemo s masovnom vakcinacijom. Samo u Podgorici imaćemo 30 punktova, biće na isti način organizovana vakcinacija u svim gradovima u državi. Očekujemo 18. aprila da stigne ekspertski tim iz Berlina, sa Instituta „Robert Koh“. Boraviće nekoliko dana u CG i to je prva od dvije planirne posjete. Zajedno ćemo sa ekspertima iz Njemačke sagledati cijelu situaciju, proces vakcinacije – navodi Borovinić Bojovićeva.

Ona je kazala da su prethodnih dana imali intenzivne sastanke u cilju povećanja kapaciteta za moguće testiranje turista u CG. Naš fokus je zdravlje svih građana i građanki CG i zdravlje svih koji namjeravaju da dođu u CG. Popunjenost bolničkih kapaciteta je 67 odsto na teritoriji države. Bilježimo smanjen broj hospitalizovanih pacijenata – kazala je ministarka.

Na pitanje da li će stiči veliki kontingent vakcina iz Kine u predviđenom roku, ona je saopštila da su takve najave.

– Vakcine su nešto najvrednije što sad svaka zemlja očekuje i potražuje, uvijek moramo biti oprezni sa samim datumom, ali ovo je ono što mi očekujemo i što je najavljeno. Mi organizujemo masovnu vakcinaciju da ide tempom od najmanje 5.000 vakcinisanih dnevno na nivou CG, ali tempo zavisi i od dolaska vakcina i samih građana CG, i ja apelujem i pozivam ih da se vakcinišu kako bi mogli da govorimo o procentu koji podrazumijeva kolektivni imunitet – kazala je Borovinić Bojovićeva.

Ministarka je odgovarajući na pitanje kada će zaposleni koji rade sa zaraženim dobiti stimulans, rekla da su prikupljali podatke iz svih kovid bolnica i blagovremeno tražili da svi kovid centri dostave spiskove svih zdravstvenih radnika koji rade sa kovidom.

– Kod nas su pristigli spiskovi koje smo dobili od menadžmenta. Uplata od bonusa biće potpisana u ponedjeljak i biće uplaćena u narednim danima – navela je ona.

Ministar Milatović iznio je projekcije i predstavio mogući razvoj epidemije pred početak sezone.

– Očekujemo da pristigne oko 600.000 doza vakcina do kraja juna ove godine, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika, to bi, uz građane koji su preboljeli kovid, kojih ima 87.000 dovelo do toga da imamo visoku stopu imuniteta. Trenutno imamo najveći pad broja oboljelih među državama koje posmatramo kao konkurente pred početak tirističke sezone i najveći broj oporavljenih – kazao je Milatović. Dodao je i da se intenzivno radi na finiširanju kada su u pitanju kreirani zdravstveni protokoli za turiste.

– Dolazak turista biće potpomognut i startovanjem nove nacionalne kompanije koja se očekuje 1. juna – rekao je Milatović i najavio učešće Vlade u subvenciji PCR testova za turiste.

Direktor Interne klinike KCCG Đorđe Krnjević saopštio je da se u toj ustanovi liječi 149 pacijenata.

– Oko 70 odsto zaraženih je životno ugroženo. Četiri su na mehaničkoj ventilaciji, 13 na neinvazivnoj. U Institutu za bolesti djece imamo jedno dijete zaraženo koronom – kazao je Krnjević.

Iz Instituta su saopštili da je juče registrovano još 237 zaraženih, najaviše u Podgorici 76, zatim u: Nikšiću 28, Beranama 18, Pljevljima 14, Bijelom Polju 12, Herceg Novom 10, Danilovgradu, Rožajama i Andrijevici po devet, Budvi sedam, Ulcinju, Mojkovcu i Tuzima po šest, Kotoru, Baru i Kolašinu po pet, Cetinju i Tivtu po četiri, Plavu dva, Plužinama i Šavniku po jedan. U državi je trenutno zaražena 4.681 osoba, dok je tokom epidemije registrovano 93.800. Do sada su preminule 1.354 osobe.

Epidemilog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović kazao je u reagovanju da je automatsko dodavanje broja osoba koje su preboljele kovid-19 broju vakcinisanih, u smislu procjene kolektivnog imuniteta neispravno.

– Prvo, zato što se kod nas, kao i svuda, preporučuje vakcinacija osobama koje su preboljele, tako da je njihov udio među vakcinisanima značajan. Drugo, nesigurno je, na osnovu dosadašnjih dokaza, računati na postojanost i dugotrajnost imuniteta stečenog nakon prirodne infekcije (zato između ostalog svi javnozdravstveni autoriteti u svijetu preporučuju vakcinaciju osoba koje su bolovale kovid.) – naveo je Joksimović na Fejsbuku.

D.B. - N.M.


Da se ne zloupotrebljavaju potvrde
Na pitanje „Dana“ da li su kontrolisali poštovanje mjera u slučaju protesta na Bogetićima i drugim lokacijama, kao i koje potvrde za kretanje i blokadu saobraćajnice mogu da imaju ovi građani, dok ostale kažnjavaju, ministarka je kazala da ona nije neko ko se bavi direktno kontrolom potvrda.

– Mjere se moraju poštovati i to je nešto na čemu smo maksimalno radili i insistirali. Koristim ovu priliku da apelujem na građane da se ukoliko je ikako moguće uzdrže od bilo kakvih okupljanja bez obzira na motive, razloge... Molim na poštovanje mjera. U ime Ministarstva zdravlja nekoliko puta sam davala saopštenje da se potvrde ne zloupotrebljavaju i da se mjere poštuju – istakla je Borovinić Bojovićeva.

Milatović je odgovorio da moramo zadržati pozitivan trend koji imamo u medicinskom smislu.

– Pridružujem se ministarki zdravlja apelom da se suzdržimo od javnih okupljanja kako bismo sačuvali ovo na čemu je mukotrpno rađeno u prethodnom periodu – dodao je ministar ekonomskog razvoja.


Zdravi mogu da biraju vakcinu ako ima više vrsta
Na pitanje da li će građani moći da biraju vakcine, ministarka je kazala da oni koji nemaju hroničnih problema mogu da izaberu, ukoliko ima različitih.

– Određeni broj pacijenata zavisno od svog nalaza koji posjeduje i prije kovida neće biti u situaciji da bira vakcinu, jer određeni medicinski kartoni ne podrazumijevaju svaku vakcinu. Ta kategorija će primati vakcinu koju im preporuči ljekar koji ih pregleda pri vakcinaciji. Svi ostali koji nemaju ograničenja, moći će da biraju vakcinu, ali sve zavisi koliko vrsta vakcina u zemlji tada postoji. Kolektivni imunitet obuhvata i one koji su preležali bolest. Kada uzmete u obzir procenat onih koji su imunizovani prirodnim putem, jasno je da ćemo relativno brže dostići kolektivni imunitet u odnosu na zemlje u kojima je broj onih prirodno imunizovanih manji – dodala je Borovinić Bojovićeva.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"