Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ASK srušio alibi za poraz DPS-a * Zatvaraju gradove, otvaraju kafiće * Napadaju vladu za koju će glasati * Aerodromi ne dostavljaju izvještaj, Poreska ne reaguje * Svaki drugi ne bi primio vakcinu protiv korone * Hadžibegić: Motiva ne fali, sve za pobjedu * Bajden tražio od Haradinaja da sačuva Visoke Dečane
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Snežana Armenko, zamjenica ombudsmana:
– Kovid karantini ograničavaju pravo i slobode pojedinaca.

Vic Dana :)

Krenuo Dobrica Erić kod berberina i sretne ga Ljubivoje Ršumović:
- Gdje si pošao, Dobrice?
Dobrica:
- Da. Kako si znao?


Pitali Pericu šta je to bacač diska.
– Bacač diska, pa čovjek kome posao ide od ruke.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2020-11-13 EPIDEMIJA SE ŠIRI VELIKOM BRZINOM, U KLINIČKI CENTAR VRAĆENI SVI LJEKARI KOJI SU BILI NA SPECIJALIZACIJAMA
Preminulo osam osoba, pozitivan svaki treći uzorak Direktor Interne klinike, gdje se liječe najteži kovid pacijenti, kazao je za „Dan“ da svakodnevno proširuju broj postelja za pacijente kojima je potrebna potpora kiseonikom NKT će danas odlučiti da li će ponovo biti primijenjen martovski scenario, odnosno zaključavanje gradova
Dan - novi portal
Od jučerašnjeg presjeka Institutu za javno zdravlje je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom-19, i to kod pet pacijenata iz Podgorice i po jednog iz Ulcinja, Budve i Herceg Novog, od kojih je najstariji imao 86, a najmlađi 55 godina. Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 355, a od početka godine 364. Zbog velikog rasta broja oboljelih i „dramatičnog pritiska na kovid ambulante“, direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić zatražio je na sastanku sa odlazećim premijerom Duškom Markovićem da NKT danas donese odluku o zaključavanju gradova, odnosno da se primijeni martovski scenario. To podrazumijeva još oštrije mjere, zabranu međugradskog saobraćaja i kretanja u određenom periodu.

– Laboratorije IJZ i druge laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije korona virusa su od poslednjeg presjeka završile analizu 1.758 uzoraka na novi korona virus, među kojima su registrovana ukupno 643 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-KoV-2 – saopšteno je juče iz IJZ.

Najviše novih slučajeva registrovano je u Podgorici (367), a slijede Budva (57), Tivat (47), Nikšić (46), Herceg Novi (30), Cetinje (2), Berane (16), Ulcinj (13), Kotor i Rožaje (po osam), Pljevlja (šest), Danilovgrad, Tuzi i Bar (po četiri), Bijelo Polje (tri), Mojkovac (dva) i Andrijevica, Petnjica i Šavnik (po jedan).

Iz Instituta su dodali da je u posljednja 24 sata prijavljen oporavak kod 246 pacijenata.

– Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovd-19 u Crnoj Gori iznosi 8.356. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 25.509 – navodi se u saopštenju.

U Kliničkom centru liječe se 72 pacijenta, od kojih je 26 životno ugroženo. Direktor Interne klinike KCCG, gdje se liječe najteži kovid pacijenti, Sreten Kavarić, kazao je „Dan“ da postoji određeni stepen umora kod zaposlenih. On je rekao da se 24 pacijenta nalaze u poluintenzivnoj, a 12 na nekoj od intenzivnih jedinica u drugim klinikama, prema planu koji se analizira i više puta dnevno.

– Interna klinika je početkom marta 2020. organizaciono podijeljena na dva dijela – Odjeljenje pulmologije sa Intenzivnom metaboličkom jedinicom, u kome se liječe oboljeli od Kovida-19, i drugi dio Interne klinike, koji je dobio prostor u Klinici za očne bolesti, gdje se liječe pacijenti kojima treba internističko liječenje a u momentu prijema nemaju Kovid-19. Zbog potreba za liječenja najtežih pacijenata sa kovidom, prošireni su kapaciteti intenzivne jedinice i u drugim klinikama KCCG, shodno planu Kriznog štaba KCCG, za pacijente sa teškom kliničkom slikom.Trenutno se 36 pacijenata liječi u dijelu Pulmologije sa intenzivnom jedinicom, od čega 24 pacijenta u Poluintenzivnoj jedinici i 12 u nekoj od intenzivnih jedinica u drugim klinikama KCCG – kazao jeKavarić.

Kako je dodao, u radu su dominantno angažovani ljekari i medicinsko osoblje sa Interne klinike, Centralne intenzivne jedinice, ali i sa drugih klinika KCCG.

– Posao zahtijeva maksimalnu koncentraciju i posvećenost, i po tome je prepoznat dosadašnji rad svih zaposlenih na Odjeljenju pulmologije Interne klinike, u kojoj se liječe najteže oboljeli od Kovida-19. Zbog povećane potrebe za hospitalizacijom teško oboljelih, Krizni štab KCCG, na dnevnom nivou planira proširenje broja postelja za pacijente kojima je potrebna potpora kiseonikom i u drugim klinikama KCCG. Za sada je iskorišćeno oko 35% tih kapaciteta.Postoji određen stepen umora kod zaposlenih. Kolege doktori koji se nalaze na raznim usavršavanjima, odlukom menadžmenta KCCG, obaviješteni su da treba da se jave u KCCG i oni su već uključeni u rad.

Klinički centar ima dovoljno kadrovskih, tehničkih i prostornih kapaciteta za prihvat novih najteže oboljelih pacijenata – rekao je Kavarić.

Situacija je teška i u bolnicama u Baru i Nikšiću. U Opštoj bolnici Bar juče su tri pacijenta preminula od posljedica korona virusa.

– Nažalost, u posljednja 24 sata preminulo je troje pacijenta, 1959, 1962. i 1967. godište. Na Infektivnom odjeljenju liječe se 72 oboljela, pet pacijenata je u jedinici intenzivnog liječenja, jedan je na mehaničkoj, a tri na neinvazivnoj ventilaciji – kazao je direktor bolnice u Baru Dragoslav Tomanović.

On je dodao da je juče u kovid ambulanti pregledano 48 osoba sa sumnjom na infekciju korona virusom, te da je od prekjuče na Infektivno odjeljenje primljeno 12, a otpušteno 10 pacijenata.

U Opštoj bolnici Nikšić hospitalizovano je 59 pacijenata, a šest pacijenata je životno ugroženo i nalaze se na jedinici intenzivnog liječenja.

– Jedan pacijent je na neinvazivnoj ventilaciji. Na respiratoru trenutno nema pacijenata. Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju – saopštili su iz nikšićke bolnice.

U Opštoj bolnici Berane liječi se 36 kovid pozitivnih pacijenata.

– Sedam pacijenata ima tešku kliničku sliku i svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaciji – kazali su iz bolnice u Beranama.

N.M.–M.DS.


Naučnik Boljević primio rusku vakcinu
Rusija je 11. avgusta registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa. Specijalista patofiziologije i pulmologije i šef Katedre patologije čovjeka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević, koji je porijeklom iz Crne Gore, juče je primio vakcinu protiv korona virusa „Sputnjik V”.


Gradonačelnik u samoizolaciji
Na zvaničnoj fejsbuk stranici Prijestonice Cetinje objavljeno je da je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan u samoizolaciji.

– Gradonačelnik se nalazi u samoizolaciji jer je kontakt osobe koja je inficirana korona virusom. Budimo odgovorni, držimo distancu i nosimo maske – poručili su iz Prestonice.


Neshvatljivo je da djecu šalju u školu sa temperaturom
Direktor nikšićke Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Zoran Drljević kaže da skoro da nema odjeljenja a da po jedan ili dva učenika nisu pozitivni. Po njegovim riječima, desetak profesora trenutno je na bolovanju, ili su inficirani, ili u izolaciji jer čekaju rezultate.

Ove školske godine u pomenutoj ustanovi je oko 1.020 učenika, a Drljević posebno ističe veliku neodgovornost roditelja u vremenu epidemije.

– Mi u ustanovi primjenjujemo sve propisane preventivne mjere, ali je neshvatljivo da roditelji djecu u školu šalju pod temperaturom. Time ne vode računa ni o svojoj ni o ostaloj djeci koja u ovoj školi pohađaju nastavu, a ni o nastavnom osoblju – istakao je Drljević.

Prema podacima koje smo juče dobili iz tri preostale srednje škole u Nikšiću, ni u jednoj od njih situacija po pitanju broja inficiranih zasad nije alarmantna.

Na području nikšićke opštine trenutno je 670 inficiranih korona virusom, a 39 osoba je preminulo od posledica izazvanih Kovidom-19. U Opštoj bolnici, prema jučerašnjim podacima, hospitalizovano je 59 kovid pacijenata, od kojih je šest životno ugroženo, a jedan pacijent je na neinvazivnoj ventilaciji.

B.B.


Gradonačelnik Cetinja u samoizolaciji
Na zvaničnoj fejsbuk stranici Prijestonice Cetinje objavljeno je da je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan u samoizolaciji.

– Gradonačelnik se nalazi u samoizolaciji jer je kontakt osobe koja je inficirana koronavirusom. Budimo odgovorni, držimo distancu i nosimo maske – istakli su iz Prijestonice Cetinje.


Onlajn nastava za učenike prvog razreda nikšićke Ekonomske škole
Direktor nikšićke Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Zoran Drljević zbog sve više oboljelih od virusa korona u toj ustanovi bio je prinuđen da pristupi restriktivnim mjerama. Kako je juče kazao, po njegovoj odluci jedno odjeljenje prvog razreda od ponedjeljka nastavu prati onlajn, a za ostale će odlučiti u narednim danima nakon što se vidi kolika će biti stopa kumulativne incidencije u gradu, a i situacija u školi.

– Po pitanju kovida 19 situacija u našoj školi je poprilično loša. Skoro da nema odjeljenja a da po jedan ili dva učenika nisu pozitivni. Uz to, i desetak naših profesora trenutno su na bolovanju, ili su inficirani, ili u izolaciji jer su bili u kontaktu sa nekim inficiranim pa čekaju rezultate – rekao je Drljević koji nije mogao da precizira broj učenika inficiranih kovidom.
Ove školske godine u pomenutoj ustanovi je oko 1.020 učenika, a Drljević posebno ističe veliku neodgovornost roditelja u vremenu epidemije.
– Mi u ustanovi primjenjujemo sve propisane preventivne mjere, ali je neshvatljivo, da roditelji djecu u školu šalju pod temperaturom. Time ne vode računa ni o svojoj, a ni o ostaloj djeci koja u ovoj školi pohađaju nastavu, ni o nastavnom osoblju – kategoričan je Drljević.
Prema podacima koje smo juče dobili iz tri preostale srednje škole u Nikšiću, ni u jednoj za sada situacija po pitanju broja inficiranih nije alarmantna.Na području nikićke opštine trenutno je 670 inficiranih korona virusom, a 39 osoba je preminulo od posledica izazvanih kovidom 19. U Opštoj bolnici, prema jučerašnjim podacima, hospitalizovano je 59 kovid pacijenata od kojih je šest životno ugroženo, a jedan pacijent je na neinvazivnoj ventilaciji.
B.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"