Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov kum težak 15 miliona eura * U junu zakazuju preglede za decembar * Radulović organizovao prenos tri pištolja * Prijava odbačena, a Knežević jedva preživio * Milov kum težak 15 miliona eura * Vučić: Hrabro idemo iz mitologije u budućnost * Duo Mind Against i DJ Squire na Jazu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore:
– Vlada ne odustaje od partijskog zapošljavanja.

Vic Dana :)


- Koja je razlika između pametnih i glupih frajera.
- Glupi pričaju viceve o plavušama a pametni ljubave sa njima.


Idu Mujo i Haso ulicom i gledaju ženske. Utom naiđu na jednojajčane bliznakinje. Pita Mujo Hasu:
- Bolan, Haso, koju ćeš?
Haso odgovori:
- Ja bih onu ljepšu.


Šta je brže od Cige koji bježi sa televizorom u rukama?
Njegov sin sa DVD-om.

Kako se zagrijeva crnogorska fudbalska reprezentacija?
Tri kruga oko Crne Gore!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi STUDIJA SZO U CRNOJ GORI POKAZALA ZABRINJAVAJUĆE STANJE MEĐU STUDENTIMA Drogiraju se zbog nesrećnog djetinjstva Zabrinjava činjenica da je sve više djece koja su pretrpjela neki vid nasilja u porodici, ističe pomoćnica ministra zdravlja Alma Drešević
Dan - novi portal
Pred­stav­nik Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je (SZO) Di­neks Se­ti ka­zao je da je is­tra­ži­va­nje ra­đe­no me­đu stu­den­ti­ma u Cr­noj Go­ri po­ka­za­lo da oni ko­ji su mal­tre­ti­ra­ni i za­ne­ma­ri­va­ni u dje­tinj­stvu 10 pu­ta če­šće po­se­žu za dro­gom i al­ko­ho­lom. Se­ti je na ra­di­o­ni­ci „Pre­ven­ci­ja zlo­sta­vlja­nja i za­ne­ma­ri­va­nja dje­ce i ulo­ga pri­mar­ne zdrav­stve­ne za­šti­te” u Pod­go­ri­ci ka­zao da je u stu­di­ji uče­stvo­vao 1.545 cr­no­gor­skih stu­de­na­ta i da je ona po­ka­za­la ve­li­ko pri­su­stvo ne­ga­tiv­nih po­ja­va u dje­tinj­stvu.
– Ovaj pro­blem se ja­vlja u ve­ći­ni ze­ma­lja Evro­pe. Ovo nam go­vo­ri da u po­pu­la­ci­ji stu­de­na­ta, ko­ji su ob­u­hva­će­ni is­tra­ži­va­njem, a ko­ji su u dje­tinj­stvu ima­li če­ti­ri ili vi­še ne­ga­tiv­nih is­ku­sta­va sa emo­ci­o­nal­nim po­re­me­ća­jem ili zlo­sta­vlja­njem, u opa­sno­sti su da po­sta­nu al­ko­ho­li­ča­ri, za­vi­sni­ci, pu­ša­či, kao i da iz­vr­še sa­mo­u­bi­stvo. Ti po­da­ci po­ka­zu­ju da zbog ta­kvog sta­nja do­la­zi do iz­dva­ja­nja ogrom­nih tro­ško­va za li­je­če­nje i bri­gu o tim oso­ba­ma. Ukup­ni tro­ško­vi za tre­ti­ra­nje tak­bih oso­ba to­kom ži­vo­ta su mno­go ve­ći od li­je­če­nja di­ja­be­te­sa i mo­žda­nog uda­ra – is­ti­če Se­ti.
On ka­že da si­stem jav­nog zdrav­stva sa tim uvi­jek mo­ra da se bo­ri i neo­p­hod­no je iz­dco­ji­ti dva od­sto BDP za te na­mje­ne.
– Pre­kla­pa­ju se raz­li­či­te vr­ste na­si­lja, ta­ko da ima­mo 40 od­sto dje­ce ko­ja ži­ve sa ro­di­te­lji­ma me­đu ko­ji­ma po­sto­ji na­si­lje, a ono se pre­no­si na naj­mla­đe. Mo­ra­mo da dje­lu­je­mo pre­ven­tiv­no i da zna­mo u ko­jim si­tu­a­ci­ja­ma će do­ći do zlo­sta­vlja­nja dje­te­ta – po­ru­čio je Se­ti.
Še­fi­ca kan­ce­la­ri­je za SZO u Cr­noj Go­ri Mi­na Bra­jo­vić ka­za­la je da dje­ca če­sto bu­du vri­je­đa­na, zlo­sta­vlja­na i za­ne­ma­ri­va­na od stra­ne naj­bli­žih.
– Po­sle­di­ce na te oso­be su ve­o­ma ozbilj­ne to­kom či­ta­vog ži­vo­ta i ti­ču se zdrav­stve­nih pro­ble­ma. Oso­be ko­je su bi­le žr­tve tra­u­ma­tič­nih is­ku­sta­va u ra­nom dje­tinj­stvu do­sta če­sto tra­že utje­hu u al­ko­ho­lu, du­va­nu, dro­gi i su­i­ci­du, ka­ko bi to kom­pen­zo­va­li za bol i pat­nju ko­ja je pro­ži­vlje­na u naj­ra­nji­vi­jem pe­ri­o­du. Mi­ni­star­stvo zdra­vlja je ura­di­lo stra­te­gi­ju za po­moć i pre­ven­ci­ju zlo­sta­vlja­nja i za­ne­ma­ri­va­nja dje­ce, ali smo i da­lje dva ko­ra­ka iza pro­ble­ma, jer se ba­vi­mo za­šti­tom a ne pre­ven­ci­jom – ka­že Bra­jo­vi­će­va.
Po­moć­ni­ca mi­ni­stra zdra­vlja Al­ma Dre­še­vić oci­je­ni­la je da je neo­p­hod­no sve ura­di­ti da se slu­ča­je­vi za­ne­ma­ri­va­nja i zlo­sta­vlja­nje dje­ce spri­je­če.
– Za­bri­nja­va či­nje­ni­ca da je sve vi­še dje­ce ko­ja su pre­tr­pje­la ne­ki vid na­si­lja u po­ro­di­ci. Na na­ma je da pre­po­zna­mo slu­ča­je­ve i uka­že­mo nad­le­žnim in­sti­tu­ci­ja­ma da spri­je­če na­si­lje nad dje­com. Is­tra­ži­va­nje na ni­vou Evro­pe po­ka­za­lo je da je 30 od­sto is­pi­ta­ni­ka iz­lo­že­no zlo­sta­vlja­nju u dje­tinj­tvu, što su za­bri­nja­va­ju­ći po­da­ci – ka­že Dre­še­vić.D.B.Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"