Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Reklame plaćali iz crnih fondova * Ekspert dobio 4.800, pa hvalio zdravstvo * Tajkunima 25 puta više nego opštini * Psi lutalice napali djevojku * Reklame plaćali iz crnih fondova * Agenti na tragu blaga Pabla Eskobara * Politička socijalizacija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILENA MIJOVIĆ,bivši v.d. direk. „Đina Vrbica”:
– DPS aktivisti ucjenjuju zaposlene i bez dozvole ove stranke ne mogu se izabrati direktor i ostali funcioneri u vrtiću „Đina Vrbica”.

Vic Dana :)

Na sahrani svog muža plavuša se guši u suzama.
- Nemoj toliko plakati - tješi je druga plavuša: - Ti si još mlada i lijepa i sjutra možeš naći drugog muža. - Ma, nemoj mi reći! A šta ću večeras?

Pričaju Njemac, Amerikanac i Bosanac šta će ženama kupiti za rođendan.
Kaže Njemac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 9 sekundi.
Pitaju ga Amerikanac i Bosanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Porše.
Kaže Amerikanac: - Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 6 sekundi.
Pitaju ga Njemac i Bosanac: - Šta je to?
On odgovara: - Ferari.
Kaže Bosanac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 2 sekunde.
Pitaju ga Njemac i Amerikanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Pa, vaga.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi IZ INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORAVAJU DA JE CRNA GORA OKRUŽENA OPASNOM EPIDEMIJOM Sumnjali da je bilo oboljelih od malih boginja U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama, koji za cilj ima da se pravovremeno otkriju sve osobe sa simptomima malih boginja, ističu iz Instituta
Dan - novi portal
Iz In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje saopšta­vaju da epi­de­mi­ja ma­lih bo­gi­nja u re­gi­o­nu do­bi­ja sve ši­re raz­mje­re pri če­mu vrh obo­lije­va­nja još uvi­jek ni­je do­stig­nut. Po­ja­šnja­va­ju i da su od po­čet­ka go­di­ne u Cr­noj Go­ri is­tra­ži­va­li vi­še sum­nji­vih slu­ča­je­va pa­ci­je­na­ta, kod ko­jih je laboratorijskim pre­tra­ga­ma od­ba­če­na in­fek­ci­ja tim vi­ru­som. Iz In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje is­ti­ču i da je pri­je dva da­na re­gi­stro­van i tre­ći smrt­ni slu­čaj u cen­tral­noj Sr­bi­ji, ko­ji je po­ve­zan sa in­fek­ci­jom vir­som mor­bi­la i to kod dva­de­se­tjed­no­go­di­šnje po­ro­di­lje, ko­ja se od ma­lih bo­gi­nja li­je­či­la od 16. ja­nu­a­ra zbog te­škog op­šteg sta­nja sa kli­nič­kom sli­kom mor­bi­la i kom­pli­ko­va­nom upa­lom plu­ća.
– U Cr­noj Go­ri je zbog epi­de­mi­o­lo­ške si­tu­a­ci­je u re­gi­o­nu na sna­zi po­o­štren nad­zor nad osip­nim gro­zni­ca­ma, ko­ji za cilj ima da pra­vo­vre­me­no ot­kri­je i ade­kvat­no „ob­ra­di” sve oso­be sa simp­to­mi­ma ma­lih bo­gi­nja od­no­sno – da ih la­bo­ra­to­rij­ski i epi­de­mi­o­lo­ški is­tra­ži ka­ko bi se utvr­di­lo po­ri­je­klo i uzrok ospe. Sve zdrav­stve­ne usta­no­ve i ko­or­di­na­to­ri nad­zo­ra su do­bi­li smjer­ni­ce za po­stu­pa­nje i is­tra­ži­va­nje slu­ča­je­va ka­ko bi se ade­kvat­no i bez od­la­ga­nja re­a­go­va­lo od­mah na­kon even­tu­al­nog ot­kri­va­nja even­tu­al­nog obo­lije­va­nja. Od po­čet­ka go­di­ne is­tra­ži­va­no je vi­še sum­nji­vih slu­ča­je­va kod ko­jih je na­kon la­bo­ra­to­rij­skih pre­tra­ga od­ba­če­na in­fek­ci­ja vi­ru­som ma­lih bo­gi­nja. Sa­mim tim, u Cr­noj Go­ri od po­čet­ka go­di­ne ni­je bi­lo re­gi­stro­va­nih slu­ča­je­va obo­li­je­va­nja od ma­lih bo­gi­nja ni­ti ru­be­le – is­ti­ču iz In­sti­tu­ta.
Na­vo­de da je od po­čet­ka epi­de­mi­je, za­ključ­no sa ju­če­ra­šnjim da­nom (22. 1. 2018.) na te­ri­to­ri­ji Sr­bi­je re­gi­stro­va­no ukup­no 1.255 slu­ča­je­va ma­lih bo­gi­nja.
– Naj­mla­đa obo­lje­la oso­ba je uz­ra­sta mla­đeg od dva mje­se­ca, a naj­sta­ri­ja 60 go­di­na. Naj­ve­ći broj obo­lje­lih je u uz­ra­snim gru­pa­ma mla­đim od pet i sta­ri­jim od 30 go­di­na pri če­mu je pre­ko 90 od­sto obo­lje­lih ne­vak­ci­ni­sa­no, ne­pot­pu­no vak­ci­ni­sa­no ili ne­po­zna­tog vak­ci­nal­nog sta­tu­sa. Tre­nut­na epi­de­mi­o­lo­ška si­tu­a­ci­ja kod nas je, pri­je sve­ga po­sle­di­ca vi­so­kih ob­u­hva­ta imu­ni­za­ci­ja­ma u ra­ni­jim go­di­na­ma. Me­đu­tim, zbog ni­skih i ne­za­do­vo­lja­va­ju­ćih sto­pa imu­ni­za­ci­ja u po­sled­njih par go­di­na kao i pa­da bro­ja za­šti­će­ne pred­škol­ske dje­ce po­sto­je re­al­ne okol­no­sti da na­ku­plja­nje osje­tlji­vih oso­ba i unos vi­ru­sa mor­bi­la mo­že do­ve­sti do ma­sov­ni­jeg obo­lje­va­nja – ka­žu iz In­sti­tu­ta.
D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"