Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kraj jedne epohe * Kraj jedne epohe * Daka Davidović osniva partiju * DPS i SD jednoglasno za Milutina Simovića * ASK postupala selektivno * Koji lideri Zapadnog Balkana (ni)su po volji Džo Bajdena? * DPS zapošljava da oteža posao novoj vladi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU:
Za ulazak u Eropsku uniju ključ je borba protiv korupcije.

Vic Dana :)

Dolazi Perica kući sa utakmice i sav veseo viče:
- Jupiii, tata dao sam dva gola!!
- Bravo sine a koji je bio konačni rezultat???
- 1:1


Gleda gatara liku u dlan.
- Do 35. godine neće imaš para i će se mučiš.
- A posle?
- A posle će se navikneš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2020-11-19 ZARAŽENO JOŠ 639 GRAĐANA, TOKOM EPIDEMIJE UKUPNO OBOLJELO 908 DJECE, INSTITUT I KRIZNI ŠTAB ZA UVOĐENJE NAJOŠTRIJIH MJERA
U KCCG 35 životno ugroženih pacijenata Korona odnijela devet života, zakasnili sa zatvaranjem gradova Ako želimo da broj novooboljelih brzo i naglo usporimo, onda mjere moraju biti oštre i očekuje se zatvaranje svih onih aktivnosti, osim neophodnih, ističe Senad Begić Bitno je da svi shvatimo da nije tako lako otvoriti privremenu bolnicu, nije problem prostora, namještaja, već to što u toj bolnici mora neko da radi, kaže Begić
Dan - novi portal
Institut za javno zdravlje (IJZ) juče je registrovao devet smrtnih slučajeva od virusa korone i obolijevanje kod 639 građana. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je na pres konferenciji da su zakasnili sa uvođenjem mjera zatvaranja gradova više od 14 dana, i da su IJZ i Krizni medicinski štab saglasni da treba apsolutno pooštriti mjere. Begić ističe da je tokom epidemije zaraženo 908 djece.

– Preminuli su iz Berana (2), Pljevalja (2), Podgorice (2), Bijelog Polja, Bara i Ulcinja, od kojih je najstariji imao 86 (1934. godište) a najmlađi 56 godina (1964. godište). Trenutno je 10.207 oboljelih, što je na 100 hiljada stanovnika 1.620. Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog korona virusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i Institutu

dostavile rezultate za 2.003 uzorka na korona virus, među kojim je ukupno registrovano 639 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS–KoV–2 – saopšteno je iz IJZ.
Novootkriveni su iz sledećih opština: Podgorica 294, Nikšić 55, Herceg Novi 53, Bijelo Polje 52, Budva 30,

Ulcinj 28, Kotor 27, Bar 18, Pljevlja i Mojkovac 15, Tivat 13, Berane osam, Cetinje osam, Tuzi 7, Plužine 5,

Kolašin 4, Danilovgrad 3, Petnjica 2, Rožaje i Žabljak po jedan. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 405, a od početka godine 414. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 29.031.

Begić je odgovarajući na pitanje novinara kazao da su davno zakasnili sa potpunim zatvaranjem gradova. Kazao je da će tražiti da se uvode strože mjere ako se nastavi širenje infekcije. Na pitanje hoće li biti otvorene privremene bolnice, Begić kaže da treba da se zapitamo ko će u njima radititi budući da nemamo dovoljan broj medicinskih radnika.

– Ako se nastavi sa pristizanjem informacija koje ukazuju na nepoštovanje donesenih mjera, mislim da je svima jasno da moramo ići sa nekim strožim preporukama i mjerama. Apsolutno nevoljno, jer nikome nije lako da predlaže zatvaranje određenih aktivnosti, a ako nema drugog izlaza, kao što mislim da nema drugog izlaza, onda ćemo ići sa tim. Ako želimo da broj novooboljelih brzo i naglo usporimo, onda mjere moraju biti oštre i očekuje se zatvaranje svih onih aktivnosti osim neophodnih. IJZ je za apsolutno pooštravanje mjera, magične formule nema. IJZ zajedno sa kriznim medicinskim štabom je za apsolutno pooštravanje mjera, jer je to jedini način za očuvanje zdravlja ali i zdravstvenog sistema. Bitno je da svi shvatimo da nije tako lako otvoriti jednu poljsku bolnicu. Nije problem prostora, namještaja, već to što u toj bolnici mora neko da radi. Mislim da je plan kriznog štaba proširivanje kapaciteta. Moramo da se zamislimo ko će biti taj ko će tamo raditi jer zdravstvenog kadra nema na birou ni na tržištu rada u okruženju – kaže Begić.

Na pitanje novinara da li je dobro rješenje što su gradovi zatvoreni samo vikednom, kazao je da svi modeli i mjere koji se primjenjuju u svijetu su stvar kompromisa i svaka država mora da vaga ova tri elementa – da li neke stvari država može da priušti, da sprovede i da li će te mjere imati efekat.

– To je taj balans koji sve države imaju u vidu. Magične formule nema. Mjere generalno jesu iste svuda i svode se na distancu, masku i higijenu ruku. Način gdje i kako će se implementirati mjere zavisi od lokalnog konteksta, i mi smo tu specifični. Ono što smo mi imali nijedna država nije imala – masovna okupljanja i stepen nepoštovanja u ovoj mjeri – pojašnjava pomoćnik direktora IJZ.

Begić je rekao da je Kovid-19 bolest koja se kod 90 odsto ili više oboljelih liječi u kućnim uslovima.

– Tako je u cijelom svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Lakši slučajevi i srednje teški su sve situacije koje se mogu zbrinjavati u kućnim uslovima. Jedino je pitanje koliko primarni nivo zdravstvene zaštite to može da izdrži. Broj hospitalizovanih ukazuje na najteže slučajeve – kazao je Begić.

Na pitanje „Dana” Begić je kazao da Institut predlaže mjere, ali ne donosi konačne odluke, jer to ne zavisi od njih. On je na pitanje zašto epidemiolozi daju legitimitet NKT-u, koji odbija da uvaži predlog IJZ da se zatvore gradovi i uvedu strože mjere, saopštio:

– Ja sam ljekar epidemiolog, nemam pravo da odustanem. Ne samo ja, već svaki zaposleni u svakoj zdravstvenoj ustanovi nema prava da odustane. Ovdje se ne radi o davanju legitimiteta već o našim moralnim načelima da ne odustanemo. Da li ću ovdje biti za 14 dana ja ili neko drugi to je manje bitno, mjere će biti iste i moramo naučiti da živimo sa ovim virusom – poručio je Begić.

Na pitanje medija šta preduzimaju zbog kršenja mjera u ugostiteljskim objektima, Begić je odgovorio da su imali sastanke sa predstavnicima Udruženja ugostitelja i da su postigli apsolutnu saglasnost u smislu sprovođenja i implementacije određenih mjera.

– Zdravlje je nesumnjivo prioritet i mislim da su u tom dijelu oni bili u nekoj mjeri i pogrešno shvaćeni. Kada bi se svi pridržavali propisnog postigli bismo smanjenje broja novooboljelih i stavili bi epidemiju pod kontrolu. Što se tiče zabrane međugradskog saobraćaja tokom vikenda, planirano je da se ljudi odvrate od masovnog kretanja vikendom. Mjere su namijenjene da neka ponašanja suzbiju i svedu na najmanju moguću mjeru – rekao je Begić.

Direktor bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin kazao je da su do juče u toj ustanovi liječena 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom.

– Na bolničkom liječenju danas su 74 pacijenta, 13 je životno ugroženo, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na respiratoru. Devet zdravstvenih radnika su kovid pozitivni u OB Nikšić. Oporavljenih pacijenata je 3.154, a u kovid ambulantama Doma zdravlja preko patronažne službe liječi se oko 750 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Imamo 100 postelja za liječenje najtežih pacijenata, ali, u nekom scenariju koji bi bio lošiji i zahtijevao veći broj postelja, postoji mogućnost proširenja kapaciteta – kaže Ašanin.

Kaže da se u KCCG liječi 79 pacijenata, u Baru 44, Beranama 32, Brezoviku 34, Pljevljima 20, Bijelom Polju 23 pacijenta, u Kotoru 11, na Cetinju devet i u Kodri 10 pacijenata.

Ašanin je na pitanje „Dana” kada će građanima biti omogućeni specijalistički pregledi, s obzirom da se rade samo hitne hirurške intervencije i porođaji, odgovorio da su ambulantni pregledi bili omogućeni jedno vrijeme kad je epidemiološka situacija bila bolja. Ašanin je kazao da je slučaj ispred nikšićke bolnice, kada su pacijenti na klupama ležali i čekali na pregled, jer nije bilo kreveta, riješen brzo i da je razlog veliki priliv zaraženih.

– Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Međutim, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere. Mi smo u međuvremenu u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa hroničnim pacijentima, da im se izdaje terapija. Jedan dio se obavlja i na druge načine. Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ali ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći – kaže Ašanin.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević kazao je da bi učinkovitije bilo da mjere za sprečavanje širenja korona virusa budu na nivou potpune restrikcije u kratkom periodu, kako bi smanjili broj oboljelih. On je kazao da je u KCCG zaraženo 70 medicinskih radnika.

– Veliki brojevi nas okružuju na dnevnom nivou, to nijesmo mogli ni da pojmimo, a kamoli na dnevnom nivou da imamo takve prilive, što se odražava na bilanse mortalitetne statistike. KCCG je ovih dana prelazio cifru od 80 ležećih pacijenata, a jutros je nešto bolja situacija. Juče smo imali 79 pacijenata u Kliničkom centru, 35 ih je životno ugroženo. Dvadeset pacijenata je na nekom obliku mehaničke potpore disanja – rekao je Radojević za Radio Crne Gore.

D.B.


Vuković: Inspekcije će pojačati kontrolu
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je da će dati nalog svim gradskim službama da pojačaju inspekcijski nadzor. Komentarišući predlog Instituta za javno zdravlje da se na tri do četiri sedmice potpuno zatvori Podgorica, Vuković je naveo „da će teška srca morati da se pomiri sa tom činjenicom”.
– Ja kao gradonačelnik ću teška srca morati da se pomirim sa tom činjenicom i da dam nalog svim gradskim službama, koje već više od sedam mjeseci rade, da učine sve da mi tu odluku ispoštujemo do kraja jer znamo do čega nas je dovelo nepoštovanje tih odluka. Pojačaćemo inspekcijski nadzor, razmotriti režim rada preduzeća, vidjeti šta to znači za situaciju u gradu i vidjeti da li se opet ide na zatvaranje lokala. Kada sagledam to do kraja moći ću detaljnije da odgovorim. Sve što bude očekivano od nas mi ćemo ispuniti do kraja – naveo je Vuković.

N.S.–A.D.


Herceg Novom potrebna kovid bolnica
Na sastanku Tima za zaštitu i spasavanje Opštine Herceg Novi iskazana je zabrinutost zbog epidemiološke situacije u gradu i dogovoreno da se Ministarstvu zdravlja uputi zahtjev da se dio bolnice Meljine ili Instituta „Dr Simo Milošević” opredijeli kovid pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.
Gradonačelnik Stevan Katić poručio je da će inspekcije pooštriti kontrole, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.
U kotorskoj Opštoj bolnici trenutno se liječi 13 pacijenata sa virusom korona, od kojih su dvoje životno ugroženi. Direktor ove zdravstvene ustanove dr Davor Kumburović dodaje da je situacija u pogledu kapaciteta, odnosno bolničkih kreveta, nešto bolja.
– Tako danas imamo 13 pacijenata koji se liječe u našoj bolnici, a što se kliničke slike tiče, to su sve pacijenti sa srednje i teškom kliničkom slikom, od kojih su dva pacijenta životno ugrožena – rekao je Kumburović Radio „Kotoru”.

K.M.–B.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"