Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Premijer građane proglasio za špijune * Đukanović i Brajović spremaju novu prevaru * ​Pokušao da zapali tetku i kuću * Filipu dodijelili devet tjelohranitelja * Premijer građane proglasio za špijune * Javna kuća * Himnotres
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mira Popović, CGO:
– Licenca za provjeru radova ističe i plagijatori su mirni. Zabrinjava i to što nema javno dostupnog podatka čiji su radovi provjeravani, već imamo samo zbirni podatak Univerziteta Crne Gore.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ODOBRIO ZAHTJEV JEDNOJ LGBT OSOBI
Legenda Za promjenu pola muškarca platili 11.000 Imali smo u toku ove godine jedan zahtjev za upućivanje na intervenciju promjene pola i isti je u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju odobren od strane komisije za upućivanje u inostranstvo, ističu iz Fonda zdravstva za „Dan” Iz Fonda ističu da tokom 2017. godine nije bilo zahtjeva LGBT osoba za promjenu pola
Dan - novi portal
Fond za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje odo­brio je jed­noj mu­škoj oso­bi, pri­pad­ni­ku LGBT po­pu­la­ci­je iz Cr­ne Go­re, da o tro­šku dr­ža­ve iz­vr­ši in­ter­ven­ci­ju pro­mje­ne po­la, što je dr­ža­vu ko­šta­lo 11.000 eura. Iz Fon­da za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje za „Dan” je po­tvr­đe­no da je Ko­mi­si­ja za upu­ći­va­nje osi­gu­ra­ni­ka u ino­stran­stvo odo­bri­la in­ter­ven­ci­ju na jed­noj pri­vat­noj kli­ni­ci u Be­o­gra­du. To je dru­gi slu­čaj pro­mje­ne po­la mu­ške oso­be iz Cr­ne Go­re, na­kon što je pri­je tri go­di­ne Fond za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje pr­vi put odo­brio upu­ći­va­nje na in­ter­ven­ci­ju pro­mje­ne po­la ko­ja je ta­da zdrav­stve­ni si­stem ko­šta­la 10.500 eura. Iz Fonda ističu da tokom 2017. godine nije bilo zahtjeva LGBT osoba za promjenu pola.
– Ima­li smo u to­ku ove go­di­ne je­dan za­htjev za upu­ći­va­nje na in­te­r­ven­ci­ju pro­mje­ne po­la i isti je u skla­du sa Za­ko­nom o zdrav­stve­nom osi­gu­ra­nju odo­bren od stra­ne Ko­mi­si­je za upu­ći­va­nje u ino­stran­stvo. Tro­ško­vi po­stup­ka pro­mje­ne po­la iz­no­se oko 11.000 – od­go­vo­ri­li su iz Fon­da zdrav­stva.
Na pri­la­go­đa­va­nje po­la u Cr­noj Go­ri če­ka­ju tri oso­be, od ukup­no pet ko­je su ak­tiv­ne na gru­pa­ma sa­mo­po­dr­ške ko­je se odr­ža­va­ju u „Kvir Mon­te­ne­gru”, dok je jed­na uspje­šno okon­ča­la taj pro­ces ove go­di­ne.
Iz NVO „Kvir Mon­te­ne­gro”, ko­ja bri­ne o pra­vi­ma LGBT oso­ba, ra­ni­je je sa­op­šte­no da tri oso­be če­ka­ju pro­mje­nu po­la i da se dr­ža­va za sa­da u pot­pu­no­sti pri­dr­ža­va za­kon­ske re­gu­la­ti­ve o po­kri­va­nju tro­ško­va me­di­cin­skih in­te­rven­ci­ja pro­ce­sa pri­la­go­đa­va­nja po­la.
– Usvo­jen je pra­vil­nik na osno­vu ko­jeg sve trans oso­be mo­gu ostva­ri­ti to pra­vo.
Od Vla­de i in­sti­tu­ci­ja si­ste­ma zah­ti­je­va­mo pu­nu pri­mje­nu svih ak­tiv­no­sti Stra­te­gi­je za una­pre­đe­nje kva­li­te­ta ži­vo­ta LGBT oso­ba u Cr­noj Go­ri, ade­kvat­nu im­ple­men­ta­ci­ju svih usvo­je­nih za­ko­na ko­ji­ma se šti­te osnov­na ljud­ska pra­va LGBTIQ oso­ba, na­sta­vak ak­tiv­no­sti na una­pre­đe­nju po­lo­ža­ja LGBTIQ oso­ba u svim lo­kal­nim za­jed­ni­ca­ma ši­rom Cr­ne Go­re, kao i usva­ja­nje no­vih za­kon­skih rje­še­nja ko­ja će osi­gu­ra­ti i za­o­kru­ži­ti na­šu prav­nu jed­na­kost. Ta­ko­đe, je­dan od glav­nih za­htje­va od­no­si se i na tu­ži­la­štvo ko­je je po­zva­no da pre­sta­ne da bje­ži od kva­li­fi­ko­va­nja slu­ča­je­va na­pa­da, pre­bi­ja­nja, ucje­nji­va­nja i osta­lih kri­vič­nih dje­la po­či­nje­nih nad LGBTIQ oso­ba­ma, kao dje­la po­či­nje­nih iz mr­žnje pre­ma na­ma – na­veo je predsjednik te organizacije Danijel Ka­le­zić.
Struč­nja­ci za ovu oblast na­vo­de da je pro­mje­na po­la iz mu­škog u žen­ski če­šći za­htjev sa ko­jim se lje­ka­ri sre­ta­ju i ma­nje je kom­pli­ko­van od obr­nu­tog pro­ce­sa.
– Po­sli­je psi­ho­lo­ške pri­pre­me i do­zvo­le kon­zi­li­ju­ma lje­ka­ra i Fon­da, ko­ji tre­ba da da­ju sa­gla­snost da po­sto­je me­di­cin­ski raz­lo­zi za pro­mje­nu po­la, sli­je­di hor­mon­ska te­ra­pi­ja. Po­sli­je to­ga do­la­zi naj­te­ži dio po­sla – hi­rur­ški za­hva­ti ko­ji­ma se od­stra­nju­je ili stva­ra pol­ni or­gan – na­vo­de struč­nja­ci.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"